Üdvözlök Mindenkit! Új vagyok, ha nem úgy írok, vagy olyat kérdezek, amit más megtett, elnézést kérek. Pánikba estem és nagyon szeretnék egy nyugodt, megfontolt döntést hozni, ehhez kérnék támpontokat.
Kézfizető kezességet kellett vállalnom évekkel ezelőtt egy kft autólízingjéhez. Ez a kft édesapámé, enyém és a testvéremé volt. Mindhárman eladtuk a tulajdonrészünket, de a cégautót fizettük tovább és használtuk. Sajnos a kft az új tulaj "országlása" alatt egy bő évvel később felszámolás alá helyezték. A kocsi rendesen volt fizetve, de a bank elvette az autót, mondván, hogy a céget felszámolják. Ugyanakkor azt mondta a vagyonkezelő úr, hogy ez csak formalitás és én, mint korábbi kezes, tovább fizethetem és csak az átírás költségébe kerül. Ez teljesen jó is lenne. A bank is a pénzéhez jutna, mi meg a kocsihoz újra. Csak ekkor még szó nem volt arról, hogy engem ők zöldfülű, utcáról beeső vadiúj ügyfélként fognak hitelbírálni. Sajnos nincs jövedelmem, így kiestem a pixisből. Édesapámat is elfogadták volna átvállalónak, közel 200e nyugdíja van stb. És kaptam egy sms-t, hogy elutasították.
Kérdéseim: Ilyenkor mi van? Mi a következő lépés?
Van-e lehetőség mégegyszeri újrabírálatot kérni?
A banknak eddig is fizettük, eztán is fizettünk volna. Ők magukkal is kiszúrnak, mert ha elutasítják, akkor mi nem tudjuk tovább fizetni.
A készfizető kezességemmel mit tudnak kezdeni, ha nincs jövedelmem?
Elévül-e valamikor?
Ellentmondhatok-e?
Ha végrehajtani akarják rajtam, mennyi időm van még?
Készfizető kezesség SOS
Találtam egy jogegységi határozatot, mit szólsz hozzá?
I/2010.PJE
Szerintem ezzel megnyerjük a pert. Mi a véleményed?
Köszi, böngészem, de azt hiszem, ez nem amatőröknek való. Egyelőre nem találtam semmi biztatót.
Már hogyne lehetne! Az anonim határozatok tárában ( http://birosag.hu/engine.aspx?… ) minden táblabíróságon, Fővárosi Bíróságon és LB-n hozott ítélet fenn van, mai - azt hiszem - 2008. óta született.
Kedves KBS!
Köszönöm, sokat segítettél. Érdemes még valamelyik könyvtárban a Bírói Döntvények Tárában keresgélni hasonló döntések után? Mert ugye a neten nem lehet, csak előfizetéssel.
Köszönettel!
Így azért nem olyan egyértelmű. Majd a bíró eldönti. Hivatkozzatok arra, amit korábban írtam, hogy a kezessel szemben a jogvesztő határidő, sőt a felszámolás elrendelése előtt érvényesítettétek az igényt.
Igen, fizetési meghagyás kibocsátását kértem, és miután ellentmondott, ügyvédhez fordultunk, hogy perré alakuljon. De lekéstünk, és a pert megszüntették. Ekkor újból pert indítottunk. Még a felszámolás megkezdésétől számított 180 napon belül, de a tárgyalás idejére már lejárt a 180 nap. Az ügyvéd szerint hiába polgári per szerint megyünk, a bírói gyakorlat szerint jogvesztés történt.
Jól értem: fizetési meghagyás kibocsátását kérted, a kezes ellentmondott, te meg annyiban hagytad a dolgot? Vagy perré alakult az eljárás, és született ítélet?
Tehát ezzel a fizetési eljárással lehet kezdeni valamit, még akkor is, ha megszakadt időközben az ügy?
Annyira nem szeretek bíróságra járni, hogy ügyvéddel is pereskedjek, Hanem a saját dolgomat szeretném elintézni valahogy.
Fizetési meghagyást indítottam, de lerázta magáról, hogy nem ő tartozik vele, hanem a cége.
„Egyébként ügyvédünk is volt, és ő sem tett ez ellen semmit.”
No, ott esetleg egy kártérítési igény szóba jöhet - de kérdés, hogy mire szólt a megbízása a kollégának.
Azt gondoltam, hogy egy olyan jogegységi határozatszámot rázol ki a kisujjadból, ami helyreteszi az igazságba vetett hitemet.
Egy kivétel van, amikor a kezes felelőssége nem szűnik meg ilyen esetben: ha a kezessel szemben még a felszámolás elrendelése előtt pert vagy fizetési meghagyásos eljárást indítottál.
Biztathatlak is - csak az nem lenne igaz.
Egyébként ügyvédünk is volt, és ő sem tett ez ellen semmit.
Ne keseríts el!
Ne keseríts el!
Ne köszönd. Merthogy nem lesz.
Tisztelt Fórumozók!
