Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Zeike # 2008.01.10. 07:25

Tisztelt Fórumozók!
Az én kérdésem a következő: Az egyetem egyik klinikáján dolgozom közalkalmazottként, ahol határozatlan idejű szerződésem van. Febr. 1.-től az egyetem egy másik klinikájára jelentkeztem, áthelyezéssel. Ott un.: GYES-es helyre vettek fel, ami ugye határozott idejű. Átkérésnél nem maradnak ugyanazok a feltételek mint az előző helyen? A megmaradt szabadságom átvihető egyik helyről a másikra? A másik kérdésem, hogy ha akkor leszek terhes, mikor még határozott idejű szerződésem van, akkor elküldhetnek a szerződés lejárta után?
Válaszukat előre is köszönöm!
Zeike

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.09. 10:46

Nagyon szívesen.
milyen szempontok alapján szüntethetik meg a munkaviszonyát egyikünknek a nevelők közül?
Ezt viszont csak a döntést hozó személy tudná megmondani. Vagy előre még ő se. Az én tapasztalatom az, hogy az elsők között szoktak megszabadulni a "nehéz emberektőL", illetve azoktól, akik vitába mertek szállni az érdekeik védelmében.

anka # 2008.01.09. 10:43

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm válaszát kérdésemre. Azóta újból probálkoztam egyezkedni az igazgatóval, hogy egy elfogadható beosztásom legyen, úgy a nappali tagozaton, úgy a kollégiumban. Sikertelen maradt ez a próbálkozásom is. Elmondása szerint kevesebb a diák a kollégiumban, ezért nem kell annyi kollégiumi nevelő. Azt mondta, hogy lehet státusz megszüntetése is elképzelhető az önkormányzat részéről.

A kérdésem most az volna, ha nem fogadom el az ajánlatát, és maradok csak a kollégiumban, ahova a kinevezésem is szól, akkor az önkormányzat által kezdeményezett státusz megszüntetéskor, milyen szempontok alapján szüntethetik meg a munkaviszonyát egyikünknek a nevelők közül?

bonifác # 2008.01.09. 09:14

Üdv mindenkinek! Munkahelyemen átszervezés történt, mindenkivel személyes elbeszélgetére került sor a továbbiakat illetően. Nekem két lehetőségem volt: felajánlottak egy új munkakört, és felajánlották a prémium nyugdíjcsomagot is. (38 éves közszolgálat, + 55. évemben vagyok). Az elbeszélgetésre - mivel nem vagyok jogvégzett ember - jogi képveselőt is kaptam.
Én úgy gondoltam, hogy elfogadom a számomra felajánlott munkát, de a jogi képviselőm 2 fontos érvet mondot, amivel mégiscsak a prémiumba léptem be.

1. A cégem XII.31-vel megszűnik, ezért nem rendelkezhet felőlem 08.01.01-én. ez azt jelenti, hogy 2007.12.31-vel kellett volna a parancsomat elkészíteni, mármint 12.31-én már beléptem volna a prémiumba.
  2. a 2007. évi törvények alapján, tehát bruttóból fogják kiszámítani a nyugdíjamat 5 év múlva.

Ehhez képest a parancs szerint 08.01.01-én lépek be a prémiumba.
Mikor hívtam a jogi képviselőt, az csak hümmögött.
Megjegyezni szeretném, hogy a hivatásos rendőr kollégáim 12.31-én mentek el nyugdíba. Kérem szépen ez nem diszkrimináció? Ők mennyivel más emberek, min én?
A parancs szerint tehát 5 év múlva a nettó fizetésem fog a nyugdíjamba beszámítani, ami azért negatív a számomra, mert most 5 évig a bruttó fizetésem 70 %-át fogom kapni, ami 110.000 Ft, ebből még lejönnek a levonások, tehát kb. 70-80 ezer forint.

Úgy érzem becsapta, Önök szerint van e valami esélyem, ha panaszt nyújtok be?

Sajnos, az elbeszélgetésen történtekről nincs írásos leírás, csak annyi, hogy a tájékoztatást megértettem és tudomásul vettem.

