Cégjegyzék


katti5 # 2023.03.24. 13:51

Köszönöm szépen az értékes hozzászólásukat, de nem tudok eligazodni, hogy ki volt az aki jogászként szólt hozzá, és ki az aki nem. Értékelem a magánvéleményeket, de azzal nem tudok mit kezdeni. Megkérdezhetem, hogy ki volt jogászként hozzászóló ebben a témában?

Majordomus # 2023.03.18. 21:59

Közöljék csak a cég nevét,abból nem lehet baj.

papinianus88 # 2023.03.18. 09:31

És még csak nem is csalás, mert a kiadvány tényleg létezik (a neten), az adatok benne vannak (egy másik hasonló cég adatbázisából "kölcsönözve"), és a befizetett összeg a jövőbeni megjelenésre vonatkozik.

Igen, az profi, akár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar oldaláról rendszerezett árverések, különböző adatbázisai. Majd a kérdésre, hogy személyesen regisztrált egy már a személy személyesen, 6.000 - Ft ellenében valamely végrehahajtói irodában, az a válasz, hogy ááááá, már regisztráltak online, és kicsit többért, de ők vásárolni akarnak, nem újraregisztrálni :)

katti5 # 2023.03.18. 08:42

Én is úgy vélem, hogy a cégnyilvántartásban szereplő adatok ,minthogy nyilvánosak, ezáltal közölhetőek, ez nem jelenti feltétlenül adatok kezelését,- feltételezem én -, hiszen ezeket az információkat úgy is lehet közölni, hogy nem adat formájában áll rendelkezésre. (egy példát említek csak: az adott cégadatok nem tételszerűen vannak elhelyezve a weboldalon, vagyis pl. a weboldal nem őrzi és kezeli az illető cég valamelyik adatát, hanem azt egy képfájlban teszi közzé, úgy mint egy fotót). Ilyenkor egy illetéktelen "adatlopó" nem is igazán tudja robot szerűen kiemelni a weboldalról, ehhez mindenképpen személyes közreműködés kellhet ,- és ezt az információ szerzők nem szeretik, de minek is tennék, ha ugyanaz a céginformációs oldalon hivatalosan elérhető).
A másik kérdés pont ezután fogalmazódik meg, hogy ha pl. valaki így közöl adatokat egy weboldalon, az azon lévő adatok nem kereshetőek, tehát elvileg nem él vissza senki az illető cég nevével.
Ha ez a szaknévsor weboldal, pl egy neves multi üdítőitalipar cég nevét is közli tételes adatként, akkor valószínűleg sérülhet az illető multi cég joga, hiszen pl. ha valaki ezt a céget keresi, akkor a szaknévsor weboldal is találatba jöhet, vagyis az illető cég nevével a szaknévsor weboldal, saját magának kreál látogatottságot. De képfájl tekintetében ez nem lehetséges.

Ha viszont visszatérünk a tételes adatközléshez, és olyan céget közöl a szaknévsor weboldal, amely cégnevének nincs kereskedelmi értéke (mert a cégnévből nem derül ki a terméke, szolgáltatása), akkor viszont az adott cég weboldalának a közlése az engedélyköteles-e vagy sem? A cégek hivatalos weboldalának megadása, nem mindig része a céginformációs adatoknak!

Általánosságban, és nem az oligaliga által említett utólagos díjbeszedés lehetőségével élne a szaknévsor weboldal, hanem pusztán csak azzal, hogy egy tematikus oldalt hozzon létre, akkor miket lehetséges szabadon közölni a szaknévsorban szereplő cégek adatait illetően , ha van akkor a weboldaluk linkjét és e-mailcímet is beleértve.

oligaliga # 2023.03.16. 14:54

A Piros, Kék katalógus, Arany oldalak több adatot tartalmaz, mint a cégnyilvántartás (pl. telefonszám, honlap, profil leírása, bemutatkozás, fénykép), ezért szükséges lehet a cég engedélye, de az, ami a cégnyilvántartásban van, engedély nélkül közölhető adat.

A kérdés inkább az, hogy Katti is belefuthatott abba a több, mint 10 éves trükkbe, hogy a cég egyszercsak kap egy telefont vagy számlát, hogy hosszabbítsa meg(!) az előfizetését egy ilyen Arany Oldalak-szerű kiadványban, mert ha nem, akkor irgum-burgum meg szerződésszegés meg kötbér, stb. Ezek általában fals fenyegetőzések, ha a cég még soha nem hallott a kiadványról, nem fizetett a megjelenésért, akkor figyelmen kívül kell hagyni, esetleg egy levelet írni ("haha, jó trükk, de nem dőltem be"). Egy korábbi munkahelyemen évente két ilyet kellett visszaküldenem, mert a főnök nem figyelt oda, és fizetett volna. Önmagában nem nagy összeg (11 éve 25 ezer forint volt), de ha elég palimadár fizet, akkor szépen lehet vele keresni. És még csak nem is csalás, mert a kiadvány tényleg létezik (a neten), az adatok benne vannak (egy másik hasonló cég adatbázisából "kölcsönözve"), és a befizetett összeg a jövőbeni megjelenésre vonatkozik.

Majordomus # 2023.03.15. 20:52

Katti kérdése üzleti jellegű.
.
A Piros vagy Kék katalógusban vagy az Arany Oldalakon való közzététel (vagy egyéb üzketi kiadvány) csak a cég engedélyével történhet.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.15. 20:21

De csak nonprofit jelleggel.

oligaliga # 2023.03.15. 19:04

A cég nem természetes személy, ezért nem vonatkoznak rá az Infotv. és a GDPR szabályai. A cégnyilvántartás nyilvános, az abban szereplő adatok további közléséhez nem kell a cég vagy az ott szereplő természetes személyek hozzájárulása, akár teljes egészében közölhető egy másik kiadványban.

drbjozsef # 2023.03.15. 16:32

katti5,

Nem vagyok jogász, de szerintem itt különbséget kell tenni egy adat nyilvánossága, és az adat kezelése között.
Attól, hogy egy adat nyilvános, azt nem kezelheti bárki tetszése szerint.

Például a közhiteles ingatlannyilvántartás is nyilvános, bárki belenézhet, ott az ingatlan és a tulajdonos adatait is meg tudja nézni, de ebből nem következik, hogy ő azt bármilyen formában nyilvánosságra hozza, kezelje, kiadványba tegye. Kivéve azokat, akiket erre a törvény feljogosít, de ők is csak a szükséges célszerűség alapján : például egy végrehajtót az ingatlanárverés céljából.

Szerintem a saját kiadványába, honlapjára nem teheti fel senki csak úgy bármelyik cég adatait a cég tudta és beleegyezése nélkül.
De lehet, hogy tévedek, majd kijavítanak a hozzáértők.

katti5 # 2023.03.14. 17:56

Érdeklődni szeretnék, hogy egy cég nevének, elérhetőségének, tevékenységének és esetleg weboldalának(vagy digitális formában a weboldal link hivatkozásának) közlése pl. egy céglistában, szaknévsorban, stb. igényli-e az adott cég hozzájárulását, vagy ezek nyilvános adatok és bárki , bármilyen nyomtatott vagy digitális kiadvány közölheti azt a megjelenítendő cég hozzájárulása nélkül?
Másképp fogalmazva: milyen a céggel kapcsolatos adatokat lehet közzétenni egy kiadványban?