Jogi tanács kérése


Lazar Otto # 2023.11.14. 19:58

Ígértem, hogy visszajövök, hogy mit értem el?. Semmit. Nekem nincsen károm, a kivitelezés elképesztően szakszerűtlen, de késznek nyilvánították. A "bárányok hallgatnak"... Egyedül meg nem lehet széllel szemben...

Lazar Otto # 2023.11.14. 20:05

A távhő tv. szerint ugye 20 ill. 24 fokot kell biztosítani. A távfűtő felelőssége a kőközpontban véget ér. Ha a társasház nem biztosítja ezt a hőmérsékletet, akkor mit lehet tenni?

Funda26 # 2023.12.20. 17:27

Kedves Szakértők!
Polgári peres eljárásban a perfelvételi tárgyalást nem lehetett lefolytatni (későbbi időpontra lesz kitűzve), másik alperes bevonása miatt. Az lenne a kérdésem, hogy alperesként meddig van lehetőségem jogi képviseletet igénybe venni? Megtehetem azt a perfelvételi tárgyalást követően is (2. tárgyalásra pl.)?

drbjozsef # 2023.12.20. 18:30

Funda26,

Szerintem az olyan eljárásban, ahol eleve nem kötelező a jogi képviselő, ott bármikor felkérhetsz ügyvédet a képviseletedre.

Majordomus # 2023.12.20. 21:49

nem tiltja semmi...

Vikoka # 2024.03.29. 06:04

Üdvözlök mindenkit
Az alábbi esetben kérnék tanácsot:
Egy ingatlan és mindenféle követelésjogokkal foglalkozó hölggyel szerződtem egy olyan ügy elintézésére amit ő váltig állított hogy jogszabály engedi.
Kifizettem neki előre 150 ezer Forintot.
Amikor msr honapok óta nem történt semmi, kértem hogy küldje át azt a linket amiben az a jogszabály van, amire ő hivatkozik. Ez nem történt meg. Azóta hivatalos helyről is tajekozódtam , és bebizinyosodott hogy amire a hölgy vállalta az elintézest, olyan nincs. Nem lehetséges.
Szerettem volna a pénzt visszakapni, de arra hivatkozik hogy én állok el a szerződéstől és nem ad vissza semmit. Tehát úgy tűnik nekem, hogy a semmiért vett le 150 ezer Ft-tal. Lehet itt valamit tenni?

gerbera317 # 2024.03.29. 08:23

Ennyi pénzért már ügyvédet is találtál volna.

osztap # 2024.03.29. 17:05

Vikoka,

amire a hölgy vállalta az elintézest, olyan nincs. Nem lehetséges.
A lehetetlen szolgáltatásra irányuló szerződés semmis, Ptk. 6:107. §. Akkor a pénz visszajár. Felszólítod, ha nem fizet, fizetési meghagyást adatsz ki, ha arra sem fizet, végrehajtást kérsz.
Aztán, ha ő nem így gondolja, akkor majd ellentmond az FMH-nak, és a bíróságon mindketten elmondhatjátok az érveiteket.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.30. 07:19

Csak óvatosan. Ez nem a jogi lehetetlenségre vonatkozik. Ha arra is vonatkozna, sok ügyvédnek sokszor vissza kellene adnia a munkadíjat. :)

A szóban forgó hölgy egyébként valószínűleg zugírászatot követett el, esetleg csalást.

osztap # 2024.03.30. 11:12

KBS,

Nekem úgy tűnik, a hölgy eredményre szerződött. Ritka az olyan ügyvéd, aki ezt teszi. :)

Ha nem lehetetlen a szerződés, akkor még mindig ott van a késedelem - kérdező felszólítja, póthatáridőt tűz, arra sincs teljesítés, eláll, követeli vissza a pénzt, nem kapja, FMH, onnan mint alább.

Vikoka # 2024.03.30. 14:14

Kbs
Nem tudom mit akart a hölgy.
Olyat állított,hogy el tudja intézni, amit jogszabály nem enged. Ezt neki tudni kellett volna,mikor ezt vállalta,még most is azt állítja, hogy ő el tudja intézni,holott megvan a hivatalos válasz, hogy nem lehetséges.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.30. 14:58

Ne legyél már olyan titokzatos! Konkrétan?

Vikoka # 2024.03.30. 16:49

Oké
Tehát:
Eszközkezelős házban élünk bérlőként. Idén jár le a visszavásárlási lehetőség.
A saját nevemre nem tudom visszavenni, mert még egyéb tartozásaim is vannak és nem szeretném ha a vh. később elvinné.
Ez a hölgy, azt mondta van olyan lehetőség hogy lemondok a visszavásárlási jogomról és a gyerekemnek lesz így joga visszavenni.
Én ebben alapból kételkedtem, de annyira győzködött és hivatkozott jogszabályra- amit később nem tudott megmutatni - hogy bedőltem neki.
Kifizettem neki a pénzt és mivel már lassan 3 hónap eltelt és semmi nem történt, felhívtam az mrkl-t, akiknél most a bérlők vannak. Nem is hallottak még a hölgyről,meghatalmazást sem kaptak tőle és az a lehetőség amiről ő beszélt az nincs.
Mikor szembesítettem vele,azt mondta én állok el a szerződéstől és nem ad vissza semmi pénzt..
Itt tartok

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.31. 09:32

Valamely részletet elhallgatsz (talán mert nem tartod jelentősnek, pedig az): ugyanis valóban lehet a vevő a bérlő közeli hozzátartozója.
Otthonteremtési törvény 6. § (1) bekezdés: „a fizetési kötelezettségeinek eleget tevő bérlő és a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény szerinti közeli hozzátartozója (a továbbiakban e § tekintetében: Vevő) [...] nyilatkozhat arról, hogy a bérlő által bérelt lakóingatlant vagy tartalék ingatlant e törvény végrehajtási rendeletében meghatározottak szerint kiszámított vételáron, egy összegben megvásárolja.

