Olvasok, és egyre nagyobb a káosz. Olvastam a linket, de ezt az írást is találtam amit végképp nem értek.
Ugye ez nem vonatkozik a közjegyző által végrehajtási záradékkel ellátott "kiköltözési nyilatkozatra" illetve a közjegyzői okiratban történt szabályos felmondásra.
Lakás kiürítése nemperes eljárásban
De. Vonatkozhat, ha a bíróság engedélyezi.
A közjegyzői záradék annyit jelent, hogy közvetlenül végrehajtható. Ha közjegyző előtt mondasz fel, nem kérdés, hogy jogszerű, nincs vita a lakóval, nem kell pereskedned. Egyből mehetsz a végrehajtóhoz, ez az eljárás tart jó esetben pár hétig. Ellentétben a bírósági eljárás fél-egy évével.
De a végrehajtás menete azonos, kilakoltatási moratórium van (hacsak nincs befogadó nyilatkozat), jogorvoslat van. Kérheti a halasztást a lakó.
Szerintem ilyet a bíróság általában a saját tulajdonukat elvesztő adósok esetén szokott inkább engedélyezni, bérlő esetén csak különleges esetben (pl. mozgássérült, és nem mindegy milyen bérleménybe tudna költözni).
Köszönöm! Igy már világos!
Keresunk ugyvedet egy ingatlankezelo altal kotott hatarozott ideju szerzodes utani esetleges lakaskiurites vonatkozasaban, termeszetesen a megfelelo dijazasert.
A tortenet kicsit bonyolultabb, es nem igazan osztanam meg a nyilvanossag elott. Valoszinusithetoen egy valas koruli vagyonmegosztas kellos kozepebe sikerult beletenyerelnunk, aminek valahogy a mi ingatlanunk is resze lett anelkul hogy barmi kozunk lenne a paroshoz az egyikukkel kotott berleti szerzodesen kivul.
A szerzodes ev vegen jar le, es ha jol tudom a datumot nezik egyedul, es nem szamit nem a berlo lakik benn.
Kedves Fórumozók!
Most már nem kérdés, hogy a közjegyzői okiratba foglalt "kiköltözési nyilatkozat" mellé mindenképpen szükséges a befogadó nyilatkozat.
A legtöbb befogadó nyilatkozat minta magánokiratról szól. Szerintem ezt is közjegyzői okiratba kellene foglalni, hiszen ott a közjegyző leellenőrzi, hogy valóban a befogadó tulajdona-e az az ingatlan ahová befogad.
De mi van akkor ha pl. 1-2 év múlva vagy a bérleti szerződés időtartama alatt mondjuk eladja az ingatlanát, vagy bármi történik. Akkor mi a helyzet?
És azt sem értem, hogy ha valakinek saját ingatlana van, nincs haszonélvező, nincs bérbe adva, akkor miért nem lehet a saját ingatlanába visszaköltöztetni?( Mondjuk más városban vállal munkát és azért vesz ott ki albérletet?)
Tegyük fel van egy házaspár, az ingatlan a nevükön 1/2-1/2 arányban van. A férj elmegy egy másik városba dolgozni és csak hétvégenként megy haza. Akkor a feleségnek kell a befogadó nyilatkozatot adnia?????
Szerintem ez egy kicsit faramuci! De mi a helyzet egy ilyen hétköznapi esetben?
„közjegyző leellenőrzi”
Egészen biztosan nem. Nem nyomozó, nem hatóság. Ha a közjegyző előtt ismeri el a bérlő az okirat valódiságát, akkor az nem szorul a későbbiekben külön bizonyításra. A közjegyző csak ennyit tanúsít.
„De mi van akkor ha pl. 1-2 év múlva vagy a bérleti szerződés időtartama alatt mondjuk eladja az ingatlanát, vagy bármi történik. Akkor mi a helyzet?”
Jó kérdés. Legyen benne, hogy a későbbi ingatlanokra is vonatkozik. És nem visszavonásig érvényes, hanem az aktuális bérleti szerződés megszűnéséig.
De mindenre nincs orvosság. Valamennyi kockázat még ebben is valóban van, a befogadó is hajléktalanná válhat, ezzel nem tehetsz semmit. Kérhetsz 3 különböző helyről befogadó nyilatkozatot, de ez már nemigen életszerű...
„És azt sem értem, hogy ha valakinek saját ingatlana van, nincs haszonélvező, nincs bérbe adva, akkor miért nem lehet a saját ingatlanába visszaköltöztetni?”
