Megnézném annak a hasonló esetnek az iratait...
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Jubileumi jutalom ügyben kérek tanácsot
1990 aug 1 óta van magyarországi közalkalmazotti jogviszonyom.
Előtte 1975szept.1. óta volt közalkalmazotti jogviszonyom Romániában.
Kérdésem
Jogosult lennék-e a jubileumi jutalomra-itteni igazgatóim sorban elkergettek azzal hogy csak az itt ledolgozott évek után járna nekem jubileumi jutalom de hallottam olyan esetről amikor a bíróság kötelezte a munkáltatót kifizetni jubileumi jutalmat hasonló esetben.
Kérem, segítsenek tisztázni ezt az ügyet.
Tanácsotokat szeretném kérni az alábbiakban:
1999-től az ISM-nél (most ÖTM) vagyok állományban. Jelenleg gyes-en vagyok, és dolgozni szeretnék. Az ÖTM-nél jelenleg létszámfelettiként vagyok nyilvántartva, tehát nem várható hogy gyes után visszavesznek és nem is mennék vissza, viszont gyes után jár nekem a 9 év utáni végkielégítés ami kb. 250.000 ezer forint lenne, amit havonta fizetnének ki, kb. 8 hónap alatt...legutóbbi beszélgetésemnél a személyügyes hölgynél kiderült, hogy addig két választásom van.
1.) megvárom a végkielégítést, ami 2008. szeptember 25-én jár le, de addig nem helyezkedhetek el mint köztisztviselő, közalkalmazott (sajnos már lenne állásom az ügyészségen, vagy egy gimnáziumban), tehát addig is "csak" kft-nél találhatok munkát, ahol majd fel kell mondanom szeptemberben hogy a minisztérium egy hónap fizetett szabadságra visszavegyen és utána utalja a végkielégítést havonta, s amíg jár a végkielégítés, addig sem lehetek köztisztviselő, közalkalmazott, tehát ha jól értem és tényleg így van, akkor kb. 2 évet kell arra várnom hogy ismét köztisztviselő, közalkalmazott legyek...
2.) ha most elvállalom az ügyészségi, vagy gimnáziumi titkári állást gyes mellett, (ők kikérnek engem az ÖTM-ből, folytatódik a munka vagy jogviszonyom) de akkor elveszítem a végkielégítést... Illetve ha így megyek át, akkor halmozódik az éveim száma, és ha később esetlegesen az "ügyészségtől tennének ki akkor megkapom a teljes végkielégítést? (Ezzel ellentétben, ha próbaidővel vennének fel az ügyészséghez akkor nem folytatólagos a munkaviszonyom... és ha ilyenkor, a próbaidő alatt tennének ki akkor se végkielégítés se állás?)
Az érdekelne hogy tényleg így van-e... ( jól értem-e a dolgot) és hogy szerintetek melyik választás a helyes, ha hagyom elveszni a végkielégítésemet, vagy addig "lógok a levegőben" egy kft-nél és utána próbálkozom köztisztviselőként, közalkalmazottként elhelyezkedni de kapok végkielégítést...
Köszönöm szántok rám időt.
Várom tanácsotokat, válaszotokat.
Üdv!
Fanry
Tatabánya
Kedves KBS!
köszönöm szépen!
manovics
Úgy van.
Igen, komolyan. de akkor a válasz gondolom a következő:
1.) ha nem irja alá a közalk. akkor marad minden a régiben és nem lehet sem kirugni sem fegyelmit inditani ellene
2.) ha nem megy bele a közös megegyezésbe a munkáltató akkor marad minden a régi szerint.
de megerősítést vagy helyesbítést kérnék.. :)
Komolyan kérdezed?
Kedves Fórumozók!
2 kérdés:
1.) A munkáltató módosítja a közalkalmazotti kinevezést, mert a határozott idő lejártának végét kitolja. Ezt ahhoz hogy igy is legyen alá kell irni a közalkalmazottnak. Mi van akkor ha nem irja alá?? marad minden a régiben (szerintem) De indithat a munkáltató a közalkalmazott ellen mondjuk fegyelmit emiatt?
