Készfizető kezesség SOS

ObudaFan # 2011.08.24. 11:47

Azért az nem biztos, hogy sikerül, de egy próbát megér.

Balint77 # 2011.08.24. 11:43

Kedves ObudaFan!

Kezdem látni a fényt az alagút végén.
Ha jól értem akkor lehet, hogy személyesen sikerülne a faktort meggyőzni abban a kérdésben, hogy az adósnak 3 lakása is van amit hetekkel a végrehajtás előtt íratott át rokonra. Ott több piros csizma van mint egy lakottan értékesített 56nm lakás 50% esetében.

Nagyon szépen köszönöm! Ez most nagyon jót tett kicsiny lelkemnek.

ObudaFan # 2011.08.24. 11:12

És ott van még az a szabály is, hogy a kezes felszabadul, amennyiben a jogosult lemond a követelést biztosító olyan jogról, amelynek alapján a kezes a reá átszálló követelésre kielégítést kaphatott volna, vagy amennyiben a követelés a jogosult hibájából egyébként behajthatatlanná vált. De itt még ez az ügy nem tart, attól, hogy a hitelező nem érvényesítette ezt a követelést, nem valószínű, hogy ilyen tényállás mellett behajthatatlanná vált.

Balint77 # 2011.08.24. 11:04

Köszönöm ObudaFan!

Féltem tőle, hogy kezesként már nem lesz lehetőség a fedezet elvonást peresíteni. Így legalább van némi remény arra, hogy valamit vissza lehet hozni abból a pénzből, amit eddig a levonások és majd az árverezés után elvesznek a kedves papa 14évvel ezelőtti lazasága miatt.

ObudaFan # 2011.08.24. 10:28

A készfizető kezesség pontosan arról szól, hogy nem kell foglalkozni az adóssal. Nem kell készfizető kezességet vállalni, és akkor nem alakul ki ilyen helyzet. Most az adós fedezetelvonásával szemben te, mint a kezes jogutódja léphetsz fel, ha az adós helyett teljesítesz.

Balint77 # 2011.08.24. 10:16

Köszönöm a választ!

Remek. A lányaira irata ügyben a hitelező, jelen esetben a faktor simán eljárhatna, de neki most épp nincs hozzá kedve. A kezessel szemben kíván inkább eljárni, mert ez így fair. Az adóssal nem kell foglalkoznia, mert semmi sem kötelezi, kötelezheti.

Sem a végrehajtót, sem a követelés kezelőt nem lehet rávenni, hogy nézze már meg az adós 1héttel a végrehajtás előtt keletkezett jogügyletét... Nem téma.

A kezes persze beperelheti az adóst. (Akinek nincs a nevén semmi, mert azt már 5éve leíratta magáról) Az ismeret ebben az esetben valóban nagyon sokat segített.

Elnézést az indulatért ami kizárólag a helyzetnek szól és picit sem a fórumozó társaknak. (Sajnálom emberből vagyok és annak ellenére, hogy soha senkinek nem írtam alá semmit lassan a szó szoros értelemben az utca embere leszek)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.24. 09:13

Aha. Teljesen rendben van, csak ismerni kellene.

Az engedményes faktoring csak annyit követelhet, amennyi tartozásod fennmaradt és olyan ütemben ahogyan azt az eredeti hitelezővel megkötötted.

Azt a lányaira íratta dolgot híjják fedezetelvonásnak, ilyenkor ez a fajta szerződés a hitelezővel szemben hatálytalan.

Balint77 # 2011.08.24. 08:37

Több ismerősöm is járt úgy, hogy megállapodás alapján elkezdet fizetni a faktornak. Egyszer csak az adott faktor eladta egy másiknak és mintha mise történt volna. Előröl kellett fizetni az egészet nulláról. Ezek a jogos eszközök.

Gipsz Jakab meg naivan (hülyén) aláír egy kezességet 1997ben. Abban a tudatban, hogy az már nincs éli az életét.
Munkanélküli lesz, nyugdíjba megy. 1986ban vett ingatlanrészét 20 év után fiának ajándékozza és a nulla tolerancia jegyében csak rosszhiszemű lehet és a Btk teljes szigorával le kell rá sújtani.

42év munka után 66évesen irány a börtön, majd az utca. Miközben az adósnak a nevén három darab ingatlan is volt, amit a lányaira íratott az első végrehajtás előtt 1 héttel, de az éppen senkit sem érdekel, mert Ő csak a pénzt vette fel és adós... A kezes az igen abból kell földönfutót csinálni, megalázni tönkretenni.

A jog szerint ez teljesen rendben van. Akkor gyönyörű és konzekvens dolog lehet ez a jog.