(Hogy az ügyintézéshez miért van szükséged egy drága zúgírászra, aki ráadásul nem is tudja neked érthetően elmagyarázni a jogi helyzetet, azt én nem tudom.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.31. 09:34

nem szeretném ha a vh. később elvinné.
Három év haladékot kapsz. Addig nem foglalhatja le a végrehajtó.

Vikoka # 2024.03.31. 14:48

Szerintem amit idéztél törvény, az a 2019es lehetőségről szólt, amikor lehetett részletre vagy közeli hozzátartozóinak megvásárolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.31. 15:54

Úgy van: a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló 2018. évi CIII. törvény. Hatályos.
Ma is lehetséges a részletvásárlás, vagy hogy hozzátartozó legyen a vevő. (Ez egy kizáró diszjunkció.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.31. 16:15

Bonyolult. Úgy látom, azért hatályos még a törvény, mert voltak valami határozott idejű bérleti szerződések, amelyek csak később (legkorábban 2019. október elsején) alakultak át határozatlan idejűvé. És amikor egy ilyen szerződés átalakult (átalakul, nem tudom, van-e még ilyen), akkor a bérlő 15 napon belül kap egy tájékoztatást, és két hónapon belül nyilatkozhat a tulajdonszerzési szándékáról.
Azt mondod, hogy valakinek az értelmezésében ez a jog már csak a bérlőt illeti meg, a közeli hozzátartozóját nem? Sajnos, ez is egy legitim értelmezés - kimaradt ebből a részből az egyértelmű visszautalás a 19-es visszavétel szabályaira.

De a három év végrehajtásmentesség szerintem most is megilletne.

drbjozsef # 2024.03.31. 17:06

Vikoka,

Ha a célod most az, hogy visszakapd a 150e forintodat - függetlenül most attól, hogy lehetséges-e vagy sem a közeli hozzátartozó általi visszavásárlás -, akkor az osztap által utoljára írt eljárás a célszerű. Bár ahhoz is hozzátenném, hogy nem ártana persze a szerződésetek pontos ismerete, ki mit vállalt benne PONTOSAN, és főleg, MIKORRA. Ugye, nem kötöttél egy olyan szerződést, hogy ő majd neked nyélbe üti ezt az üzletet "valamikor" ?

Erton # 2024.05.11. 18:33

Tisztelt Fórum!

Érdeklődni szeretnék,hogy egy adott ügyben hamis bizonyítékokkal elitéltek zaklatásért 2018.-ban,180 óra közmunkára.2021.-ben perújítás került benyujtásra,melynek folyamán 2022. február 24.-én bizonyítottság hiányában felmentettek.Jogosult vagyok-e ez esetben a 180 óra ledolgozott közmunka magyar állammal való megtéríttetésére,ill. a "járulékos költségek /szakértői díj,utazás,telefon,stb./ és nem vagyoni kártérítés kérésére a magyar állammal szemben?Ha igen,mennyi idő áll erre rendelkezésre?Ha nem,akkor a valódi elkövetővel szemben követelhető kárigény? /mivel időközben hamis vád miatt feljelentést tettem,és már megnevezésre került a gyanusítható személy/
Köszönettel: Sz.

gerbera317 # 2024.05.12. 09:08

Nem inkább a vádlódat kéne megrángatnod?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.05.12. 10:04

A zaklatás (bár magánindítványra üldözendő, de) közvádas bűncselekmény.

drbjozsef # 2024.05.12. 10:05

Erton,

Tekintve, hogy a zaklatás csak magán indítványra üldözendő, így a bíróság vagy a hatóságok nem hibáztak, mármint, olyan eljárási hibát, amely miatt te tőlük kérhetnél bármiféle kártérítést.
Ahogy gerbera írta, ha megállapítják, hogy valaki valóban elkövette a hamis vád bűncselekményét (miközben "hamis bizonyítékokat is írsz, ami teljesen más is lehet, de te tudod), akkor azzal szemben felléphetsz kártérítési igénnyel.

Kisdi # 2024.05.21. 09:44

Szép napot!

Külföldi cég és magyar vállalkozás között létrejött szerződésről kérdeznék. Remélem jó helyen...

A megbízó egy magyar egyéni vállalkozás.
A megbízott egy német cég, Berlin székhellyel.
A szerződés szerinti szolgáltatás Magyarország területére szól, a szolgáltatás nem nyúlik át más országokba. A magyar egyéni vállalkozás termékeket értékesít az interneten, csak magyar vásárlók részére.
A megbízó magyar egyéni vállalkozás csak magyarul beszél, nem ismer más külföldi nyelvet.
A megbízott német cég készíti el a szerződést angol nyelven, azt lefordítja magyar nyelvre is. A magyar nyelvű fordítást nem hitelesítette tolmáccsal stb.
A megbízott a szerződésbe beleírja, hogy vitás esetekben az angol nyelvű szerződésben írtak az irányadók.

A két fél között a magyar bíróságok előtt folyó peres ügyben a bíróság melyik nyelvű szerződést veszi figyelembe?
A felperes a magyar egyéni vállalkozás.

Köszönöm a választ előre is!

drbjozsef # 2024.05.21. 10:05

Kisdi,

Szerződési szabadság van, mindent lehet, amit nem tilos.
Ha te vállaltad, hogy az angol nyelvű az irányadó, akkor az.
Nem tilos az angolról hiteles fordítást csináltatnod aláírás előtt, és összevetni a magyarral, eltér-e.
Ha nem tetted meg, így jártál.