Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Maris7 # 2008.01.03. 12:28

Szép napot Mindenkinek!
Segítségetek kérem a következők miatt: Köztisztviselőként, tavaly áprilisban régiósítás miatt küldtek el munkahelyemről létszámleépítésre hivatkozva felmentéssel, mivel nem fogadtam el a felajánlott másik munkakört (ami 150 km-re volt akkori munkahelyemtől). Októberig tartott a felmentési időm. Decemberben pályázat jelent meg a volt munkahelyemen, a volt munkakörömre... Tanácsot kérnék, hogy ilyenkor érdemes-e munkaügyi bírósághoz fordulnom, illetve milyen jogi lehetőségeim lehetnek, mit tehetek?
Előre is köszönöm a válaszokat!

favágók # 2008.01.01. 20:15

Segítséget kérek a következőkhöz!
Közalkalmazottként most a felmentési időmet töltöm.ami januárban lejár.Az 57. évemet majd decemberben töltöm be, tehát majd 1 évet kellene valahogyan kitöltenem. Hallottam a passzív táppénzről. Gondolom a háziorvostól lehet "kérni", de ki fizeti és meddig jár? Ezt akkor is igénybe vehetem, miután megkaptam a végkielégítést? Rögtön a felmentési idő lejárta után?
Mikor kell elkezdeni az előrehozott öregségi nyugdíj intézését? Előre is köszönöm a felvilágosítást!

Lyonee # 2008.01.01. 13:01

A jelenleg érvényes kjt. szerint, ha jogutód nélkül szűnik meg a közalkalmazott munkahelye, nincs felmondási idő, emelt összegű végkielégítés annak jár, aki 5 éven belül van a rá érvényes nyugdíjkorhatáron, vagyis a jogviszonya megszűnésekor elmúlt 57 éves!

podaca # 2008.01.01. 10:26

Sziasztok!Segítséget kérek az a következő témában:
54 éves múltam,15 nap híján 40 év szolgálati időm van(ebből 22 évem van mint közalkalmazott),a konyhát ahol dolgoztam,az önkormányzat kiszervezte vállalkozásba. Mivel nem akartam a vállalkozóhoz átmenni, megszüntették a munkaviszonyomat és nem adtak csak végkielégítést.Pedig már több helyen is érdeklődtem és azt mondtáák, hogy jár a felmentési idő is és a +4 havi emelt összegű végkielégítés is.Ez az "akció" 45 embert érintett, de nem tudom pontosan hogy hány embert küldtek el. Ebben az esetben ha 10 főnél többet küldtek el akkor az már csoportos nem?!
Segítsetek, köszi!

tomas64 # 2007.12.21. 18:45

A felmentésed kézhezvételét követő 30 napon belül megtámadhatod az illetékes munkaügyi bíróságon felmentésedet, ha azt jgellenesnek véled.

Esetedben azt kellene bizonyítanod, hogy a felmentés indokolása (létszámleépítés) nem a valós ok volt, mert az a nagycsaládos statusod miatt történt valójában. Nem lesz könnyű! (tanúk, okirartok, stb.)

esélyegyenlőség # 2007.12.21. 16:37

Sziasztok!
Tájékoztatást szeretnék kérni tőletek. Közszolgálati jogviszonyom megszüntették létszámleépítés címmel. Sajnos én is áldozata lettem a régiósításnak.
Három gyermekem van, ebből kettő beteg. Tulajdonképpen munkaviszonyom megszüntetése azért történt, mert nagycsaládos vagyok. Persze hivatalosan ezt soha nem írták le.
Érdeklődni szeretnék, van valami lehetőségem egyáltalán valamilyen típusú jogorvoslatra. Köszönöm.

Lyonee # 2007.12.21. 16:29

Nagyon szívesen.
19 év után kapod a végkielégítést (6 havi) és 28 év után a felmentési időt (7 hónap).
Ha 57-62 év között vagy, akkor emelt összegű végkielégítés illet meg, vagyis 6+4 havi (tegnap eltévesztettem, de a jogszabályból biztos kivetted!) átlagkeresetnek megfelelő összeg.
A felmentési idő is jogszerző, minden tekintetben, de a Te esetedben ez lényegtelen, mert nem kerülsz magasabb sávba.

Marikadec # 2007.12.21. 07:35

Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a gyors és korrekt válaszodat.
Üdv. Marika

Lyonee # 2007.12.20. 21:14

Csilla79!
A válasz a kjt 1.§-ban van!
"1992. évi XXXIII. Törvény a közalkalmazottak jogállásáról

1. § (1) E törvény hatálya - ha törvény eltérően nem rendelkezik - az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szerveknél, valamint a helyi önkormányzat által (a továbbiakban: munkáltató) a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyára terjed ki. "

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.20. 21:11

Elnézést, és köszönöm Lynoe.

Lyonee # 2007.12.20. 21:09

Az utolsó mondat Marikának szólt!

