Tisztelt Fórumozók!
Válásunkkor a bíróság kimondta, hogy életközösségünk 2007. novemberében megszünt. Közös házunk tulajdonjoga 50-50%. Lakáshitelt vettünk fel kb 7 évvel ezelőtt,amiben én adóstárs vagyok. 2007. novembere óta a törlesztőrészletet a hozzá tartozó biztosítással egyedül én fizetem, folyamatosan, exem 3 hónapot kivéve egyáltalán nem járult hozzá a hiteltörlesztéshez, én meg úgy gondolom, ha közösen költöttük el a pénzt, közös az adósság is, tehát a fele őt illeti. Mostanáig a törlesztés ráeső fele, amit nem fizetett meg, nagyjából 150 ezer forint. Szeretném tudni, hogyan hajthatom ezt be rajta, és kérhetek-e kamatot a tartozására. Közös tulajdonú házunkra a bíróságtól kérek tulajdonközösség megszüntetését. A fenti tartozást ráterhelhetik-e exem 50%-os tulajdonrészére?
Előre is köszönöm a választ!
Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?
Tisztelt Fórumozók!
Válásunkkor a bíróság kimondta, hogy életközösségünk 2007. novemberében megszünt. Közös házunk tulajdonjoga 50-50%. Lakáshitelt vettünk fel kb 7 évvel ezelőtt,amiben én adóstárs vagyok. 2007. novembere óta a törlesztőrészletet a hozzá tartozó biztosítással egyedül én fizetem, folyamatosan, exem 3 hónapot kivéve egyáltalán nem járult hozzá a hiteltörlesztéshez, én meg úgy gondolom, ha közösen költöttük el a pénzt, közös az adósság is, tehát a fele őt illeti. Mostanáig a törlesztés ráeső fele, amit nem fizetett meg, nagyjából 150 ezer forint. Szeretném tudni, hogyan hajthatom ezt be rajta, és kérhetek-e kamatot a tartozására. Közös tulajdonú házunkra a bíróságtól kérek tulajdonközösség megszüntetését. A fenti tartozást ráterhelhetik-e exem 50%-os tulajdonrészére?
Tisztelt Fórumozók!
Tisztelt Fórumozók!
Kedves...
ahelyett hogy itt töltöttem a drága időmet a posztok olvasásával, aztán beirtam , amire senki sem reagált, 10 napja...
bementem egy válságkezelő céghez, akik ingyenes tanácsadást biztositottak, és megadták a választ mindenre 5-10 perc alatt
jó cég, csak ajánlani tudom
igaz, szolnokon van - aranypengő a nevük.
üdv. és ne bizzatok forumozokban, lehet félre téritenek. persze erre kisebb az esély, de be lehet kerülni a forum olvasásával a dzsungelbe, vagy a rengetegbe.
na üdv, én most jártam itt remélem utoljára
az adosságaimat, meg ugyis csak a pénz oldja meg,
nem az hogy olvasgatok itt.
wyky891127
A 37.000,-Ft-ból max. 8.500,Ft-ot tilthatnak le. De így félő, hogy hamarosan ugrik az ingatlan is, mert ebból a kevés letiltásból csak nagyon sokára jönne össze a tartozás + kamatok + végrehajtási költség.
oroszlán:
Ha az édesanya az autó tulajdonosa, akkor nem foglalhatják le!
sziasztok!
Egyik ismerősőmnek az a problémája hogy egy bizonyos banknál lévő hitelét anyagi okok miatt nem tudta időben teljesíteni ezért a bank behajtásra adja az ügyet , és azért fél mert van egy autó aminek a forgalmijában mint üzemben tartó szerepel de a törzskönyben az édesanyja neve van , és nem tudja hogy a végrehajtók elvihetik-e az autót vagy nem .
köszönöm a hozzáértő válaszokat előre is !
végraható1: nagyon köszönöm! Most kicsit megnyugodtam...
Én azért rendezni szeretném ezt a tartozást, mert ki tudja... Lehet, hogy egyszer még szükségem lesz nagyobb hitelre. Engem csak az érdekel, hogy ne baltázzam el a tesóm tulajdonát is.
+1x köszönöm mindenkinek!
„az elektronikus kommunkáció mit jelentene”?
bonyolult elmagyarázni.Számitógépen történik bankonként
„Mekkora az az összeg amit a végrehajtónak a munkabérben meg kell hagynia?”min.50%-át.
az elektronikus kommunkáció mit jelentene?
ugy tudom, hogy a magánszemélyeknek a lakossági folyószámláknál nincsen közös adatállományuk vagyis a bankok nem vezetnek közös listát, kinek hol a számlája.
Nem tudom,hogy valós-e az infó?