Lyonee # 2008.01.08. 16:54

Arról nem írtál, hogy milyen diplomát szereztél. Magyar nyelv és irodalom, vagy történelem szakképzettség? Esetleg az intézmény alapító okiratában rögzített tevékenységgel összefüggő szakképesítést?

tomas64 # 2008.01.07. 20:31

Ha a jogszabályba felsorolt + képesítésre tettél szert,akkor az általad is idézett jogszabályi hely alapján a munkáltatódnak nincs választási lehetősége.

kvts # 2008.01.07. 20:25

Tisztelt Fórumozók!

Azzal kapcsolatban szeretnék segítséget, hogy a 2/1993. (I. 30.) MKM rendelet (az egyes kulturális közalkalmazotti munkakörök betöltéséhez szükséges képesítési és egyéb feltételekről) vonatkozik-e rám.

Könyvtárosként még egy diplomát szereztem tavaly, a fizetésem viszont nem emelkedett.
Vonatkozik rám a 2/A. § (1) bekezdés?
"A kinevezésben feltüntetett további szakképesítés esetén - a hasznosítás mértékétől függetlenül - .. illetménynövekedés illeti meg azt a kulturális intézményi dolgozót, aki
..

1. a besorolás alapjául szolgáló végzettsége mellett magyar nyelv és irodalom, illetve történelem, vagy

stb. .. szakképzettséggel, szakképesítéssel is rendelkezik."
(http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…)

A munkahelyi vezető/munkáltató szabad elbírálása alá esik a béremelés, vagy kötelező ilyenkor? Vagy teljesen rosszul értek valamit? :( Hiába kérdeztem szóban és írásban is a felettesemet, "majd utánanézek", "majd januárban" volt a válasz.
Ha már hónapok óta járna az emelés, de nem adták, akkor azokra a hónapokra egyszerűen elveszett? Vagy visszamenőleg kötelesek lennének kifizetni? (Persze ez olyan irreálisnak tűnik, hogy Örkény egypercese jut eszembe, mikor a patkány álmodozik. /Gondolatok a pincében/)

Köszönöm a válaszokat.

Lyonee # 2008.01.07. 19:31

Éva_Mónika!
" (3) bekezdésben meghatározott kivétellel az óradíj egy órára eső összege (a továbbiakban: óradíj) a pedagógus illetményének a következőkben meghatározott osztószámmal megállapított hányada. Az osztószámot az érintett beosztott pedagógus által ellátott – az óvodai, iskolai, kollégiumi, pedagógiai szakszolgálati intézményi – munkakörre előírt kötelező óraszám 4,33-mal történő szorzata adja. E rendelkezést alkalmazni kell abban az esetben is, ha az óradíjat vezetői megbízással rendelkező részére, illetve gyakorló nevelési-oktatási intézményben foglalkoztatott pedagógus részére állapítják meg."
Az igazgató munkaköre is tanár, csak vezető beosztású!
A tanár munkakör kötelező óraszáma 22.

Éva_Mónika # 2008.01.07. 11:45

Köszönöm szépen a gyors választ! Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 10:26

HAnikó, ha a módosítás határozott időre szól, akkor a határozott idő elteltével, az eredeti feltételek - így pl. a munkakör, munkaidő - áll vissza.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 10:19

Éva-Mónika: a 22-t. Gondoljon bele, mekkora óradíj jönne ki, ha 35-tel osztanák a havi illetményt? Őrültség lenne akár csak egyetlen túlórát biztosítani a számára ilyen áron.

HAniko # 2008.01.07. 09:12

Valós lehet az az aggodalmam, hogy ha aláírom a szerződés módosítást(részben v. -időlegesen- teljes egészében kilépek a kollégiumi életből),akkor nem veszenek vissza az eredeti helyemre?

Van esetleg egy köztes megoldás? Pl. a kinevezésem változatlan marad, és a kötelező óraszám különbsége miatt a nappali tagozaton tartott óráimat beszámítsák valahogy a kollégiumi kötelező óráimba? Lehetővé teszi ezt a jogszabály? HA ez müködine, talán nyugodtabb lennék.

