Online tanfolyam, fura feltételek


tudatlantudós # 2021.02.06. 09:31

Míg magammal beszélgettem, találtam valamit, ami a kérdésem személyes adatokra vonatkozó részét ebben a formában érdektelenné teszi:

http://www.dobosgergely.hu/…treningekre/

Ő azt írja, hogy január 1. óta nem kell megadni:

– csökkent a kezelendő adatok köre: nem kell pl. TAJ szám és adóazonosító szám, de lakcím adatokat sem kell már kezelni.

Ennek fényében a személyes adatokkal kapcsolatos kérdést inkább úgy fogalmaznám meg, hogy mit lehet tenni, ha a tanfolyamot szervező cég ennek ellenére kötelezően elvárja a TAJ számot, privát mobilt, lakcímet?
A munkáltatóval kapcsolatos, technikai jellegű kérdés maradt: megteheti-e a munkáltató, hogy tanfolyamra kötelezi a munkavállalót, de a tanfolyamhoz szükséges eszközöket nem biztosítja, elvárja, hogy az alkalmazott rendelkezzen ezen eszközökkel és használja is azokat az oktatáshoz?

tudatlantudós # 2021.02.06. 07:57

Most vettem észre: nem csak a TAJ számot követelik, hanem privát e-mail címet és a privát mobilszámát is.
Ez az egész teljes mértékben rendben lenne jogilag?

tudatlantudós # 2021.02.06. 07:50

Kedves jogászok!

Egy ismerősöm keresett meg, hogy segítsek neki, mert kötelezték a munkahelyén, hogy részt vegyen egy online tanfolyamon, de olyan feltételekkel, amik egy részét nem tudja teljesíteni, mással meg vannak fenntartásai.

Segítsetek, mit lehetne tenni?

  1. Regisztrálni kell a tanfolyam szervezőjénél, olyan személyes adatokat megadva, mint például a TAJ szám. Ezen én is el vagyok akadva: tényleg jogos lehet egy ilyen követelés??
  2. A felszólítás, amiben az oktatásra küldik, kiemeli, hogy sem céges gépet nem használhat, sem a céges e-mailt nem adhatja meg a regisztrációhoz. Ezt meg hogy? Nincs otthoni gépe, netezni a mobiljáról szokott. Ezt a kedves munkáltató hogy képzeli?

Mit lehet kezdeni egy ilyennel? Van valami tippetek?
Én csak pislogok.
Az első reakcióm az volt, hogy adathalászat történik, de állítólag utánajártak annyira, hogy ez a tanfolyami dolog a munkáltatótól jött valóban.

Én sem tudom kisegíteni, mert nekem meg nincs windows-om, a tanfolyamhoz meg állítólag az is kell.