A felhívás ellenére egy olyan témában kérnék segítséget, amiről már többször olvastam, mégsem értem, vagy nem tudom elfogadni, hogy nincs rá megoldás.
Egy Kft tartozik nekünk, a tartozásért egy magánszemély kézfizető kezességet vállalt. A Kft jelenleg felszámolás alatt áll, de lejárt már a 180 nap, és nem jelentettük be a felszámoló felé a tartozásunkat, mivel úgysem fizettek volna, természetesen a cégben már nem volt pénz. Abban a tudatban voltunk, hogy a kezes köteles lesz fizetni. Azonban a bíróságon szembesültünk vele, hogy a jogvesztés a kezessel szemben fennálló követelésünkre is vonatkozik. Úgy gondolom, hogy ide nem alkalmazható a csődtörvény, hiszen ez polgári ügy. De minden jogász azt mondja, hogy ez jogvesztés, és a bírói gyakorlat ezt támasztja alá. Ha valaki véletlenül mégis tudna olyan bírói döntésről, amely nem ad igazat a kezesre vonatkozó jogvesztésről, azt hiszem talán segítene rajtunk.
Előre is köszönöm a segítséget!
ÉVIII
Ne fogsz soha szabadulni, ha csak ki nem fizeted helyette.
Ne számíts arra, hogy törleszteni fog neked - röhög a markába.
A kutyát se érdekli, hogyan élsz meg.
Ez ilyen világ
SOHA
SOHA
SOHA
SEM SZABAD KEZESSÉGET VÁLLALNI
csak akkor, ha úgy mégy bele, hogy előre feltételezed/tudod, hogy TE fogsz fizetni az adós helyett :-)
Lehetne igazad - de nincs.
Üdvözlet Mindenkinek!
Én jelzálog hitelt vettem fel és a bank kért egy kezest!Szegény Bátyám eljött kezesnek és a kért kereseti kimutatást is hozta ami kb 120ezer ft volt.A havi törlesztésem akkor 118ezerrel kezdődött,vagyis nem értem a Testvéremet miért fogadták el kezesnek!!!???Időközben a hitelemet nem tudtam ill nem tudom fizetni és az apeh is rákerült a tulajdon lapra és kérte a végrehajtást így a bank is csatlakozott.Mivel a testvérem készfizető kezes nincsen sortartási joga.Én levelezek a Bankkal meg a Bírósággal és a Bíróság azt ajánlotta,hogy jelentsem fel a bankot ha leakarok állítani a végrehajtást.Én a Bíróságot kértem,hogy igazolják törvénybe iktatott egyértelmű megtámadhatatlan jogszabállyal mi szerint a kezes egyenlő az adóssal és nem fizetés esetén a teljes vagyonával felelne!!A Bíróság válaszolt is de nem szerpel benne egy olyan törvény sem amiben elhangzana vagy le lenne írva ,hogy a kezes a teljes vagyonával felel!Eleve nem értem a Bankot miért kellett neki kezes egy jelzálog hitelhez és ha kellett akkor a havi 118ezres törlesztő részlethez miért fogadták a Testvérem havi 120ezres fizetését.!?Egyébként meg a szerződésben miért nincsen egyértelműen leírva,hogy a kezes teljes vagyonával felel?Szerintem ez egy üzleti szerződés a kezes és a bank közt ezért elvárható lenne a mindenre kiterjedő részletes tájékoztatás mert ha szerpelt volna,hogy a kezes a teljes vagyonával felel akkor nem jött volna kezesnek!!!!Tehát én csalás szagát érzem a bank részéről!Igazam lehet???
Köszönöm a segítséget és a választ vagy a reagálást!
Üdv!
Ismét én, a helyzet sokkal rosszabb lett.A fizetésem letiltását valahogy kihevertem, hisz adós ígérte kifizeti nekem havonta.
MA megérkezett a családi pótlékom, és nem tudom levenni, mert zárolták, vagy inkasszó, vagy nem is tudom mi a különbség. :(
A számlámra érkezik családi pótlék, gyermektartásdíj és a fizetésem. Olvastam másik fórumban, hogy rajta kell hagyjanak 28.500Ft-ot, meg hogy ez amint a számlára érkezik nem a gyerekeké, hanem pénz, és ennyi.
Tudok én ebből még kivergődni?? Eddig nekem nem volt tartozásom, csak ez a rohadt kezesség (ami ugyan épp elég). Mégis engem hurcolnak meg? Végrehajtó ma lecsapta a telefont, mondván nem ügyfélfogadási naponkerestem. Bíróság nem tud mondani semmit, hiszen már nem náluk van. Megkerestem a végrehajtást kérő bankot, útban van feléjük egy kérelem amit adós írt a részletfizetésről, és hogy felém szüntessék meg az eljárást. Van értelme? El fogják fogadni?
Lehet olyat kérni valahol, hogy csak a jövedelmem tiltsák? Nem számít, hogy én így nem tudok kifizetni semmimet? Rezsi, diákhitelem, gyerekek ebédje...
Mit csináljak? Kérlek minél előbb írjatok!
KÖSZÖNÖM!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02