Éva_Mónika # 2008.01.07. 09:05

Tisztelt Jogi Fórum!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy igazgatóhelyettes kötelező óraszáma 8 óra, akkor hogyan számítják ki az óradíját, ha ennél többet tanít, illetve helyettesít. Ha konkrétan kérdezhetem, a kötelező óraszámnál a 22-t vagy a 8-at kell 4,33-mal szorzunk. Előre is köszönöm a segítséget, mert a 138/1992. Kormányrendelet 16§-a ezt nem írja le egyértelműen.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.07. 08:24

Munkaszerződést (kinevezést) módosítani csak közös megegyezéssel lehet.

anka # 2008.01.07. 07:46

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket kérem. Kollégiumi nevelő vagyok, amúgy mat-számtech szakos. Határozatlan idejű kinevezésem van. A kollégium és a szakközépiskola egy intézménynek számít.Elmegy egy kolléganő GYES-re a 2. félvétől, ezért az igazgató átakar tenni félállásban az ő óráira, fél állásban kollégiumi nevelő maradok a tervek szerint. A félelmem pedig az, hogy délelőtt lenne pár órám, 4-5 óra lyukas és csak utána kezdődne a kollégiumi elfoglaltságom. A probléma a túl sok szabadidő, mivel bejárós vagyok, így nem tudok haza se menni ez idő alatt. Sajnos már volt negatív példa erre.
A kérdésem az hogy mennyire vagyok köteles ezt elfogadni, mellyek a lehetőségeim egy normális besztásra?

Előre is köszönöm a válaszaitokat!

bozso104 # 2008.01.06. 15:45

Köszönöm Lyonee!

Lyonee # 2008.01.05. 18:42

folytatom:
"(3) Az (1) bekezdésben meghatározott időtartamok számításánál a rendes szabadság és a szülési szabadság időtartamát, valamint - ha ezek együttes időtartama a hat hónapot nem haladja meg -

a) a keresőképtelenséget okozó betegség,

1. a 30 napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság,
  2. a tartalékos katonai szolgálat időtartamát, valamint
  3. minden olyan munkában nem töltött időt, amely alatt a közalkalmazott átlagkereset, illetve távolléti díj fizetésben részesült

figyelembe kell venni.

(4) A tizenharmadik havi illetmény összege a közalkalmazott tárgyév december havi illetményének összegével egyezik meg."

Vagyis a feleségednek teljes 13. havi juttatás jár, a 2007-es év mind a 12 hónapját figyelembe kell venni. A táppénz miatt az 1/12 rész csak a havi elszámolásból maradhat ki, de ha a táppénz a 6 hónapot nem haladja meg, ezt is figyelembe kell venni a januári végelszámolás"-nál.

Lyonee # 2008.01.05. 18:32

bozso104!
A 13. havi juttatásra válaszolok neked.
kjt.68.§
"(6) A tizenharmadik havi illetményt a tárgyévben havonta, az illetmény kifizetésével egyidejűleg, a kifizetés hónapját megelőző hónapra megállapított illetmény egytizenkettedének megfelelő összegű részletekben kell kifizetni. Nem fizethető ki a tizenharmadik havi illetmény esedékes részlete,

1. ha a kifizetés esedékességének időpontjában a közalkalmazotti jogviszony még nem áll fenn legalább három hónapja, vagy
  2. ha a kifizetést megelőző hónap teljes tartama alatt a közalkalmazotti jogviszony a (3) bekezdés a), c), illetve d) pontjában meghatározott okból, illetőleg fizetés nélküli szabadság miatt szünetelt.

(7) Ha a tárgyév során kifizetett részletek összege a tizenharmadik havi illetmény, illetve annak időarányos része (1)-(5) bekezdés szerint megállapított összegét

a) nem éri el, úgy a különbözetet

aa) a tárgyévet követő január hónap 16-án, illetve ha az szombatra vagy vasárnapra esik, akkor az azt követő első munkanapon,

ab) a közalkalmazotti jogviszonynak az aa) pontban foglalt időpontot megelőzően történő megszűnése esetén az utolsó munkában töltött napon

a közalkalmazott számára ki kell fizetni;"

