Jogi tanács kérése


drbjozsef # 2021.02.08. 19:05

Panni4,

Az általad kihelyezett kamera JOGILAG csak a saját külön használatú részekre figyelhet rá. Ha máshogy nem lehetséges, akkor ki kell maszkolni a nem megfigyelhető területeket a kamera optikáján.

Nem az a lényeg, hogy látszódjon a házad falának leverése? Hát akkor nézzen erre a kamera.

Ugyanakkor jogvita esetén a bíróság elfogadhat jogszerűtlenül megszerzett bizonyítékokat, ha az egy állítás valóságának megállapításához szükséges, és semmilyen más módon ez nem lehetséges.

Én a helyedben csak jogszerűen tenném fel a kamerát, mert néhány tízezer forintos kárral szemben nem fogják szeretni a személyiségi jogokat sértő felvételeket.

Szomorú örökös # 2021.02.09. 05:54

drbjozsef

Oké, elfogadom!

Tomi8822 # 2021.02.09. 17:48

Kedves Fórumozók!

Kártérítés témakörében kérek segítséget.

Egy ingatlanom belső részében szándékosan kárt okoztak (hogy milyen módon az nem lényeges a téma szempontjából).
A kár helyreállítását megkezdtem, és kártérítést fogok követelni.
A helyreállítási munkák nagy részét saját erőből valósítottam meg, szakember munkáját minimális mértékben vettem igénybe, lévén sok mindenhez értek.

A munkák jellege a következők voltak: villanyszerelés, kapcsolók, dugaljak pótlása, vízvezeték helyreállítása, szerelése, kazán, fűtési rendszer helyreállítása, gipszakarton pótlás stb.

A sajáterős munkák során az anyag költségen felül számos költségem felmerült, így pl:

  • Az ingatlan nem a lakhelyem, mindig oda kellett utaznom, amikor valamilyen munkát végezetem (kb 100 km). Egyrészt az utazási költség, másrészt az utazással eltöltött idő költsége merül fel ebben az esetben.
  • Az anyagok beszerzése, az utánjárás nagyon sok időt vett igénybe. Itt az erre fordított idő költsége merül fel.
  • Továbbá a tényleges helyreállítási munkákra fordított idő költsége.

Kérdésem:
A kártérítési igényem során a fent felsoroltak esetében milyen óradíjjal/rezsióradíjjal számolhatok a sajáterős munkáknál?
Van-e erre jogszabály által meghatározott normaösszeg?

Köszönöm
T

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.09. 18:27

Szerintem semilyennel.
A tényleges kár megtérítésére köteles a károkozó. Ha köteles.

gerbera317 # 2021.02.09. 18:51

Ha köteles.
Hát ez az! Mit számít, milyen díjszabás szerint méred a saját munkádat, ha a károkozást nem tudod bebizonyítani. Inkább erre kéne gyúrni, nem a díjszabásra.

Loosylady # 2021.02.09. 19:50

Üdvözletem!

A segítségüket, véleményüket szeretném kérni az alábbi témában!

Tavaly decemberben meghalt a nagymamám. A halotti anyakönyvi kivonaton nem a személyi igazolványában szereplő leánykori név szerepelt, hanem az édesanyja vezeték neve és a saját keresztneve. Édesapám kérte, hogy javítsák ki. Nemrég kapott egy telefonhívást az önkormányzattól, hogy az édesanyja jogtalanul használta a vezetéknevét, mert nincs bejegyezve az édesapja neve. A nagymamám 1928-as születésű és 4 testvére volt, ő volt a harmadik gyerek. Már mind a 4 testvére meghalt és nem tudunk hasonló problémáról. Mikor édesapám ezeket elmondta és megkérdezte, hogy a hivatalos okiratnak számító személyi igazolványt ugyebár a születési anyakönyv alapján állítják ki, akkor miért ne az lenne a neve, ami abban áll, az ügyintéző "kedvesen" közölte, hogy attól még örökbe fogadhatták... Erre édasapám elköszönt és letette.

Nagyon meglepő számomra ez a dolog és kissé felháborít. Kérem segítsenek, hogyan járhatnék utána, hogy miért akarják a nagymamám a halála után átnevezni!

Előre is nagyon köszönöm!

Tomi8822 # 2021.02.09. 20:41

A "ha köteles"-re már nem kell gyúrni, az bizonyított.

