Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

agica20 # 2011.08.25. 16:28

Kedves Veci,Lyonne! Kedves Szakértők,fórumozók!
A férjem munkaviszonya megszünik,augusztus 30-án,felmentéssel,köztisztviselő volt, " magasan képzett ügyintéző" volt.Kora és egyéb körülmények miatt 10 hónapos végkielégítés jár neki. Ma erről megkapta az elszámolkást.Nagy ledöbbenést keltett az egész számunkra. 2.875.000.- Ft bruttóból,

• különadó : 823.243 Ft
  • végkielégítés szja 413.503.-
  • nyd.jár. 203.496.-

Levonás : 1.440.242.-
Kifizetendő : 1.434.758.-

agica20 # 2011.08.25. 16:33

Bocs,de elklikkeltem magam :
Kérdésem: Valaki ,aki ért ehhez tegye meg,hogy kiszámolja,jók -e az adatok.Én ehhez már nem értek.

Sérelmezem,hogy alacsony, ügyintéző beosztásban volt és 98 %-os büntető adót,különadót vonatak a 2 millió Ft feletti részből.

Jogos ez ?

.....................

Azt olvastam valahol ,hogy aki másnap nyugdíjba megy,attól ezt nem kell levonni.Persze ezt a munkáltatója még nem tudja,kérdésem,hogy jutunk a pénzünkhöz,visszaigényelhetjük az APEH-től ?

Kérlek benneteket segítsetek !
Nagyon kellene a válasz,mert most még lehet módosítattni a papirjait,aztán már macerás lesz a nyugdíji génybelejelentés miatt.

Üdv. Ági

heszter821127 # 2011.08.27. 15:44

Sziasztok!

Szertetnék valamit nagyon gyorsan megtudni,mert hétfőn esedékes lesz a dolog,ha valakinek van birtokában efajat tudás,kérem segítsen!

Munkát kerestem,s most egyszerre kettőt találtam,amit fizikailag el tudnék végezni egymás mellett,de a papírokat intéző hölgyek kötik az ebet a karóhoz,hogy nem kivitelezhető lepapírozva.
Mindegyik helyen 8 órásként lennék hivatalosan. Az egyik egy napközis tanítói állás ami papíron 40óra hetente,de 11-5 kell jelen lennem.
A másik egy éjszakai ügyelet 22-06ig.
Hogy lehetne lepapírozni ezeket,hogy persze én is jól maradjak anyagilag is!
(mindegyik közalkalmazotti állás)
Köszi előre is a segítséget!

heszter821127 # 2011.08.27. 15:48

heszter821127 emailcíme,mire várom a segítséget:heszter821127@freemail.hu

Laudes # 2011.08.30. 09:32

Tisztelt Fórumozók!

A következő esetben kérnék jogi tanácsot.

Két év gyakornok idejét letöltő pedagógus vagyok. Idén kezdeném meg az utolsó gyakornoki évemet, és van is állásom, a szerződésem határozatlan időre szól.

De el szeretnék menni az iskolából egy másik helyre, mondjuk egy másik iskolába dolgozni, mert el kell költöznöm a jelenlegi lakhelyemről.

Most végre találtam egy állást, amit egy hete pályáztam meg, és hétfőn mondták, hogy 1-jétől kezdhetek náluk. Bejelentettem az eddigi iskolában a dolgot, és a főnököm visszatart két hónapra, de így a másik helyen pedig nem akarnak mégsem alkalmazni, mert nekik is szeptember elsejétől kell egy új tanár. Se itt, se ott nem tudják vagy nem akarják megoldani a helyzetet.

Most már túl vagyok az elkeseredésen, de belegondoltam a helyzetemben, hogy ebben az esetben csak úgy jöhetek majd el, ha vállalom, hogy ha a két hónapos felmondási idő után sem találok állást akkor munkanélküli maradok?

A kérdésem az, hogy az igazgató pusztán a jóindulat hiánya miatt tartott-e engem vissza, vagy jogilag tényleg nem megoldható az azonnali felmondás.

Köszönöm a választ.

