elbirtoklás


Majordomus # 2024.03.04. 21:40

Majd az örökös...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.04. 20:34

Az ugyan nem! A halott rendelkezik vagy hogy?

entropia # 2024.03.04. 17:51

Az öröklési aktus kiad egy resetet az elbirtoklási folyamatra, mert a tulajdonosi jog gyakorlásának minősül.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.03. 12:36

Rosszak ezek a kérdések.

Mit szeretnél csinálni az ingatlannal? Miért kell "művelni"? Mi a besorolása? Nem "kivett, valami"?

elbirtoklas # 2024.03.03. 10:16

Tisztelt forum.
Kerdesem az lenne.
Negymama 2007tol -2010 ig nem tudta muvelni a telket betegseg miatt. Majd 2010- ben edesanyam orokolte meg a telket. Ami a mai napig a neven van. Mivel a telek az orszag masik reszen van, es edesanyam 2012- tol 2024-ig kulfoldon tartozkodott. Igy nem muvelte a telket. A szomszed tudomasom szerint elkezte muvelni a telket , pontosan nem tudom, hogy mikortol. De valoszinuleg 2010 elott/ korul.. Edesanyamat nem erdekli a dolog, o atajandekozna nekem, hogy en foglalkozzak vele. A kerdesem az lenne:
1, hogyan tudhatom meg, hogy a szomszed elbirtokolta- e a telket?
2. Ha a nagyi betegseg miatt nem tudta muvelni az utolso eveiben a telket,? Az is beleszamit a 15 evbe?
Mert ha nem, akkor edesanyam "csak" 14 eve birtokja a telket, igy ha jol tudom akkor az elbirtoklas meg nem tortent, vagy nem tortenhetett meg.

Van valahol valami, hogy a szomszed elkezte vagy bejlentette az elbirtoklast?

Elore is koszonom a segitseget.

elbirtoklas # 2024.03.03. 10:16

Tisztelt forum.
Kerdesem az lenne.
Negymama 2007tol -2010 ig nem tudta muvelni a telket betegseg miatt. Majd 2010- ben edesanyam orokolte meg a telket. Ami a mai napig a neven van. Mivel a telek az orszag masik reszen van, es edesanyam 2012- tol 2024-ig kulfoldon tartozkodott. Igy nem muvelte a telket. A szomszed tudomasom szerint elkezte muvelni a telket , pontosan nem tudom, hogy mikortol. De valoszinuleg 2010 elott/ korul.. Edesanyamat nem erdekli a dolog, o atajandekozna nekem, hogy en foglalkozzak vele. A kerdesem az lenne:
1, hogyan tudhatom meg, hogy a szomszed elbirtokolta- e a telket?
2. Ha a nagyi betegseg miatt nem tudta muvelni az utolso eveiben a telket,? Az is beleszamit a 15 evbe?
Mert ha nem, akkor edesanyam "csak" 14 eve birtokja a telket, igy ha jol tudom akkor az elbirtoklas meg nem tortent, vagy nem tortenhetett meg.

Van valahol valami, hogy a szomszed elkezte vagy bejlentette az elbirtoklast?

Elore is koszonom a segitseget.

Prunus P. # 2015.01.07. 16:58

Köszönöm!

ObudaFan # 2015.01.07. 15:43

Igen.

Prunus P. # 2015.01.06. 15:35

Köszönöm a választ.
Ez igencsak meglepett. :)

Most vettem észre, kifelejtettem, hogy az említett örökösnek nincs a nevére íratva a telek (ami nem termőföld, hanem üres házhely), mivel ő nem is tudta, hogy létezik ez a földdarab.
Ilyenkor gondolom kell csinálni egy póthagyatékit előbb, mert csak akkor tud az illető nyilatkozni, ha a nevén van a terület.
Azt hiszem, még így is ez lenne a legolcsóbb megoldás, ha rá tudnánk beszélni az illetőt.

ObudaFan # 2015.01.05. 11:16

Ha nem termőföld, akkor ilyen egyszerű, persze csak konszenzus esetén. HA termőföld, akkor természetesen nem ez a helyzet, sőt, akkor még az elbirtoklás megállapítása iránti perhez is a megyei földhivatal engedélye kell.