Már csak a kártérítési összeg a kérdés.
Nyilván ha szakemberekkel végeztetem volna el a munkákat, akkor lennének a munkadíjról számlák.
Jelen esetben ilyen nincs mivel önerőből történt, ami rengetek munkaóra volt

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.10. 06:52

Nana. Magam ezt csak jogerős ítélet birtokában merem így kijelenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.10. 06:54

kissé felháborít.
Hát tényleg borzasztó.
A halotti anyakönyvi kivonatot nem a személyi igazolvány, hanem az anyakönyv alapján állítják ki! Még ilyet! Hallatlan!

Szomorú örökös # 2021.02.10. 07:16

Loosylady

A halotti anyakönyvi kivonaton nem a személyi igazolványában szereplő leánykori név szerepelt, hanem az édesanyja vezeték neve és a saját keresztneve.

Anno ez volt a szabály, hogy ha az apa nem volt házasságban az anyával - leányanyaként szült - akkor az anya vezetéknevét adták kizárólagosan a gyereknek. Az én anyai ágomon is van ilyen. Hogy miért különbözik a személyiben található név, arra már csak ők tudnak választ adni.

Henriett30 # 2021.02.13. 12:36

Tisztelt jogi képviselők! Szeretnék tanácsot kérni. Egy társasházi lakásban lakunk mely saját tulajdon. Ráadásul a férjem ék költöztek be legelőször a házba. Sajnos vissza kellett költözünk egy égy két pici gyerekünkel mert a bérelt ingatlant nem adták tovább bérbe. Azóta a felettünk lévő szomszéd zaklatés fenyegeti a családom. A gyámügynél már fel is jelentett minket mint szülőkethogy nem jól bánunk a gyerekkel és hogy a gyerekem szellemileg sérült. Hozzáteszem egy 3,5 és 1,5 éves kicsi fiúról beszélünk. De ezt azé bért rendkívül zavarjahogy játszanak,futkároznak néhahangosabbak. Egy antiszociális szihopata az ember. Kifigyeltehogy mikor jár el a férjem dolgozni ezt ő mondta azért hogy megfenyegesse feljelentők minket. Ezt megezőzően ránkverteaz ajtót este mikor nem volt otthon aférjem. Hogyan tudom megvédeni a gyerekeket tőle? Acsaládsegítő is volt kint leis zárták az bejelentését mert a család segítő hölgy is látta hogy a gyerekek csak játszanak és semmi bajuk. Mindent megteszek hogy csitítsam őket de nem tudom lekötözni és nem isakarom. Emellett senki mást nem zavarnak az gyerekek még az alattunk és mellettünk lakó öregeket se. Teljesen vagyok keseredve mert látom hogy a gyere egyre kevésbé szeret itt lakni de jelenleg nem tudunk elköltözni. Mit javasolnak? Tudok valamit tenni hogy megvédjem a családom tőle?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.13. 13:35

Jogi kérdés ez szerinted?

Hugi77 # 2021.02.14. 10:58

Kozjegyzot keresek...

Nemzetkozi nyelvteruleten keresek tuti jartas Kozjegyzot elsofoku eljaras lefolytatasahoz Del-Kelet Magyarorszag hatarain belul.Ha tud valaki segiteni,ajanlasomra biztosan szamithat meg koszontem
Hugitol

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.14. 12:25

?
Miféle első fokú eljárás?
Ha valóban "eljárás", akkor arra törvényben szabott illetékesség van, vagy elektronikusan osztja ki a MOKK.
Ha közokiratba foglalásra gondolsz, azt bármelyik megcsinálja, ahhoz különösebb szakértelem nem kell. Ha a "nemzetközi nyelvterület" azt jelenti, hogy tudnia kellene valamilyen idegen nyelvet, akkor azt írd, méghozzá a konkrét nyelv megjelölésével.

(Egyébként én itt tizenöt éve alatt nem találkoztam egyetlen közjegyzővel sem.)

gerbera317 # 2021.02.14. 13:01

Itt van, keress magadnak egyet: https://start.mokk.hu/…okereso.html?…

bean1975 # 2021.02.15. 04:10

Kicsit ostoba kérdés: ha felhatalmazást lamináltatok az ugye nem érvényteleníti? (Kanadából küldöm és mindent szeretnék megtenni hogy egyben megjöjjön...)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.15. 06:29

Be is kereteztetheted.

