Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


jojah # 2012.06.21. 12:50

Szervusztok!

A segítségeteket szeretném kérni az ügyemben, bár valószínűleg nem nagyon tudok mit tenni:(
Tavaly összeköltöztem az akkori barátommal az ő lakására (ettől függetlenül az én lakcímem maradt a régi), ahova az én nevemre kötöttük be az internetet. Több mint fél éve azonban szétmentünk, és most kaptam egy levelet az eredeti lakcímemre egy behajtó cégtől (Intrum Justitia Kft.), hogy több mint 50ezer forintos tartozásom van az internetszolgáltató felé. 8 napom van. Mit tegyek? Kifizetni nem tudom, mert nincs munkám. (és nem is szeretném kifizetni, mert nem én vettem igénybe a szolgáltatást) Mellesleg, hogy jöhet össze ekkora tartozás, amikor a havidíj emlékeim szerint kb. 4000 ft volt? Előre is köszönök minden segítséget!

István 79 # 2011.04.11. 14:01

Az előbb nem jól fogalmaztam,nem a "közüzem dijakat",amikor elköltöztem az önkormányzati lakásból a közmühöz nekem kellett volna bemenni és leiratni a nevemről a számlákat,mert álitólag ez az én feledatom lett volna .Meg is tettem volna ha tudom,hogy ez az én feladatom,de bármit mondok szerintük a tény ,hogy még mindig a nevemen szerepel a közmü számlák.
Elnézést az előbbi pontatlan megfogalmazásom miatt.

István 79 # 2011.04.11. 13:52

Sziasztok!

Köszi monalisa1 a jó tanácsokat,megfogadtam de nem értem az egészet:( Elmentem az önkormányzathoz igazolást kérni,a hölgy közölte,hogy már átküldte a közüzemnek,de igy is fizetnem kellesz,mert nekem kellett volna irásban leiratni nevemről a közmü dijakat. Hiába érveltem,hogy ön annak idején nem világositott föl erről,még felháborodott,hogy nem tartozik bele a munkakörébe. Majd közölte,hogy polgári peres uton behajthatom az exeme
  • de tudom hiába is nyerném meg nincs értelme, hisz semmi jövedelme,semmi nincs a nevén.
Éltem a múlt héten vh-kifogással a biróságnak is elküldtem ,mégis a munkáltatóm a napokban kapott egy fizetési felszólitást,hogy vonja lefelé és utalja a vh-nak a bérem 33%-át:( Nem hiszem el tényleg nekem kell fizetni,igy is? Ráadásul azóta megtudtam,hog se lakbért( bár ott már nem szerepel a nevem,az ügyintéző szerint) és más számlákat sem fizetett. Azt sem tudom mi fog még rám várni,vajon merre indulhatok,ha van valakinek valami tanácsa szivesen venném,és előre is köszönöm! István79
Gabicsek # 2011.04.07. 19:27

Én azt csinálnám, hogy a postán szólnék, küldjék vissza azzal, hogy a címzett meghalt. Aztán kérdés, hogy lejárják-e, hogy mikor, vagy elfogadják ezt a tényt és megszüntetik az eljárást. Ha lejárják, akkor bizony fizetned kell.

Ballantine # 2011.04.07. 16:18

Sziasztok!

A tanácsotokra, illetve a segítségetekre lenne szükségem. Az eset a következő...

Édesanyám 2010.októberben meghalt. Édesapám már 10 éve, tesóm nincs, tehát egyedüli örökös vagyok. A hagyatéki eljárás már lezajlott, viszont a végzés még nem emelkedett jogerőre (kb. 1 hete vettem át). Az örökség részét képzi egy 12 autó, amit műszaki állapota, valamint a benzinárak miatt csak nagyon ritkán használok (kb. heti 1 alkalom). Az autó édesanyám nevén van egyenlőre, amint jogerőre emelkedik a végzés, szeretném átiratni.

A mai napon találtam egy értesítőt a postaládában, hogy anyunak levele érkezett a Vas Megyeri Rfk.-tól.
Gondolom valamilyen szabálysértés lehet, amibe véletlen belefutottam...

