Szomszéd szemete


drbjozsef # 2023.02.07. 09:11

Az okok: 1, a kerítés melletti vadszilva termésének egy része átpotyog.
Az, hogy esetleg ő is kérhetne birtokvédelmet, nem értem, milyen szempontból "indok" arra, hogy te ne kérhesd. Nincs köze egymáshoz.

2, a szomszéd állítása szerint a hulladék "évek óta ott van" (ami pofátlan hazugság), ezért "az eljárásra a jegyzőnek nincs hatásköre. Egy évnél régebben bekövetkezett birtoksértés esetén az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.",
Ez így van. Sőt, helyesebben, az alapeset a per, de HA igazolhatóan egy éven belüli, akkor eljárhat a jegyző is. Itt ez lehet nem sikerült.

A fényképes bizonyítékomat a már derékig érő zöldhulladékról ami televan a kertemnek idegen nővényektől, nem vettek sok tudomást.
Ha jól értelmezem a jogot, akkor videofelvételt sem adhatnék be, mivel ahhoz a szomszédos kertet is fel kéne vennem 0-24 ami illegális,

Nem egészen, polgári bíróság előtt szabad bizonyítás van. A szomszéd területét kamerával nem figyelheted meg, az valóban "nem legális", de ha máshogyan, más módon nem igazolható valami, akkor a bíróság elfogadHAT nem jogszerűen beszerzett bizonyítékot is.

EmElEsz # 2023.02.07. 07:27

A vadszilva az én oldalamon van, különben nem is lett volna megemlítve.
A virítóan zöld levélhulladék, azt reméltem elegendő utalás a frissességre.
A hölgy, enyhén szólva, dilis. Az egész utca rühelli, ebből a drámából próbáltam kimaradni.
Egyértelmű, hogy ha a szilvafa nincs, talál más okot, nem beszélve arról, hogy hazudik mit a vízfolyás, ezért hamar megszűntettem minden kommunikációt vele.

Szomorú örökös # 2023.02.07. 07:11

EmElEsz

Birtokvédelmi kérelmemet elutasították.
Az okok: 1, a kerítés melletti vadszilva termésének egy része átpotyog

És az a vadszilva fa kié?

2, a szomszéd állítása szerint a hulladék "évek óta ott van" (ami pofátlan hazugság), ezért az eljárásra a jegyzőnek nincs hatásköre. Egy évnél régebben bekövetkezett birtoksértés esetén az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.

A jegyzőnek igaza van, a szomszéd pedig jól tud hazudni. Kérdés, hogy miként is bizonyítanád az ellenkezőjét?
Minimum tényleg videofelvétel vagy tanú kellene hozzá, hogy bebizonyítsd a hazugságát.

A fényképes bizonyítékomat a már derékig érő zöldhulladékról ami televan a kertemnek idegen nővényektől, nem vettek sok tudomást......Dühítő, hogy mennyire figyelmen kívül hagyják a kézzel fogható bizonyítékot a szóbelivel szemben.

Tudod igazolni a fotókkal, hogy mikor került oda a zöldhulladék? Ugye, hogy nem? Ezek után mit is kérsz a jegyzőn számon?

Legszivesebben visszadobnám, de jól tudom, hogy ez a célja szomszédomnak

Megnyugodhatsz, utána a sokszorosát kapnád vissza. Vagy akkor ő jelentene fel a jegyzőnél és ő tökéletesen igazolná,
hogy 1 éven belül dobtad át hozzá. Akkor pedig téged büntetnének meg érte. Nem éri meg.
Nem mellesleg nem lepődnék meg rajta, ha mindez a nálad lévő, szomszédba átnyúló vadszilvafa, és nem a kerítés miatt van.