Prunus P. # 2015.01.04. 10:20

Itt visszaolvasgatva érdekes dolgot találtam:
"Úgy értette, hogy foglaljátok bejegyzésre alkalmas okiratba az egykori adásvételt. Azt is lehet."
(Kovács_Béla_Sándor)

Ezzel kapcsolatban:
Van egy 30 évvel ezelőtti, csak a szerződő családtagok által aláírt adásvételi papírlap, magyarul zsebszerződés egy telek egy részéről.
Akkor ezzel a kezemben, a másik szerződő örökösével bemehetek mondjuk egy közjegyzőhöz, hogy írjon a lap alapján egy érvényes szerződést, ami alapján a földhivatal bejegyzi az új tulajdonjogot?
(Egy több résztvevős elbirtoklási ügyet lehetne vele kicsit egyszerűsíteni.)

denever # 2014.10.11. 12:40

ObudaFan...
Azért köszönöm,hogy elolvastad!
Én nem próbáltam a tanúkat befolyásolni,de mint látom a másik fél azt tette, (hamis tanúzás)nem kis sikerrel.Ők tudták,hogy az elhunyt személlyel már,szembesítési eljárást nem lehet lefolytatni.Majd "elhiszik" nekik.
A bíróság....meg hát, miért is kezdeményezte volna.Oka volt rá biztosan! Azért vannak, újabb pert érintő
még nem ismert "ütős" kérdések,talán (felülvizsgálati kérelem) az ügyvéd jobban tudja.

ObudaFan # 2014.10.11. 06:39

Az iratok ismerete nélkül lehetetlen megmondani.

denever # 2014.10.10. 09:16

ObudaFan-nak írom!

Két évi tárgyalások folytán,pert vesztettem egy elbirtoklás ügyben.Az elején sokat "fórumoztam" itt.
Mostanra rendeződni látszott az ügy (felperes)részemre. Alperes ügyvédnek egyetlen(védekezése) maradt, be is vallotta a másodfokon,a"négy tanúja" vallomás!Ami a per megnyerését jelentette.
A négy tanú a meghallgatáson azt vallotta,hogy az alperes
jogelődje halála előtt szóban, azt állította,hogy a perbeli ingatlant oda "adta", a terület karbantartása fejében. Előtárgyalásokon, az ügyvédem kérdésére " hol mikor kilátta, ki volt jelen"?,hát nem volt ott senki! A
tanúk, egy ütemre és ugyan azon szóhasználatot alkalmazott,mely nyilvánvaló hitetlen az emberi különbözőség szó és kifejezés használat alapján..)-a bírói gyakorlat szerint.Tehát a bíróság,egységes tanúvallomás szerint,már "jogcíme" volt az elbirtoklásnak!Persze, még végrendelkezés sem volt! Részemről,nem is lehetett se szóban sem írásban megállapodás,mivel a 25 év alatt több mint egy millió ft-ban van....!Megjegyzem,ha a tanúk egységesen kimennek a területre (elfogyasztanak egy egy üveg sört
és "lespriccelik") a területet a birtoklási időben,és arra hivatkoznak akár szóban is,hihetőbb lenne. De hogy egy elhunyt személy elmondását tolmácsolni, és még hitt-be venni nem bírói gyakorlat,vagy mégis?? Természetesen,nekem minden más feltételem papíron meg van. Érdemes-e még próbálkozni (perújítás,LB)?

ObudaFan # 2014.09.20. 07:12

Ha az eladókkal meg lehet egyezni, akkor el kell menni közösen ügyvédhez. HA nem, akkor perelni kell.

Otto48 # 2014.09.18. 14:19

Nem is, igazából,hibást keresek, ha nem muszáj nem akarok,senkit vádolni,csak annyit szeretnék,hogy az a tényleges,terület a nevemre kerüljön, s el tudjam adni,habár, két potenciális, vevőtől,már, elestem,így már anyagi kár ért.Az eladó /eladók/ sem tudtak,róla, hogy két ingatlan van az udvaron,a miről szó van, 1946-ban került a nevükre,akkor a legöregebb, is 12 éves volt,ezért nincs tudomásuk, a másik ingatlanról.

ObudaFan # 2014.09.18. 10:08

A helyszínen ránézésre ki kell!!, hogy derüljön hogy egy 400 m2-es ingatlan nem fedi le az eladó által eladni szándékozott ingatlan teljes területét.

