Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.16. 04:54

Mondtam, hogy nyakatekert :) Nem követelheti vissza.

A 19. § szerint nem jogosult, aki nyugdíjasnak minősül, és utal a 19/A. §-ra, hogy az majd megmondja, ki minősül nyugdíjasnak. A 19/A. § (1) felsorolja, hogy milyen juttatásokban részesülők minősülnek nyugdíjasnak. Majd a (2) azt mondja, hogy ácsi, nem az számít ám, hogy részesül-e valamelyikben az illető adott időpontban, hanem az, hogy megállapították-e neki.

Megfigyeltétek már, hogy ezek a kodifikációs torzszülöttek a munkavégzéshez kapcsolódó jogszabályokban fordulnak elő tömegesen?

Lyonee # 2007.08.15. 20:54

És ezt most hogy értsük? Visszakövetelheti a munkáltató vagy nem a végkielégítést?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.15. 20:39

De a végkielégítést a munkáltató.

A 19. § (8) b) szerint nem jogosult végkielégítésre a köztisztviselő, ha legkésőbb a jogviszony megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak minősül.

19/A. (2) (2) A köztisztviselő akkor részesül az (1) bekezdés b)-h) pontokban felsorolt nyugellátásban, amikor a nyugellátást kérelmére megállapították.

Ami elég nyakatekert, de lege feranda nem is értek vele egyet - de ez van.

köztisztvi # 2007.08.15. 18:50

Köszönöm Lyonee a gyors reagálást és a segítő szándékot.Valóban jogásznak gondoltam hozzászólásai alapján.
Remélem a "jogász fiúk"nem sértődnek meg, hogy kérdésemmel nem hozzájuk fordultam, és lesznek oly szívesek némileg szakszerűbb válasszal kiegészíteni az Ön válaszát.
Mentségemre legyen mondva eléggé ritkán fordulok elő ezen a fórumon,ezért ismeretségem meglehetősen hiányos.
Ezért magam is kérem,Kedves Jogászfiúk segítsetek nekem és öntsetek tiszta vizet a pohárba mert az általam felvetett problémát meglehetősen önkényesen kezelik a volt munkáltatók, holott anyagilag még csak nem is érintettek, hisz a 6 hónap költsége a NYUFI számláját terheli.

Lyonee # 2007.08.15. 17:52

Kedves köztisztvi!
Köszönöm a bizalmat, de én csak egy közalkalmazott vagyok, és inkább a kjt-t ismerem jobban, de az Ön problémája akár egy, az MT alá tartozó dolgozóé is lehetne. A „nyugdíjasként dolgozni” topicban ezt a kérdést én is felvetettem (2007.07.08. 23:02:05) és Gittus a következőket írta, amivel én is egyetértek.
„A végkielégítésről az én álláspontom biztos nem egyezik a munkáltatóval.
A munkavállaló a végkielégítést nem nyugdíjasként kapta, mivel akkor még nem csak nem is igényelte annak megállapítását ezért azt vissza sem kell fizetnie. Ha mégis akkor szeretném látni a visszafizetésre vonatkozó szabályt. A munkáltató helyzetét nehezíti hogy a visszafizetéskor már nem áll jogviszonyba a volt munkavállalóval. A munkáltató természetesen fenyegetőzik.
A járulék és adó vonatkozásában önrevízióra van lehetőség.”

De azt hozzáteszem, hogy én nem vagyok jogász, (szerintem Gittus sem) ezért, hogy egy ilyen utólag kialakult helyzetben melyik félnek van esélye egy perben, erre nézve nincs jogi tapasztalatom.
A jogász fiúk, KBS, Attika, ObudaFan, Big Cat és a többiek remélem, megadják a megfelelő jogi segítséget.

köztisztvi # 2007.08.15. 16:03

Bocsi! A KIV az KTV akart lenni!