MZ20 # 2011.08.31. 17:25

Tisztelt Fórumozók! Egy oktatási intézményben dolgozom nem pedagógusként. Mivel egyedül vagyok, akad elég teendőm, előfordul az egyébként kifizetetlen túlóra is. Ennek ellenére rendszeresen rám és egyéb technikai dolgozó kollégáimra hárítja a vezetés azt a feladatot, hogy mi kísérgessük az iskola saját autóbuszán a nebulókat (természetesen normatíváért), nehogy a pedagógusoknak kelljen 16 óráig az intézményben maradni (és ezzel nem megsérteni akarom őket, de tényleg erre volt a hivatkozás). Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e erre valamilyen jogszabály, amely kimondja, hogy a gyermekeket akárki, vagy csak nevelő kísérheti? Vagy ezek szerint az én gyerekeimet is bárki kísérgetheti, nem is kell pedagógusnak lennie? Ha esetlegesen visszautasítjuk ezt a feladatot, ami messze eltér a munkaköri leírásomtól, érhet-e engem vagy munkatársaimat valamilyen hátrány? Ha valaki hozzá tud szólni a témához, nagyon megköszönöm!

orsicica0128 # 2011.08.31. 18:14

Tisztelt Fórumozók!

Egy önkormányzati bölcsőde játszóházában dolgozom óvodapedagógusként F kategóriás fizetéssel.

Elvégeztem a közoktatási vezető szakot, mely pedagógus szakvizsgának számít. Ezért én úgy tudom, legkésőbb köv.év Jan.1-től G kategóriába kell a munkáltatómnak átsorolni, és a várakozási időm is csökken egy évvel.
A munkáltatóm arra hivatkozva, hogy a munkaköröm ellátásához ez nem kell, és amúgy sem támogatta, ráadásul a költségvetésbe sem tervezte bele- így nem fog átsorolni, nem kell átsorolnia.
Kérdésem az, hogy valóban át kell-e sorolnia, ill., hogy ha ezt nem teszi meg, hova fordulhatok. Önkormányzat, munkaügyi bíróság.. van még valami ezek között? Köszönöm a segítséget!

ekidnut # 2011.08.31. 18:42

Tisztelt Fórumozók!
Egy középiskolában dolgozom határozott idejű szerződésem van, ami a mai nappal lejárt. Még a múlt tanév végén ígéretet kaptam arra, hogy véglegesíteni fognak. A nyár folyamán már ez módosítva lett és az újabb ajánlat 2 hónapra határozott idejű szerződés, majd utána leszek kinevezve, illetve véglegesítve. Viszont még szerződésem nincs. Holnap évnyitó. A munkámra számítanak (már órarendem is van), de szerződés még sehol. Az igazgató ma rákérdezett, hogy aláírtam-e a szerződést, mert már ő aláírta. De én még nem kaptam meg, igaz a mai nap folyamán értekezletek voltak.

Mit tehetek most, illetve mit tegyek?
Úgy tudom, ha holnap bemegyek és dolgozom, akkor a szerződésem határozatlan idejűre módosul. Viszont szóban megállapodtunk a fentiekben.

Előre is köszönöm válaszotokat.
Üdvözlettel: ekidnut

avea # 2011.09.01. 03:59

Megtartott és kifizethető órának számít az, ha bizonyos osztályokban a tanár nem tart órát (értsd: nem szerepel az óra a gyerekek órarendjében), helyette projektmunka formájában kell teljesíteniük az adott tantárgyat, és ők döntik el, igénybe vesznek-e konzultációs lehetőséget, aminek az időpontja nincs meghatározva? Tehát bérezhető ilyenformán a pedagógus?

Tesla # 2011.09.01. 16:06

Tisztelt Szakértők és "Sorstársak"!
Előre is köszönöm a segítséget, ill. elnézést, ha kicsit hosszúra sikerült a kérdésem!