Zsuzsi44 # 2021.02.15. 08:06

Céges mobiltelefon vásárlása esetén, szükség szerint hivatkozhatok-e majd arra, hogy a vásárláskor az eladó honlapján ez volt látható?

"A jótállás időtartama

24 hónap, a vásárlás dátumától (számla kiállítása) számítva. Magánszemélyek és jogi személyek (pl. cégek) egyforma garanciális feltételekkel vásárolhatnak."

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.15. 08:39

Mi a konkrét problémád?

nagyp79 # 2021.02.16. 13:08

Az ügyvéd milyen módon adhatja át a megbízójának az ügy papír alapú iratait a per végeztével? Személyes átadás, postán ajánlott tértivevényes feladással, vagy milyen egyéb módon?

Köszönöm előre.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.16. 16:44

Tőled is ugyanazt kérdezem: mi a konkrét problémád?

Dudabarbi # 2021.02.18. 04:59

Üdvözlök Mindenkit! Nem tudom volt-e már valaki ebben a helyzetben, de az érdekelne, nála mi lett a kimenetel, illetve van-e mód arra, hogy mi szerezzük meg a földet. A férjem nevén van több termőföld (szántó, legelő, rét stb...). Szeretett volna venni hozzá még kb 1 HA szántót, és így lett volna egybefüggően kb 6 HA földje. Ez az 1 HA 4 darab külön helyrazi számon lévő földterület. Valamilyen úton módon az ő földjeivel szomszédos. A megvásárolni kívánt földön van bejegyzett földhaszonbérlet több, mint 3 éve. Az illetőnek nincs a környéken saját területe. De sajnos férjemmel szemben elővásárlási joga van (rangsoban előrébb van, a helyben lakó szomszéddal szemben a földbérlő). Van esély rá, ha az adás-vételt "megtámadjuk", hogy a mi javunkra történne pozitív elbírálás? Illetve a birtokpolitika mennyire használható adott esetben? Köszönöm! További szép napot!

gerbera317 # 2021.02.18. 07:26

A rangsor azért van, hogy ne legyen vita. Ha valaki mégis vitatkozik, a hatóság hatásköre arra terjed csak ki, hogy megállapítsa, hogy a vita alaptalan. Ha a hatóságnak mérlegelési jogot adna a törvény, az a korrupció melegágya lenne, és hamar összeomlana a rendszer. Ranghelyről csak a ranghely jogosultja mondhat le.

remeler # 2021.02.26. 19:08

Üdvözlök mindenkit. Segítséget szeretnék kérni talán jogi lehetőségek értelmezésében, bár nem tudom a helyes megfogalmazást sajnos. Azért leírom mit szeretnék talán tud valaki segíteni. Devizahiteles perem van folyamatban egy gk. szerződés ügyében. A bank felmondta a szerződést, majd engedményezte a követelést, és a Lombard Zala, mint engedményes fmh-t bocsatott ki, amelynek ellentmondtam. Ez polgari perre alakult ahol most az iteletre varunk elso fokon.A kereset kölcsöntartozás megfizetése tárgyában íródott. Az ugyvedem annak elutasitasat kerte akarathibara es az árfolyamkockázat tájékoztatás hiánya miatt. Mar a perfelveteli szakban mindenki szamara egyertelmu volt a szerzodes ervenytelensege, csak az elszamolas modja ketseges. A Lombard egy elszamolast adott be (kuria fele forintositott de az eredeti osszeget keri mert az kedvezobb. Mi is adtunk be 20%-os arfolyam plafonnal elszamolast, de azt allitolag nem koteles figyelembe venni a birono, mert lezarult a perfelvetel. Az lenne a kerdesem, hogy ebben az esetben tenyleg csak az a pernyertesseg ha a birosag elutasitja a lombard keresetet? Vagy az is az, ha esetleg megis figyelembe veszi a mi szamitasunkat es nem tartozom? Az ugyvedem folyamatosan a megegyezest szorgalmazta, de a mi elszamolasunk szerint nem tartozom Azt mondta nem ez volt a beadványunk célja, de nem ertem miert eroskodott, hogy csak a kereset elutasítását kerjuk. Lehet ezzel meg kezdeni valamit. Elnézést a hosszusagert, de rovidebben nem tudtam osszeszedni a lenyeget. A velemenyeket elore is köszönöm!!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.27. 11:16

Van ügyvéded...