magyarország.hu - és milyen meglepő: az Ügyfélkapu menüpont alatt.
Fizetési meghagyás S.O.S.
De ezt a gugli is megmondhatta volna.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy a fizetési meghagyásos eljárás során működik-e már az ügyfélkapu rendszer...A törvény ugyanis lehetővé teszi a kérelem benyújtását ügyfélkapun keresztül, csak nem tudtam, hogy a gyakorlatban lehet-e már .. gondoltam mivel erre a forumra írtam, ez egyértelmű...
Amúgy lehetnél kicsit kevésbé bunkó..
Az a Közjegyzői Kamara oldalán megy, és nem jó hozzá az ügyfélkapus hozzáférés, elektronikus aláírás kell.
De magánszemély, ill. jogi képviselővel nem rendelkező szervezet (pl. társasház) még papíralapon is beadhatja.
Nem?
Magánszemély akár szóban is. Ami a társasházat illeti, abban nem vagyok biztos, de valószínűleg abban is igazad van.
- Azért érdekelne, hogy te hogyan képzeled a „jogállamot“. Fizessen neked az adós helyett az állam? Vagy adják oda neked rabszolgának, amíg le nem dolgozza? Akasszák fel? Vagy mi?
Azért az furcsa,hogy te a jogi fórumon ezt kérdezed tőlem azok után,hogy ez az"úriember" lelép a pénzemmel és ha , ezt ő tudatosan tette,de nem tudom bebizonyítani,akkor ő átverhet és holnap más néven alakíthat egy új Bt. majd megint csődbe viheti a cégét.
...................................................
De konkrétan a kérdésedre válaszolva. Természetesen nem államtól várom vissza a pénzemet,hanem arra gondoltam,hogy valamit csak ki kellene találni az ilyen és hasonló alakok kiszorítására a vállalkozásból. A többi megjegyzésedet pedig nem minősítem.
Az ember elkeseredésében próbál a fórumon tanácsot,megértést keresni,esetleg valami ötletet arra,hogy kaphatom vissza a pénzem. Legalábbis én ezzel a szándékkal írtam a fórumba. Oda kellett volna írnom ,csak az válaszoljon ,aki megértette a problémámat, és segíteni szeretne.
Kaptál tanácsot. A többit meg a nyavalygásért kaptad.
Tisztelt Szakértők!
Tanácsot szeretnék abban kérni, hogy több mint másfél éve van egy adósom, aki tartozását közjegyző előtt elismerte, és erről tartozás elismerő nyilatkozat is készült.
A fizetési határidő két hónappal ezelőtt lejárt, sajnos az adós hiteget, húzza az időt, már nem tudok toleráns lenni.
A kérdésem az, hogy mit érdemes ilyenkor tenni, közjegyzőhöz forduljak, vagy ügyvédhez?
Mennyibe kerül majd számomra egy eljárás indítása, és mire számíthatok, mennyi idő egy fizetési meghagyás végrehajtása?
Jó lenni látni, mi került abba a közokiratba. Mert ha maga a szerződés, amin a követelés alapszik, akkor nincs szükség fizetési meghagyásra vagy perre, egyből lehet végrehajtást kérni.
Egyébként a fmh illetéke 3%, a peré 6.
Tisztelt Szakértők!
Adósom ellen fizetési meghagyást nyújtottam be, a bírósági eljárás lezajlott, a fizetését megterhelték az adott összeggel. Sajnos adósomat kirúgták a munkahelyéről, így még egy fillért nem láttam a tartozásból. A későbbiekben ha munkát vállal ugye ismét ráterhelik a fizetésére a tartozást, ez alól nem tud kibújni?
Mivel vagyona nincs, végrehajtást nem kértem. Most a végrehajtó felhívta a figyelmemet, hogy lejár az egy év a határidőig, ha nem fizetem be a végrehajtási díjat akkor "kezdhetem az egészet elölről". Jogerős bírósági végzésem van, ugye ezt csak a végrehajtásra értette? (Nem én személyesen beszéltem vele.) Igazából mivel nincs mit végrehajtani így most nem dobnék ki újabb 50e Ft-ot az ablakon a meglévő fél millás behajthatatlan tartozás mellé. Ha nem fizetem ki a végrehajtási díjat attól még a fizetésére terhelt levonás érvényben marad, ugye?
válaszokat előre is köszönöm!
„Mivel vagyona nincs, végrehajtást nem kértem. ”
Dehogynem. A fizetés letiltása is végrehajtás.
„„Mivel vagyona nincs, végrehajtást nem kértem. ”
Dehogynem. A fizetés letiltása is végrehajtás.”