A kérdésem az, hogy a fentiek ismeretében mit tanácsoltok, mit tegyek? Vegyem át a levelet? Behajtható rajtam (mint örökösön) a büntetés?

Eddig nem nagyon büntettek meg, és azt be is fizettem, de a mostani helyzetemben nagyon nem jönne jól még egy 30.000-s csekk sem... :(

Előre is köszönöm mindenkinek!

monalisa1 # 2011.04.06. 11:59

István79

Ahogy én kiolvasom az ujabb beírásodból, az önkormányzat "kedves" ügyéntézője 2004-től mostanáig (!) nem küldte át az időközben felgyülemlett közüzemi tartozásokat a cégnek, így hát téged zargatnak...

Javaslom a személyes bemenetelt az önkormányzatra, majd az ott írt igazolást -miszerint a fenti időponttól már nem te voltál a lakás bérlője-, küld el tértis levélben a kőzműcégnek.

Egyidejűleg a végrehajtónak is küldj másolatot: keresse a ténylegen tartozó személyt, az ex élettársadat.

Szóval tutira kell tudni bizonyítani, hogy az önkormányzat a bérleti szerződést 2004-ben átírta a volt barátnőd nevére.

monalisa1 # 2011.04.06. 11:50

magyisz, az a te bajod, hogy miért nem fizettél korábban...

magyisz # 2011.04.06. 11:41

Köszönöm a gyors választ! Nem szeretnék értetlennek tűnni, de ezek szerint a szolgálatónak joga van átadni a követeléskezelőnek egy olyan tartozást, ami már végrehajtási üggyé alakult? És ezáltal dupla költség megfizetésére kötelezni engem?

végrehajtó1 # 2011.04.06. 11:30

igen

magyisz # 2011.04.06. 11:11

Üdv!

Egy szolgáltató felé tartozásom van, ami több tételből - köztük egy végrehajtási ügyből - áll. Közben a tartozásomat a szolgáltató egy követelés kezelő cég számára is átadta, amely jutalékért dolgozik. Az átadott anyagban benne van a végrehajtási ügy is. Ha kifizetem az összes hátralékot, akkor a végrehajtási ügyre köteles vagyok a végrehajtónak és a követelés kezelő cégnek is jutalékot fizetni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

István 79 # 2011.04.03. 09:30
Köszi monalisa 1 . De sok az ellentmondás számomra ebben az ügyben. Sajna nincs lepecsételve a nálam lévő papír, csak a 2 tanú és a volt élettársam írt alá ( de ebből a példányból adtam be egyet a hivatalba) fölhívtam az önkormányzat ügyintézőjét és ő mondta , hogy tényleg van nálunk ilyen papír amelyet iktattak és módosítottak is.A hivatalban lévő hölgy azt mondta , hogy ő átküldi a szerződés módosítást a közüzem ügyvédjének de ezzel még nem lesz vége az ügynek és letette a telefont:( Ráadásul csak azt szajkózza a közüzem ügyvédje , és más ügyvédek is ( bár lehet nem jóhoz mentem, mert nem fogadtam meg csak tanácsot kértem de 2 perc alatt lerázott)akiket megkérdeztem, hogy ki kell fizetnem és majd peres úton pereljem vissza az ex-től a pénzt.( HA LESZ MIBŐL) Esetleg most ezzel az üggyel kapcsolatosan ,írjak egy végrehajtói kifogást de a végrehajtónak küldjem de a városi bíróságnak címezzem-
  • ezt nem értem ( bár lehet mert az idegtől már alig láttok, gondolkodni se tudok).Most a végrehajtó címére küldjem de a megszólításban pedig a városí bíróságot írjam ?
Szóval most akkor ezt hogy értsem?
  • aki tudja kérem segítsen , minden kis segítséget megköszönök!!
monalisa1 # 2011.04.02. 16:15

István79

Egy önkormányzati lakás bérlése esetén a havi bérleti díjon felül a rezsit is a cég számlázza is - nem is lehetne másképp mert az egyre-másra változó bérlőkkel nem győznék a lakás közműóráinak mindenkori külön átírattatásait. (Tehát bár a bérlők jönnek-mennek a közműcégekkel a tulajdonos = az önkormányzat marad mindenkor ügyféli kapcsolatban.)