Ki kell, hogy derüljön, csakhogy az ingatlan megtekintése az meg a vevő feladata. Ha a felek közösen nyilatkoznak, hogy egy meghatározott helyrajzi számú ingatlanról szól az ügylet, és meg sem említik, hogy vannak ott más ingatlanos is a szomszédságban, akkor egy ilyen helyzetben sem a bíróság, sem a kamara nem fogja elmarasztalni az okiratszerkesztő ügyvédet. Ha igazolhatóan felmerült a probléma, hogy az ingatlan nehezen beazonosítható, akkor természetesen igen, de a leírásból ezt sajnos nem tartom valószínűnek.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.18. 06:40

Gyakran fordul elő a vidéki ingatlanoknál, hogy 2, esetleg 3 helyrajzi szám alatt vannak a telkek. Ezekről a tulajdonosok nem is tudnak, egyben kezelik, azt tudják, hogy hol húzódik a területük határa, de, hogy a ház, a kert, vagy a veteményes külön helyrajzi szám alatt lenne, arról már nincs tudomásuk.

Most már egyre inkább azt gondolom, hogy az ügyvéd hibázott, nem lehet ugyanis ennyire magára hagyni az ügyfelet abban a tekintetben, hogy ő szerezze be a tulajdoni lapot, aztán majd megírom rá az adásvételi szerződést. Minden esetben be kell szerezni a helyszín térképmásolatát, ahonnan egyértelműen kiderülnek a határok és a felek szándéka. A helyszínen ránézésre ki kell!!, hogy derüljön hogy egy 400 m2-es ingatlan nem fedi le az eladó által eladni szándékozott ingatlan teljes területét.

Ottó, ha vettél egy ingatlant,akkor a mellette lévőt, amit szeretnél megvenni, csak akkor kaphatod ingyenesen, ha az eladók is úgy akarják.

ObudaFan # 2014.09.17. 20:38

Az a probléma, hogy az adásvételi szerződés pontos ismerete nélkül nehéz látni, hogy hol is a hiba és mit is lehetne tenni. Azért egy ilyen adásvétel során az eladónak és a vevőnek illik ellenőrizni, hogy melyik ingatlant is akarják eladni. Az okiratszerkesztő ügyvéd a tulajdoni lap alapján az adott helyrajzi számú ingatlanra készíti el a szerződést. Ha a felek nem arra az ingatlanra gondoltak, hanem a szintén az eladó tulajdonában levő másik ingatlanra, azzal az ügyvéd sem fog tudni mit kezdeni, és később is gyakorlatilag igazolhatatlan.

Otto48 # 2014.09.17. 08:01

Immaculata! levelére A földhivatalhoz is az ügyvédnek,kellet bejegyeztetni.Belterületi ingatlanról,van szó. A gond,abból adódik,hogy csak most tudtam meg, a területen, két ház létezik,a tulajdoni lap alapján, de csak valójában, egy van ,s volt akkor is mikor, meg vásároltam. Az eladó tudomásuk szerint is csak ez az egy van. A nem létező, a nevemen van, a létező meg nem, ez a gond! Azzal kezdtem,hogy vissza mentem az adásvételit készítő ügyvédhez,hogy mos, mi a teendő, válasz, keressem meg a 4 tulajdonost, s kössek, velük új adás vételi szerződést,s vegyem rá őket, hogy pénz nélkül, átadják az ingatlant. Adásvételit ugye ügyvéd készíthet,én nem? Telefonon megkerestem ,a 4 tulajt, 1 sajna meghalt, 2 hajlandó ingyen a új adásvételire, 1-el, nem tudtam, még beszélni. A három tulajból kettő Budapesten él, 1 Miskolcon. Nem egyszerű, az úgy, legfontosabb, egy rá termet ügyvédre volna szükségem,aki végig, viszi a dolgot,s hajlandó, ennek ár költségeiről, is nyilatkozni!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.15. 09:51

Azt gondolom, hogy az adásvételi szerződés írásba lett foglalva, de a földhivatalban nem vezették át a tulajdonodat.
Nem tudjuk, hogy az ügyvéd mire kapta a megbízást, lehet, hogy a földhivatalba történő beadást már neked kellett volna intézned.

Ha az ügyvéd hibázott, vissza kell menni hozzá és hozza ő rendbe a dolgokat. Ennek költsége természetesen őt terheli.

Még nem birtokoltál el, ez az idő ahhoz még kevés.

