Fizetési meghagyás S.O.S.

zévi # 2009.10.01. 07:29

Köszönöm a válaszokat!!
Ha viszont nem mondunk ellent, akkor automatikusan végrehajthatóvá válik, és bejegyzik az ingatlanra, nem? Ha pedig ellent mondunk akkor van esélyünk a részletfizetésre (ha kérjük azt a bíróságon). Vagy tévednék?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.01. 07:47

Tévednél. A részletfizetést a fizetési meghagyásra (vagy akár a végrehajtássban) is kérheted, anélkül, hogy ellentmondanál. Sőt, ha ellentmondasz, akkor az esetleges részletfizetési kérelmed elbírálásánál - hiszen alapvetően méltányossági döntés - erősen ellened szólna, hogy teljességgel megalapozatlanul, mondhatni, rosszjiszeműen mondtál ellent és generáltál pert.

Megjegyzem: hat havinál több részletben ne nagyon reménykedj; abban pedig semmiképpen, hogy a bíróság azt engedélyezi, hogy az eredeti, szerződés szerinti részletekkel fizethetsz. Ezt is lehet - de erről a bankkal kell megegyezni.

mehlaw # 2009.10.01. 08:08

Ellentmondást akkor javaslom, ha van oka rá, ha a követelés nem megalapozott stb. Ellenkező esetben nincs értelme mert a per kimenetele nem kétséges, és természetesen a perköltség is emelkedik.
A részletfizetést az illetékes Bíróságtól kell kérelmeznie, részletesen tárja fel a fizetésképtelenséghez vezető okokat, csatolja a szükséges, és ezt igazoló okiratokat.
Egy megjegyzés: ha nem kezdenek el fizetni -random, vagy akár a részletfizetési kérelem alapján- úgy Vh. eljárást fognak kezdeményezni. Fontos, hogy minél később kezdik el a törlesztést, annál magasabb összeget kell visszafizetniük (nemcsak a kamat miatt, hanem a felmerülő egyéb költségeket is kell telejsíteni, ami nem kevés pénz).

Üdv:

M.

zévi # 2009.10.01. 15:09

Köszönöm hogy szóra méltatták a problémámat! Elgondolkodtatóak a válaszok! Sajnos még nem látom az alagút végét, de nem szeretném elveszíteni a házunkat!:( Bár erre nem tudom mekkora esélyünk van....

zévi # 2009.10.02. 15:47

Sokat töröm a fejem, így mindíg merülnek fel bennem kérdések.
Az, hogy a 3(kiskorú) gyermekünkre igénybevett félszocpol összege is be van jegyezve a tulajdonilapon, elidegenítési és terhelési tilalommal, semmilyen védelmet nem jelent? Van egyálltalán olyan lehetőség amivel megvédhető lenne az ingatlan?(hogy csak a részletfizetés maradjon mint lehetőség)
Ha az adós tulajdonát csak 50% képezi, akkor miért kérhetik, hogy az egészet árverezzék el?
Mi a végrehajtás kogens menete?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.02. 16:22

Van egyálltalán olyan lehetőség amivel megvédhető lenne az ingatlan?
Hogyne. Ki kell fizetni a tartozást. Vagy meg kell egyezni a bankkal az átütemezésről. De ezt már mondtuk.

végrehajtó1 # 2009.10.02. 16:41

Ha az adós tulajdonát csak 50% képezi, akkor miért kérhetik, hogy az egészet árverezzék el?

Mert a törvény meg engedi...

Mi a végrehajtás kogens menete?

Olvasd el a VHT novellát.A fél törvény arról szól nem irom le.Te is el tudod olvasni:)

zévi # 2009.10.02. 18:31

Oké! Értem! Ismét köszönöm!
Bár ki tudnánk fizetni egyösszegben...akkor nem is lenne problémám, valóban. Átütemezés lenne a legjobb!
Igyekszem továbbra is olvasni a témában, és megérteni a jog bűvös világát, már amennyire lehet. :)
További minden jót Kovács_Béla_Sándor és végrehajtó1!:)

Ius Strictum # 2009.11.05. 17:47

Zévi!

Azért ilyen könnyen ne add fel, privátban megkereshetsz -ha gondolod.
Nem tudom hogyan áll az ügy, de itt most elsősorban Rólad van szó, s nem a tételes jogszabályokról, baj, hogy ezt sokan nem veszik figyelembe...