2.) a határozott idejű közalkalmazotti viszonyt a közalkalmazott szeretné megszüntetni. közös megegyezéssel tudja ezt megtenni, de mi van akkor ha a munkáltató ebbe nem megy bele???
Köszi! Ez így nagyszerü, mert a szabim ki van irva január 18-ig és én meg Bécsböl csak 19-én megyek majd haza, tehát jogszerüen semmit sem tudnak velem közölni, hiszen itt nem kapom meg, tehát nem tudom átvenni...:)
A pop-t a táppénz miatti felmondási védelem ideje alatt is felajánlhatják, csak ha nem fogadod el, a védelem alatt nem momdhatnak fel. Ezek szerint nincsenek tisztában vele, de ez neked jó! A kezdési időpontot majd a főnököd megmondja.
Nagyon hülye vagyok ezek szerint, de még mindig nem látom, hogy mi a kezdési idöpont, hacsak a közös megegyezés nem ad ehhez mozgásteret...:)
Szerinted január 4-én csak a pép felajánlást tehetik meg, vagy a felmondási tilalom ellenére a pép-et már december 20-án felajánlhatják, hogy 4-én felmondhassanak?
puzsu!
Már kétszer leírtam! A felmondási idejüjet töltők már nem vehetnek részt a pép-ban. Addig nem mondhatnak fel, amíg nem utasítod vissza a pép-t! Legfeljebb tájékoztatnak, hogy mi lesz a következménye a visszautasításnak. Ha felmondtak, akkor már nincs közös megegyezés!
A pép szabályairól is kell adni tájékoztatást. Csak egy tv. van, az vonatkozik a köztisztviselőkre is.
"(3) A munkáltató
- köteles az (1) bekezdés c) pontjában foglaltak esetén írásban felajánlani a programban való részvétel (1) bekezdés a)-b) pontjában szereplő feltételeivel rendelkező érintett számára a prémiumévek programban való részvétel lehetőségét, egyúttal tájékoztatni őt a program szabályairól,
- a programban részt vevő a felajánlás kézhezvételétől számított 14 napon belül írásban megadott hozzájárulása esetén gondoskodik a kinevezés közös megegyezéssel történő módosításáról. "
Kedves Lyonee!
Köztisztviselöi létszámleépítés esetén mindenképpen a felmondással kezdik és azzal egyidöben tájékoztatnak majd 4-én, hogy a prémium éveket is választhatom. Tudom, hogy legkésöbb 18-án nyilatkoznom kellene és azt is tudom, hogy a 14 nap a felmondás kézhezvételétöl kezdödik, ezért érdekelne, hogy van-e befolyása a határozott idejü munkaviszony kezdési idejére az elfogadás idejének, vagy azt valóban a január 4-i felmondástól kezdödöen kell megkötni?
Speciel én február 1-töl szeretném és persze igén még elmehetek december végén táppénzre is...:)
A próba sikerült. :)
Nem tudom,hogyan lehet ide beírni.Ez 1 próba.
A pop-t a táppénz miatti felmondási védelem ideje alatt is felajánlhatják, csak ha nem fogadod el, a védelem alatt nem momdhatnak fel.
puzsu!
Amíg nem nyilatkoztál pép-ról, addig nem mondhatnak fel!
Ha visszautasítod, akkor a visszautasítás után azonnal felmondhatnak, vagyis felmenthetnek a közalkalmazotti jogviszonyod alól. A pép egy határozott idejű közalkalmazotti jogviszony, szerződésmódosítás történik.
Kedves Lyonee!
Az a helyzet, hogy táppénzen voltam sokáig és dec. 3-án mentem dolgozni, de azonnal közölték velem, hogy a törvényes 30 nap letelte után január 4-én létszámleépítésre hivatkozva felmondanak és felajánlják a prémium éves foglalkoztatást, amiröl 14 napon belül kell nyilatkoznom, vagyis ráérek január 18-án elfogadni, hiszen aznap lesz a tegnaptól kiadott 31 nap idei szabim utolsó napja.
Ugyanakkor valakitöl azt hallottam, hogy a 4-i felmondási idöponttal kell megkötni a prémiuméves határozott idejü szerzödést. Ezt azért sérelmezném, mert így 12 nap idei teljes bérrel járó szabim veszne el...:(
üdv: puzsu
Kedves fórumozó Jogászok!
