Jogi tanács kérése

Dr. Toth Katalin # 2023.05.23. 10:30

Polgári perrel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Visszautasított kereset alapján a végzés jogerőre emelkedése előtti fellebbezés elbírálását követően az így jogerős végzés jogerőre emelkedése után is van lehetőség 30 napon belül a keresetet joghatályosan újra beadni? Vagy a kettő kizárja egymást?

dr. Tarczay Aron ugyved # 2023.05.23. 07:55

Ha gondolod, írj e-mailt és megbeszéljük.
aron.tarczay@avocat.hu

ChuckN # 2023.05.23. 05:40

Budapest. Tudom hogy a Google segít de megköszönöm ha valaki ajánl a témához egy fővárosi szakjogászt.

Majordomus # 2023.05.22. 21:11

Elsősorban anyagilag.
.
Célszerű erre specializálódott szakjogászt felkeresned.

Budaprsten ez nem gond.

Merre tanyázol?
Vidék?

dr. Tarczay Aron ugyved # 2023.05.22. 20:36

Ez teljes mértékben vállalhatónak tűnik, tehát ügyvédkereséssel nem hiszem, hogy gond lesz. Az más kérdés, hogy perindítás előtt érdemes lesz felmérni az esélyeket, mert ez nagyon ingoványos terület és a bizonyítás nem könnyű. Erről nyilván az ügyvéd tájékoztat, felvesztek egy tényvázlatot, de a tájékoztatás alapján neked kell döntened, hogy elindítod-e a pert, mert a pervesztesség neked fog fájni elsősorban.

ChuckN # 2023.05.22. 14:17

dr. Tarczay Aron ugyved - a legutolsó bekezdés mindegyik eleme teljesül az esetemben. Tudom hogy szinte lehetetlen egy ilyen pert megnyerni de nem hagy nyugodni az ügy annak ellenére sem hogy a kötelesrész iránti pert már jogerősen megnyertük. Bizonyítani tanúkkal, hangfelvétellel, és napló valamint orvosi leletekkel tudnám az ügyet a tisztességtelen befolyás kapcsán.

7:40. § [Az örökhagyó akarati hibája]

1. az örökhagyót valaki jogellenes fenyegetéssel vagy tisztességtelen befolyással bírta rá az intézkedésre; feltéve, hogy az örökhagyó a rendelkezést egyébként nem tette volna meg.

Tisztességtelen befolyásnak minősül az olyan meg nem engedett aktív vagy passzív magatartás (hízelgés, testi vagy szellemi gyengeség kihasználása), mely a társadalom erkölcsi megítélése szerint alkalmas arra, hogy az örökhagyót a tények helyes értékelésén alapuló, valóságos végrendelkezési akaratától eltérő végintézkedés tételére késztesse.

BH 2020.9.270 Tisztességtelen befolyásolás - egyebek mellett - akkor valósul meg, ha valaki azért, hogy ő vagy az általa támogatott személy a hagyatékból részesüljön, olyan etikátlan magatartást tanúsít, amely alkalmas az örökhagyó végintézkedési akaratának a befolyásolására. Ilyen magatartás különösen, ha az adott személy az örökhagyó idős korából és hanyatló egészségi, illetve szellemi állapotából adódó kiszolgáltatott helyzetével visszaélve - részben formális gesztusokkal és valótlan állításokkal - az örökhagyó bizalmába férkőzik; az előtte ismert, korábban megnevezett örököst hamis színben feltüntető, vagy őt lejárató valótlan nyilatkozatokat tesz [1959. évi IV. tv. (régi Ptk.) 649. § (1) bek. c) pont].

A bírói döntések elemzése során az alábbi, e tényezőkre mutató jegyek körvonalazhatják a tisztességtelen befolyást:
⎯ Az alperes az örökhagyót szándékosan izolálta rokonaitól és barátaitól
⎯ Örökhagyó szellemi – döntésformáló képességeinek gyengülése, testi vagy érzelmi kiszolgáltatottsága; az örökhagyó idős kora, betegségei és állapota miatt elmebeli állapotától függetlenül egyébként is az őt ellátó személy részéről befolyásolható;
⎯ örökhagyó és örökös közötti szoros bizalmi viszony, tartós függőség, kihasználtság;
⎯ végintézkedést tartalmazó okirat írásba foglalásában való közreműködés: hirtelen megvalósuló, vagy a befolyásoló által kezdeményezett és általa segített végrendelkezés, elutaztatja, költségét állja, közjegyző díját kifizeti, arra sarkallja („Legfőbb ideje, hogy végrendelkezz!”), közjegyző közös felkeresése, diktált végrendelet, a végintézkedésbe foglalt juttatás rendellenes, aránytalan mértéke illetve szokatlan örökösnevezés vagy indokolatlan juttatás

dr. Tarczay Aron ugyved # 2023.05.22. 12:53

Mi az akarati hiba oka és mivel kívánnád bizonyítani?

