Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Anika73 # 2011.06.14. 14:58

Tisztelt Szakértők!

A kisebbik lányommal július 13-án telik le a GYES. Jelenleg fizetésnélküli szabadságon vagyok, közalkalmazotti jogviszonyban.
Egyébként 3 lányom van (9,6,3 évesek), és a munkahelyemhez képest vidéken lakom. A munkahelyem vár vissza, de sajnos nem az eredeti munkaidő beosztásomba. Műszakolni kellene 10-18-ig vagy 11-19-ig minden második héten. Ezt így nem tudom sajnos bevállalni, mert a gyerekeknek 4-kor vége az iskolának, óvodásnak, egyedül nem tudnak hazajönni. El kell fogadnom a munkaidő változást, vagy a 3gyerekeseknek nincs valami kedvezmény? 4 vagy 6 órába visszamennék, de arra nincs lehetőség. A felmondást most kellene beadni vagy a felgyülemlett szabadság lejártakor?
Köszönöm a válaszát

dtida # 2011.07.20. 12:25

Kedves Fórumozók!

Kormány/köztisztviselőre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok érvényesek a közszolga fizetés nélküli szabadságának idejére is?
Azaz pl. létesíthet munkaviszonyt, vagy lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője addig, amíg fizetés nélkül szabadságon van?

pavel78 # 2011.07.22. 07:49

Kedves Fórumozók!

Köztisztviselő vagyok. Minket is elért a megszorítások szele.
Most olyan választás elé állították a dolgozókat amit nagyon nehéz eldönteni.
Egyfelől vagy lemondunk az illetménykiegészítésünk x %-ról vagy visszasorolják azokat akik diplomások, de olyan munkakört töltenek be amelyet egy érettségizett is el tudna látni.
A kérdésem, meg lehet-e ezt tenni, ha igen akkor milyen törvény vagy rendelet alapján lehet egy diplomást visszasorolni.
A válaszokat előre is köszönöm.

blili # 2011.07.26. 08:12

Tisztelt Fórum!

Azt szeretném kérdezni, hogy kinevezhető-e aljegyző képesítés nélkül(kapott felmentést az előző munkahelyén, de már nincs hallgatói jogviszonya, nincs nyelvvizsgája, illetve áthelyezéssel jött.)?

Köszönettel

Gábor

Horvhenik # 2011.07.26. 15:11

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem a következő:jár-e részemre 25 éves jubileumi kifizetés? Közalkalmazotti jogviszonyom kezdete 1986 július 1., 1993 július 31.-én közös megegyezéssel kiléptem. Új közalkalmazotti jogviszonyom kezdete 1993 augusztus 01. ami jelenleg is tart.
A közalkalmazotti jogviszony számít-e ilyen esetben, vagy az a kitétel,hogy egy munkahelyen kell eltelnie a szolgálati időnek?

Köszönettel: Horvhenik

Lyonee # 2011.07.26. 16:02

Jár a 25 éves jubl.jut. Nem számít, hogy hány helyen és hogy folyamatos volt-e a közalkalmazotti jogviszony.

nanizo # 2011.07.27. 07:21

Üdvözlet! Kormánytisztviselő vagyok és fizetés nélküli szabadságot szeretnék kérni a munkáltatómtól. Tudna valaki segíteni, hogy hol találom ennek a részletes szabályait? Köszönöm!

nanizo # 2011.07.27. 07:48

Megnéztem a kormtv. jogállásáról szólótörvényt, visszautal a Ktv-re, az meg az Mt-re. Ezek szerint külföldön folytatott tanulmányok miatt nem lehet fizetés nélküli szabadságot kérni? Meglepődnék... mindenesetre a törvény nem ír ilyet.