Lyonee # 2007.12.20. 21:08

Marikadec!
Az 1992 előtti áthelyezéseknél, ha a korábbi munkahely nem került 1992-ben a kjt hatálya alá, csak a felmentési idő, jubileumi jutalom tekintetében jogszerző az ott töltött idö, a végkielégítésnél nem vehető figyelembe! (MT 209.§, ami utal a végkielégítésre, ezt a közalkalmazottakra is kell alkalmazni!)

KBS!
A kjt másképpen szabályozza a felmentési időt és a végkielégítést, mint az MT!
"(6) A közalkalmazott végkielégítésének mértéke, ha a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő legalább

1. három év: egy havi,
  2. öt év: két havi,
  3. nyolc év: három havi,
  4. tíz év: négy havi,
  5. tizenhárom év: öt havi,
  6. tizenhat év: hat havi,
  7. húsz év: nyolc havi

átlagkeresetének megfelelő összeg."

"33. § (1) Felmentés esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg.
(2) Ha hosszabb felmentési időben a felek nem állapodnak meg és a kollektív szerződés sem ír elő ilyet, a hatvannapos felmentési idő a közalkalmazotti jogviszonyban töltött

1. öt év után egy hónappal;
  2. tíz év után két hónappal;
  3. tizenöt év után három hónappal;
  4. húsz év után négy hónappal;
  5. huszonöt év után öt hónappal;
  6. harminc év után hat hónappal

meghosszabbodik.
(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni."

Ha 57-62 év között vagy, akkor emelt összegű végkielégítés illet meg, vagyis 5+4 havi átlagkeresetnek megfelelő összeg.

nsocsy # 2007.12.20. 17:03

Szeretném kérni a segítségeteket!
Jogelmélet dolgozat holnap (I. éves vagyok még csak). vizsgakérdés lehet a jogszabály elemzés péda alapján-jogszabály,jogi mondat, jogi tétel...
Tudnátok mondani valami egyszerű példát? Kapiskálom, de jó lenne tudni a tutit. Köszönöm.

Marikadec # 2007.12.20. 14:06

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!
Most már egy kicsit értetlenül állok a válaszai előtt. Csak, hogy megnyugtassam, jelenleg a 19. évemet töltöm egy iskolában, ahol pénztárosként dolgozom, a közalkalmazotti jogviszonyom pedig 26 éves. Összességében 41 éves folyamatos munkaviszonyom van.
Ön azt a bizonyos "átkost" enyhén szólva leszólja, hát nem tudom hogy Ön hány éves, de ha nem a fiatal korosztályhoz tartozik, akkor ingyenes oktatásban vehetett részt, megszerezte esetleg a diplomáját, és most osztogathatja az észt.
Marika

csilla79 # 2007.12.19. 20:44

Kedves Fórumozók!

Korábban írtam tanácsot kérve jubileumi jutalom ügyben, de még semmilyen segítséget vagy felvilágosítást nem kaptam ez ügyben.
Még egyszer kérem, aki jártas az ügyben segítsen!Sürgős lenne!
Csilla79

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.19. 15:08

Kedves Marikadec!
Dolgoztak gépíróként termelő vagy szolgáltató vállalatnál is - az ő éveiket valahogy senkinek sem jut eszébe végkielégítést megalapozó közalkalmazotti jogviszonyként elismerni.

Jogfolytonos munkaviszonyról beszéltem. Ha önnek nem számították volna be a határozatok és bizottsági jegyzőkönyvek gépelésével tetszett tölteni, akkor csak 18 év jött volna össze - arra meg nem jár 6 hónap végkielégítés. Ha 6 hónap végkielégítést határoztak meg, akkor több mint 25 év közalkalmazotti jogviszonyt vettek figyelembe. És tessék elhinni: ennél a 6 hónapnál már csak kollektív szerződés vagy egyezség keretében lehetne több.

Marikadec # 2007.12.19. 12:45

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!
Gyors válaszát megköszönve jelzem, hogy a pártbizottságon gépíróként dolgoztam, nem hiszem, hogy az elvtársnői megszólítás megilletne. A munkaviszonyom pedig 41 év.
Üdv. Marika

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.19. 11:48

Ha 6 hónap végkielégítést adtak, akkor bizony beszámolták az elvtársnői éveket is. A 6 hónapos végkielégítés ugyanis a maximum, és csak 25 év jogfolytonos munkaviszony után jár.

(Megjegyzem: az sem lenne olyan nagy csoda, ha az pártszolgálati éveket nem ismernék el közalkalmazotti jogviszonyként. Mert ugye, mégis...)