köztisztvi # 2007.08.15. 16:02

T.Lyonee!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz,aki járatos a KIV-ben.
Munkáltatóm febr 19-én felmondott,a felmentési idő tehát most,aug 19-én jár le.Ezen év febr 25-én töltöttem be 60.évemet,tehát már akkortól jogosult lennék előrehozott nyugdíjra.Természetesen a végkielégítés miatt a felmentési idő alatt nem kértem a nyugdíj megállapítását,de most eljött ennek az ideje.Munkáltatóm kifizette a végkielégítést,de azzal fenyeget, hogy ha nyugdíjkérelmemet a visszamenőleges 6 hónapos igénnyel adom be,akkor visszavonja(gondolom perli) a végkielégítést,mondván,hogy akkor visszamenőlegesen a kifizetés időpontjában nyugdíjassá válok,tehát jogtalan a végkielégítés igénybevétele.Tudomásom szerint munkajogi szempontból a kérelem elbírálását jelentő határozat időpontja a mérvadó a nyugdíjas státusz szempontjából, tehát a végkielégítés visszakövetelése nem lenne jogos. Kérem sziveskedjék állást foglalni,hogy egy esetleges peres eljárásban,milyen eséllyel tudnám megvédeni álláspontomat.
Köszönettel:H.A.

kriza # 2007.08.13. 10:50

Érdeklődnék hogy ki lehet közalkalmazott egy intézménynél? Én most kilenc hónapig ösztöndíjas foglalkoztatott voltam, de az most lejár. Januárban diplomázom, de az abszolutóriumom már megvan. Átvehetnek így közalkalmazottnak? És ha start kártyás is vagyok akkor kötelesek még foglalkoztatni vagy akár el is küldhetnek?
köszönöm a választ nagy segítség lenne nekem
kriza

Lyonee # 2007.08.07. 10:19

Ebből következik, hogy átviszed a szabadságot! Viszont, ha előtte jubileumi jutalomra voltál jogosult, azt ki kell fizetniük, nem tolhatják át az új helyre!

Lyonee # 2007.08.07. 10:16

1992. évi XXIII. törvény
a köztisztviselők jogállásáról
14.§ (3) Végleges áthelyezés esetén a közszolgálati igazolás, valamint a köztisztviselő illetményének és - a szabadság kivételével - egyéb járandóságainak kiadása szempontjából úgy kell eljárni, mintha a közszolgálati jogviszony megszűnt volna.

Kommentár a tv.-hez:
Ez azért is indokolt, mivel áthelyezés esetén nem lehet érdektelen, hogy év közben hogyan alakult a köztisztviselő járandóságainak kifizetése, mivel az esetleges terhek alapvetően befolyásolhatják az áthelyezéshez szükséges konszenzust. Emiatt a közszolgálati igazoláson ezentúl fel kell tüntetni a jubileumi jutalom kifizetését és a tárgyévben - akár szabadság címén is - igénybevett betegszabadságot.

Csilla007 # 2007.08.07. 08:58

Még csak most készül a 3 oldalú megállapodás, de mindkét munkáltató beleegyezett, sőt a mostani szorgalmazat leginkább. Az új munkáltató szerint átvihetem az időarányosan még ki nem vett szabadádaimat közös megegyezéssel is, viszont a régi szerint nem.

kismókus # 2007.08.06. 20:08

Csilla007:
Az áthelyezés és a közös megegyezés nagyon hasonlítanak egymásra: az áthelyezés tkp. a közös megegyezés spec. válfaja a közszolgálatban, azzal a megszorítással, hogy a mostani munkáltató bele nem egyezése esetén nem jön létre az áthelyezés.

Nem tudom, a Te esetedben már túl vagy-e ezen a "háromoldalú megállapodáson"?

Csilla007 # 2007.08.06. 15:42

Köszönöm szépen a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.06. 15:37

Csak az áthelyezésnél veheti figyelembe az új munkáltató az előző által ki nem adott szabadságot.

Csilla007 # 2007.08.06. 13:56

Tisztelt Jogászok!
Egy közigazgatási szervnél dolgozom, és egy másik közig szervhez szeretnék hamarosan átmenni. A problémám az, hogy valaki azt mondja közös megegyezéssel szűntessem meg a munkaviszonyomat, valaki pedig azt, hogy áthelyezéssel. Hiába kerestem a köztisztviselők jogállásáról szóló tv.-ben és a Mtv.-ben is nem találtam választ arra, hogy közös megegyezésnél is átvihetném-e az időarányosan még ki nem vett szabadságaimat vagy csak az áthelyezésnél. Mivel jobb az áthelyezés, mint a közös megyegyezés, azon kívül, hogy az áthelyezésnél biztos nem fogják azt mondni, h meggondolták magukat, és két szék közül a pad alá esek.