Azzal a kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy mondjátok el a véleményeteket a helyzetemről. Már korábban írtam, hogy terhesen táppénzre mentem, amelyet a munkáltatóm (középiskola) azzal torolt meg, hogy szeptember 26-án ki lett mondva, 15 napon belül felmentenek közalkalmazotti jogviszonyom alól. Ezen az ominózus napon volt egy megbeszélés, ahol én felolvastam egy kb. 2 oldalas szöveget, aminek az írott változatát nem akartam oda adni, bár kérték. egy mobil telefonnal készült felvétel a megbeszélésről, úgy gondoltam, hogy nincs szükség az én írott változatomra, nem legyen lusta annyira a jegyző.
Erre október 20-án felkerestem a munkáltatóm, és kiderült, hogy nincs előre lépés az ügyben, és még mindig kérték rajtam az anyagot. én úgy gondoltam, hogy akkor ezen ne múljon semmi, elküldtem e-mailben (amiért a férjem majdnem megvert...). Aztán újabb 3 hét elteltével ismét felkerestem az igazgatót, aki akkor értesült arról, hogy az anyagot elküldtem, és ígérte, hogy megteszi a lépéseket. a beszélgetés óta ismét eltelt kb. 3-4 hét, semmi felmentési határozat nem jött azóta sem. Időközben volt szalagavató, amire nem kaptam meghívást, jelezve, hogy nem tekintenek a tantestület tagjának. Nem értem, hogy mire vár az ignő?! lehet, hogy január 1jével megváltozik valami, amire ő spekulál? Akkor majd ki tud rúgni? vagy egyszerűen utána nézett a jogszabályoknak, és rájött, hogy jogszerűen nem tud elbocsátani, és hagyja a fenébe egyelőre a dolgot? Szerintetek keressem még fel egy körre? én ugyanis úgy gondolom, hogy hosszútávon jobb lenne, ha most bepróbálkozna a kirúgásommal, és munakügyi pert nyernék ellene, mert így talán védettebb lennék akkor, amikor 2010-ben vissza mennék dolgozni. Válaszotokat előre is köszönöm!
puzsu!
A prémiuméves nem juthat el a felmondásig!
Ha a 3 feltétel teljesül, akkor a munkáltatónak kötelessége felajánlani írásban. Ezt vagy elfogadod, vagy nem, utóbbi esetben felmondanak, hiszen a további foglalkoztatásodra nincs lehetőség! Ha elfogadod, akkor megkötitek a határozott idejű szerződést, a jogviszonyod (közalkalmazotti, köztisztviselői) megmarad, csak munkaköröd nem lesz. Ha már felmondtak és nem ajánlották fel a prémiuméveket, akkor sürgősen vonják vissza a felmentést, mert munkaügyi pert veszíthetnek.
Van már néhány fórumos ismerősöm, akinek mostanában lesz tárgyalása ilyen miatt.
A kezdő időpont megegyezés kérdése, a szabadság "kiadásának" a rendjét a pé.jogszabály pontosan meghatározza.
Engem az érdekelne, hogy a prémium évek felajánlásának az elfogadás esetében mi a kezdési idö?
A felmondás dátuma, vagy az elfogadásé, vagy megegyezés tárgya-e tekintettel a kiadatlan szabadságokra?
köszi!
puzsu
Lyonee!
Köszi, hogy türelmesen válaszolt a kérdésemre. Ez megerősítést adott nekem. Üdvözlettel Veci
Üdvözlettel Veci
Kedves Mária!
Az exel mindent kiszámol, csak be kell írni.:)
Veci!
Én pont azt írtam le, hogy a kjt 66.(2)-t hogyan kell alkalmazni a mérnöktanár esetében, vagyis nálad!
A végrehajtási rendelet ezen része csak annyiban változott, hogy a 22 óra 10%-át lefelé kell kerekíteni, vagyis 2 órára.
Kedves Lyonee!
Nagyon szépen köszönöm a gyors és pontos "számítást"
Tisztelettel Mária

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02