Közalkalmazottként dolgozom 2007-óta. Eddig sem volt zökkenőmentes (pl. pótlékok ki nem fizetése, stb.)a munkavállalói lét, de az augusztusi fizetésem mindent "überelt", konkrétan a nettó fizetésem több mint felét nem utalták át /előtte nem kaptam értesítést ennek okáról sem írásban, sem szóban/. Hosszas levelezés, személyes és telefonos megbeszélések /érdemben nem történt semmi, volt aki SZÓBAN elismerte, hogy hiba történt, ígéreteket is kaptam szép számmal, de pénzt NEM/. A munka törvénykönyvének hosszas tanulmányozása után 08.26-án beadtam a rendkívüli lemondásomat. Hivatkozásként a Kjt. 29§(1)/munkabér ki nem fizetése/írtam bele, kérve a nekem járó végkielégítést, valamint a felmondási időre járó átlagkeresetet/Kjt.33§(1),37§(6.a,),37/B§(8)/. Válasz a mai napon 09.01-én érkezett egy személyes "baráti megbeszélés" /"céges" jogász társaságában/ keretei között, miszerint el lesz intézve az "ügy", majd megkapom a pénzt. Mindezek mellett felhívták a figyelmem, hogy egyébként sem vagyok sem lojális, sem korrekt és álljak el a szándékomtól, mert ha bíróságra kerül a dolog a rendkívüli lemondás nem állja meg a helyét. A történet most már elvileg minden nap tovább alakul, de nem látom a végét /sem pénzt, sem papírokat/. A kérdésem az, mindezek alapján jogszerű-e a rendkívüli lemondás? Jogkövető magatartás ez a munkáltatóm részéről?
Köszönöm!
Egy lassan csak VOLT közalkalmazott!

R1200GS # 2011.09.02. 03:43

Sziasztok!

Szakácsként kezdtem el dolgozni egy szociális otthonban közalkalmazottként.
79000 bruttóval vettek fel. D1-ben vagyok.
Több táblázatot is találtam amiben 94000 Ft-nak kellene lennie a D1-nek.
Kérem valaki belinkelné az aktuális bértáblát.

Elég vicces, hogy annyit kapok mint egy konyhalány. Ráadásul még 6-7 ezer Ft ebédet is levonnak.

Lyonee # 2011.09.02. 18:45

R1200GS!
A besorolásod a D1-ben 79000Ft...amit ki kell egészíteni, ha mindennel együttvéve nem lenne meg a garantált bérminimumra, 94000Ft-ra.
Az intézményi étkeztetés igénybe vételére pedig nem kötelezhetnek!
http://www.kozszolga.hu/node/156#…

A szakács végzettség (okj 33...)alapján viszont nem a D1-be, hanem a B1-be kellett volna besorolni, alapilletmény 770000Ft, igaz, hogy az illetményedet akkor is 94000 Ft-ra ki kellene egészíteni.

R1200GS # 2011.09.03. 06:48

Ezt a szerződésben is fel kellet volna tüntetniük? Vagy ha nem éri el akkor automatikusan ki kell egészíteniük 94-re? Megtehetik hogy nem kerekítik fel? Ha igen akkor mire hivatkozhatok?

Kérdeztem egy kollégát aki egy hónappal hamarabb kezdet. Ő is szakács, B1-ban van, és kb 61000 Ft kapott kézhez. Konyhalány aki már hat éve itt dolgozik kb. ugyan ennyi a fizetése.

Vezetnem is kell, meg van érettségim, lehet ezért kerültem D1-be.

Off:
Nevetséges, hogy fizetni kell az ebédért. De még nem akarok lázadni, csak két napot dolgoztam eddig. Hihetetlen menyi ételt dobunk ki minden nap, borzasztóan túl vannak kalkulálva. A dolgozókkal meg kifizettetik. Ilyen bérek mellet az lenne a minimum, hogy ingyen ebéd.

jenny55 # 2011.09.13. 04:48

Tisztelt Fórumozók!

Pedagógusként dolgozom. A munkaadóm adja ki az összes szabadságomat, nincs olyan nap, amit én magam vehetnék ki esetleges ügyintézésre. Azt szeretném kérdezni, hogy a Békéltető Testületi tárgyaláson való részvétel hivatalos távollétnek minősül-e vagy sem, mert ha nem, akkor nem tudok rajta részt venni, mivel nincs szabadságom.