Akkor ha nem fizetem ki a végrehajtói díjat tényleg az egész fizetési meghagyást indíthatom elölről? :-OOO
Nem. Csak a végrehajtást, de ha jól értem, azért csak illetéket fizettél, díjelőleget nem. Épp ezért akarja egy év elteltével a végrehajtó megszüntetni.
Viszont a végrehajtható követelés elévül, ha 5 éven át nem történik végrehajtási cselekmény. Akkor pedig már nem is lesz mit elölről kezdeni.
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Akkor ha időközben munkaviszonyt létesítene akkor sem vonnák a fizetéséből? Bocsánat az értetlenkedésért, csak nem értem...a régi munkahelye visszajelzett, hogy a fizetését megterhelték és tudomásom szerint a munkaviszonya megszűntével a kilépő papírjain is feltüntetik a levonásokat.
Ha mondjuk 3 év múlva tudomásomra jut, hogy van végrehajtható vagyona és kifizetem a végrehajtó díját akkor végrehajtja? Szóval a kérdésem az, hogy mindenképpen most kell kifizetnem a végrehajtásért a pénzt? Nem ér rá ha tényleg lesz is mit végrehajtani? Gyeden vagyok, nincs most ennyi pénzem. Köszönöm a választ.
Bármikor kap igazolást a végrehajtótól, hogy a végrehajtás megszűnt.
Akkor úgy látom mindenképpen ki kell fizetnem ezt az összeget (is), még akkor is ha nyilvánvalóan nincs az adóson mit végrehajtani, csak azért, hogy a követelésem fennmaradjon. Jól értem? Ebben az esetben soha nem évül el a követelés? Azt tudom, hogy időnként fel kell hívni a végrehajtó figyelmét, hogy kísérelje meg a végrehajtást, így újra indul onnantól az 5 év.
A mai nap kaptunk egy fizetési meghagyást az elmű-től amiben olyan pénzeket követelnek amiket 1999-2009 ig be nem fizettünk. Pedig mindent befizetünk persze néha volt késés de be van fizetve. A másik dolog azt hogy ezt az elhunyt apámtól követelik. Ilyenkor mi a teendő?
Persze azóta anyám kötött velük új szerződést és az elmaradásokat befizettük. Valamelyiket részletre valamelyiket támogatással de minden be van fizetve. Most is van kb 50000Ft tartozásunk de nem 140000 amit követelnek. Szóval nem értek semmit.
Első körben a közjegyzőt értesítsétek, hogy a kötelezett elhunyt. Ha a jogosult az örökösöktől követel, akkor pedig egyrészt elévülésre érdemes hivatkozni, és ha lehet igazolni, a befizetéseket, meg kell tenni.
Segítséget szeretnék kérni a következő ügyben: A szomszédom kivágott egy fát, s mindezt olyan szerencsétlenül tette, hogy rádőlt a házunkra, illetve a parabola antennára. Kár csak az antennában keletkezett, a javítási költség 13 ezer forint volt. Én ezt kifizettem és bíztam abban, hogy a szomszédom megtéríti a károm. Erre nem mutatott hajlandóságot, állandóan csak ígérget. Pénzt nem láttam tőle azóta sem (több, mint egy éve volt már az eset), pedig felajánlottam, hogy akár havi 1000 forintonként törlesztheti. A kérdésem az lenne, hogy ebben az ügyben indíthatok-e ellene fizetési meghagyásos eljárást, s ha igen, akkor mi ennek a menete? Nyilatkozat kell tőle, amiben elismeri a károkozást ill. tartozást? Nekem a számlám megvan a javításról, illetve akár tanúkat is tudok hívni, akik tanúsítják, hogy a szomszéd okozta a kárt. Ha pedig nem a fizetési meghagyás a megoldás, akkor milyen módon tudnám tőle visszaszerezni az okozott kár értékét? Előre is köszönöm a segítséget!
„ indíthatok-e ellene fizetési meghagyásos eljárást,”
Csak azt indíthatsz. Természetesen nem kell elismerő nyilatkozat a kötelezettől. (Ha kellene, nem sok dolga lenne a közjegyzőknek a fizetési meghagyásokkal, és nemigen lehetne behajtani az egymillió alatti követeléseket.)
Köszönöm szépen a gyors választ. Akkor felkeresek egy közjegyzőt.
Az volna a kérdésem, hogy ha nem vagyoni jellegű kártérítési igényem van, küldhetek -e fizetési meghagyást, vagy ezt csak polgári perben lehet érvényesíteni?
Egymillió forint alatti pénzkövetelést fizetési meghagyással kell megpróbálni érvényesíteni. (Ha csak nem munkaviszonyból ered.)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02