Kirby # 2007.08.01. 12:46

Tekered nagyon a mondatot, de te az intézkedésnél arra gondoltál, hogy az szünteti meg a jogviszonyt. Nem az szünteti meg.

"Akkor a dolgozók munkaviszonya az intézmény megszűnéséről szóló döntés meghozatalával megszűnne? Nem lenne szükség külön intézkedésre?"

.....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.01. 11:41

A közlés is intézkedés.

Kirby # 2007.08.01. 06:58

Ezt találtam még a neten:
A TAGINTÉZMÉNNYÉ VÁLÁS LEBONYOLÍTÁSA

Az igazgatóról: Határozott idejű megbízása ilyen esetben automatikusan elenyészik az átszervezés folytán, nincs szükség az önkormányzat részéről annak alakszerű visszavonására sem.

Kirby # 2007.08.01. 05:32

És ha nem lenne jogutód szervezet? Akkor a dolgozók munkaviszonya az intézmény megszűnéséről szóló döntés meghozatalával megszűnne? Nem lenne szükség külön intézkedésre?

Ezt írtad, erre írtam, hogy nem, nincs szükség külön intézkedésre, a jogviszony igenis automatikusan megszűnik. Az értesítés más kérdés. Akkor az automatikus folyamatról értesíted a munkavállalókat.

Ezt benézted, de nem kell bevallani:-)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.01. 05:10

:(

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.01. 05:10

Félretéve a tréfát - bár téged olvasva ez nem könnyű, inspirálod az embert.
Szóval a munkaviszony b) szerinti megszűnését is közölni kell, a döntés önmagában nem elegendő. Az ugyanis a gyakorlatban teljesen mindegy, hogy egy bizonyos összeget az ember bérként vagy a közlés elmulasztásával okozott kár megtérítéseként kap illetve fizet.
A c) szerinti megszűnés pedig annyira további intézkedésre szorul, hogy ha a munkaválalló a vezetője tudtával egy nappal tovább dolgozik, a szerződés határozatlan idejűvé válik.

Kirby # 2007.08.01. 05:04

Lol:-)
Már előbb tudták, hogy egyesülés lesz, mielőtt eldöntötte volna a testület:-)
Ráadásul a tagintézmények szavazták meg az új vezetőt, az egyesítettet.... úgyhogy egyértelműen tudtak a folyamatról, de értesítettük is őket levélben, hiszen egyoldalú kinevezésmódosítás azért bejátszott, hiszen más a munkáltatói jogkör gyakorlója.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.01. 05:02

:)
Majd észre veszik, hogy be van zárva a kapu. ha meg nem, hát magukra vessenek, miért nem olvasnak testületi határozatokat, de legalább újságot a polgármester nyilatkozataival. Abból megtudhatnák, hogy megszűnt a munkaviszonyuk.

Kirby # 2007.08.01. 04:33

KBS:

"86. § A munkaviszony megszűnik:

1. a munkavállaló halálával,
  2. a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével,
  3. a határozott idő lejártával,"

"A Munka tv. szabályai különbséget tesznek a munkaviszony megszűnése és megszüntetése között.
A munkaviszony megszűnése azt jelenti, hogy a felek külön erre irányuló akaratnyilatkozata nélkül, a meghatározott objektív körülmények beálltával, a munkáltató megszűnésével egy időben, automatikusan megszűnik."

Értsd már meg egyszer és mindenkorra, hogy nem, nem lenne szükség akkor külön munkáltatói intézkedésre, hiszen mint ahogy a jogszabályban is és a kommentárban is van, automatikusan megszűnik a jogviszony, más kérdés, hogy jár végkielégítés stb, de AUTOMATIKUSAN beáll!!!

kismókus # 2007.07.31. 20:13

Jamesz:

Nem kell közös megegyezés hozzá.