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.05. 20:32

Ó, hogy egyem azt az empatikus lelkedet! Te mit mást tudsz? Adsz neki kölcsön, hogy rendezze a tartozást? Esetlge kifizeted helyette gratis?

Kismaci # 2009.11.11. 09:16

Üdvözlet Mindenkinek,

az ügyben szeretnék tanácsot kérni, hogy lehetséges-e még ingóságra meghagyást kibocsáttatni.
Az alaphelyzet az lenne,hogy vásároltam egy lakást, a szerződésben abban állapodtunk meg, hogy az ebédlőgarnitura (asztal+6 szék, cseresznyefa)ott marad, belealkudtam a vételárba. De az eladó elvitte és eddig minden próbálkozásom kudarc volt. Szeretném tudni, hogy lehetséges-e még ingóságra beadni, és mivel kell alátámasztani, hogy jogos a követelésem.

Köszönöm a segítséget.

Üdv:

Kismaci

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.11. 09:58

Igen, semmivel. Úgy értem, a fizetési meghagyás benyújtásakor nem kell semmit bizonyítanod. Ha ellentmond, és per lesz belőle, akkor viszont nagyon.

ghosei # 2009.11.15. 18:44

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A történetem röviden:
Egy Magyar árveréses oldalon vásároltam 2008 októberében egy fényképezőgépet, melynek értéke 350000Ft volt. A hölgy, akitől a gépet vettem, az USA-ban él, és onnan küldte volna a gépet. A pénzt Magyar számlára utaltam az édesanyjához. Azóta eltelt, több mint egy év, és se pénzt nem kaptam vissza, se gépet. A rendőrségen feljelentést tettem ez ügyben.
A kérdésem az lenne, hogy indíthatok-e fizetési meghagyást, a megyei bíróságon? Illetve USA-ba, vagy az édesanyjához is küldhetem a meghagyást?

Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 # 2009.11.15. 19:41

Egy fizetési meghagyás illetéke első körben a követelt összeg 3%-a, aztán ha per lesz a dologból akkor további 3%-ot kell fizetni. (Pernyertesség esetén a bírásóg ezt is megfizetteti az alperessel.)

Amennyiben a hölgynek van itthon konkrét levélcíme akkor az illetékes városi/kerületi bírósághoz kell ill. lehet a fizetési meghagyást beadni., a szükséges ürlap letölthető: http://www.birosag.hu honlapról.

Amennyiben csak USA-beli címe ismert akkor a lefordíttatást követően az ottani bírósághoz kell a követelést eljuttatni. (Mit mondjak, ezen utóbbi szerencsétlen esetben mire vége lesz egy pernek lehet hogy több kerül a leves mint a hús...)

Tehát az, hogy a mamának megvan a lakcíme az adott esetben nem jelent semmit, ergo nem biztos, hogy a lánya mindmáig oda be is van jelentkezve.

Külön írom: soha nem vettem semmit látatlanban és nem is fogok - mások esetéből tanul az ember.

"Mona"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.15. 23:11

350000 forinra nem a megyei bíróságnak van hatásköre. MAgyar bíróság előtt akkor is megindítható az eljárás, ha az illetőnek nincs belföldi lakó- vagy tartózkodási helye. De az USA-ban gond lesz a végrehajtással. Egyszerűbben: nem fogják végrehajtani a magyar bírság ítéletét.
Esetleg attól, akinek a számlájára utaltál, megpróbálhatod visszakövetelni a pénzt. De csak akkor jársz sikerrel, ha ijedős, jogban tájékozatlan, és nem kérdez meg ügyvédet.

justizmord # 2009.11.16. 01:18

Ez ráadásul nekem csalás gyanús történet, és még szerintem az édesanyját is be lehetne cserkészni a zsarolás gyanúsítottjai közé.

Hiszen, ő is tévedésben tartott a gyanúm szerint. Ha nem a tiéd az első története a maminak, hanem már 3. vagy 10. ilyen megkárosított ember vagy, akkor a maminak tudnia kellett hogy merre hány óra, akkor nem hihető, hogy semmiről nem tudott, és akkor a mami is meggyanúsítható. Pláne, hogy ha a számláról a pénzt is ő vette fel.

