Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


rizikos # 2011.02.09. 12:34

tovább kérdeznék: ha bíróság 28000 Ft-ról hozott határozatot, akkor azon az összegen felül is korlátlanul, a jogszabályok nélkül kalkulált 'munkadíjukat' is leemelhetik a számlámról?

kovacsz # 2011.02.09. 12:08

Lupine: Kevés.
rizikos: Az már valószínűleg végrehajtó volt, és megtehette.

rizikos # 2011.02.09. 12:03

frissítek: most látom, hogy letiltatták a bankszámlámat. na ezt végképp nem tudom felfogni, hogy megtehetik. tényleg megtehetik?? és mégis mennyi időre zárolják?? mire várnak? a következő havi családi pótlékra?

rizikos # 2011.02.09. 11:27

érdeklődnék, hogy milyen jogon nyúlhat hozzá a bankszámlámhoz egy behajtó cég? milyen opciók szerint, mekkora összegben emelhet le róla pénzt? ugyanis épp most emelték le a GYES-em teljes összegét, (nem is részletezem, hogy egy már befizetett 10000 FT-os telefonszámlából bonyolított, több 10000 Ft-os behajtási díj végett), szóval ezt még az APEH sem engedheti meg magának, hogy a megélhetésemet veszélyeztesse, akkor ők hogyan tehetik??

Lupine # 2011.02.02. 18:36

Tisztelt Fórumozók!

Következő problémára keresnék választ. Anno évekkel ezelőtt egy barátomért vállaltam kezességet 500 ezer forint erejéig. Mivel magánszemély adta a pénzt, ezért egy A4 es papiron írtunk egy szedett-vedett kölcsönadási szerződést a pénz átadásakor(ami egy magánlakásban történt. Sem ügyvéd, sem közjegyző nem volt jelen). Ezen a papiron én vagyok a kölcsön felvevője. Évekkel később megkeresett az illető, hogy a tartozás nem lett rendezve(azóta kiderítettem, valóban nem), és mivel a (volt)barátomon nem tudja behajtani az adósságot, ezért rajtam szeretné.
Jogilag mennyi esélyem van ebből kimászni?

A válaszokat előre is köszönöm

bitro # 2011.02.02. 13:56

Tisztelt fórumozók

Olyan problémám van hogy a mai nap kaptam kézhez egy eos-os felszólítást melyben az áll hogy fizessek nekik 894 000 Ft-ot, villanyszámla elmaradás végett. A történet a következő 2002 ben vettünk egy 2+ 2 félszobás parasztházat vidéken,majd megromlott a kapcsolat a volt feleségemmel és 2004-ben elváltunk.A villanyórát átírattuk az ő nevére és én elköltöztem.Majd éltem a kis életemet össze vissza a világban és a mai nap kaptam a kezembe a felszólító "fenyegető"levelet. Felhívtam őket és megkérdeztem mi ez? Azt mondták hogy ez egy 2004 ben keletkezett
500 000 Ft-os számlaegyenleg amit 2008-ban vettek át az eon-tól, és mért nem érdeklődtem eddig a tartozás felől. Én erre csak azt tudtam mondani ami az igazság hogy becsületesen fizettem amíg át nem írattuk ,de mivel már semmilyen csekk nincs meg annyi költözés után, hogy bizonyítom be az igazamat, mivel nem kaptam semmilyen felszólítást.(a volt feleségem eljuttatta volna).Ha tud valaki valami okosságot nagyon megköszönném. bitro@freemail.hu

végrehajtó1 # 2011.01.24. 16:14

elfmage999

nincs ilyen

elfmage999 # 2011.01.24. 16:01

Közmű-tulajdonosi kezesség ügyben nincs senkinek ötlete?

pazs # 2011.01.24. 14:43

csöves2011: csak a te tulajdoni hányadodat. Persze a banknak (az egészet terheli vagy csak a felét? melyik felét) és az anyukádnak az mindegy lesz...

ferike81: ha egynél többet hajtanak végre, 50%-ot. Plusz inkasszó a számládra (már ha saját számládra kapod a munkabéredet). És amíg ki nem fizeted, kötve hiszem, hogy hagyják elévülni. Igen, a nyugdíjból is vonhatnak, majd ha ott tartasz.

csöves2011 # 2011.01.24. 14:19

Érdeklődnék mit tehet az apeh ha van 3.8millió ft tartozásom,ami járulék hiányból és be nem fizetett adóból keletkezett.A nevemen van egy lakás 1 /2 része,amiben az anyám lakik és van rajta 1millió banki hitel.
Elárverezheti a lakást??
köszi.

ferike81 # 2011.01.16. 18:33

Üdvözlet!
sajnos az a helyzet adódott,hogy több kisebb kölcsönöm van és sajnos anyagi nehézségeim miatt nem tudtam fizetni őket.
Ha felmondják akár az összeset,mivel kell számolnom?semmi tulajdonom nincs,csak a fizetésem és önkéntes nyugdíjpénztáram.
Mennyit tilthatnak a fizumból?és a többi addig sorban áll?

elfmage999 # 2011.01.11. 23:10

Eddig teljes lelki nyugalommal átírtam a bérlőim nevére a lakás közmű óráit (áram, gáz, víz és csatorna mellékmérők), abban a hiszemben, hogy ők e révén fogyasztóként és szerződőként jogviszonyba kerülnek a szolgáltatóval, és ezt követően engem mint tulajdonost nem érint az ő közművek felé keletkező vagy fennálló tartozásuk.