Mekkora az az összeg amit a végrehajtónak a munkabérben meg kell hagynia?
makkmarc
Így van.A számla is vh alá kerül.
„Mennyire valós az az infó, hogy a Bankokat nem a végrehajtó nézi meg hanem neki az ügyintézője keresi meg levélben,csak a végrehajtó aláirásával”?
félig.Az alkalmazott intézi de végrehajtó és pénzintézetek közötti elektronikus kommunikáció van.Nem papír alapu.
fizetésemből birósági letiltás van, mint kiderült 2 db.. igy 50%-ot vonnak le havonta.
Ilyenkor a végrehajtó még tehet inkasszót a számlára is vagy csak a fizetésből vonnak folyamatosan? Mik a tapasztalatok?
Másik kérdés:
Mennyire valós az az infó, hogy a Bankokat nem a végrehajtó nézi meg hanem neki az ügyintézője keresi meg levélben,csak a végrehajtó aláirásával?Nekem az a tapasztalatom, hogy a végrehajtó nem akkor irja alá a levelet hanem egy fénymásolt aláírása szerepel az inkasszós lapon.
Másnak esetleg valami tapasztalata?
lawka1
Ne majrézz annyit.Mivel a lakás nincs a neveden nem foglalhatja le a vh.
A hitelezőknek kell pert indítani a fedezet elvonás miatt.De ezeket nehéz bizonyítani.Az esetek döntő többségében nem is indítanak.
Ha jól olvastam már semmi sincs a neveden akkor nem kell izgulni.Szüneteltetik a végrehajtást amíg el nem évül vagy amíg (ha nem hagyják elévülni) be nem tudják hajtani rajtad.
Semmi felfüggesztést nem kell kérned a bíróságtól.Nem te leszel az első és az egyetlen akitől nem lehet majd behajtani...
nandy köszönöm.
Úgy látom, legjobb ha még most felkötöm magam az első fára... (de gondolom, az öcsémet akkor is végrehajtanák)
Remek.
Kicsit azért reménykedtem, hogy tehetek valamit...
Ha most a végrehajtó felteteti magát a tulajdoni lapra, a bank egészen biztos fel fogja mondani a tesómmal a szerződést..., és akkor soha nem jutok pénzhez... Sőt!
Ha per lenne, az öcsém tudná bizonyítani az általad leírtakat, mert valóban a lakás mostani forgalmi értékének a feléért vette azt meg tőlem... és a bank - ha utalna - akkor az én számlaszámomra tenné mindezt. De ez az adásvételi szerződésben is benne van. ...és egyébként sem kamu az adásvétel. Külföldre akartam menni melózni - ehhez kellett volna a pénz, a tartozás kiegyenlítésén kívül -, de időközben beteg lettem ...és már ennek is lőttek... (amúgy, ha a bank nem szarakodna már 8 hónapja, akkor nem lennék most ilyen trében. Én már feljelentést is tettem a Pszáf-nél, hátha Ők meg tudják sürgetni a dolgot...)
Szóval, itt nem az a fontos, hogy én jól jöjjek ki ebből... Csak a tesómat akarnám megkímélni, aki valóban rendes volt, és segít nekem.
Ahhoz, hogy a bírósághoz kérelemmel forduljak - a végrahajtás felfüggesztése miatt - kell ügyvédet fogadnom...? Mert jelenleg arra nincs két egyforma forintom, hogy a villamosnak nekirohanjak...
köszönöm
Nézd, tényleg nem sokat tehetsz.
Kérheted a bíróságtól a végrehajtási eljárás felfüggesztését, vagy szüneteltetését, arra hivatkozva, hogy amint a vételárat megkapod, máris fizetsz.
De amíg a bíróság el nem bírálja a kérelmed, és helyt nem ad neki, addig a végrehajtási eljárás tovább folytatódik.
Ha a végrehajtó lefoglalja az általad eladott ingatlant, maximum a testvéred indíthat igénypert, de neki is bizonyítania kell a jóhiszeműséget, és azt, hogy nem ingyen, és nem is jelképes összegért vásárolta tőled az ingatlan(rész)t.
Vagy marad még egy esélyed: meggyőzöd a végrehajtást kérő bankot, hogy vonja ki a végrehajtás alól az ingatlant, kérjen szüneteltetést stb... Ennek sem sok esélye van, de egy próbát megér.
Köszönöm a szakértői választ ObudaFan-nak is.
Utánaolvasgattam ennek a "fedezetelvonás" dolognak, de boldogabb nem lettem.
"...Egy szerződés csak akkor minősülhet fedezetelvonónak, ha az, amire kötötték valóban fedezetül szolgált volna a tartozás kiegyenlítésére és annak elvonása miatt a hitelező részben, vagy teljes egészében elesett attól a lehetőségtől, hogy a tartozást rendezze felé az adós..."
