Probléma egy online szolgáltatással


Harry Bosch # 2021.02.22. 23:26

Sziasztok!

Egy böngésző alapú online gazdasági-katonai-szociális játék üzemeltetőivel akadt problémám, akadt problémája kb. minden normális játékosnak, de leginkább a magyar közösségnek az elmúlt 1 év során.

Az ECC-Net magyar részlegével felvettem a kapcsolatot, de sajnos nem tudtak segíteni/nem tudták hivatalosan felvenni a kapcsolatot az üzemeltetőkkel, mivel azok nem voltak hajlandóak megadni a játékot üzemeltető cég nevét és székhelyét (többszöri kérésre se). A játékot egy müncheni szerverről üzemeltetik (valószínűleg) délszlávok és románok.

Miután az ECC-Net nem tudott segíteni, írtam az általuk is (egyik lehetőségként) javasolt Bajor Környezet- és Fogyasztóvédelmi Minisztériumnak, mivel a szerver Münchenben található.

Mivel az üzenetem igen hosszú lesz, így csak az ő válaszukat, és azt is csak magyarul másolnám ide:

Tisztelt György Úr!
a 2021.021.03-i E-mailjében egy online szolgáltatással illetve egy online játékkal kapcsolatos problémát jelentett.
Sajnos ebben az ügyben nem tudunk segíteni Önnek.

Mi sajnos nem tudjuk befolyásolni a szerverek üzemeltetőit.
Igazából a szerverüzemeltetőknek sincsenek kötelezettségeik egy olyan szerződés alapján, amelyet Ön ügyfélként kötött egy olyan szolgáltatóval (lásd ebben az esetben egy játékszolgáltatóval), amely a szervert használja az ajánlataihoz.
A szerverüzemeltetők ellen is csak korlátozott információkövetelések állhatnak fent, abban az esetben ha a teljes mértékben védett jogokat (pl. szerzői jog, személyes jogok) megsértik, valamint egy korábbi bírósági végzés áll fent ellenük (lásd a Telemedia-törvény 14. szakaszát).

Ha Önnek szándékában áll a bűncselekményt bejelenteni, kérem forduljon az ügyészséghez.
Mivel csak a szerver üzemeltetője ismert, a müncheni ügyészség jöhetne szóba. (https://www.justiz.bayern.de/…ervice_1.php).
Azonban ehhez nem elég egy egyszerű elégedetlenség az online játékkal, valamint egy elégedetlenség egy nem egészen tisztességes játék koncepcióval. Inkább olyan tényeket kellene bemutatnia, amelyek például szándékos csalást vagy sértő tartalmat bizonyítanak.

Ha Ön Magyarországon él, talán több értelme lenne, ha először a bűn üldöző hatóságokkal lépne kapcsolatba. Ők pedig segítséget kérhetnek a német hatóságoktól.

---------------
A nekik írt üzenetemben a problémát pontosan nem részleteztem - mivel azt gondoltam ennél azért számomra pozitívabb/"információdúsabb" választ fogok kapni -, annyit írtam, hogy az ECC-Net jelenlegi helyzetben való tehetetlensége miatt fordulok hozzájuk. Csatoltam még nekik egy pdf-fájlt, ami azt az üzenetet tartalmazza, amit az adminoknak/üzemeltetőknek írtam, amikor másodjára is megkértem őket a játékot üzemeltető cég nevének és székhelyének megadására. Ami hat oldal, szóval abban azért elég sok mindent leírtam. (Illetve van egy nyolc oldalas pdf fájlom is, amit a paypal dispute során töltöttem fel, és a két fájl még talán így sem tartalmazza az összes kifogásolható ("üzleti") tevékenységét/hozzáállását az üzemeltetőknek - a dispute sajnos sikertelen volt, nem lennék itt, ha az lett volna :) ).

Nem tudom közlékenyebbek lettek-e volna/hasznosabb információkkal tudtak volna szolgálni, ha mindent részletesen leírok, de mivel mindent leírni tényleg hosszú lenne, és mivel itt nem lehet fájlokat csatolni, így a válaszuk után bennem felmerülő (pár) kérdéseket írnám le, minden kérdéshez/lehetőséghez leírva, hogy adott témában mi történt a játékban az elmúlt egy év során.

1, Pontosan nem világos, hogy a szerverüzemeltetőknek kell megsérteniük a személyes jogokat, vagy elég, ha a bérlők egy olyan szolgáltatást üzemeltetnek a bérelt szerverekről, amely megsérti ezeket. De a játékban/a játék néhány felhasználójának az ip-címe nyilvánosságra került. Mégpedig azért, mert a játék üzemeltetői sose alkalmaztak hivatásos moderátorokat, mindig a játékosok közül neveztek ki valakit, akik aztán egyrészt részrehajlóak voltak a saját nemzetiségbeli társaikkal, másrészt egyikőjük képernyőmentéseket osztott meg másokkal az admini felületről, ahol néhány felhasználó ip-címe is látszódik. Noha nem magyarok ip-címe került nyilvánosságra, ettől függetlenül ebbe lehetne kapaszkodni? És itt már nem arról beszélek, hogy a pénzem/pénzünket visszakapjuk (persze az is jó lenne), hanem arról, hogy a németek lekapcsolják ezt a délszláv-román csürhét, és az uniós állampolgárok (horvát, román) akár megfelelő büntetésben is részesüljenek (mára szinte bizonyossá, hogy a játék semmiféle hivatalos engedéllyel nem rendelkezik, adózni nem adóznak; a "Any claim relating to eRevollution's web site shall be governed by the laws of Slovenia without regard to its conflict of law provisions." ugyan szerepel a Terms of Service oldalukon, de ez is, csakúgy mint a Rules vagy Privacy Policy dokumentumuk kb. csak a biteket foglalják a szerveren.) Tehát az ip-címek kiszivárgása elég-e ahhoz, hogy a hanyag Privacy Policy, a személyes jogok (melynek része a személyes adatok védelme, melynek része az ip-cím, ha google barátom nem téved) megsértése fennálljon? És ez elég-e ahhoz, hogy a müncheni ügyészség elkérje a Contabo GmbH-tól (ennél a cégnél bérlik a szervert az üzemeltetők) azon szerver bérlőinek adatait, ahonnét a játék fut? Illetve a megfelelő lépéseket megtegye?

