Tartozás behajtása rajtam - mire számíthatok?

manocs.ka # 2010.08.12. 17:22

Tisztelt Fórumozók!
Válásunkkor a bíróság kimondta, hogy életközösségünk 2007. novemberében megszünt. Közös házunk tulajdonjoga 50-50%. Lakáshitelt vettünk fel kb 7 évvel ezelőtt,amiben én adóstárs vagyok. 2007. novembere óta a törlesztőrészletet a hozzá tartozó biztosítással egyedül én fizetem, folyamatosan, exem 3 hónapot kivéve egyáltalán nem járult hozzá a hiteltörlesztéshez, én meg úgy gondolom, ha közösen költöttük el a pénzt, közös az adósság is, tehát a fele őt illeti. Mostanáig a törlesztés ráeső fele, amit nem fizetett meg, nagyjából 150 ezer forint. Szeretném tudni, hogyan hajthatom ezt be rajta, és kérhetek-e kamatot a tartozására. Közös tulajdonú házunkra a bíróságtól kérek tulajdonközösség megszüntetését. A fenti tartozást ráterhelhetik-e exem 50%-os tulajdonrészére?
Előre is köszönöm a választ!

manocs.ka # 2010.08.12. 17:19

Tisztelt Fórumozók!
Válásunkkor a bíróság kimondta, hogy életközösségünk 2007. novemberében megszünt. Közös házunk tulajdonjoga 50-50%. Lakáshitelt vettünk fel kb 7 évvel ezelőtt,amiben én adóstárs vagyok. 2007. novembere óta a törlesztőrészletet a hozzá tartozó biztosítással egyedül én fizetem, folyamatosan, exem 3 hónapot kivéve egyáltalán nem járult hozzá a hiteltörlesztéshez, én meg úgy gondolom, ha közösen költöttük el a pénzt, közös az adósság is, tehát a fele őt illeti. Mostanáig a törlesztés ráeső fele, amit nem fizetett meg, nagyjából 150 ezer forint. Szeretném tudni, hogyan hajthatom ezt be rajta, és kérhetek-e kamatot a tartozására. Közös tulajdonú házunkra a bíróságtól kérek tulajdonközösség megszüntetését. A fenti tartozást ráterhelhetik-e exem 50%-os tulajdonrészére?

manocs.ka # 2010.08.12. 17:18

Tisztelt Fórumozók!

manocs.ka # 2010.08.12. 17:14

Tisztelt Fórumozók!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.09. 22:15

Kedves...

zanzara # 2010.08.09. 21:22

ahelyett hogy itt töltöttem a drága időmet a posztok olvasásával, aztán beirtam , amire senki sem reagált, 10 napja...
bementem egy válságkezelő céghez, akik ingyenes tanácsadást biztositottak, és megadták a választ mindenre 5-10 perc alatt
jó cég, csak ajánlani tudom
igaz, szolnokon van - aranypengő a nevük.
üdv. és ne bizzatok forumozokban, lehet félre téritenek. persze erre kisebb az esély, de be lehet kerülni a forum olvasásával a dzsungelbe, vagy a rengetegbe.
na üdv, én most jártam itt remélem utoljára
az adosságaimat, meg ugyis csak a pénz oldja meg,
nem az hogy olvasgatok itt.

nandy # 2010.08.08. 20:17

wyky891127

A 37.000,-Ft-ból max. 8.500,Ft-ot tilthatnak le. De így félő, hogy hamarosan ugrik az ingatlan is, mert ebból a kevés letiltásból csak nagyon sokára jönne össze a tartozás + kamatok + végrehajtási költség.

nandy # 2010.08.08. 20:15

oroszlán:

Ha az édesanya az autó tulajdonosa, akkor nem foglalhatják le!

oroszlán41 # 2010.08.08. 19:15

sziasztok!
Egyik ismerősőmnek az a problémája hogy egy bizonyos banknál lévő hitelét anyagi okok miatt nem tudta időben teljesíteni ezért a bank behajtásra adja az ügyet , és azért fél mert van egy autó aminek a forgalmijában mint üzemben tartó szerepel de a törzskönyben az édesanyja neve van , és nem tudja hogy a végrehajtók elvihetik-e az autót vagy nem .
köszönöm a hozzáértő válaszokat előre is !

lawka1 # 2010.08.01. 11:37

végraható1: nagyon köszönöm! Most kicsit megnyugodtam...
Én azért rendezni szeretném ezt a tartozást, mert ki tudja... Lehet, hogy egyszer még szükségem lesz nagyobb hitelre. Engem csak az érdekel, hogy ne baltázzam el a tesóm tulajdonát is.
+1x köszönöm mindenkinek!

végrehajtó1 # 2010.08.01. 10:16

az elektronikus kommunkáció mit jelentene”?

bonyolult elmagyarázni.Számitógépen történik bankonként

Mekkora az az összeg amit a végrehajtónak a munkabérben meg kell hagynia?”min.50%-át.

makkmarc # 2010.08.01. 08:54

az elektronikus kommunkáció mit jelentene?
ugy tudom, hogy a magánszemélyeknek a lakossági folyószámláknál nincsen közös adatállományuk vagyis a bankok nem vezetnek közös listát, kinek hol a számlája.