Egy másik fórumon viszont elmerült hogy van egy valamilyen közművekre vonatkozó törvény amely a tulajdonost kezessé teszi az ingatlanában lévő közművek révén keletkezett tartozásokra.

Azaz ha a bérlő a nevén lévő óra fogyasztása vagy egyéb kötbér miatt tartozása keletkezik, és ennek behajtása a bérlőn nem lehetséges (nem megtalálható, nincs vagyona és jövedelme), akkor a tulajdonoson végső esetben behajtható a tartozás.

Ezzel kapcsolatban kérdezem hogy tényleg így van-e és hogy melyik törvény az ami ezt kimondja.

végrehajtó1 # 2010.12.29. 21:33

járható.De az is eltart évekig

lodro # 2010.12.29. 21:22

Tisztelt Hölgyem / Uram!

Feleségemmel vettünk egy ikerházat 2007 végén svájci frank hitelre. 16 milliót vettünk fel, ami ma 23 millió. Egyelőre még bírjuk fizetni, de ki tudja meddig. Közben próbáljuk eladni ár alatt jóval, ami miatt marad majd még hitel a házon. Tehát igazából a ház eladásából nem maradna egy fillérünk sem, viszont hitel még igen. De eddig nem sikerült eladnunk. Már azon gondolkozunk, hogy a bankhoz bemegyünk, és felajánljuk, hogy vegyék el a házat, és a fennmaradó összeget fizetnénk tovább. Sajnos ez nem működik. De mi van akkor, ha nem fizetnénk tovább a hitelt, és a végrehajtó vinné a házat? Ez járható út, vagy tudna valaki valamit javasolni? ELőre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.12.22. 16:20

Lehet jobban jártunk volna ha szó nélkül fizetjük a követelt összeget + a behajtási díjat?

leirtak alapján nem.De meg kellene hallgatni a másik felet is.

Én bíróságra bíznám a döntést

rzsuzsa # 2010.12.22. 16:05

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném a segítségeteket kérni.

Az én problémám röviden a következő: 20 évvel ezelőtt építkeztünk és vettünk fel építési kölcsönt az OTP-től. 2003. február 05-én az OTP -vel megegyezve a számításaik alapján visszafizettük a még meglévő tartozásunkat. Erről a nyugtáink megvannak és rá van írva , hogy a befizetéssel megtörtént a teljes kiegyenlítés. Az OTP a földhivatal felé elküldte a törlő határozatát és a tujadoni lapon megtörtént a törlés 2003. február 26-án. Most még is nagy bajba kerültünk. Behajtást indítottak ellenünk ennyi idő után. A behajtásról az értesítést a volt férjem kapta meg aminek keltezése 2010. november 24. A követelés akkor még 24.051 Ft. + behajtási költség ami 60 ezer ft. körül van, fizetési határidő 2010. december 31.

Nem éreztem jogosnak a követelést és felhívtam az OTP Háttérműveleti Igazgatóságát a tartozásom ügyében akkor azt mondták nem tudják miért van a gépben az az összeg utána néznek de faxoljam el a befizetéseinket igazoló nyugtákat és a tulajdoni lap másolatát pedig küldjem el levélben és írjam meg mit akarok. A tulajdoni lapokat a levéllel együtt tértivevényesen elküldtem részükre. A tulajdoni lapokon szerepel a törlés. Erre azért van szükségük, hogy kitudják vizsgálni az ügyünket és ki tudják számolni, hogy akkor mennyivel is tartozunk.
Ma beszéltem velük ismét és nagyon kilátástalannak látom az ügyemet mert ma már a behajtásra adott összegről nekem nem adnak felvilágosítást. Ezt azzal indokolták, hogy az a volt férjem nevén szerepel, viszont találtak olyan építési kölcsönt amin már én is szerepelek mint adóstárs és azt már ki is számolták. Azon a számlán a tartozásunk már 124 ezer Ft a többit még számolják. Megkérdeztem, hogy hogyan lehetséges ez hiszen 2003. -ban végelszámolást csináltak, mi annak alapján ki is fizettük az általuk megállapított összeget azt válaszolták , hogy mégsem megegyezéssel hanem egyoldalúan bontottunk szerződést a 20 éves futamidő most járt le, és ki kell fizetnünk a felhalmozódott kamatokat.

