Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?


csencses # 2009.08.29. 11:06

Hello

( Egy angol geprol irok igy sajnos nem lesznek elore is elnezest kerek mindenkitol)
Csak szertnek erdeklodni, hogz mit tudok ilyenkor tenni.
Elkovettem egz oreg hibat felvettem egy rokonomnak 2.5 m vettem fel neki, de sajnos nem fizeti.
Es kozben a munkamat is el vesztettem.
Igy nem tudok fizetni a banknak en sem.
Nincs ingatlanom se semim.
Volt a nevemen ingatlan, de amikor latam, hogy akadozik a hitel fizetese akkor atirattam a testverem nevere a hazat.
Az lenne a kerdesem, hogy mit tud tenni az adosag behajto velem?
Most kulfoldon tartozkodom, de meg annyi penzem sincs, hogy haza menjek.
Jonnek a birosagi idezesek, de senki nem veszi at nekem.
Ha esetleg egyszer haza jutok akkor a repteren lefognak tartoztatni?
Illetve ha esetleg sikerulne osszeszedni a hitel oszeget akkor lehet egyezkedni a bankkal, hogy csak a toketartozast fizetnem vissza?

Elore is koszonom a segitseget.

niki33 # 2009.08.29. 22:43

Ha valaki tud,segítsen.Elég sok hitelem van,amit nem tudok fizetni.Egyenlőre még nincs bíróságon az ügy,még adósságbehajtónál van.Szeretném megkérdezni,ha ebben a stádiumban a gyerekemre iratom a házamat,az fedezetelvonásnak minősül-e.Válaszotokat előre is köszönöm!

kadaj01 # 2009.08.30. 08:05

Egyrészt, olyan nincs, hogy "gyerekemre iratom a házamat". Eladod neki, vagy ajándékozod, de bármit csinálsz bizony annak minősül.

niki33 # 2009.08.30. 20:15

Köszönöm a gyors választ!

reddragon # 2009.08.31. 14:16

Üdvözlök minden fórumozót!
Olyan kérdésem lenne hogy két helyre nem tudtam fizetni a hitelt és felmondták.
Átadták behajtónak és én mondtam nekik hogy max mennyivel tudom fizetni mivel nincs munkahelyem.
Ők ezzel arra érveltek hogy a Bank nem engedélyezi csak max 12hónapot.
Én elkezdtem nekik fizetni egy kissebb összeggel havonta.
Mit tud csinálni a behajtó ha nincs a nevemen semmi ingatlan?
Küldözgeti a leveleket hogy átadja bíróságra.
Mire számítsak?

Köszönettel:Reddragon

Feri29 # 2009.08.31. 14:38

Fizetésből is le tudnak tiltani, két adósság esetén max. 50%-ot.

reddragon # 2009.08.31. 15:37

Köszönet a válaszért.
Per pillanat nincs bejelentett munkahelyem.
Csak alkalmi könyvel dolgozom.
Édesanyámékkal lakom,de az ingatlanhoz papíron semmi közöm.
Ide elvileg a behajtó nem jöhet be?

Feri29 # 2009.08.31. 16:02

Ha oda vagy bejelentve, akkor elvileg mehet a végrehajtó ingóságot foglalni.
Ha erre kerülne sor, akkor meg kell mondani, hogy egyik ingóság sem a tiéd.

reddragon # 2009.08.31. 16:28

Köszönöm az ismételt segítséget!
Még egy kérdés!Ha a tartozást fizetem de mind.2000ft-al fejenként,akkor mivan?
Én kiakarom fizetni de csak egyenlőre ennyivel tudom fizetni.
Ha a lakásra kijön azt mondják nem tartozkodom a lakcímen akkor mi van?

Feri29 # 2009.08.31. 17:31

A bankon múlik, hogy megelégszik-e ekkora összeggel, ha nem akkor kérheti a végrehajtást.
Ha senki sincs otthon, akkor is felnyittathatja a lakást és foglalhat, de szerintem az ingó foglalás nem túl gyakori.

tibiapu # 2009.09.06. 13:33

Kedves Fórumozók!