Nem tudom,hogy valós-e az infó?

Mekkora az az összeg amit a végrehajtónak a munkabérben meg kell hagynia?

végrehajtó1 # 2010.08.01. 07:23

makkmarc
Így van.A számla is vh alá kerül.

Mennyire valós az az infó, hogy a Bankokat nem a végrehajtó nézi meg hanem neki az ügyintézője keresi meg levélben,csak a végrehajtó aláirásával”?

félig.Az alkalmazott intézi de végrehajtó és pénzintézetek közötti elektronikus kommunikáció van.Nem papír alapu.

makkmarc # 2010.08.01. 04:48

fizetésemből birósági letiltás van, mint kiderült 2 db.. igy 50%-ot vonnak le havonta.
Ilyenkor a végrehajtó még tehet inkasszót a számlára is vagy csak a fizetésből vonnak folyamatosan? Mik a tapasztalatok?

Másik kérdés:
Mennyire valós az az infó, hogy a Bankokat nem a végrehajtó nézi meg hanem neki az ügyintézője keresi meg levélben,csak a végrehajtó aláirásával?Nekem az a tapasztalatom, hogy a végrehajtó nem akkor irja alá a levelet hanem egy fénymásolt aláírása szerepel az inkasszós lapon.

Másnak esetleg valami tapasztalata?

végrehajtó1 # 2010.07.31. 21:21

lawka1

Ne majrézz annyit.Mivel a lakás nincs a neveden nem foglalhatja le a vh.
A hitelezőknek kell pert indítani a fedezet elvonás miatt.De ezeket nehéz bizonyítani.Az esetek döntő többségében nem is indítanak.

Ha jól olvastam már semmi sincs a neveden akkor nem kell izgulni.Szüneteltetik a végrehajtást amíg el nem évül vagy amíg (ha nem hagyják elévülni) be nem tudják hajtani rajtad.

Semmi felfüggesztést nem kell kérned a bíróságtól.Nem te leszel az első és az egyetlen akitől nem lehet majd behajtani...

lawka1 # 2010.07.31. 18:00

nandy köszönöm.
Úgy látom, legjobb ha még most felkötöm magam az első fára... (de gondolom, az öcsémet akkor is végrehajtanák)
Remek.
Kicsit azért reménykedtem, hogy tehetek valamit...
Ha most a végrehajtó felteteti magát a tulajdoni lapra, a bank egészen biztos fel fogja mondani a tesómmal a szerződést..., és akkor soha nem jutok pénzhez... Sőt!

Ha per lenne, az öcsém tudná bizonyítani az általad leírtakat, mert valóban a lakás mostani forgalmi értékének a feléért vette azt meg tőlem... és a bank - ha utalna - akkor az én számlaszámomra tenné mindezt. De ez az adásvételi szerződésben is benne van. ...és egyébként sem kamu az adásvétel. Külföldre akartam menni melózni - ehhez kellett volna a pénz, a tartozás kiegyenlítésén kívül -, de időközben beteg lettem ...és már ennek is lőttek... (amúgy, ha a bank nem szarakodna már 8 hónapja, akkor nem lennék most ilyen trében. Én már feljelentést is tettem a Pszáf-nél, hátha Ők meg tudják sürgetni a dolgot...)

Szóval, itt nem az a fontos, hogy én jól jöjjek ki ebből... Csak a tesómat akarnám megkímélni, aki valóban rendes volt, és segít nekem.

Ahhoz, hogy a bírósághoz kérelemmel forduljak - a végrahajtás felfüggesztése miatt - kell ügyvédet fogadnom...? Mert jelenleg arra nincs két egyforma forintom, hogy a villamosnak nekirohanjak...
köszönöm

nandy # 2010.07.31. 16:18

Nézd, tényleg nem sokat tehetsz.

Kérheted a bíróságtól a végrehajtási eljárás felfüggesztését, vagy szüneteltetését, arra hivatkozva, hogy amint a vételárat megkapod, máris fizetsz.
De amíg a bíróság el nem bírálja a kérelmed, és helyt nem ad neki, addig a végrehajtási eljárás tovább folytatódik.

Ha a végrehajtó lefoglalja az általad eladott ingatlant, maximum a testvéred indíthat igénypert, de neki is bizonyítania kell a jóhiszeműséget, és azt, hogy nem ingyen, és nem is jelképes összegért vásárolta tőled az ingatlan(rész)t.

Vagy marad még egy esélyed: meggyőzöd a végrehajtást kérő bankot, hogy vonja ki a végrehajtás alól az ingatlant, kérjen szüneteltetést stb... Ennek sem sok esélye van, de egy próbát megér.

lawka1 # 2010.07.31. 13:37

Köszönöm a szakértői választ ObudaFan-nak is.
Utánaolvasgattam ennek a "fedezetelvonás" dolognak, de boldogabb nem lettem.