EmElEsz # 2023.02.07. 06:47

A tegnapi nap lezárult az ügy.
Birtokvédelmi kérelmemet elutasították.
Az okok: 1, a kerítés melletti vadszilva termésének egy része átpotyog.
2, a szomszéd állítása szerint a hulladék "évek óta ott van" (ami pofátlan hazugság), ezért "az eljárásra a jegyzőnek nincs hatásköre. Egy évnél régebben bekövetkezett birtoksértés esetén az eljárás a bíróság hatáskörébe tartozik.",
A fényképes bizonyítékomat a már derékig érő zöldhulladékról ami televan a kertemnek idegen nővényektől, nem vettek sok tudomást.
Ha jól értelmezem a jogot, akkor videofelvételt sem adhatnék be, mivel ahhoz a szomszédos kertet is fel kéne vennem 0-24 ami illegális, ezért, ha bírósághoz fordulnék, elutasítanák.

Dühítő, hogy mennyire figyelmen kívül hagyják a kézzel fogható bizonyítékot a szóbelivel szemben.
Személy szerint nevetségesnek tartom, hogy a vadszilva, melynek nevetséges része hajlik át a kerítésen, és annak termése felér majd 1 köbméter hulladék átdobásával. Hátsó szomszédom óriási gesztenyefája évek óta átlevelez és magzik hozzám, eltakarítása évente nem vesz igénybe 30 percet sem.

Remélem megosztott tapasztalatom valakit segít a jövőben. Úgy érzem jobban tettem volna, ha egyszerűen visszadobom a hulladékát.

Majordomus # 2022.10.21. 19:47

Eddig pont a lényeget felejtetted ki.
Őnkormányzati lakásban él a néni.

Fogadd meg drb.. tanácsát szerelj fel kamerát.
Majd a felvételből kikockázva nyomtasd ki azt amikor dobja a szemetet.
A fitókat te kíszítetted abba nem köthet bele senki.
Ezzel keresd meg az önkormányzat lakásgazdálkodási illetékesét és kérd hogy mint tulajdonos (aki felelős a bérlője magatartásáért) járjon el a zacaró magatartással szemben.

Saját területemen 7 bérlőnek monditt fel az önkormányzat bérleti jogviszonyt (szemetelés,bűz,csótányok,dorbézolás stb miatt).
Ez hatni fog abban biztos lehetsz ha belengetik neki a bérleti jogviszony felmondását.
Ebbe vond be az (szemeteléssel) érintett szomszédokat is.

drbjozsef # 2022.10.21. 19:21

EmElEsz,

Vesd fel neki, hogy birtokvédelmet fogsz kérni a jegyzőtől, aki pénzbüntetést fog kiszabni rá. Emellett bejelented az ÁNTSZ-nél, mert fertőzésveszélyes a szemete, patkányok tanyáznak benne, meg az ő területén is (akkor, is ha ez nem igaz).

Szerelj fel kamerát, jól láthatóan, és közöld is vele, hogy mindent videóra veszel. Ami nem szabályos, csak akkor, ha KIZÁRÓLAG a te területedet veszi ,a szomszédra nem láthat át. De ezt meg tudod oldani pl. maszkolással is, elég ha látszik a kerítésed, ahova a szemetet átdobálja. Lehet kamu kamera is, elég, ha ő azt hiszi, hogy igazi.

EmElEsz # 2022.10.21. 16:46

drbjozsef
Köszönöm a választ.
Egy idősödő hölgyel szemben mindenképpen el akartam kerülni az erőszakot. Erősen kétlem, hogy meghatja, de felvetem neki a jogi utat.

EmElEsz # 2022.10.21. 16:33

Önkormányzati lakásban él a szomszéd mellette 2 másik családdal, velük semmi problémám nincs.

drbjozsef # 2022.10.21. 16:32

Mennyi esélyem van arra, hogy megfogjam és ez milyen következményekkel járhat számára?
Ez attól függ, te milyen gyors és erős vagy, és attól, hogy ő milyen gyors és erős. Esetleg valami extra skill számíthat, mondjuk ha jó vagy judo-ban...

Komolyan nézve : az ilyen civódásokat nehéz jogi eszközökkel megoldani.
Ott van a Ptk. szomszédjogok fejezete (5:22.§-5:27.§), de ez elég általános. Alapeset a jegyzőnél a birtokvédelem lenne.

