Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.14. 22:31

Megnézném annak a hasonló esetnek az iratait...

csilla79 # 2007.12.14. 21:24

Jubileumi jutalom ügyben kérek tanácsot
1990 aug 1 óta van magyarországi közalkalmazotti jogviszonyom.
Előtte 1975szept.1. óta volt közalkalmazotti jogviszonyom Romániában.
Kérdésem
Jogosult lennék-e a jubileumi jutalomra-itteni igazgatóim sorban elkergettek azzal hogy csak az itt ledolgozott évek után járna nekem jubileumi jutalom de hallottam olyan esetről amikor a bíróság kötelezte a munkáltatót kifizetni jubileumi jutalmat hasonló esetben.
Kérem, segítsenek tisztázni ezt az ügyet.

fanry # 2007.12.14. 19:30

Tanácsotokat szeretném kérni az alábbiakban:

1999-től az ISM-nél (most ÖTM) vagyok állományban. Jelenleg gyes-en vagyok, és dolgozni szeretnék. Az ÖTM-nél jelenleg létszámfelettiként vagyok nyilvántartva, tehát nem várható hogy gyes után visszavesznek és nem is mennék vissza, viszont gyes után jár nekem a 9 év utáni végkielégítés ami kb. 250.000 ezer forint lenne, amit havonta fizetnének ki, kb. 8 hónap alatt...legutóbbi beszélgetésemnél a személyügyes hölgynél kiderült, hogy addig két választásom van.

1.) megvárom a végkielégítést, ami 2008. szeptember 25-én jár le, de addig nem helyezkedhetek el mint köztisztviselő, közalkalmazott (sajnos már lenne állásom az ügyészségen, vagy egy gimnáziumban), tehát addig is "csak" kft-nél találhatok munkát, ahol majd fel kell mondanom szeptemberben hogy a minisztérium egy hónap fizetett szabadságra visszavegyen és utána utalja a végkielégítést havonta, s amíg jár a végkielégítés, addig sem lehetek köztisztviselő, közalkalmazott, tehát ha jól értem és tényleg így van, akkor kb. 2 évet kell arra várnom hogy ismét köztisztviselő, közalkalmazott legyek...

2.) ha most elvállalom az ügyészségi, vagy gimnáziumi titkári állást gyes mellett, (ők kikérnek engem az ÖTM-ből, folytatódik a munka vagy jogviszonyom) de akkor elveszítem a végkielégítést... Illetve ha így megyek át, akkor halmozódik az éveim száma, és ha később esetlegesen az "ügyészségtől tennének ki akkor megkapom a teljes végkielégítést? (Ezzel ellentétben, ha próbaidővel vennének fel az ügyészséghez akkor nem folytatólagos a munkaviszonyom... és ha ilyenkor, a próbaidő alatt tennének ki akkor se végkielégítés se állás?)

Az érdekelne hogy tényleg így van-e... ( jól értem-e a dolgot) és hogy szerintetek melyik választás a helyes, ha hagyom elveszni a végkielégítésemet, vagy addig "lógok a levegőben" egy kft-nél és utána próbálkozom köztisztviselőként, közalkalmazottként elhelyezkedni de kapok végkielégítést...

Köszönöm szántok rám időt.

Várom tanácsotokat, válaszotokat.

Üdv!
Fanry
Tatabánya

manovics # 2007.12.13. 12:23

Kedves KBS!

köszönöm szépen!

manovics

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.13. 12:13

Úgy van.

manovics # 2007.12.13. 11:53

Igen, komolyan. de akkor a válasz gondolom a következő:

1.) ha nem irja alá a közalk. akkor marad minden a régiben és nem lehet sem kirugni sem fegyelmit inditani ellene

2.) ha nem megy bele a közös megegyezésbe a munkáltató akkor marad minden a régi szerint.

de megerősítést vagy helyesbítést kérnék.. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.13. 11:16

Komolyan kérdezed?

manovics # 2007.12.13. 10:35

Kedves Fórumozók!

2 kérdés:

1.) A munkáltató módosítja a közalkalmazotti kinevezést, mert a határozott idő lejártának végét kitolja. Ezt ahhoz hogy igy is legyen alá kell irni a közalkalmazottnak. Mi van akkor ha nem irja alá?? marad minden a régiben (szerintem) De indithat a munkáltató a közalkalmazott ellen mondjuk fegyelmit emiatt?