ObudaFan # 2011.08.24. 08:12

Nem hiszem, hogy az Ige a "zaklatáson" feltétlenül törvénytelen eszközöket ért. :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.08.24. 07:17

Tegyük hozzá, hogy te azért jogkövető állampolgár vagy, és a biblia tanácsai ellenére se érezze magát senki se felhatalmazva törvénytelen eszközök alkalmazására.

limma # 2011.08.24. 06:47

Múltkor a Bibliát olvastam.

Lám-lám, már több ezer éve téma és mégsem tanulnak az emberek!

A Példabeszédek Könyvében tán ötszor-hatszor előfordul különféle megfogalmazásban

"Fiam, ha kezességet vállaltál másért, idegennek adtad a kezed,
Péld 6.2
s így szád szava által tőrbe estél, ha foglyává váltál saját szavaidnak,
Péld 6.3
akkor, hogy szabadulj, fiam, ezt tegyed, mert embertársad kezébe kerültél: Menj, siess és zaklasd embertársadat.
Péld 6.4
Ne hunyd be szemedet álomra, a szempilládat ne hagyd elszunnyadni!
Péld 6.5
Mint zerge a hálóból, szabadítsd ki magad, vagy mint a madár a tőrből!
"

Balint77 # 2011.08.23. 18:31

Kedves Lhotse!

Köszönöm a választ.

Nekem is ez a félelmem, hogy fedezet elvonásra gondol a faktor. Valószínű neki futnak, majd a peres úton történő ajándékozási szerződés semmisé tétele mutatványnak.

2006ban semmiből nem derült ki, hogy ez a 1997es adósság létezik így fel se merült, hogy probléma lehet belőle.

Az, hogy ez peresítésre került 2002ben a kezesre nem tartozik.. még idézni sem kell őket az eljárás folyamán.

Bőven rá ér megtudni akkor, hogy egy 1997es kezessége még aktuális mikor már 2011ben viszik a feje fülöl a lakását és mehet az utcára.

A nyugdíja 33% folyamatosan vonják, de ez a jelek szerint nem elég nekik.

Gondolom az egyetlen lehetőség megpróbálni tárgyalni velük. Bár ez a "zsaroló" levél után deszant kemény feladatnak tűnik.

Lhotse # 2011.08.23. 17:27

És mégis kit jelentenének föl? Édesapád követhette volna el (az ajándékozással viszont szerintem nem követte el) a hitelsértést, de őt már hiába jelentik fel...

Ellenben lehet fedezetelvonó szerződés.

Balint77 # 2011.08.23. 16:55

Üdvözlök Mindenkit!

Segítséget szeretnék kérni. Végtelenül elkeserítő helyzetbe sikerült kerülni...

Próbálom tömöríteni a dolgot.
Apám 1997 júniusában készfizető kezességet írt alá a egy azóta megszűnt bankkal egy kollégája „gyors” kölcsönéhez.. A szerződés szerint az összeget 31 napon belül kellett volna visszafizetni.

Lakásunk abban az időben még apám és anyám nevén volt. Rossz anyagi helyzetük miatt fizettem a számláikat ezért 2006. októberében ügyvéd előtt ajándékozási szerződéssel apum, nekem ajándékozta a tulajdonrészét. (50%)
A földhivatal ezt 2007 márciusában be is jegyezte

2008 áprilisában apám nyugdíjából el kezdtek levonogatni... Akkor kezdődött a valódi horror:
Utóbb kiderült, hogy 2002ben volt bírósági eljárás, amire ugyan idézték apámat is, de rossz lakcímmel. Így Ő ezt meg nem kapta és el se ment.

A bírósági eljárás során megállapodás született az adóssal, hogy megkezdi a törlesztést.

2007. közepén végrehajtási eljárás indult, amiben apámat már nem is idézték.

2008-ban egy faktor cég vette át és első lépésben elkezdték vonni a nyugdíjából itt derült ki az egész dolog.

Panaszt tettünk a bíróságon, de elutasították mondván fellebbezési határidő lejárt. A faktor pedig csak az adóssal együtt lett volna hajlandó tárgyalni.

Szegény anyum 2008 novemberében elhunyt így az ingatlan teljesen és tehermentesen a nevemre került.

Közben új faktor cég vette meg az adósságot és ők folytatták a kedves papa nyugdíjának levonását.

Még a nyár elején ügyvédhez fordultunk, hogy az adóssal szemben milyen lehetőségek vannak.

