Ajándék pénz


Pfifferling # 2003.09.30. 10:30

Ha tényleg ajándékozásról van szó, akkor nincs semmi gond, szerintem kössetek írábeli ajándékozási szerződést (a két tanú elég).
Ptk. 662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

  1. az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
  2. az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
  3. az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
  4. az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
  5. erkölcstelen életmódot folytat;
  6. jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

(2) Házastársát az örökhagyó házastársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.
664. § (1) A kitagadás érvénytelen, ha okát az örökhagyó végintézkedése előtt megbocsátotta, utólagos megbocsátással pedig a végintézkedés visszavonása nélkül is hatálytalanná válik.

602. § (1) Érdemtelen az öröklésre

  1. aki az örökhagyó életére tört;
  2. aki szándékos eljárásával az örökhagyó végakaratának szabad nyilvánítását megakadályozta, vagy annak érvényesítését meghiúsította, illetőleg ezek valamelyikét megkísérelte;
  3. aki a hagyatékban való részesülés céljából az örökhagyó után törvényes öröklésre jogosult vagy az örökhagyó végintézkedésében részesített személy életére tört.

(2) Az érdemtelenség nem vehető figyelembe, ha az érdemtelenségre vezető magatartást - bárki ellen irányult is - az örökhagyó, illetőleg az, aki ellen irányult, megbocsátotta.
(3) Az érdemtelenségre csak az hivatkozhat, aki az érdemtelen személy kiesése folytán maga örökölne, vagy a végintézkedéssel reá rótt kötelezettségtől vagy más tehertől mentesülne.

K. Nóri # 2003.09.27. 17:07

Hogy kell a kölcsönszerződést bizonyítani?
2 tanu előtti szerződés nem elég. Azt a pénzt tényleg odaadtam a barátnőmnek, a vásárlás napján vettem ki a bankból. A bankszámla kivonaton rajta is lesz, persze az nem bizonyítja, hogy mire használtam fel.
Milyen meghatározott okok miatt lehet valakit kitagadni az örökségből?

Pfifferling # 2003.09.26. 10:41

Kedves Nóri!
A házasság fennállása alatt ajándékba kapott vagyontárgy különvagyonba tartozik. A különvagyon értékén szerzett vagyontárgy szintén a különvagyonva tartozik. Az ajándékozási szerződést csak ingatlan-ajándék esetében kell írásba foglalni (de egyébként sem árt). Persze ha kölcsönszerződést színleltek, az egy külön történet, de a színlelést bizonyítani is kell.
A törvényes öröklés rendjében első helyen a leszármazók örökölnek, illetve az özvegy haszonélvezetet mindazon, amit a leszármazók. A leszármazónak és az özvegynek kölcsösen fennáll az özvegyi jog megváltása iránti igénye. A végrendelettel a törvényes örököst indoklás nélkül ki lehet zárni (kifejezetten vagy úgy, hogy mást neveznek meg örökösnek), ilyenkor a köteles rész a törvényes örökrész fele (özvegyi jog esetében ez a szükségletek biztosítására korlátozott haszonélvezet). Végrendeletben ki is lehet tagadni a törényes örököst (meghatározott okok miatt, indoklással)-ilyenkor köteles rész sem jár.

K. Nóri # 2003.09.25. 12:56

Barátnőm szeretne egy autót vásárolni, de nincs meg hozzá az önrésze, viszont én tudnék neki kölcsön adni.
A problémám a következő:
Mivel zűrök vannak a férjével, szeretné ha az autó nem lenne közös tulajdonban, ha esetleg később elválnának ne akarja a férje annak is a felét.
Hogy lehetne ezt megoldani?
A férj nem hajlandó semmilyen egyezségre, szerződés készítésre.
Ajándékozhatom a pénzt a barátnőmnek? Ha igen, akkor ez ügyvéd, vagy közjegyző előtt kell hogy történjen? Ebben az esetben az autó a barátnőm külön vagyonába tartozna? (Tegyük fel, hogy a törlesztő részleteket is én fizetném.)
Mi van ha történik vele valami?
Alap esetben a férj, gyerekek örökölnek mindent. És ha végrendeletet ír? Mit jelent a köteles rész?
Köszönöm a segítséget!
K. Nóra