Edina329 # 2011.09.13. 15:22

Tisztelt fórumozók!

Közalkalmazottként dolgozom az MH-nál. Most jelen pillanatban táppénzen vagyok a második terhességem miatt (előtte Gyeden voltam itthon a kislányommal, a táppénz 2011. július 5-e óta van). Januárban fog megszületni a baba, viszont a hely ahol dolgozom megszűnik illetve egybe olvad egy kórházzal. A kérdésem az lenne, hogy most táppénz alatt felmondhatnak e azzal, hogy nincs beosztás vagy esetlegesen biztosítaniuk kell. Később ha megszületik a baba Gyás, Gyed, Gyes alatt is biztosítaniuk kell helyet? Januártól szűnne meg a jelenlegi felállás és a főnökömet nyugdíjazzák. Ha felmondanak számíthatok e végkielégítésre?
Köszönöm szépen a segítséget előre is!

csucsfej # 2011.10.05. 10:50

Tisztelt Szakértő!

Közalkalmazottként dolgozom egy felsőfokú és egy középfokú OKJ képesítéssel az E fizetési osztályban.
A kérdésem az lenne, hogy közalkalmazottként ha a munkám megkívánja a szükséges végzettségeimet akkor jár e valamilyen pótlék a 2 OKJ-s(1. logisztikai ügyintéző, 2. nemzetközi szállítmányozási ügyintéző mindkét végzettség 54-el kezdődik) szakképesítés után????

Köszönettel

gansol # 2011.11.03. 12:13

Kedves Fórumozók!

Munkahelyet váltok és az új munkahelyem egy közig szervnél lesz. Eddig a lakóhelyem szerinti önkormányzat egy szakmai bizottságában egy párt által delegált külsős tagként is tevékenykedtem. Szerintetek ez kimeríti a Ktv. 21.§ (6) bekezdés b) pontjában foglalt összeférhetetlenséget? (pártban tisztséget nem viselhet, párt nevében vagy érdekében - az az országgyűlési, az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve - közszereplést nem vállalhat;)

Válaszotokat előre is köszönöm,

G

Ancsika1 # 2011.11.04. 10:18

Tisztelt Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne, hogy eddig magánszférában dolgoztam, de most közigazgatásban szeretnék elhelyezkedni. A magánszférában eltöltött évek beleszámolnak besoroláskor? korábban még nem dolgoztam közigazgatásban.
Előre is köszönöm a segítséget.

szikecske # 2011.11.06. 21:48

Ancsika1!

Ktv.72.§.alapján beszámítják a besoroláshoz, de jubileumi jutalomhoz nem.

paramamus # 2011.11.07. 15:45

Tisztelt Szakértő(k)!

Kérdésem a következő: betegállományom alatt kinevezhetnek vkit a helyemre határozatlan időre? Ha nem - mibe ütközik? Én is határozatlan szerződéssel vagyok felvéve.

Előre is köszi a segítséget!

anyuka 52 # 2011.11.08. 08:40

Kedves forumozók !

59 éves közalkalmazott vagyok 40.éves jogviszonnyal.2012 év elején szeretnék elmenni nyugdíjba. Jubileumi jutalom kifizetése munkáltatóm igérete szerint januárban fog megtörténni.(ezért maradtam még 2012 évre is. )
Kérdésem, ha a jubileumi jutalmamat megkapom, milyen feltételekkel mehetek el nyugdíjba? Jár e felmentési idő és mennyi ? Milyen modon nyujtsam be (felmondásom, lemondásom, közöss megegyezés )? Mit kell irni ilyen esetben a munkáltatónak, vagy vhol találok ehhez egységes formanyomtatványt?

Segitségeteket megköszönöm.

anyuka52

nildiko # 2011.11.08. 17:33

Tisztelt Fórum!
Kérdésem a következő!
Önkormányzatnál a 4 beosztottból egyet kineveztek megbízott intézményvezetőnek.A 4 ember munkáját május 1 óta hárman látjuk el.Van-e lehetőségünk helyettesítési pótlékot kérni!
előre is köszönöm a választ!