Tegnapi nap jött egy bájos hangvételű levél a faktorcégtől, hogy szerintük mikor apum nekem ajándékozta az ingatlan részét, azzal egyértelműen az volt a célja, hogy kivonja a végrehajtási eljárás alól. Olvasatukban ez a Btk 330. hitelsértés bűncselekménye. Ezzel akkora kárt okoztunk a cégüknek (akik 2 éve vették meg ezt a tartozást), hogy ha augusztus 31ig a teljes ingatlan piaci vételára nem lesz a bankszámlájukon akkor büntető eljárás megindítását kezdeményezik az illetékes bíróságnál. Valamint kezdeményezik az ügylet semmisé nyilvánítását.

Teljesen paff lettem a dologtól. Az ügyvéd pedig akinél az anyagok vannak szint 31én jön vissza a szabadságáról.

Nagyon elszomorít a helyzet ezért kérném a segítségeteket.

Előre is köszönöm!

Bálint

pazs # 2011.08.16. 08:14

Igen, igen. A kezesség ilyen: nehéz tőle szabadulni, ha nem akarja mindenki.

Duccsi # 2011.08.16. 07:48

És ha Ők beleegyeznek akkor semmi akadálya?
Mert pl. ha Ők azt mondják hogy azt akarják a továbbiakban én maradjak a kezesük akkor nincs mit tenni???

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.16. 07:07

Ahhoz kell az adós beleegyezése meg a bank beleegyezése. Sőt, ha más kezes is van, akkor az ő beleegyezése is.

Duccsi # 2011.08.16. 06:39

Üdvözletem!

Azt szeretném kérdezni, hogy pár éve készfizető kezességet vállaltam egy kolléganőmnek akivel azóta sajnos megromlott a viszonyom. Én ezt a kezességvállalást szeretném visszavonni. Ennek mi a menete? Gondolom kell vinniük egy másik kezest Nekik? ugye jól gondolom és ennyivel elintézhető. Várnám a gyors válaszát, hogy tudjak mire hivatkozni.

Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2011.04.24. 11:37

Megpróbálhat.

barlangimedve # 2011.04.23. 18:24

Köszönöm...
Ezek szerint az adós vagy a kezes is megpróbálhat alkudozni - "kifizetem a tartozásom egy részét, ha elengedik a többit" ?
És nincs semmi előny abból, ha belép egy harmadik személy, és azt mondja: kifizetem egy összegben a tartozást (ha egy kicsit elengednek a kamatokból), és vállalom azt a kockázatot, hogy esetleg nem is lehet azt behajtani?

kovacsz # 2011.04.23. 16:20

Feleslegesnek tűnik 3. személy bevonása, a többi viszont alku kérdése....

barlangimedve # 2011.04.22. 21:12

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek.
Én arról szeretnék valamit megtudni, hogy ha az adós nem fizetése miatt egy kölcsönszerződést a bank már felmondott, de a kezesen (rajtam) még nem kezdték el behajtani, akkor a tapasztalat szerint van-e lehetőség arra, hogy egy harmadik személy a tőketartozás+rendes kamatok+büntető kamatok összegnél olcsóbban (engedménnyel) egy összegben kiváltsa a tartozást ? Szóval a bank kétes követeléseket behajtó részlegével lehet-e alkudozni, el szokták-e engedni a kamatok egy részét akkor, ha valaki egy összegben kifizeti a tőketartozást és a kamatok egy részét ?

Előre is köszönöm...

kovacsz # 2011.04.22. 18:54

Viszont hogy egyáltalán leírható legyen arra is fizetni kell havi min. 7.000 Ft. cégautó adót....

monalisa1 # 2011.04.22. 18:36

Más. Tud-e valaki statisztikát arra vonatkozóan, hogy az országos gk. állomány hány százaléka "príváti", és mennyi az un. cégautó?!

Vélem a "cégautók" jelentős százalékát maszek célra használják?!

Az autó törlesztőjét, biztosítását, javítását stb. "a" cégük költségeként leírják, azaz ha közvetve is, de fizetem én -és még sokan mások- egyesek kocsikázását...

monalisa1 # 2011.04.22. 18:27

A bank az autót mélyen nyomott áron eladja - akár apád is megveheti ha van miből. Tőled pedig mint kezestől a különbözetet előbb-utóbb bevasalják., a végrehajtó majd tesz arról, hogy a tartozás soha ne évüljön el.

Továbbá ha a neveden van ingatlan(rész) arra jelzálog kerülhet., rossz esetben a bank árverezést kérhet arra is, ti. nem köteles itéletnapig várni az autó különbözetére, azaz a pénzére.

Meg lehet próbálni a bankkal még egy "utolsó utáni" beszélgetésre, hátha ujragondolják apukád kezeskénti elutasítását - a nyugdíj az biztos bevétel.

Külön: félem hogy az autót időközben már megvette valaki, így neked csak az emlékek - és a tartozás maradt meg.

monaLuis
laikus hozzászóló