2.) a határozott idejű közalkalmazotti viszonyt a közalkalmazott szeretné megszüntetni. közös megegyezéssel tudja ezt megtenni, de mi van akkor ha a munkáltató ebbe nem megy bele???

puzsu # 2007.12.07. 19:25

Köszi! Ez így nagyszerü, mert a szabim ki van irva január 18-ig és én meg Bécsböl csak 19-én megyek majd haza, tehát jogszerüen semmit sem tudnak velem közölni, hiszen itt nem kapom meg, tehát nem tudom átvenni...:)

Lyonee # 2007.12.07. 19:04

A pop-t a táppénz miatti felmondási védelem ideje alatt is felajánlhatják, csak ha nem fogadod el, a védelem alatt nem momdhatnak fel. Ezek szerint nincsenek tisztában vele, de ez neked jó! A kezdési időpontot majd a főnököd megmondja.

puzsu # 2007.12.07. 18:22

Nagyon hülye vagyok ezek szerint, de még mindig nem látom, hogy mi a kezdési idöpont, hacsak a közös megegyezés nem ad ehhez mozgásteret...:)
Szerinted január 4-én csak a pép felajánlást tehetik meg, vagy a felmondási tilalom ellenére a pép-et már december 20-án felajánlhatják, hogy 4-én felmondhassanak?

Lyonee # 2007.12.07. 16:12

puzsu!
Már kétszer leírtam! A felmondási idejüjet töltők már nem vehetnek részt a pép-ban. Addig nem mondhatnak fel, amíg nem utasítod vissza a pép-t! Legfeljebb tájékoztatnak, hogy mi lesz a következménye a visszautasításnak. Ha felmondtak, akkor már nincs közös megegyezés!
A pép szabályairól is kell adni tájékoztatást. Csak egy tv. van, az vonatkozik a köztisztviselőkre is.

"(3) A munkáltató

1. köteles az (1) bekezdés c) pontjában foglaltak esetén írásban felajánlani a programban való részvétel (1) bekezdés a)-b) pontjában szereplő feltételeivel rendelkező érintett számára a prémiumévek programban való részvétel lehetőségét, egyúttal tájékoztatni őt a program szabályairól,
  2. a programban részt vevő a felajánlás kézhezvételétől számított 14 napon belül írásban megadott hozzájárulása esetén gondoskodik a kinevezés közös megegyezéssel történő módosításáról. "
puzsu # 2007.12.07. 09:48

Kedves Lyonee!
Köztisztviselöi létszámleépítés esetén mindenképpen a felmondással kezdik és azzal egyidöben tájékoztatnak majd 4-én, hogy a prémium éveket is választhatom. Tudom, hogy legkésöbb 18-án nyilatkoznom kellene és azt is tudom, hogy a 14 nap a felmondás kézhezvételétöl kezdödik, ezért érdekelne, hogy van-e befolyása a határozott idejü munkaviszony kezdési idejére az elfogadás idejének, vagy azt valóban a január 4-i felmondástól kezdödöen kell megkötni?
Speciel én február 1-töl szeretném és persze igén még elmehetek december végén táppénzre is...:)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.07. 06:10

A próba sikerült. :)

tancsicsmisi # 2007.12.06. 23:52

Nem tudom,hogyan lehet ide beírni.Ez 1 próba.

Lyonee # 2007.12.06. 19:12

A pop-t a táppénz miatti felmondási védelem ideje alatt is felajánlhatják, csak ha nem fogadod el, a védelem alatt nem momdhatnak fel.

Lyonee # 2007.12.06. 19:09

puzsu!
Amíg nem nyilatkoztál pép-ról, addig nem mondhatnak fel!
Ha visszautasítod, akkor a visszautasítás után azonnal felmondhatnak, vagyis felmenthetnek a közalkalmazotti jogviszonyod alól. A pép egy határozott idejű közalkalmazotti jogviszony, szerződésmódosítás történik.

puzsu # 2007.12.05. 20:54

Kedves Lyonee!
Az a helyzet, hogy táppénzen voltam sokáig és dec. 3-án mentem dolgozni, de azonnal közölték velem, hogy a törvényes 30 nap letelte után január 4-én létszámleépítésre hivatkozva felmondanak és felajánlják a prémium éves foglalkoztatást, amiröl 14 napon belül kell nyilatkoznom, vagyis ráérek január 18-án elfogadni, hiszen aznap lesz a tegnaptól kiadott 31 nap idei szabim utolsó napja.
Ugyanakkor valakitöl azt hallottam, hogy a 4-i felmondási idöponttal kell megkötni a prémiuméves határozott idejü szerzödést. Ezt azért sérelmezném, mert így 12 nap idei teljes bérrel járó szabim veszne el...:(
üdv: puzsu

raczeti # 2007.12.05. 20:35

Kedves fórumozó Jogászok!