Jucu52 # 2011.11.08. 18:10

Gansol!

Ha nem vezető beosztásba kerülsz a közigazgatási szervhez, akkor az alábbiak vonatkoznak rád:

21. § (1) Köztisztviselő nem lehet - törvényben meghatározott egyéb megbízatásokon túl - helyi önkormányzati, kisebbségi önkormányzati képviselő annál az önkormányzatnál, amely az őt alkalmazó közigazgatási szerv illetékességi területén működik.

Vagyis más közigazgatási szerv illetékességi területén lehetsz külső bizottsági tag (lehetnél még képviselő is), ha nem vezető beosztásba mész a közigazgatási szervhez dolgozni.
(Ugyanis vezetői megbízású köztisztviselő - tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével - munkavégzésre irányuló egyéb és további jogviszonyt nem létesíthet.)

DE:

1. A köztisztviselő munkavégzésre irányuló további jogviszonyt - tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, továbbá a közérdekű önkéntes tevékenység kivételével - csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes engedélyével létesíthet.

Ennek analógiájára, ha már bizottsági tag vagy, akkor szerintem be kell jelentened a jegyzőnek, hogy fennáll ez a tagságod (jogviszonyod, mivel a bizottsági tagság is az, mert megbízásod van rá, és esetleg jövedelmed is származik belőle). Annakidején én is hasonló helyzetben voltam, be kellett jelentenem a jegyzőnek, és írásban nyilatkoznom kellett, hogy nem folytatok olyan tevékenységet, ami összeférhetetlenséget jelent.

Más a helyzet akkor, ha a téged delegáló pártban esetleg tisztséget viselsz, illetve a párt nevében vagy érdekében közszereplést vállalsz, mert az összeférhetetlen (21. §. (6) bek. b) pontja), viszont az nem a bizottsági tagság miatt, hanem a pártban betöltött szereped miatt lenne összeférhetetlen.

Mindenesetre, a törvénytől függetlenül is feltétlenül javasolom, hogy ezt beszéld meg a jegyzővel, mert azt mindenhol nagyon rossz szemmel néznék, ha esetleg utólag derülne ki, még akkor is, ha tényleg nem áll fenn összeférhetetlenség. Hidd el, tapasztalatból mondom.

Üdv.

Jucus

Jucu52 # 2011.11.08. 18:24

nildiko!

A Ktv. 49/B. §-a szerint: (1) bek.: „Ha a köztisztviselő a munkáltató intézkedése alapján munkakörébe nem tartozó munkát végez, s az eredeti munkakörét is ellátja, illetményén felül külön díjazás (helyettesítési díj) is megilleti. A helyettesítési díj mértéke időarányosan a helyettesítő köztisztviselő illetményének 25-50%-áig terjedhet. A helyettesítési díj mértékét a hivatali szervezet vezetője állapítja meg. A helyettesítési díj a helyettesítés első napjától jár.

A (2)bekezdés szerint pedig: A köztisztviselő akkor is jogosult a helyettesítési díjra, ha tartósan távol lévő köztisztviselőt helyettesít, illetve részben vagy egészben többletfeladatként betöltetlen munkakört lát el.

Amennyiben nálatok nem átszervezés volt és/vagy létszámcsökkentés, akkor szerintem jár a helyettesítési díj annak, aki a kinevezett köztisztviselő munkakörét elvégzi, hiszen a kinevezés miatt az ő munkaköre betöltetlen maradt. Ha többen látnak el egy betöltetlen munkakört, akkor a helyettesítési díjat meg kell osztani a feladatot ellátók között.

Üdv.

Jucus

Nenikő # 2011.11.14. 09:07

Sziasztok!

Jelenleg tgyáson vagyok itthon. Tavaly lettem kormánytisztviselő és idén átsoroltak. A munkáltatóm kötelezett a közig szakvizsga letételére 2013-ig, különben nem léphetek magasabb fizetési osztályba. Folyamatban van a jogi szakvizsgám, de gyerek mellett nem biztos, hogy a határidőig meglesz.
Kérdésem a fizetés nélküli szabadság időszaka is beleszámít a határidőbe?