Ha ráadásul a mami büntetőjogi felelőssége is megállna, akkor már polgári jogilag is felelős lenne később a pénz visszaadásáért is, neki pedig vélhetően vannak vagyontárgyai, amiket árvereztetni lehet, ha nem akar fizetni.

A támadásod elsődleges irányát tehát prómáld a mami felé fordítani, persze hivatalos úton, tehát nézzed, mi lesz a rendőrségi ügyből, de forszírozzad a nyomozóknak, hogy a mami is benne lehet szerinted a csalásban, és alaposan nézzék át a mami ügyeit, ellenőrizzék visszafelé minden bankszámláját, tartsanak házkutatást a maminál.

Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2009.11.16. 01:19

elírtam, tehát a csalás gyanúsítottjai közé, nem a zsarolás gyanúsítottjai közé. Az előbb egy másik topicba írtam, ott volt zsarolás gyanújáról szó.

justizmord # 2009.11.16. 01:34

Kismaci, ez szerintem sima lopás gyanúja. Rendőrségre, de azonnal, de azért várd meg, hogy mit mondanak a jogászok, mert én nem vagyok jogász.

A szerződéskötéssel a te tulajdonodba ment át az a cucc, ezt neki is tudnia kellett, tehát nincs szó tévedésről.

Ráadásul nem nála maradt, tehát nem csak egyszerűen a birtokában van, és nem adja ki, hanem el is mozdította, annak ellenére, hogy pontosan tudta, hogy az másnak a tulajdona.

Ez szerintem a lopás tankönyvi esete, de várjuk meg a jogászokat is.

justizmord # 2009.11.16. 01:39

A szerződéskötés pillanatától tiéd volt a lakás, és az asztal is benne. A te lakásodból vitte el a te asztalodat.

De még ha véletlenül az ingatlan tulajdonjogának a bejegyzését a vételár x %-ának a megfizetéséig várakoztatják, akkor is, nem valószínű, hogy az asztalra is így lett megkötve a szerződés. Valószínű, hogy a szerződés aláírása pillanatától az asztal a te tulajdonod volt, és ezt tudnia kellett, tehát lopott.

justizmord # 2009.11.16. 15:16

Az asztallal kapcsolatban még azt tudom mondani, hogy gondolkodtam, és szerintem nincs helye fizetési meghagyásos eljárásnak (ami ugye polgári nem peres eljárás, vagy más szóval peren kívüli eljárás).

A Fizetési Meghagyásos Eljáráshoz ugyanis pénzösszeggel kell tartozni, ő pedig asztallal tartozik. Ilyenkor (rosszhiszemű) jogcím nélküli birtokostól lehet követelni a birtok kiadását, tehát birtok pert kell indítani. Remélem jól mondtam a szakfogalmakat, mert jogász ugye nem vagyok, és most a Pp. sincs előttem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.16. 15:17

Mi lenne, ha laikusként, puszta "úgy érzem" alapon nem javítanád ki a jogászt?

justizmord # 2009.11.16. 15:22

Az jó lenne. :) Bocs. Vettem a fáradságot, és elővettem.

Pp. 313. § (1) A pénz fizetésére vagy ingó dolog kiadására irányuló követelés fizetési meghagyás útján is érvényesíthető.

Tehát igaza volt KBS doktornak, és LEHET Fizetési Meghagyásost is indítani.

ööööööö

:)))

bocs

justizmord # 2009.11.16. 15:24

és a lopást jól mondtam, KBS doktor úr?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.16. 15:27

Az itt off, de nem. A tulajdonszerzéshez a szerződés megkötésén túl a birtokbavétel is szükséges. A kérdező nem vette birtokba a bútort, nem szerezte meg a tulajdonjogát. Az eladó meg nem lophatta el a saját tulajdonát.

justizmord # 2009.11.16. 15:55

Ahha, értem. Akkor azt néztem be, hogy én azt hittem, hogy már a tulajdonává vált, mert nem gondoltam a birtokbavételre, de mivel nem volt még birtokbavétel, ezért nem ment át a tulajdonjog, maradt tehát az eredeti tulajdonos, és ő, mivel még az ő tulajdonában volt, nem lopta, amikor elvitte.

Értem, köszönöm, igaz.

Kedves KBS doktor. Mondanál valamit a büntetőeljárás bíró elleni topicra is? Lécci lécci.

:))