"...Egy szerződés csak akkor minősülhet fedezetelvonónak, ha az, amire kötötték valóban fedezetül szolgált volna a tartozás kiegyenlítésére és annak elvonása miatt a hitelező részben, vagy teljes egészében elesett attól a lehetőségtől, hogy a tartozást rendezze felé az adós..."

Az én tartozásomnak (vagyis akkor még hitelemnek) elvileg volt fedezete: az autóm. Az egy dolog, hogy volt rajta hitelfedezeti biztosítási is, és áron alul adta el a végrehajtó két hét alatt. Lényeg, hogy követelnek tőlem még 500ezer+járulékai HUF-ot.

Most úgy néz ki a dolog, mintha tényleg azért adtam volna el a fele tulajdonrészemet, mert meg akarom úszni a behajtást. Amit egyébként tényleg felháborítónak és jogtalannak tartok, de hát ez csak az én véleményem. A jog ezesetben nem, vagyis SEM áll mellettem. Most se pénzem nincs - amiből ezt rendezni tudnám -, se tulajdonom - amit végrehajthatnának. Mert a tesóm tulajdonjogát már bejegyezte a bank, de a felvett hitelét még nem utalták ki (a Földhivatal már harmadszor dobja vissza a bank jelzálogjog bejegyzési kérelmét... Hogy miért, még csak elképzelésem sincs. Majd a Pszáf kideríti.)

Az, hogy engem emiatt "tömlőcbe vetnek" nem érdekel (annyira), de a tesómat nem szeretném emiatt hajléktalanná tenni.
Hogyan bizonyíthatnám ezután a jóhiszeműségemet? A visszterhességről meg már nem is beszélek...

A végrehajtót nem érdekli a nyomorom. Tegnap beszéltem vele. Azt mondta, 5 napon belül utaljam át a pénzt.

De hiszen ez csodálatos!

...az úgy ér, ha a tesóm pert indít ellenem...? Hogy legalább az Ő jóhiszeműsége és biztonsága megmaradjon...

ObudaFan # 2010.07.31. 07:57

Könnyen lehet fedezetelvonás az az ügylet, nektek kell bizonyítani a jóhiszeműséget és a visszterhességet.

lawka1 # 2010.07.30. 11:18

Ismét köszönöm a gyors válaszokat!
...és valóban: nem volt az adásvétel mögött "pénzmozgás"... Mivel a bank nem hajlandó mozgatni a pénzt... Amint utal, lesz mögötte pénzmozgás. Erről majd talán írok egyszer egy könyvet, mert az egész történet döbbenet... :)
Tippelni pedig nem szeretnék... Ha a bank kiutalta volna már a vételárat, nem lennék trében, és nem lennék itt a fórumon. Az ügyvédet pedig már 1000x kérdeztem, de szerinte mindig minden rendben van (a bank ügyvédje)... Ezért is vagyok itt a fórumon.
Szívem szerint kártérítési pert indítanék az Állam ellen, amiért engedi, hogy az ember elmerüljön a bürökrácia bűzös mocsarában. :) De hát ez ugye nem Amerika... :DDD Bele kell törődnöm, hogy attól virágzik majd fel a Haza, hogy én földönfutó lettem... :) Na... elég drámai lett a díszlet, és nem akarom off-olni a topikot, ezért befejeztem...
Mégegyszer köszönöm a hozzászólásokat, és a segítséget!
:)

végrehajtó1 # 2010.07.30. 10:33

Ha már ismét itt vagyok, megkérdezném, hogy engem milyen büntetőjogi felelősség terhel, ha nem tudok fizetni a végrehajtónak sem?

Semmilyen .Leg feljebb ha az ügylet "gyanus" akkor a vh kérő pert(polgárit) indíthat.Ha nyer akkor az új tulaj köteles tűrni a vh-t.

kadaj01 # 2010.07.30. 10:28

Tehát, a vásárlás mögött nem is volt pénzmozgás. Tippelj. Kérdezd meg az ügyvéded, aki csinálta az adásvételi papírjaid.

lawka1 # 2010.07.30. 10:10

Köszönöm a szakértőknek a gyors választ! (végrahajtó1;kovacsz)
@kadaj01:
Hinni nem is ebben kell, hanem a Jóóóistenben... :)
De - csak, hogy tiszta legyen - a lakás azért nincs már a nevemen, mert - mint írtam - a testvérem hitelből vette meg az én fél tulajdonrészemet. A banki hitel alapfeltétele pedig az adásvételi szerződés volt. ...és már azt is írtam, hogy 8 hónapja nem fizeti ki a bank a felvett hitelt. Én inkább ezt tartom hihetetlennek... (de mindegy)
Ha már ismét itt vagyok, megkérdezném, hogy engem milyen büntetőjogi felelősség terhel, ha nem tudok fizetni a végrehajtónak sem? Ugyanis még legalább egy fél évig kapnom kell a kemót.
köszönöm

kadaj01 # 2010.07.30. 07:22

Sima fedezetelvonás. Én nem tudom ezt a lakás már nincs a nevemen dolgot elhinni.

kovacsz # 2010.07.30. 06:36

Pontosabban ha nem kezes vagy nem adóstárs nem.