engedetlen # 2011.07.28. 07:44

Kedves segítőkész Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy valóban létezik-e olyan törvény, jogszabály vagy valami, ami szerint, ha egy közalkalmazottat kétszer ugyanabban a munkakörben hosszabbítanak, akkor az a végkielégítés szempontjából olyan, mintha határozatlan idejű szerződése lenne? Ha igen, akkor 20 év közalkalmazotti jogviszony, de csak 6 órás munkaidő után milyen végkielégítésre lehet számítani?
Köszönöm

junghanz # 2011.07.28. 08:01

Kedves Fórumozók,

segítsetek együtt gondolkodni a közalkalmazottak jubileumi jutalma tekintetében elismerhető jogviszonyok (1992 előtti) esetében:

1., az állami biztosítónál fennálló munkaviszony 1976-1988 között tekinthető közalkalmazotti jogviszonynak?
2., és az Ibusz Rt nél 1984-1992.10 hó közötti munkaviszony? (bár szerintem az utóbbi a részvénytársaság elnevezés miatt nemigen...)

Köszönöm,

Jné Judit

Lyonee # 2011.07.28. 08:47

Engedetlen
A végkielégítés csak a jelenlegi munkáltatódnál eltöltött idő esetében jöhet szóba, minimum 3 év esetén.

engedetlen # 2011.07.28. 10:09

Mosza, köszi. Igyekszem átnézni és megérteni.
Most a határozott idejű szerződésünk szűnik meg, ami régebben határozatlan idejű volt. Aztán egyszer elénk tettek egy papírt, hogy "szeretnénk" határozott idejűek lenni. (Már ez megért volna egy munkajogi pert.) De mindig minden folyamatos volt ugyanazon munkáltatónál, szóval a határozott idejűek is napra pontosan követték egymást. De sok jóra nem számítok.

engedetlen # 2011.07.28. 10:12

Lyonee, neked is köszönöm. 20 évem van ugyanott megszakítatlanul, csak részmunkaidőben. Úgyhogy valami csak járna...

Lyonee # 2011.07.28. 10:19

Ne írjátok alá, mert elveszítitek a 20 év határozatlan idejű szerződés esetén végkielégítésre való jogosultságot. Arra megy ki a játék!!! Az új határozott idejű munkaszerződéstől ketyeg az idő. A jogszabály a többszöri határozott időre vonatkozik.

junghanz # 2011.07.28. 10:52

mosza, köszi!

krita # 2011.07.28. 20:59

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Problémám a következő:

Jelenleg közalkalmazotti szférában dolgozom, mint ápoló. Határozott idejű szerződéssel, amely jelenleg 2011. 12.31-ig, 6 hónapra szól. 2,5 éve dolgozom a cégnél.

A tanulmányaim befejezése után ápolási díjban részesültem 10 évig.
2,5 évig az E5-ös kategóriában voltam a bértáblán besorolva, mert eddig munkaviszonynak vették a 10 év otthonápolást. 2011 07.01-től új szerződést kötöttünk, amelyben már E2-es kategóriába léptettek vissza, és közölték, hogy csak szolgálati időnek számít az otthon eltöltött 10 év ápolás. Ezáltal csökkent a bérem, és az alap- és pótszabadságaim.

1.Kérdésem az volna, hogy jogos volt-e a munkaadóm részéről az új besorolás?
2.1973-as születésű vagyok (38 éves), és a szabadságom is 3 napot csökkent. Jelenleg 21alap és 3 nap pótszabadságot kapok. Gyermekem nincs.

Lyonee # 2011.07.29. 08:37

krita
Nem írtad, hogy munkaviszonyból mentél-e ápolásira. Beteg gyermek, vagy közeli hozzátartozó miatt?
Ha nem munkaviszonyból, akkor semmiképpen nem számít munkaviszonynak, rosszul voltál besorolva. A 10 év alatt semmit sem dolgoztál?

vajdika # 2011.08.02. 20:21

Tisztelt Szakértő!
Kisebb megszakításokkal újra közalkalmazott leszek. Műszaki szakoktatói és háztartásökonómia-életvitel szakos tanári diplomám és szakács szakmám van. Szakács szakoktatónak vettek fel, elméleti és gyakorlati órák oktatására. A két évvel ezelőtti béremnél kb.30 000.-Ft-tal kevesebbet ajánlottak. Hogy lehet ez? Milyen kategóriába kerülök? Kb. 25 évet tanítottam eddig, /53 éves vagyok/.