Hatásosabb, ha megmondod neki, hogy ha csak a szél fúj át egy falevelet a telkéről, akkor rágyújtod a házát a gecibe.
Persze, ha kétszer nagyobb, és tizenöt családtagja van, akkor ez nem lesz ANNYIRA hatásos.

Tűrsz, jogászkodsz, vagy önbíráskodsz. Ennyiből lehet választani, és ebből a középső a lehető leghatékonytalanabb.

efi99 # 2022.10.21. 16:22

Én bizony visszadobálnám, méghozzá jó messzire és szerte-széjjel.

EmElEsz # 2022.10.21. 16:01

teljesen szabályos kerítésem nem tetszik neki és e miatt

EmElEsz # 2022.10.21. 15:59

Mióta hatalmazza fel a szomszédomat szemetelésre az, hogy az egyébként teljesen szabályos kerítésem miatt szeméthegyeket telepítsen az én telkemre? Kaphatnék érdemleges választ eredeti kérdésemre?

groszfater@gmail.com # 2022.10.21. 15:38
EmElEsz # 2022.10.21. 15:06

Világosíts fel kérlek.

groszfater@gmail.com # 2022.10.21. 14:48

EmElEsz!
Ti rendesen egymásra találtatok!
A szomszédod sem tartja be az együttélés szabályait és Te-se.

EmElEsz # 2022.10.21. 13:15

Elnézést, nem fogalmaztam tisztán.
A szomszédot nem tudom meggyőzni a civilizált együttélés szabályairól, egy falat hamarabb ráveszek arra, hogy színt váltson.
Az egész környéken hírhedt arról, hogy vélt fájdalmait szemeteléssel fejezze ki, ennek ellenére nem hallottam arról, hogy bárki feljelentette volna.
Nem szeretnék belerohanni egy hónapokon keresztül tartó tortúrába melynek végén nem történik semmi és csak felbátorítom a szomszédot azzal, hogy paraszt viselkedése semmi jogi következménnyel nem jár.
Mennyi esélyem van arra, hogy megfogjam és ez milyen következményekkel járhat számára?

Köszönöm a türelmet.

drbjozsef # 2022.10.21. 04:51

EmElEsz,

Jogi hercehurcát nem akarsz, visszadobni/konfrontálódni nem akarsz.
Mégis mit lehetne ilyen peremfeltételek mellett tanácsolni?
Takaríts fel utána ugyanígy továbbra is. Harmadik lehetőséget nem nagyon látok.

EmElEsz # 2022.10.20. 17:48

Tisztelt fórum!

A mellettem lakó szomszéd már évek óta dobálja át a hulladékát, először csak elhasznált tubus fogkrémet, üres tejes dobozt, mikor ezt kérdőre vontam rajta, hárított és felelősségre vont kerítésem állapota miatt. Bár a kerítés ami minket elválaszt bevallom, engem is zavar, de esztétikai okokon kívül nem jelent ráá veszélyt. E nyáron viszont, miután szó nélkül tűrtem 2 évig szemetelését és takarítottam zacskókban átdobott hulladékát, eszkalált és fokozatosan átszórta zöldhulladékát. Ezt nem tudtam eltakarítani, mivel hónapokik nem volt használatban a lakás. Elszörnyedve vettem észre hazaérkeztemben, hogy a hulladékdomb ellepte a kerítés egy szakaszát, maga a kerítés már nem látható, akár kár is keletkezhetett benne.

Ennek tudatában kérdésem az lenne, mit érdemes tenni ezen a ponton? Bizonyítani nem tudom, hogy a szomszédom dobta volna át ezt a menniségú hulladékot, viszont az tele van olyan növényekkel melyek csak az ő kertjében nőnek. Viszont nem óhajtok elhúzódó jogi herce hurcát sem melynek végén semmi nem történik. Legszivesebben visszadobnám, de jól tudom, hogy ez a célja szomszédomnak, emberi szóval nem tudtam hatni rá.

Úgy érzem tűréshatárom szélén állok, a válaszokat előre is köszönöm.