Az én tartozásomnak (vagyis akkor még hitelemnek) elvileg volt fedezete: az autóm. Az egy dolog, hogy volt rajta hitelfedezeti biztosítási is, és áron alul adta el a végrehajtó két hét alatt. Lényeg, hogy követelnek tőlem még 500ezer+járulékai HUF-ot.
Most úgy néz ki a dolog, mintha tényleg azért adtam volna el a fele tulajdonrészemet, mert meg akarom úszni a behajtást. Amit egyébként tényleg felháborítónak és jogtalannak tartok, de hát ez csak az én véleményem. A jog ezesetben nem, vagyis SEM áll mellettem. Most se pénzem nincs - amiből ezt rendezni tudnám -, se tulajdonom - amit végrehajthatnának. Mert a tesóm tulajdonjogát már bejegyezte a bank, de a felvett hitelét még nem utalták ki (a Földhivatal már harmadszor dobja vissza a bank jelzálogjog bejegyzési kérelmét... Hogy miért, még csak elképzelésem sincs. Majd a Pszáf kideríti.)
Az, hogy engem emiatt "tömlőcbe vetnek" nem érdekel (annyira), de a tesómat nem szeretném emiatt hajléktalanná tenni.
Hogyan bizonyíthatnám ezután a jóhiszeműségemet? A visszterhességről meg már nem is beszélek...
A végrehajtót nem érdekli a nyomorom. Tegnap beszéltem vele. Azt mondta, 5 napon belül utaljam át a pénzt.
De hiszen ez csodálatos!
...az úgy ér, ha a tesóm pert indít ellenem...? Hogy legalább az Ő jóhiszeműsége és biztonsága megmaradjon...
Könnyen lehet fedezetelvonás az az ügylet, nektek kell bizonyítani a jóhiszeműséget és a visszterhességet.
Ismét köszönöm a gyors válaszokat!
...és valóban: nem volt az adásvétel mögött "pénzmozgás"... Mivel a bank nem hajlandó mozgatni a pénzt... Amint utal, lesz mögötte pénzmozgás. Erről majd talán írok egyszer egy könyvet, mert az egész történet döbbenet... :)
Tippelni pedig nem szeretnék... Ha a bank kiutalta volna már a vételárat, nem lennék trében, és nem lennék itt a fórumon. Az ügyvédet pedig már 1000x kérdeztem, de szerinte mindig minden rendben van (a bank ügyvédje)... Ezért is vagyok itt a fórumon.
Szívem szerint kártérítési pert indítanék az Állam ellen, amiért engedi, hogy az ember elmerüljön a bürökrácia bűzös mocsarában. :) De hát ez ugye nem Amerika... :DDD Bele kell törődnöm, hogy attól virágzik majd fel a Haza, hogy én földönfutó lettem... :) Na... elég drámai lett a díszlet, és nem akarom off-olni a topikot, ezért befejeztem...
Mégegyszer köszönöm a hozzászólásokat, és a segítséget!
:)
„Ha már ismét itt vagyok, megkérdezném, hogy engem milyen büntetőjogi felelősség terhel, ha nem tudok fizetni a végrehajtónak sem?”
Semmilyen .Leg feljebb ha az ügylet "gyanus" akkor a vh kérő pert(polgárit) indíthat.Ha nyer akkor az új tulaj köteles tűrni a vh-t.
Tehát, a vásárlás mögött nem is volt pénzmozgás. Tippelj. Kérdezd meg az ügyvéded, aki csinálta az adásvételi papírjaid.
Köszönöm a szakértőknek a gyors választ! (végrahajtó1;kovacsz)
@kadaj01:
Hinni nem is ebben kell, hanem a Jóóóistenben... :)
De - csak, hogy tiszta legyen - a lakás azért nincs már a nevemen, mert - mint írtam - a testvérem hitelből vette meg az én fél tulajdonrészemet. A banki hitel alapfeltétele pedig az adásvételi szerződés volt. ...és már azt is írtam, hogy 8 hónapja nem fizeti ki a bank a felvett hitelt. Én inkább ezt tartom hihetetlennek... (de mindegy)
Ha már ismét itt vagyok, megkérdezném, hogy engem milyen büntetőjogi felelősség terhel, ha nem tudok fizetni a végrehajtónak sem? Ugyanis még legalább egy fél évig kapnom kell a kemót.
köszönöm
Sima fedezetelvonás. Én nem tudom ezt a lakás már nincs a nevemen dolgot elhinni.
Pontosabban ha nem kezes vagy nem adóstárs nem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02