Tanácsot kérek. Több mint 3 éve kölcsön adtam egy közeli rokonomnak egy nagyobb összeget. Sajnos nem írtunk róla papírt, kb. fél évre kérte (hosszasan könyörgött). Azóta sem akar írni erről egy sort sem, közölte, ha kedve és pénze lesz, majd egyszer megadja. A tartozást hangfelvételen, melyet egy telefonos beszélgetésen rögzítettem, gyakorlatilag elismeri, illetve az édesanyjának is elismerte. Pénze van, mert új autót vett (Toyota), a karácsonyokat wellness szállodában tölti. Október végén elköltözik Moszkvába, nem is igazán fog hazajönni, valószínűleg évekig. Levélben már kétszer felszólítottam, de egyszer sem reagált rá. Mit tegyek, mit tehetek? A pénzt bankszámlámról vettem le, az az egyetlen bizonyítékom, a fentieken kívül.

nandy # 2009.09.06. 14:38

bíróság - fizetési meghagyás

ha egy kis szerencséd van, nem mond ellent, és akkor mehet a végrehajtó (talán addig nem adja el az adós az autóját...)

ercsibercsi # 2009.09.11. 19:12

Tisztelt Sazakértő!!!

Szeretnék jogi segítséget kérni!!

Páromnak van 3 személyi kölcsöne,elég jó munkahelye volt sok maszek munkával mertünk nagyot tervezni és belementünk van egy budapest bankos hitelünk ami havonta 50000ft van egy Hsbc Credit 27000ft és van egy Raiffeisen bank 30000ft.

A köv a történet 2009 Áprilisában megszünt párom munkahelye a kapott végkielégitésből befizettük előre a májusi részleteket biztunk benne hogy mire juniusi részletet kell fizetni lesz minkahelye nem igy lett igy Juniusban BB banknak fizettünk 20000ft HSBC creditnek sajnos abban a hónapban semmit Raiffeisent teljesen befizettük.

De mindegyik bankot tájékoztattuk a helyzetről és kértünk kitolást hogy a részleteket tudjuk fizettni!! NEM NEM AKARUNK FIZETTNI AHOGY SAJNOS NAGYON SOKAN HANEM A CSÜKKENŐ BEVÉTEL MIATT KEVESEBBET TUDUNK MAGUNKRA VÁLALLNI!!

A BB Bank 50000ft helyet kiküldöt 460000ft rol szerződés modositást amit mi nem tudtunk elfogadni hisszen nem csökkent lényegesen a részlet. A HSBC egyértelmően elutasitott. A raiffeisen bank is elutasitott illettve mondták hogy a behajto cégükkel vegyük fel a kapcsolatot!!

Majd jött a juliusi fizetési hónap HSBC CREDITNEK befizetünk egy hónap teljes részletett Raiffeisen banknak 20000ft BB Bankan itt nem maradt már pénzünk

Augusztusban befizetünk a HSBC Creditnek egy teljes havi részletett BB Banknak is egy teljes havi részletett és a Raiffeisen bankra nem maradt semmi!!

Az anyagi helyzetünkhöz mérten fizetgetünk a hiteleinkbe!!

De a B Bank hatalmas csalodás száunkra mert ezek ellenére naponta fenyeget hogy felmodja velünk a szerződést elvileg szerdán felbontoták holot a biztositonak be vannak adva a paporok már volt kárszámunk stb csak a határozatra vártunk már és én ugy tudom hogy ameddig ha nem is teljes összeget de fizet az ados nem bonthat szerződést abank egyoldaluan vele. Ehhez képest ma péntek este is felhivttak a bankbol ha nem fizettek hamarosan felbontják velem a szerződést/jol irom hamarosan holott elvileg aki hétfőn hivot az azt mondta szerdával felbintják/ Már fogalmam sincs mi lesz!!

Engem az a dolog érdekelne hogy mivel nincs az életársamnak vagyona és jelenleg kapunk 50000ft munkanélkülot mert most már lejár a 90nap és csak ennyi lesz ÉS MI FIZETNI AKARJUK HISSZEN VAN EGY FIUNK AKIRE NEM SZERETNÉNK MAJD EGYSZER ADOSÁGOT HAGYNI DE ENNYIKET NEM TUDUNK!!

Azt halottuk hogy a behajto cégekkel talán könnyebben meglehet egyezni. BŐRTÖNBE KERÜLHET A PÁROM MINDAZOK ELLENÉRE HOGY MI HAJLANDOAK VAGYUNK FIZETNI DE AZ ERŐNKHÖZ MÉRTEN!!