ChuckN # 2023.05.22. 06:36

Örökléssel kapcsolatos ügyvédet keresek. Tudtok ajánlani olyan irodát aki elvállal esélytelennek tűnő ügyet is? (Végrendelet megtámadása, akarati hiba okán).

Majordomus # 2023.04.26. 19:38

Okosan teszed..

Laci423 # 2023.04.26. 18:40

Köszönöm drbjozsef! Ügyvédhez elmegyek mindenképp.

drbjozsef # 2023.04.26. 17:21

Laci423,

Ha erőszakkal kényszerítettek, akkor tehetsz feljelentést a rendőrségen is kényszerítés bűncselekménye miatt.

drbjozsef # 2023.04.26. 17:20

Laci423,

Ha te indítasz egy (új, külön) pert, akkor te vagy a felperes, neked kell illetéket fizetned (amit költségfeljegyzés esetén nem kell előre kifizetned, csak ha elveszíted a pert, költségmentesség esetén meg egyáltalán nem kell fizetni, mindkettőt (vagy-vagy) a vagyoni helyzetedtől függően kérelemre engedélyezhetik).

Ha a már futó perben az alperes vagy, akkor nem kell fizetned semmit, és ott is (megfelelő helyen és időben, ehhez nem ártana egy ügyvéd) megtámadhatod a szerződést.

De bizonyítanod neked kell, hogy kényszerítettek az aláírásra.

gerbera317 # 2023.04.26. 17:13

Jogos egy ilyen magas bírság?
Nem bírság, hanem pótdíj. Kb. tizenkét óra díja. A helytől függ. Csak rajtad múlik, hogy nem lesz-e százhúszezer.

Szomorú örökös # 2023.04.26. 16:16

Mikica

a GPS nem ismerte fel pontosan, hogy hol áll az autó és ezért rossz zónában sikerült parkolást indítani

Neked is figyelni kell, nem hagyatkozhatsz kizárólag a technikára, mert az tévedhet, te nem.

Laci423 # 2023.04.26. 16:16

Tisztelt Ügyvédek! Ha tartozom egy összeggel, amit be akarnak rajtam hajtani a bíróságon., már elindították,de én nem ismerem el a tartozást, mivel a szerződésre engem erőszakkal kényszerítették és meg akarom támadni, akkor a perben kell költséget, illetéket fizetnem az elején? Ha igen, akkor mennyit?
Ha valaki tud, kérem segítsen, fontos lenne.
Üdv, Laci

drbjozsef # 2023.04.26. 13:02

Feltehetőleg igen.

Mikica # 2023.04.26. 11:30

Szeretnék érdeklődni egy budapesti parkolási ügyben. Sajnos, a GPS nem ismerte fel pontosan, hogy hol áll az autó és ezért rossz zónában sikerült parkolást indítani. Itt kifizettem a parkolási díjat, de megbírságoltak több, mint tíz ezer forintra. Jogos egy ilyen magas bírság?

Majordomus # 2023.04.25. 19:58

Ha belinkeled,minden további nélkül...

Berleti szerzodes # 2023.04.25. 19:27

Szeretnék egy bérleti szerződést átnézetni. Tud itt valaki segíteni nekem? Köszönöm előre is.

Majordomus # 2023.04.23. 20:41

Ráadásul mi értelme van?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.23. 11:27

Aki fél, az nem lehet ügyleti tanú.

Majordomus # 2023.04.22. 19:16

Rossz a kérdés.
Amit leírtál az kizárt.

buszgyuri # 2023.04.22. 12:58

Nem kötelező a tanúk alkalmazása a lakásbérleti szerződésben, ez nem kérdés.
A kérdésem arra irányult, hogy egy ilyen (egyébként megtörtént) tanúzási metódus szabályszerűségét kizárja-e valami szerintetek.

matthiasi # 2023.04.22. 04:31

Azt nem tudom,hogy kell -e tanú vagy sem.

Általában szerzek tanút ....lakásbérleti szerződéshez.
Viszont olyant soha sem csináltam, hogy kettő bérlővel egyszerre szerződjek.
Később nagyon problémás lehet.

Majordomus # 2023.04.21. 21:57

A bérleti szerződésre nem kell tanu.