Marikadec # 2007.12.19. 11:29

Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket. Létszámleépítés miatt jogviszonyom megszűnik, felmentés és végkielégítéssel. Jelenleg egy iskolában dolgozom 1989 óta közalkalmazottként. Előtte 9 évig pártbizottságon dolgoztam, áthelyezéssel kerültem az iskolába.
A végkielégítésem 6 hónapra lett megállapítva, mert az 1980-89 közötti időszak nem lett elismerve. Azt szeretném tudni, hogy csak az utolsó munkahelyen eltöltött időt kell figyelembe venni a végkielégítésnél, vagy az előtte levő pártbizottságon eltöltött éveket is (mivel nem megszünt a munkahelyem, hanem áthelyeztek).
Üdvözlettel: Marika

manovics # 2007.12.19. 08:13

Kedves Forumozók!

A következő kérdésem lenne:

A munkáltató olyan 2 napos bentlakásos képzést szervez a közalkalmazottaknak, amelyik pénteken kezdődik és szombat délutánig tart.

kérdés:

ez rendkivüli munkavégzésnek minősül?
ha igen akkor irásban kell ezt elrendelnie, ugye?
és jár a személyi bér ide arányos része, illetve a pótlék péntek délutánra (50%) és szombatra (100%) is, ugye?
vagy mivel képzés és kötelező ezért ez itt nem állja meg a helyét.

kamerun # 2007.12.17. 19:21

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémára kérnék segítséget.

Ez év nyarán szereztem meg közoktatási vezető diplomámat. Jelenleg kollégiumi nevelőként dolgozom. Előzőleg két egyetemi diplomát szereztem és a Kjt. 66. § (2)-(3) bekezdése alapán megkaptam a 7%-os illetménynövekedést.
Én úgy tudtam, hogy a pedagógus szakvizsga megszerzésével a törvény értelmében további 3%-os illetménynövekedés illet meg /Kjt. 66. § (3) b)/ Munkáltatóm is így gondolta, azonban az önkormányzat revízora azt nyilatkozta, hogy a törvényi értelmezés szerint nekem nem adható meg a + 3%-os illetménynövekedés csak akkor, ha lemondok az átsorolásomról /H-ból, I-be/.
Jogosan járt-e el az önkormányzat?

eva51 # 2007.12.17. 09:28

Tisztelt Fórum-társak:
2008.dec.13-án a Magyar Közlöny 174. számában, a 2007.CLVI. törvény 17 §-a szerint a köztisztviselők nyugdijazásánál a felmentésre vonatkozó szabályok az
alábbiak szerint módosultak:

17. §
(1) A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a
továbbiakban: Ktv.) 17. §-ának (2) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:
[A közszolgálati jogviszonyt felmentéssel meg kell szüntetni, ha]

„f) az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság egyéb feltételeivel a
felmentési idő leteltekor rendelkező köztisztviselő a (12) bekezdés szerint
kérelmezi.”

(2) A Ktv. 17. §-a a következő (12) bekezdéssel egészül ki:

„(12) Az előrehozott öregségi nyugdíj megállapításához szükséges
szolgálati időt a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv külön jogszabály szerinti
határozatával kell igazolni.”

2008. február 15-én töltöm be az 57. évemet és 39 éves munkaviszonnyal rendelkezem. Miképpen kell értelmeznem a fenti törvénymódosítást és mit jelent ez a gyakorlatban. Pl. közel egy éve táppénzes állományban vagyok, mikor kezdődik a felmentés, le kell-e dolgozni, nem tudom értelmezni az egészet. Ha valaki tud segíteni, előre is köszönöm. Éva

manovics # 2007.12.17. 07:10

Kedves KBS!

Köszönöm a gyors választ.

manovics

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.17. 07:02

A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan határozza meg - tehát az a közléssel hatályosul, akkor is, ha a munkavállaló "nem írja alá". (Az átvétel igazolásának megtagadása viszont az én szememben elég komoly megszegése a jóhiszemű együttműködési kötelezettségnek.)
A kinevezést csak közös megegyezéssel lehet módosítani a határozott időtartam hosszát illetően is. Ha a munkáltató módosítási ajánlatát a munkavállaló nem fogadja el, az eredeti időtartam marad érvényes.

manovics # 2007.12.17. 06:44

Kedves Forumozók!

Mi a helyzet abban az esetben, ha a munkavállalló nem írja alá a munkaköri leírását?

Illetve a következő:
Amikor létrejött a közalkalmazotti jogviszony nem készült munkaköri leírás, hanem most utólag kerül odaadásra. De! egyben a kinevezést is kell módosítani a határozott idő meghosszabbítása miatt. Ebbe kerülne bele egy mondat, hogy a kinev-módosítás mellékletét képezi a munkaköri leírás.

a.) a közalk. nem irja alá a kinev-módosítást ezzel azt sem ismeri el, hogy a kinev.módosítás melléklete a munkaköri..

b.) ha aláírja a munkaköri leírását de a kinevezés módosítást nem akkor elég faramuci helyzet áll elő..

1. ez igy tök rossz és ne mossuk egybe a kettőt.. (bár a munkáltató ragaszkodik hozzá)