Milyen jogi procedura vár ránk ha felbontják velünk a szerződést?

Raiffeisen banknál most egyeztetünk a behajtó céggel,a HSBC Creditnél a biztositő ha minden igaz fizetti ezt a hónapot már!!

VÁROM MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT!!!

További szép estét!!

Feri29 # 2009.09.11. 19:23

Börtönbe nem fog kerülni emiatt, mivel a fizetésképtelenség nem bűncselekmény.
Ha a bankok felmondják a szerződéseket, akkor előbb-utóbb végrehajtási eljárás fog indulni. Lefoglalhatják és elárverezhetik a tulajdonában lévő ingatlanokat és ingóságokat, illetve ha majd lesz munkahelye, akkor a fizetéséből letilthatnak.

ercsibercsi # 2009.09.11. 19:34

Kedves Ferenc!!

Nincs semmi a tulajdonába ami volt is az 3 éve már nincs a tulajdonába és az is csak egy szántó és szőlő besorolású zártkerti ingatlan volt!!

De mi szeretnénk a behajtó céggel megegyezni a fizetésről nem nem akarjuk fizetni!! Ha megegyezünk és lesz munkahelye és mi fizetjük rendesen a megállapodot összeget akkor is bele piszkálhatnak a fizetésébe???

Nem jogtalan ha felbontják velünk a szerződést?? igy hogy azért fizetés mindig történik??

Köszi ha válaszolsz!!

monalisa1 # 2009.09.11. 21:05

Aki egyszer "megbotlott" azzal az eset sajnálatosan előfordulhat máskor is, vagyis a behajtócég a párod leendő fizetéséből automatice levonásba helyezi a mindenkori havi törlesztőrészletet - nem bízva már az önkéntes befizetés probléma-mentességében. (Tudni kell, hogy a tőketartozás + kamat + járulékos költségek nagyon megnövelik a havi fizetnivalót - egálig...)

Egy banknak jogában áll a szerződésbontásra - amennyiben "akadozni" látja a folyamatos befizetést. (Tessék elolvasni a kölcsönszerződés "apróbetüs" részét, ott részletesen le van írva minden - és a párod a pénz/kölcsön felvételekor aláírta azt is...)

Egyidejűleg a BAR listára kerülés.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.09.11. 21:08

Ha a HSBC Credit szerződésnél volt hitelfedezeti biztosítás - munkanélküliség esetére, akkor a párod a biztosító által átmeneti időszakra mentesül a hiteltörlesztés alól., tessék azt a szerződést is elolvasni.

ercsibercsi # 2009.09.12. 04:40

Kedves Lisa!!

A HSBC CREDITNÉL IS MÁR FOLYAMATBAN VAN A BIZTINK SŐT MÁR EBBEN A HÓNAPBAN ŐK FIZETIK SZINTE NAPI KAPCSOLATBAN VAGYUNK A BANKKAL!!

Hát ezt a hiradásokban és a jogi müsorokban nem igy mondták hogy ha akadozik felmondhatja a szerződést!! Hanem csak ha 90 napos teljes nem fizetés van!! De akkor ezek szerint akárhogy akármennyit fizetünk akkor is vesszet fejsze nyele!!

Lisa akkor ha párom elhelyezkedok és kap százezer forintott számlára akkor az egészet elvehetik tőle???

Kösz ha válaszolksz!!

monalisa1 # 2009.09.12. 08:14

Legfeljebb a kereset 33%-a vonható el banktartozás címén, azonban ha több banknál/pénzintézetnél is fenn áll tartozás akkor "sorbanállás" van a levonásra - ugye adós fizess ha már van miből...

Akár az újabb legális munkaviszony esetén akár esetleges lakhelyváltozáskor, az ügyfének bejelentési kötelezettsége van.

90 nap alatti nemfizetés esetén a szerződésbontás, azonban ha ezen időszak alatt legalább a minimálbérrel egyező összeg befizetésre kerül akkor a banknak nem lenne szabad elállni a hitelszerződéstől. (Ezt a "nem lenne szabad elállni" ők másként értelmezik...)

Karesz43 # 2009.10.08. 17:16

Sziasztok!