Az is kérdés, hogy ez belterületi ingatlan-e, vagy mezőgazdasági ingatlannak minősül.

Innen nem tudunk segíteni.

Otto48 # 2014.09.15. 07:40

Tisztelt,szakértők !Egy nem egyszerű, ingatlan, ügyről, volna szó, s erről kérném a tanácsát, véleményét ! A tény állás,a következő, 13 évvel ezelőtt a kert szomszédságomban lévő ,lévő kertet és kisparasztházat, megtekintés után megvásároltam, az ingatlannak, 4 örököse volt,de ők egymást közt megegyeztek, s egynek a nevére íratták. Egy ügyvéd megkapta az adásvétel teljes lebonyolítását,a mi meg is történt. Én ,jóhiszeműen úgy véltem, minden, rendben, van,13 éven keresztül, gondoztam a telket, s a kisparasztházat is rendben,tartottam, közmű díjakat is,rendben, fizettem. 13 év elteltével, úgy döntöttem, eladom, a kisparasztházat, a hozzá tartozó nagy udvarral, s a kertet, megtartom, bementem, a földhivatalba, hogy ennek mi a folyamata,s közben, jelenkezet, két komoly vevő,de ekkor jött,a feketeleves,tulajdoni lap,betekintés után, derült ki,hogy az ingatlanon két ház szerepel,s a nevemen, az szerepel, ami nem létezik,a másik,a létező ingatlan, a 4 régi örökösök,nevén van, így nem adhatom el, és sajna, a csekély, bevételtől is, el esem, sőt, ha valamely formában a végére jutok, a dolognak, igen sok anyagi költségembe, kerül. Ezek után, a négy örökös nyomába, eredtem,s meg állapítottam,hogy ebből, már 1 meghalt,1 ellátásra szorul, a fent maradó 2- 1 segítő kész, kommunikatív, a másik , nem hajlandó,a kapcsolatfelvételre, azt, nem tudom,hogy a korából fakadóan, mivel 87 éves. Ebben az esetben újból meg kéne, vásárolnom, az ingatlant ? Ha bele is egyeznének,hogy pénz nélkül meg vegyem tőlük,akkor, ha rögön el adom, 16% adót kel fizetnem, ügyvéd s stb. Kettővel sikerült, telefonon, beszélnem, s ők is csodálkoztak hogy ilyen dolog van,mivel az ők tudomásuk is ,kor meghalt, az édesanyjuk, csak, ez az egy ki parasztház volt, a telken, amiben, az édesanyjuk élt,és ők e levél elején leírtak, szerint jártak el. Nekem erősen, az a meglátásom,hogy az aki a hagyatékot összeírta, nem kellő képen járt el,s ebből kifolyólag, a hibák, idáig begyűrűztek. Kerestem, már ügyvédet, ez ügyben, de a kezdeti, nagy segítségből, sajnos,az maradt,hogy intézkedjek én, de könyörgöm, nem igazán, vagyok,mélyen a jogban,ezért kellene,a segítség. Tisztában, vagyok,hogy a dolog, el intézése költségekkel, jár,de erre még senki, nem tett,ajánlatot. Fontos, és sürgős volna !!!

ObudaFan # 2014.09.09. 20:05

Mkat2005

A te öröklésedtől fogva biztosan nem. A bejegyzett tulajdonos személyében öröklés miatt bekövetkezett változás pedig csak akkor szakítja meg az elbirtoklást, ha végintézkedésen alapul. És ha esetleg addig már eltelt a 15 év, akkor meg nincs mit megszakítani.

Mkat2005 # 2014.09.09. 10:49

Sajnos nem alkalmas. Akkor még nem kellett ügyvédi ellenjegyzés az adásvételi szerződéshez, csak két tanú. Ez a legfőbb probléma.

Nekem, mint örökösnek, a bíróság indokoltnak látná az elbirtoklást? Az általam felkeresett ügyvéd szerint nem, mert az örökléstől újraindul a 15 év.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.09. 10:39

A bejegyzést akkor kérheted, ha van jogerős bírósági határozatod az elbirtoklásról.

próbáljam őket megkérni, hogy ismerjék el a régi adásvételi szerződést, ami alapján kérhetem az átírást.
Úgy értette, hogy foglaljátok bejegyzésre alkalmas okiratba az egykori adásvételt. Azt is lehet. De szükség van rá? Az egykori szerződés nem alkalmas a bejegyzésre?