2, Sértő tartalom

Itt az nem világos, hogy a játék üzemeltetőinek kell sértő tartalmakat posztolniuk, vagy elég, ha engedélyezik/megtűrik a sértő és obszcén tartalmakat/a vallási és/vagy nemzeti(ség)i alapú sértegetéseket?

Gyakorlatilag a játék iráni közösségét (csak néhányan maradtak közülük) az adminok űzték el azzal, hogy semmi érdemlegeset nem tettek a különböző muszlimokat gyalázó posztokkal, illetve az azokat elkövető délszláv játékosokkal.

Aztán egy másik eset, amikor az egyik szerb a királyhalmi emlékmű kapcsán mondta azt, hogy nincs rajta elég név, amivel gyakorlatilag német és magyar emberek lemészárlását dicsőítette.

De egyébként a napi flamelés és sértegetés mindennapos a játékban. Az, hogy a románok bozgoroznak teljesen "normális", volt olyan időszak tavaly, hogy az lett volna fura, ha eltelik egy nap enélkül. Gondolom ezek miatt nem történne semmi, ezért hoztam fel az előbbi két kirívóbb példát.

Szóval miben kell sértő legyen/mi számít sértőnek? És mivel tudom én ezt bizonyítani? Mert képernyőmentéseken és web.archive.org -gal lementett oldalakon kívül nekem semmim sincs. Nyilván ezért szeretném, ha a német rendőrség/ügyészség pillantást vetne azokra a gépekre, ahonnét a játék fut.

3, Csalás

Pontosan kinek, hogyan kell csalnia? Hogyan tudom bizonyítani? Az "alap", hogy a délszláv és román játékosok játékbeli szabályszegéseik ellen semmit se tesznek (vagy csak ritkán...) az üzemeltetők, persze a játék legnagyobb közössége, a magyar ellen több "boszorkányüldözés" is történt tavaly, aminek köszönhetően mi is alig maradtunk.

De gondolom a következő esetre vagy hasonlóakra gondoltak:

Egy discord beszélgetés során az egyik grúz játékos megemlítette, hogy a tavalyi év során az egyik grúz ismerőse végzett programozási feladatokat az üzemeltetőknek, ekkor egy discord-szobában(?) volt az üzemeltetőkkel, és az egyik román játékos is ott volt, mint (rész)tulajdonos. Ami egyrészt probléma, mert a tulajdonos miért is játszik a saját játékában? Mivel a saját játékában játszik, így saját magának kellene fizetnie az extra javakért (amiért mi valóban fizetünk), ami pedig azt eredményezheti, hogy "fizetés nélkül" ír jóvá magának plusz goldot, energiát, fegyvert...és másrészt ezt minden bizonnyal meg is teszi, mivel a román sebzés jelentős hányadát (20-40% körül) egymaga vitte be az elmúlt hónapokban. Fura is volt, hogyan lehetnek neki "végtelen" készletei, de így már érthető...

Erre a jogot tanult ismerősöm csak ennyit írt discordon:
"Ez már büntetőjogi értelemben is csalás: mesterségesen generált forgalommal ösztönöznek másokat valódi pénz költésére."

De nyilván erre nincs bizonyítékom, viszont a szerverek megvizsgálásával gondolom sok minden kiderülne.

Még egy utolsó dolog. Hollandiában az online játékokban megvásárolható loot boxokat szerencsejátéknak minősítették, és ebben a játékban szintén árultak/árulnak bizonyos időközönként olyan termékeket, melyek loot boxnak tekinthetőek. Mondhatni mára kiderült, hogy a játék üzemeltetői kibéreltek egy német szervert, leprogramozták a játékot és Hajrá! Jogszabályok, törvények, azok mik? :)

Így a kérdésem az lenne, hogy van-e esély a pénzem visszaszerzésére, illetve bármiféle lépés megtételére, aminek eredménye is lehet? Kinek/hova kell írnom? Esetleg, ha az IP-címek kiszivárgását és a sértegetés részletezését megírom a bajoroknak, akkor konkrétabb választ tudnak adni?

Vagy csak ennyi lenne?

Valaki bérel egy szervert, leprogramozza a játékot, és anélkül, hogy hivatalosan bejegyzett cégként működne, egyszerűen adózás nélkül "lop el" több száz ezer eurót egy "rigged" szolgáltatásban és senkit se érdekel?

Német fogyasztóvédelmi hatóság tényleg nem tehet semmit? Esetleg egy e-mail az üzemeltetők által a játék hivatalos e-mailjeként feltüntetett e-mail címre, és ha nekik se válaszolnak X napon belül az se elég semmire/hogy lépéseket tegyenek az ügyben? Vagy bármi egyéb?

Előre is köszönök minden hasznos tanácsot!