köszönettel.
Pirlo
köszönettel.
Pirlo
Éviiii
Valójában a közjegyzői okirat a legnagyobb biztosíték.
pirlo
Polgári perben.
ObudaFan!
HA adóstól nem tudnak vonni, mert nincs bejelentett munkahelye, de nekem hajlandó kifizetni a havi vont összeget, amíg egy összegben nem tudja rendezni (elvileg 3 hónap). Akkor a közjegyzői okirat nem jó, ugye? Hanem akkor ügyvéddel papír, jól gondolom?
Nagyon hálás vagyok a válaszokért!
Köszönöm a gyors hozzászólást.Élettársi kapcsolatunk a közös ingatlanban 2007.júniusától - 2008.decemberéig tartott.Önkényesen hagyta el a lakást,és most a többszörösét követeli annak az összegnek,mint amivel anno beszállt.
Szeretném megtudni,hogy mit takar a kötelmi igény jelentése,és hogyan igényelhetem a tulajdoni hányadot vissza annak ellenére,hogy semmilyen tulajdoni kötelezettséget (közös költség) nem vállal?
Köszönettel,Pirlo
Éviiii
Legjobb, ha közjegyzői okiratba foglaljátok.
„Sőt, szerintem a végrehajtásban már csak ő engedélyezheti, a bíróság mint jogorvoslati fórum lép be, ha a végrehajtó elutasítja a kérést.”
Lehet a bíróságtól közvetlenül is kérni, csak ebben az esetben nem a végrehajtást foganatosító bíróságtól, hanem a perbíróságtól.
Az előző pirlo-nak szólt.
Attól függően, hogy élettársak voltatok vagy sem, a tulajdoni hányada egy részét követelheted, vagy kötelmi igényed lehet.
Telefonon megkerestem a végrehajtót, hogy adós írásban nyilatkozna a részletfizetésről. azt mondta az nem elég, menjen be személyesen és fizessen ki egy részletet. Persze azért megkérdeztem hogy ettől függetlenül letiltják-e a fizetésem, sajnos azt mondta amit ti is!
Mit jelent pontosan, hogy létbiztonság ebben az esetben? Ha az egy főre eső jövedelmem nem éri el a 28500 Ft-ot? Mi számít ide bele? Családi pótlék, gyerektartás?
Adós nekem -elvileg- havonta fizeti a levont összeget. Szeretnék erről egy hivatalos papírt, ügyvédhez forduljak? Vagy bírósághoz, panasznapon?
Köszönöm a tanácsokat, sokat segítenek!
T.Hozzászólók,olvasók!
2007-ben hitelt vettem fel egy garzon lakásra.A tulajdoni lapra 1/3 arányban felkerült akkori párom is aki jelenleg is kész fizető kezesként szerepel a banki szerződésen.Nos a kapcsolat 3 éve tönkre ment,volt párom elköltözött,de a hitelt továbbra is én fizetem.Szeretnénk megegyezni,de irreális összegért kínálja tulajdon jogát,jóformán az "utolsó szelet"kenyeret is felszámolja amit nem tartok elfogadhatónak.A bank egy beadvány útján bírálja el,hogy kiengedik e a készfizető kezességből,addig nyilván ő sem akar megválni tulajdon jogától.Tartok tőle,hogy negatív döntés születik,nem tudom mit tegyek,hogy megszabaduljak tőle.Létezik elbirtoklási per vagy esetleg indítsak polgári pert ellene,vagy egyszerűen holnap ne fizessek törlesztést,és azzal "húzzam"csőbe?
Köszönettel:Pirlo
Ettől még nem szűnik meg a kezesi felelősség.
Üdv!
Lenne egy kérdésem:
Lehetséges bizonyos helyzetben (akár jogi úton) valahogy mentesíteni valakit a kezesi kötelezettség alól?