Te 2004-ben "leköszöntél" abból a lakásból - erről mint írod pecsétes papírod van, ergo onnantól mosod kezeidet.

Pár soros tértis levélben haladéktalanul mondj ellent a végrehajtásnak, fénymásolatban csatold a fenti pecsétes papírodat.

Sajna az önkormányzati ügyintéző elfelejthette a volt élettársadnak - a lakás további bérlőjének - a lakás mindenkori rezsiköltségeit kiszámlázni, melyek időközben felgyülemlettek.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.02. 16:02

Dongi07

Ha nem "ajándékba" kaptad a pénzt vissza kell fizetned, ilyen egyszerű. Ha nem teszed letiltható a munkabéredből, még egyszerűbb a számládról simán leemelni.

monaLuis
laikus hozzászóló

vogue # 2011.04.02. 15:07

Kedves Limma és Pazs!

Köszi a korrekt válaszokat.
üdv:
vogue

István 79 # 2011.04.02. 05:39

Tisztelet Fórumozók!

Nagy problémával állok szemben ,így kérnék egy kis segítséget.
Élettársí kapcsolatban éltem egy hölggyel és egy önkormányzati lakást béreltünk.
Majd 2004-ben ez a kapcsolat felbomlott én be is mentem az önkormányzathoz és írtam egy megállapodást , hogy innentől a volt élettársamat terhel minden költség.
Az élettársam is aláírta , 2 tanú jelenlétében, és az önkormányzat ezt iktatta is , és módositották is ezt a szerződést még akkor 2004-ben(mert előtte mind a 2 nevünkön volt)
De most mégis 2011 -ben kaptam egy végrehajtói letiltást, hogy ebben a lakásban 2006-ban közüzemi számla tartozás áll fönt és én adós vagyok.
De én már nemis éltem ott, ráadásul eddig én nem kaptam soha erről értesítést, csak most!
Bár állítja a közüzem ügyvédje , hogy többet is küldött ( de sajnos nem tudom ,hogy akkor ki vette át az én nevemben)
Most teljesen tanácstalan vagyok, nem értem hogy az önkormányzat hogy-hogy nem értesítette a közüzemet erről a módosításról!Hiszen én máshol nem írtam alá semmilyen papírokat csak az önkormányzatnál.
Ügyvédre nem telik nekem, minimálbérből élek albérletben , vajon hová fordulhatok, hogy megszűnjön ellenem ez a végrehajtói letiltás !

Dongi07 # 2011.04.01. 21:34

Üdv!

Egy Hollandiában élő Magyar fiatalsrác vagyok és akadt egy kis problémám. Valaki utalt a számlámra 2050 eurót és most behajtócéghez fordult az illető. Jah és nem a bank utalt az illetőnek hanem illető az illetőnek. Tehát ők hibáztak. Na most nekem nincs semmim ( Ház vagy kocsi vagy stb) egyedül bankszámlaszámomvan és munkahelyem. Ilyenkor mit tud tenni a behajtócég???

pazs # 2011.04.01. 08:27

Egy fontos kérdést tisztázzunk: te mint cégvezető a cég nevében vállaltál készfizető kezességet (ez hülyeség, hiszen a cég vette a járművet) vagy te mint magánszemély? Ha mint magánszemély, akkor

  1. addig, amíg meg nem térül az a tartozás, amire a készfizető kezességed kiterjed (valószínűleg a kocsira felvett hitel fennálló része plusz kamatok)
  2. Van, az általános 5 év és a főköveteléshez igazodik (azaz amíg a hitelkövetelés el nem évül - amihez az kell, hogy öt éven keresztül a hitelező semmit ne tegyen a kielégítés érdekében - a készfizető kezességed sem évül el).
  3. Nyilván bonyolultabb, de igen.