Lehet. Lásd Vht. 182/A§(3)a pont.
De attól még a bírósági utat végig kell járni.
Kedves drbjozsef!
Köszönöm a választ, a második bekezdés számomra nagyon hasznos!
DE! Kicsit vitatkozni szeretnék, ugyanis, ha magánokiratba van foglalva a befogadó nyilatkozat (2 tanu) akkor nem biztos hogy a befogadó jogosult a befogadásra! (senki nem ellenőrzi hacsak én nem kérem le a tulajdoni lapot)
Ha a befogadó nyilatkozatán az aláírást a közjegyző hitelesíti, akkor sem vizsgálja, hogy mit nyilatkozik az illető, csak azt, hogy valóban ő személyesen írta alá!
Ha viszont közjegyzői okiratba van foglalva a befogadás, akkor a közjegyző lekéri az adott ingatlan tulajdoni lapját, hogy valóban ő-e a tulajdonos és hogy jogosult-e a befogadásra.
Amikor én kötöttem a most megszünt problémás szerződést (magán okiratban) akkor is a "kiköltözési nyilatkozat" közjegyzői okiratba foglalásánál lekérték a tulajdoni lapot az én ingatlanomról, hogy valóban jogosult vagyok-e szerződni (mert ennek alapján készült a kiköltözési nyilatkozat).
A Vht-t még tanulmányoznom kell, mert azzal egyáltalán nem vagyok tisztában.
"Lehet. Lásd Vht. 182/A§(3)a pont.
De attól még a bírósági utat végig kell járni."
Ezt most nem értem! Ha a közjegyzői okirat alapján kiköltözési nyilatkozat van arra az esetre ha megszünik bármilyen okból a szerződés és befogadó nyilatkozat van, akkor nem a közjegyző záradékoltatja és megy a végrehajtóhoz.És akkor függetlenül attól, hogy tél van-e vagy nyár kiköltöztetik a renitens lakót a befogadóhoz?
Akkor is van bíróság????? Nem világos számomra.
De, de , bocs, "végrehajtási utat" akartam írni, ami vagy a bírósággal kezdődik és megy a végrehajtóhoz, vagy közjegyzői szerződés esetén egyből a végrehajtóhoz. De azt az utat végig kell járni, ott is eltelhet az idő azért, ha az illető tudja hogy szórhat homokot a végrehajtás fogaskerekei közé - csak a bíróság spórolható meg.
Tisztelt Fórumozók!
Fizető-vendéglátás keretében kötött szerződés lejárta után bérlő maradt de se nem fizet se nem költözik.
Önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt indítottam nem peres eljárást a bíróságon júliusban Vht. 184. § és 183. § re hivatkozva. Augusztus eleje óta már semmi sem történik, hiánypótlások megvoltak, lakómat keresték, nem nyilatkozott. Hetente érdeklődök a bíróságon de csak annyi a válasz, hogy "nyilvántartásban van az ügy".
Rosszul értelmeztem, hogy 5 nap alatt ki kellene állítaniuk a végzést?
Mit tudok még tenni?
Helyesen értelmezed. Érthetetlen, miért kereste a lakódat a bíróság. A lakód a kérelmedről csak a végrehajtótól ertesülhetne. Ezt már régen el kellett volna rendelni.
Köszönöm a választ!
Ez lehetett a lakó nyilatkoztatásának alapja?
"Az ellenérdekű fél az előterjesztett fellebbezésében vitathatja az önkényességet, illetőleg igazolhatja, hogy jogcímmel használja az érintett ingatlan, ilyen esetben a kiürítést elrendelő végzést hatályon kívül kell helyezni. A végzés elleni fellebbezésnek nincs halasztó hatálya."
@d0nn13: Az idézett rész szerint fellebbezésre akkor van lehetőség, ha a Vht. 183. § (1) bek. szerinti végzést már meghozta a bíróság.
A tegnap írtakból az jön le nekem, hogy még nem hozott végzést a bíróság.
Nyomtasd ki a bíróságnak a Vht. 183. §-at, jelöld meg színes kiemelővel a (3) bekezdés első mondatát.
Az 5 munkanapos határidő onnan kezdődik, hogy a kérelem (a hiánypótlásokat követően) megfelel a (2) bekezdésben foglaltaknak.
Milyen összegű illetéket rovattak le Veled a kiürítés iránti nemperes eljárásban?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02