Szüleim 4-5 éve kezességet vállaltak nővérem egy hiteléhez. Most egy olyan szituáció állt elő, hogy nővérem nem fizeti lassan egy éve a törlesztőrészletet, amiből 400.000 Ft maradt, havi kb. 12.000 Ft-os törlesztőrészletekkel (nem teljesen pontosak a számok). Ez már a második ilyen helyzet, legutóbb az "utolsó pillanatban" kifizetett egy nagyobb összeget, így abbahagyták a végrehajtási eljárást szüleim felé. Most erre azonban nem hajlandó. A kérdésem az lenne, hogy fel lehet-e valahogy oldatni szüleim kezesi kötelezettségét. Apám fél éve munkanélküli, 56 éves, valószínűleg esélytelen, hogy újra munkát találjon, anyám súlyosan beteg (6-féle betegséget írhatnék ide, amire gyógyszert szed + 1 egyelőre ismeretlen, ami miatt egyik orvostól a másikhoz küldik). 40%-ra százalékolták le pár éve (előtte 50%-on volt kb. 6 évig), ez ~21.000 Ft-ot jelent havonta. Munkaképtelen. Értelem szerűen nincs egy fillérük sem. Én egyetemista vagyok (nővéremnél 16 évvel fiatalabb), munkám nincs, lényegében jelenleg diákhitelből élek. Nővérem teljes munkaidőben dolgozik. Van egy szőlőhegyi kisebb ingatlana, az ő és volt élettársa nevén pedig van egy nagyobb ház, amiben egyikük sem lakik (nővérem ehelyett egy házat bérel a szomszéd kisvárosban), de mivel falun van, nem adták el/tudták eladni. Igazából a hitelt nem tudom együtt vették-e fel, már ha élettársi viszonyban lehet ilyet (ő egyébként biztonsági őrként dolgozik). Nemrég szüleimhez értesítés nélkül kimentek felmérni a házukat és az ingóságaikat, majd közölték velük, hogy hamarosan mennek a végrehajtók. Később kiderült, hogy az értesítést a polgármesteri hivatal kapta meg, akik elmondták, hogy szüleim ingóságait fogják lefoglalni. Nincs semmi abban a házba, ami fedezné, összesen sincs ekkora értéke ott semminek.
Nővérem nem fog fizetni. Van erre olyan megoldás, ami szüleim helyzetét nem rontja tovább, főleg nem taszítja teljes nyomorba őket?
Elnézést, ha esetleg túl részletező lett!
A válaszokat előre is köszönöm!
HA a kölcsönt fölmondták (ami szinte biztos), akkor már rajta is vagy a listán.
(Foglalkozom épp egy üggyel, ott 10 milliós tartozásra is csak 12 havi részletet engedélyezett a végrehajtó.)
12 részlet csak?
Tyűűű, a tartozás már majdnem egymillió forint.
Még eddig nem kapott a munkáltatóm fizetési meghagyást.
Most én is fel fogok kerülni valami tartozás listára? BAR?
Nem fogják veled szemben sem megszüntetni a végrehajtást addig, amíg a követelés teljes egészében kielégítést nem nyer. A már foganatosított cselekményeket - így a letiltást - sem vonja vissza a végrehajtó. Addig kellene a részletfizetési kedvezményt kérni, amíg nem késő.
(Nem nagyon engedélyeznek 12 részletnél többet, különösen ha nem egy személy felel a tartozásért.)
Köszönöm a gyors válaszokat!
Mi van akkor, ha adós hajlandó a részletfizetésre, és remélhetőleg bele is mennek, akkor tőlem, mint kezestől attól még letilthatnak?
Sajnos ha tőlem lesz tiltva nem fogom tudni behajtani. Totál tanácstalan vagyok.
Bár elvileg az adós azt mondta fizet, ha engedik a részletet. De hát kérdés, hogy azt is meddig...ha fizet majd egyáltalán.