Lyonee # 2011.08.02. 20:32

Ha a tanári diploma főiskolai, akkor F9. Szakmai végzettséged és pedagógiai végzettséged is van. A munkaviszonyokból a besorolásnál figyelembe kell venni azokat az időszakokat, amelyeknél a besorolásnál figyelembe vett végzettséggel már rendelkeztél. Lehet, hogy nem is 25 év lesz, hanem több.

steve58 # 2011.08.04. 11:16

T. Fórumtársak!

Kinevezett vezetőként szeretném megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyomat mert az üzleti életben kaptam jó ajánlatot. Mennyi a felmondási időm? A munkaszerződésemben, SZMSZ-ben nincs külön taglalva a kérdés. Marad a 2 hónap?

Köszönöm: Steve58

Lyonee # 2011.08.04. 14:54

A lemondási idő két hónap. De közös megegyezéssel, akár azonnal is megszüntethető a jogviszonyod. persze ezt mindkét félnek akarni kell.

csillagg13 # 2011.08.04. 15:49

Tisztelt Szakértők és Fórumozók !

Segítségüket szeretném kérni. 30 éves jubileumi pénzem 2010-ben állítólagosan tévesen lett kifizetve, ezért a munkáltatóm most ezt az összeget visszakéri.
A tévedés okának azt mondják, hogy a külföldön ledolgozott éveim nem számítanak bele a közalkalmazotti éveim számába./külföldi állampolgár voltam,1990-ben felvettem a magyar állampolgárságot, diplomám honosítva lett és azóta közalkalmazottként dolgozom /
Az Én hibám, hogy a munkáltatóm nem ismerte helyesen a jogszabályt, ami alapján az összeget kifizette részemre ?
Valóban vissza kell-e fizetnem a felvett összeget?

Köszönettel: csillagg13

zsuzsa52 # 2011.08.05. 04:05

Sziasztok!
Munkáltatóm három hete adós a 40 éves jubileumi jutalmammal. Már többször szóban kértem hogy utalják, de semmi, még kifogás sem.
Kérdésem,kérhetem-e kamat megfizetését, és ha igen mennyi az?

kicsiméhecske # 2011.08.05. 20:55

Tisztelt Szakértő!
Egy óvodában dajka vagyok közalkalmazotti jogviszonyba. A munkáltatóm ez év áprilisában íratott velem egy írásos megállapodást,mely arról szólt, hogy jövő év áprilisáig el kell végezzem a dajkaképző tanfolyamot. Ennek ellenére július 28.-án határozatba küldte ki a munkaadóm, hogy képesítés hiányában áthelyez takarítónőnek az iskolába, munkaidőmet lecsökkenve 6 órára.Mint kiderült, már meg van az utódom is. Törvényes-e az eljárás?
Válaszát előre is köszönöm.

steve58 # 2011.08.06. 05:01

Kedves Lyonee és fórumtársak!

Köszönöm a választ alábbi kérdésemre lemondás ügyében. Azt nem tudom még, hogy ha a magasabb vezetői kinevezésem utáni 3 hónapon belül távoznék, az próbaidőnek számít-e? Sima közintézményről van szó. Én így tudom: 21/A. § (1) A kinevezésben a közalkalmazotti jogviszony létesítésekor - a (4)-(5) bekezdésben foglalt kivétellel - három hónap próbaidő megállapítása kötelező. Gondolom nincs jelentősége a magasabb vezetői kinevezésnek (nyilván nem akarnak elengedni, hisz pályáztatták az állást).