Azzal a kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy mondjátok el a véleményeteket a helyzetemről. Már korábban írtam, hogy terhesen táppénzre mentem, amelyet a munkáltatóm (középiskola) azzal torolt meg, hogy szeptember 26-án ki lett mondva, 15 napon belül felmentenek közalkalmazotti jogviszonyom alól. Ezen az ominózus napon volt egy megbeszélés, ahol én felolvastam egy kb. 2 oldalas szöveget, aminek az írott változatát nem akartam oda adni, bár kérték. egy mobil telefonnal készült felvétel a megbeszélésről, úgy gondoltam, hogy nincs szükség az én írott változatomra, nem legyen lusta annyira a jegyző.
Erre október 20-án felkerestem a munkáltatóm, és kiderült, hogy nincs előre lépés az ügyben, és még mindig kérték rajtam az anyagot. én úgy gondoltam, hogy akkor ezen ne múljon semmi, elküldtem e-mailben (amiért a férjem majdnem megvert...). Aztán újabb 3 hét elteltével ismét felkerestem az igazgatót, aki akkor értesült arról, hogy az anyagot elküldtem, és ígérte, hogy megteszi a lépéseket. a beszélgetés óta ismét eltelt kb. 3-4 hét, semmi felmentési határozat nem jött azóta sem. Időközben volt szalagavató, amire nem kaptam meghívást, jelezve, hogy nem tekintenek a tantestület tagjának. Nem értem, hogy mire vár az ignő?! lehet, hogy január 1jével megváltozik valami, amire ő spekulál? Akkor majd ki tud rúgni? vagy egyszerűen utána nézett a jogszabályoknak, és rájött, hogy jogszerűen nem tud elbocsátani, és hagyja a fenébe egyelőre a dolgot? Szerintetek keressem még fel egy körre? én ugyanis úgy gondolom, hogy hosszútávon jobb lenne, ha most bepróbálkozna a kirúgásommal, és munakügyi pert nyernék ellene, mert így talán védettebb lennék akkor, amikor 2010-ben vissza mennék dolgozni. Válaszotokat előre is köszönöm!

Lyonee # 2007.12.05. 20:09

puzsu!
A prémiuméves nem juthat el a felmondásig!
Ha a 3 feltétel teljesül, akkor a munkáltatónak kötelessége felajánlani írásban. Ezt vagy elfogadod, vagy nem, utóbbi esetben felmondanak, hiszen a további foglalkoztatásodra nincs lehetőség! Ha elfogadod, akkor megkötitek a határozott idejű szerződést, a jogviszonyod (közalkalmazotti, köztisztviselői) megmarad, csak munkaköröd nem lesz. Ha már felmondtak és nem ajánlották fel a prémiuméveket, akkor sürgősen vonják vissza a felmentést, mert munkaügyi pert veszíthetnek.
Van már néhány fórumos ismerősöm, akinek mostanában lesz tárgyalása ilyen miatt.
A kezdő időpont megegyezés kérdése, a szabadság "kiadásának" a rendjét a pé.jogszabály pontosan meghatározza.

puzsu # 2007.12.05. 19:47

Engem az érdekelne, hogy a prémium évek felajánlásának az elfogadás esetében mi a kezdési idö?

A felmondás dátuma, vagy az elfogadásé, vagy megegyezés tárgya-e tekintettel a kiadatlan szabadságokra?
köszi!
puzsu

Veci # 2007.12.05. 19:25

Lyonee!

Köszi, hogy türelmesen válaszolt a kérdésemre. Ez megerősítést adott nekem. Üdvözlettel Veci

Üdvözlettel Veci

Lyonee # 2007.12.05. 17:11

Kedves Mária!
Az exel mindent kiszámol, csak be kell írni.:)

Lyonee # 2007.12.05. 17:03

Veci!
Én pont azt írtam le, hogy a kjt 66.(2)-t hogyan kell alkalmazni a mérnöktanár esetében, vagyis nálad!
A végrehajtási rendelet ezen része csak annyiban változott, hogy a 22 óra 10%-át lefelé kell kerekíteni, vagyis 2 órára.

hubati # 2007.12.05. 10:09

Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a gyors és pontos "számítást"
Tisztelettel Mária