Akkor a végrehajtóhoz menjen egy kérelem részletfizetésre?
Miért? A végrehajtó maga is engedélyezhet részletfizetést. Sőt, szerintem a végrehajtásban már csak ő engedélyezheti, a bíróság mint jogorvoslati fórum lép be, ha a végrehajtó elutasítja a kérést.
„Lehet e olyanra hivatkozni, hogy egyedül nevelem két gyerekemet és a fizetésemből való levonás az ő életüket is megnehezítené?
A végrehajtót érdemes megkeresnem ilyennel?”
Bíróságtól kérjed.
Legfeljebb egy részletfizetést lehet ezzel elérni. De azt érdemes kérni.
Kezességet vállaltam egy autó vásárlásakor, amit nem fizettek. Azóta már volt bírósági tárgyalás, ahol egyetemleges felelősséget állapítottak meg. Megjött a végrehajtásról is a levél.
Elég sok dolgot olvastam is itt, és tudom, hogy a legjobb az lenne, ha kifizetném az összeget, és próbálnám behajtani...de inkább várok...
A kérdéseim a következők lennének:
:(
Persze, az nyilvánvaló, hogy amennyiben bírósághoz fordul a takarékszövetkezet, akkor fizetési meghagyás birtokában végrehajtás keretén belül letilthatják a fizetésem 33%-át.
Ahogy Ön is írta, ha a munkavállaló (az adósra gondolok) hozzájárulása adott, akkor viszont minden további nélkül levonható a tartozás a fizetéséből. És az adós esetében ez a helyzet. Sajnos ma sem tudtam meg mi a levél tartalma, mert nem sikerült átvenni, de remélhetőleg pozitív visszajelzést kaptam és nem én fázok rá más szemétsége miatt.
üdvözlettel,
handykam
Ha jól értem, két külön dologról van szó. Az, hogy nem járul hozzá a munkabérből történő letiltáshoz, nem a bírósági végrehajtásra vonatkozik. Munkabérből le lehet vonni a munkavállaló hozzájárulása, vagy végrehajtható határozat alapján is.
Ha tehát nem járul hozzá a levonáshoz, ez egyáltalán nem akadálya annak, hogy a perben érvényesített igényről született ítélet alapján végrehajtási eljárás induljon, melynek során levonják a tartozását a munkabéréből. Ehhez már nem kell az Ön hozzájárulása.
Üdvözlettel,
LV
Dr. Lakatos Viktor ügyvéd
Guba,
Köszönöm, nekem már ez is hasznos info.
A helyzet az, hogy ez egy falusi kis takarékszövetkezet, szóval mindenki ismer mindenkit, gondolom próbáltak segíteni kicsit a kedves adósnak. 2 dologra gondolok:
Holnap mindenesetre már többet fogok tudni, ugyanis a postán vár a válaszlevelem a takarékszövetkezettől ...
handykam
Jól gondolod, viszont az, hogy a jogosult mégis a te hátadra igyekszik felrakni a nyerget, mégis arra mutat, hogy arról a számláról nem tudta a beszedési megbízás alapján kielégíteni magát.
Kedves lakatosviktor!
Köszönöm szépen a válaszát!
Csak egy kiegészítés. Azért írtam, hogy rögösebb út lenne az én munkabéremből letiltatni a tartozás összegét, mert én kifejezetten arról nyilatkoztam, hogy ehhez nem járulok hozzá, az adós viszont leadott a pénzintézethez egy hozzájáruló nyilatkozatot, amit a munkáltatója is ellenjegyzett. Gondolom ebben az esetben az adóssal szemben nem kellene fizetési meghagyást kérni a bíróságtól, majd végrehajtóhoz fordulni, hanem azonnal felkeresheti a pénzintézet a munkáltatót, hogy a nyilatkozat alapján a munkabéréből tiltsa le a tartozás össszegét. Jól gondolom?
Mégegyszer köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel,
handykam
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02