Használt termékek átvétele magánszemélytől


eras73 # 2020.10.16. 10:39

Tisztelt Fórumozók!
Alábbi kérdésem lenne:
Alanyi adómentes Katás vállalkozóként ha külföldi magánszemélytől vásárolok ugyanúgy tudok használni vételi jegyet?

angelero # 2019.04.18. 17:46

Kedves Hozzáértők!

Egy olyan dologgal fordulok Önökhöz, hogy magánembertől vásároltam egy motort. Azért hogy ki tudjam próbálni személyesen mentem érte, magát a motort ki is próbáltam, megvettem. Nem tudom mennyire menjek bele a részletekbe de az eladó egyik állítása az volt hogy a motor csapágya ferde hatásvonalú, illetve fékkel rendelkezik (nem állt módjában kipróbálni) Itthon szétszedve láttam hogy nem olyan csapágy van benne és a motor fék sem fék, csak hűti a motort. Én jeleztem az eladó felé, mondtam neki hogy a 130eFt-os vételár mellett utaljon vissza 20eFt-ot is és én visszaküldöm a motort neki, mivel elment két délelőttöm és ~400km-re mentem el érte. A hirdetését lementettem, írásban is elismerte hogy nem állja a valóságot a hirdetés. De mondta, hogy a vételárat visszaküldi, ha visszaküldöm a motort, viszont az utazással járó költségeimet nem téríti. Kérdésem, hogy jogos az igényem? Ha igen, hogy tudom érvényesíteni? Vagy kérhetek árleszállítást?

Előre is köszönöm!

Sphinx86 # 2015.03.17. 21:15

Kedves Fórumozók!

A következő problémám lenne:
Az előző héten az OLX-en egy eladótól vásároltam egy nyomtatót.A hirdetésben az szerepelt, hogy ÚJ és hogy csak a garancia miatt bontott a termék csomagolása. Felhívtam az illetőt és megkérdeztem,hogy van-e valami hibája a terméknek,vagy hogy miért kerül a bolti árhoz képest 10ezer Ft-al olcsóbba ( 25ezer -> 15ezer ), de azt válaszolta, hogy semmi. Előre elutaltam a pénzt, rendben meg is érkezett a termék. Viszont amikor szerettem volna használatba venni, a nyomtató kérte a TELEPÍTŐ-patron-t. Ekkor szembesültem a ténnyel, hogy ez bizony nincsen a dobozban.
Egyből hívtam az eladót, de semmi reakció. Írtam neki üzenetet, hogy gond van a termékkel és hogy keresni fogom, majd kb 10 telefonhívásra a reakció: 0
Ekkor küldtem neki egy üzenetet, hogy a termék enélkül a tartozék nélkül használhatatlan és hogy szeretném ha nem kellene más megoldást keresnem hogy rendezzük ezt a problémát..Reakció: én csak ne fenyegessem őt, különben sem szerepelt a hirdetésben, hogy patronnal együtt eladó, ezért volt ennyi az ára és hogy a képeken sem szerepel a patron úgyhogy csak nyugodjak le.
Utánajártam a dolognak, a patron szériatartozék a nyomtatóhoz és kereskedelmi forgalomba nem is lehet kapni ilyen patron-t. Valamint az OLX készséggel elküldte nekem a hirdetés archív verzióját, amiben nem szerepel leírásként hogy patron nélküli a termék, valamint az eladó állításával ellentétben, az egyik kép sarkában látható a patron, ahogy az a rendeltetésszerű helyén vana dobozban.
Újabb 1 nap hívogatás következett...reakció:0
Újboli üzenet, hogy ha nem rendezzük békésen, akkor jogi útra terelem a dolgot.

A kérdésem az volna, hogy ebben az esetben milyen jogok illetnek meg, milyen lehetőségeim vannak, illetve, mi az amit tehetek vagy érdemes megtennem, hogy vagy a pénzemet, vagy a tartozékot megkapjam??

Köszönöm a válaszokat előre is.

csib # 2015.03.04. 08:07

Voltam bent. Nem igazán tudta a hölgy elmondani...

Azt mondta végül írjak levelet a NAV-nak.

Nem gondoltam hogy ez ennyire nehéz kérdés, hogy akkor átvehetem-e a termékeit az úrnak vagy sem. Itt az a baj a hölgy elmondása szerint, hogy az úrnak több terméke is van amit átvennék...

luck-666 # 2015.02.27. 15:50

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás,ha bemész valamelyik NAV ügyfélszolgálati irodába vagy a könyvelő is segít,mert azért nem ennyiből áll az adózás!

csib # 2015.02.27. 15:11

Tehát akkor amit lent kifejtettem a számokról, értelmezésem alapján az helytálló?
Adás-vételi szerződés helyett nem jó egy írószerben vásárolt "Nyugta átvételi elismervény"?

Ha azt mondja adás-vételi kell és pont, akkor úgy fogom csinálni.

Köszönöm eddigi lelkiismeretes segítségét!

luck-666 # 2015.02.27. 14:38

Adásvételi szerződéssel vásárolhatsz tőle, mivel te valamilyen vállalkozási formában fogod csinálni Ő meg magánszemély,ezért számlát nem tud adni
(Legyen benne az eladó adóazonosító jele is.)

Nem kell bemutatnia sehol,de a Nav honlapjáról jó tájékoztatókat lehet letölteni

csib # 2015.02.27. 13:42

Köszönöm segítségét!