Remélem jó helyre írok. Lenne egy olyan problémám, hogy egy ismerősömnek felvettem egy nagyobb összegű hitelt. Mert ő BAR listán volt. A havi törlesztőrészleteket illetve minden más felmerülő költséget ő állta. Fedezetként természetesen az ő ingatlana lett megadva, én csupán csak a nevemet adtam az egészhez. Jóhiszeműen sajnos. Az lenne a kérdésem, ha nem törleszti a részleteket akkor melyik ingatlant viheti a bank? Az enyémet, vagy azt amire a jelzálog lett kötve? Azért kérdezem mert a kölcsönszerződés az én nevemen van és a minap kaptam egy levelet hogy felmondták a hitelszerződését. Magyarán nem fizeti :( A ház amiben lakom nem az én nevemen van, hanem a szüleim nevén. Ahhoz "hozzányúlhtanak"?

Hasznos válaszokat, tanácsokat előre is köszönök.

végrehajtó1 # 2009.10.08. 17:33

Véleményem szerint a jelzálogos házat elsősorban.
A másik ház ha a szülők nevén akkor nincs veszélyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.08. 20:23

Most akkor mit értsünk az "enyémet" alatt?

Azt azért nem árt tudni, hogy a jogosult nem kötelkezhető arra, hogy kizárólag a jelzálog alatt álló dologból elégítse ki a követelését, még arra se, hogy azzal kezdje. Végrehajtás alá vonható az adós valamennyi jövedelme, követelése, ingósága, ingatlana. És - ezt szerintem végrehajtó megerősíti majd - egyszerűbb és gyorsabb a fizetés harmadát letiltani, mint eredményesen ingatlant árverezni.

balatoni nyár # 2009.10.10. 08:19

Kedves Fórumozók!
2007. februárjában vásároltam, vagyis csak a nevemet adtam egy gépkocsivásárláshoz. Kölcsönadási szerződést kötöttünk, melyben a gk-val kapcsolatos összes felmerült költség kifizetése is szerepelt ami a kölcsönvevőt terheli. Az elmúlt időszakban azonban közel 1 millió Ft tartozás keletkezett klf. parkolási büntetések ki nem fizetéséből. Természetesen a felszólítások,fizetési meghagyások, végrehajtással való fenyegetőzések nekem jönnek, pedig nem is én használom az autót. Kérdésem az lenne, hogy tudom magamat bebiztosítani, hogy esetleges munkanélküliség, vagy betegség, netán elhalálozás miatt (kölcsönvevő részéről)ne rajtam hajtsák be a felhalmozott tartozást vagy ha már tőlem kezdik el levonni, mi módon kaphatom vissza? Van erre szerintetek valami lehetőség?

Flasch # 2009.10.12. 12:20

Tisztelt Fórumozók!
A problémám a következő: édesapámtól 10 éve külön élünk(de a szüleim nem váltak el!)
ezalatta 10 év alatt ő nem fizette a közüzemi dijakat, igy van neki, kb fél millió FT-ra rúgó viz, villany, komm. adó tartozása.
Érdeklődni szeretnék, hogy mitől függ, hogy mikor inditják meg egy lakás ill ház elárverezését(mert volt olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy fél millió FT-ig nem indithatják meg, de nem tudom, hogy ez az információ valós-e) Sajnos nem látom a közeljövőben, hogy ki tudnánk fizetni az adósságát,időközben én is munkanélküli lettem,mivel édesapám 24 órás felügyeletet igényel. csak a párom dolgozik.
az édesapám sajnos gyógyithatatlan beteg lett, agytumora van. (én és a párom gondozzuk egy albérletben, ahol mi élünk)Feltételezem, hogy esetleges halála után, én, mint egyedüli leszármazottja öröklök, mivel nincs testvérem. De mi van a házastársal, ha már 10 éve nem éltek együtt? Őt mi illeti? és az adósság kifizetése?
Kérem adjanak tanácsot!!!
minden hozzászólást köszönettel veszek!

Üdvözlettel: Flasch

nandy # 2009.10.12. 13:32

balatoni nyár:

Szerintem nem tudsz mit tenni. Te vagy a jogos tulajdonos, tehát a p.társaság tőled fogja követelni, behajtani a pénzt.
Aztán te meg pert indíthatsz azzal szemben, akinek "kölcsönözted" az autót.
A további bírságok elkerülése végett célszerű lenne átíratni azt az autót.