Helén12 # 2008.01.05. 17:19

T. Jogi Fórum!
Szeretném megtudni azt, hogy a nyugdíj összegének kiszámításánál figyelembe veszik-e az utolsó évet. 2008. december 1-én mehetek előrehozott nyugdíjba. Február 1-től munkanélküli leszek, felmentést és végkielégítést kapok, ami talán egy kicsit emel a nyugdí összegén; ha beleszámít.
Köszönettel: Helén

bozso104 # 2008.01.05. 12:08

Tiszteletem Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni: a feleségem közalkalmazottként dolgozik lassan 12 éve a kórházban főállásban. Mellékállásban velem együtt az orvosi ügyeleten megbízási szerződés alapján (lassan 2 éve dolgozik ott is), ahol be vagyunk jelentve, fizetik utánunk az egészségbiztosítási járulékot is. Október végétől terhesség miatt táppénzen van. Az OEP honlapját olvasva jár neki az ügyelet után is táppénz, mivel ott is vonják a bérből a járulékot. Eddig még nem kapta meg onnét, mivel egymásra mutatogatnak, hogy kinek a kötelessége ezt intézni. Első kérdésem: hogyan kell elintéznünk, hogy onnét is kapjon táppénzt, és utólag igényelhetjük-e. Második kérdésem: amikor benn voltunk a kórház munkaügyén, azt mondták, hogy nem kapja meg a 13. havi bér január közepén esedékes felét, mivel 3 hónapja (?) folyamatos táppénzen van! Én úgy tudom, hogy a táppénz alatt nem szakad meg a jogviszonya a munkáltatóval. (és mivel október 25.-étől nem dolgozik, az nem teljes 3 hónap). Kérdésem, hogy jár-e neki a 13. havi bér maradék része.
Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.04. 11:32

A fizetés nélküli szabadságot főszabályként határozott időre adják. A meghosszabbítását írásban is kérheted - sőt, írásban kell kérni.
Megjegyzem: ha a kért fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a munkaviszony úgyis megszűnne, akkor miért nem a munkaviszony megszüntetését kezdeményezed?
A diszkrecionális döntéssel adott fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló nem szüntetheti meg egyoldalúan.

mackaj # 2008.01.04. 10:06

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy köztisztviselő esetében a gyed alatti szabadság ugyanúgy a gyed első évére jár csak, mint más munkavállalóknak, vagy a gyed mindkét évére? HOl van ez szabályozva?
Köszönöm!
Üdv. Anita

malajc # 2008.01.03. 13:26

Köszönöm a gyors választ! Ki is használom a lehetőséget, és kérdeznék még egy dolgot: meg kell mondanom előre, hogy mennyi időre kérek fizetésnélküli szabadságot?
Ha meg kell mondanom előre, és mondjuk 6 hónapra kérek ilyen szabadságot, de kiderül, hogy egy évig maradnánk, akkor haza kell-e ahhoz jönnöm, hogy módosítsák a fizetésnélküli szabadság időtartamát, illetve aláírjuk 2008 decemberében a hosszabbításról szóló szerződést?
Ugyanez a másik szemszögből is érdekelne: tegyük fel, hogy 6 hónapra kérek szabadságot, de mondjuk 3 hónap múlva haza kell jönnünk, akkor van-e lehetőség arra, hogy az előzetesen kikötött 6 hónap helyett már hamarabb visszakerüljek az itthoni munkakörömbe?
Van-e a fizetésnélküli szabadságnak maximális időtartama?

Köszönöm, Nóra

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.03. 13:16

Kérhetsz, kaphatsz - de a munkáltatón múlik. A szerződés esetleges meghosszabbítása meg mindkettőtökön.

malajc # 2008.01.03. 13:13

Sziasztok!

A következőben szeretnék segítséget kérni: egy éves határozott idejű szerződésem van (2008. december 31-ig) közalkalmazottként. A párommal szeretnénk külföldre menni, minimum 6 hónapra, de lehet, hogy tovább. Kérhetek-e, kapok-e fizetésnélküli szabadságot erre az időre?
A másik, hogyha mondjuk márciusban elmegyünk, és egy évet maradnánk külföldön, akkor lejár közben a szerződésem. A munkáltatóm megteheti, hogy meghosszabbítja, vagy mindenképp lejár a szerződés, és nem tudnak már visszavenni?

Köszönöm, Nóra