Lehet jobban jártunk volna ha szó nélkül fizetjük a követelt összeget + a behajtási díjat?

Tényleg követelhetnek-e rajtunk most utólag ilyen címen pénzt? Mi nyugodtak voltunk mert egyértelműnek látszott: megegyeztünk, számoltak,fizettünk és töröltették a tulajdoni lapról a jelzálogot.
Mit tehetek ilyenkor?

végrehajtó1 # 2010.12.22. 14:54

nem értem a trémobil szavadat

oké:)

trémobil= T Mobil

monalisa1 # 2010.12.22. 14:48

Van a bíróság önálló végrehajtója - ő a hivatalos, aztán vannak a különböző szolgáltatók behajtói, ők úgymond a "kellemetlenkedők".

Ha az adós nem fizet végső soron a bírósági végrehajtó tiltat le a fizetésből vagy emel le a számláról, illetve "vezényli" az árverezést.

Egy banki jelzálogos tartozás esetében nem szükséges külön bírósági eljárásra.

monaLuis
laikus hozzászóló

Titiána # 2010.12.22. 13:54

végrehajtó1
nem értem a trémobil szavadat, hiszen nemcsak a t-mobile küld behajtót, hanem minden más szolgáltató. Legfeljebb a módszerük más, de minden szolgáltató igyekszik(igyekezne) a pénzéhez jutni... Ráadásul - gondolom én - behajtó esetén nem kapja meg a teljes összeget, vmit a behajtónak is kell fizetni, igaz, ha nem lenne behajtó, akkor meg az ügyfél akkor fizet, amikor akar...

Titiána # 2010.12.22. 13:52

Zsina...
Tényleg olyan a kérdésed, amire nem tudhatjuk a választ, abból az egyszerű okból, hogy nem mi vagyunk a szolgáltató/behajtó. Sajnálom, de ezt ott kell megkérdezned. Az pedig, hogy nem kaptál felszólítást, azt nem tudom, hogy ez hogy szokott lenni, el kell olvasnod a szerződésed, hogy ott mi szerepel pontosan nemfizetés esetén, illetve hogyan értesítenek. Ha ott szerepel, hogy küldenek értesítést, akkor - elméletileg - hivatkozhatsz arra, hogy nem küldtek, mutassák meg az feladáskor kapott ajánlott szelvényt, stb. stb., ha elfelejtették küldeni, az az ő saruk.
Nekem úgy logikus, hogy ha küldenek felszólítást, akkor az ügyfél igyekszik kifizetni a tartozást.

végrehajtó1 # 2010.12.20. 20:33

ezt nem itt kell kérdezned.hanem Trémobilt

Zsina..... # 2010.12.20. 18:03

a részletfizetést nem engedték meg!
kérdés amire valaki válaszlojon mert fontos ha kifizetem egybe a telefonszámla tartozást elnézik a kötbért vagy akkor is ki kell fizetnem?

kadaj01 # 2010.12.20. 12:43

Nagyon nem lehet segíteni a dolgon. Te hűségidős szerződést írtál alá, amiben pontosan benne van a kötbér mértéke. Meg kell próbálni eladni a telefont, és abból visszafizetni a tartozást, esetleg részletfizetést is lehet kérni.

Zsina..... # 2010.12.20. 11:33

köszönöm a "segitséget" (Y)

Zsina..... # 2010.12.16. 20:25

Tisztelt hozzáértők!!
Történetem és kérdéseim a következők lennének:

1éve szerződést kötöttem a T-mobile-al minden rendben ment már a telefont is sikerült kifizetnem de a végére nem maradt pénzem és "sikerült" egy 25ezer Ft-os számlatartozást felhalmoznom.Semmi felszólítást nem kaptam hogy fizessem ki mert különben rám rakják a kötbért egyszer csak felhívtak a behajtóktól hogy 95ezret fizessek ki.Mondtam nekik h munkanélküli vagyok 2010ben végeztem a suliban és még azóta sem sikerült munkahelyet találni hogy adjanak már egy kis haladékot!
Erre mondták 1hetem lesz befizetni 25ezret de mivel anyukám is munkanélküli és egyedül nevel minket nem tudtam befizetni!Felhívtak megint és azt mondták hogy ha nem fizetek péntekig 10000be beperelnek és az több száz ezer is lehet amit nekem kell kifizetni és ha nem tudom akkor kijönnek lefoglalni!
kérdésem a következő lenne:-hogy tudnám azt megoldani hogy ne pereljenek be és adjanak egy kis haladékot pl amíg nem találok munkahelyet?

  • ha kifizetném egyben a 25ezer Ft-os tartozásom elnéznék a kötbért?
  • olyat csinálhatnak h semmi jelzés nélkül rám terhelik?

köszönöm előre is a válaszokat
Fruzsina