Tehát ha jól értelmezem, én nyugodtan vásárolgathatok tőle terméket évi 600.000-ig. Ez neki nem jár semmilyen fizetendővel. Engem meg mint értékesítőt természetesen megterhelnek 16 és 27%-al.

Azonban mivel neki nincs számlája az ő által vásárolt termékről így gondolom az amennyiért én megveszem tőle az egésze (90%) bevételnek minősül.

Tehát ha minden tiszta:
Vásárolok tőle 10.000Ft-ért, majd eladom a webáruházamban 15.000-ért.
Ez a magánszemély számára akitől vettem (többször is venni fogok eddig a 600.000-ig) nem keletkezik fizetendő adó (ettől függetlenül vezetnie kell ezt, majd bemutatni?).

Számomra pedig -16% és -27%, ez pedig az 5000-hez kell vizsgálni, tehát -800Ft és -1350 (100%-ot néztem most nem 75-öt) tehát nekem 2850Ft jut ha én ezt az egészet jól látom.

Elnézést ha szájbarágósan kell elmagyarázni, igyekszem megérteni!

luck-666 # 2015.02.27. 13:14

Ingó vagyontárgy értékesítése
Amennyiben ingóságot értékesít úgy, hogy a bevételei meghaladják a költségeit, minden esetben jövedelme keletkezik, azonban nem minden esetben kell ezt az adót megfizetnie.Ingóságok értékesítése esetén jelentős kedvezmény, hogy amennyiben az adott év során az összes értékesített ingóságból származó bevétele együttesen nem haladja meg a 600 000 forintot, abban az esetben nem kell megállapítani sem a jövedelmet, sem pedig annak adóját. Ez nem kizárólag azokra vonatkozik, akik az év során csak egy-egy dolgot értékesítenek, hanem azokra is, akik gazdasági tevékenység keretében adnak-vesznek ingóságokat. Vagyis a rendszeresen vaterázóknak sem kell 600 000 forint bevételig adót fizetniük.Ezen összeg felett azonban külön szabályok vonatkoznak azokra, akik az értékesítést gazdasági tevékenységként végzik, illetve azokra, akik csak egyszer-egyszer adnak el valamilyen ingóságot.
Kezdjük az egyszeri értékesítőkkel. Az ő esetükben a jövedelemre 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetniük. Azonban a törvény szerint az első 32 000 forint adót nem kell megfizetniük. Így könnyen ki is található, hogy amennyiben 200 000 forintnál alacsonyabb a jövedelem, abban az esetben nem kell adót fizetni.
Szerencsére könnyítésként az e fölötti jövedelmet elérők esetén sem kell az első 32 000 forint adót megfizetni, vagyis ha 1 millió forint jövedelmet szerzünk, aminek a 16 százalékos adója 160 000 forint lenne, abban az esetben is csak 128 000 forintot kell megfizetnünk.
Bonyolítja a helyzetet, ha valaki gazdasági tevékenység végzése keretében kereskedik. Gazdasági tevékenységnek minősül például az, ha saját maga által készített termékeket értékesít, vagy rendszeresen haszonszerzés céljából kereskedik.
Az ő általuk értékesített tárgyak esetén már 1 forint jövedelem után is meg kell fizetniük az adót, rájuk nem vonatkozik a 32 000 forintos kedvezmény szabálya. A gazdasági tevékenység keretében értékesítők esetén a 16 százalékos személyi jövedelemadó-(szja) terhen felül további 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho)-fizetési kötelezettségük is keletkezik, azonban kedvezményt ők is kapnak. Az ő esetünkben a kiszámított jövedelem 78 százaléka után kell csak megfizetni az adókat.

csib # 2015.02.27. 12:57

Tisztelt Fórumozók!

Van nekem egy webáruházmotorom (kész az egész, már csak a termékek kellenek).

Azonban a NAV-ot többször hívtam telefonon és majdnem mindig mást mondtak.

Kérdésem a következő:
Én, mint e.v. ha megvásárolom egy magánszemélytől a terméket mint (használt/új) egy sorszámozott "Nyugta átvételi elismervény" nevű dokumentumot kitöltve róla, akkor azt ha eladom a webáruházamban akkor mik a következményei? Gondolok itt keletkezendő adó a magánszemély részére, részemre stb.

Az az igazság van egy magánszemély akinek több terméke is van ami érdekel, több számítógépe, mikrohullámó sütője stb van és meg szeretném vásárolni, eladni.

Azonban mondtak már hideget meleget, miszerint a magánszemély 600.000-ig adhatja át, aztán adóköteles AZONBAN ha gazdasági tevékenység miatt adja el nekem akkor már egyből adóköteles, HA jól értelmezem.

Tehát hogy is van ez? Én egy magánszemélytől vásárolhatok terméket és eladhatom akkor is ha a magánszemély havonta többet ad el nekem? Természetesen az is érdekel ha a magánszemély számára keletkezik adókötelezettség. Ugyebár akkor annyival drágábban kellene adnia stb. Ezt ugyebár Ő sem tudja, én sem tudom.
Nem akarok úgy járni, hogy havonta vásárolok tőle pendriveokat meg satöbbit és megbírságolnak...

Tehát HOL a határ? Mi a határ? HOGYAN megy ez?
Hogyan papírozzam én ezt le hogy legális legyen?

Köszönöm segítségeteket!