+1: amit készfizető kezesként kifizettél, követelheted a cégen... persze ha már nincs, akkor bukta.

limma # 2011.04.01. 08:20

Nem vagyok nagy szakértő, de a Kft. - mint a nevében is jelzi, korlátolt felelősségű. Csak a Kft-ben meglévő vagyon erejéig követelhetnek. A többi bukta.

vogue # 2011.03.31. 22:45

Kedves Fórumozók!
Pár napja egy másik topikban már leírtam az alábbi kérdést de nem érkezett válasz. Biztos, hogy én vagyok türelmetlen, de leginkább tanácstalan, így ismét kérem, hogy valaki adjon nekem tanácsot.

Évekkel ezelőtt egy jó barátom tulajdonában lévő Kft. cégvezetője voltam. A tulajdonos (barát) vett egy személygépkocsit, jelentős hitelfelvétel mellett a Kft. nevére. Mint cégvezető készfizető kezességet írtam alá. A cég akkor nagyon jól ment, a barátom nem a „jóhiszemüségemre“ játszott. Három éve már nem itt dolgozom, bár tudom, hogy ez ebből a szempontból nem számít. A barát jelezte, hogy felszámolás alá fog kerülni a cég, de az APEH már pár hónapja a cég tartozásai miatt jelzálogot jegyzett be a hitelezett autóra. A barátom állítólag nem tud fizetni, mindenkinek tartozik.(Apeh, beszállító, cégautót, stb.)
1.A kérdésem csupán annyi lenne, hogy ha a céget felszámolják, a kocsit vagy az APEH vagy a finanszírozó bank viszi, akkor meddig vagyok köteles helytállni. (Miután a cég megszűnik, a cégen később nem követelhetem a tartozást.)
2.Van a készfizetési kezességnél elévülési idő?
3. Svájcban dolgozom, ott is vonhatnak a béremből?

A válaszokat előre is köszönöm.
V.

atika1971 # 2011.03.30. 11:53

Érdeklődnék még egy dolgot! Amíg én bizonyítani akarom,hogy ez fedezet elvonásként csinálta az adósom!
Addig nekem megy a bíróság által meg ítélt 2,5mft ra a kamatok? mert akkor talán érdemes megint bele kezdeni egyszer úgy is véget ér!

bbcsi # 2011.03.30. 08:55

Az az ingatlan ahol tulajdonjoggal rendelkezik végrehajtás alá vonható.

letsgo1487 # 2011.03.30. 08:43

Köszönöm a válaszokat!

jeepy # 2011.03.30. 08:37

Tisztelt fórumozók!

Behajtható a tartozás attól akinek a nevén úgy van ingatlan, hogy egyik ingatlannál eltartási szerződés van egy idős nénivel aki ott lakik , a másik pedig ahol lakik az élettársával közös tulajdon.
Ráírják a tulajdonlapra? A tartozási összeg bármelyik ingatlannak kb. a 20%-a.
Gondolom kirakni nem fogják egyikőjüket sem.

köszönöm

atika1971 # 2011.03.30. 06:28

Értem és köszönöm a válaszokat. Akkor kezdhetem előröl megint fizethetek ügyvédet stb és járkálhatok a bíróságra!

bbcsi # 2011.03.30. 06:20

Az nem számít,hogy tudott a róla. A lényeg,hogy fennállt a vagyonközösség. A férjének a kötelezettsége az ő kötelezettsége is. Kivéve ha Te tudtál arról,hogy ő az ügylethez nem járul hozzá,vagy a körülményekből ezt tudnod kellett volna.Hogy mennyi ideig fog tartani azt nagyon nehéz megjósolni. Függ a bíróság illetékességétől illetve,hogy a másik fél meddig fellebbezget. Még az is lehet,hogy a férj annak hatására,hogy elkezded piszkálni a volt feleséget, hajlandóságot fog mutatni.