kártérités


Niki008007 # 2019.11.21. 13:00

A haverság megmaradt, de a munkáltató teljes egészében a munkavállalóra testálja a költségeket, mert ő vezetett. A bérbeadó fenyegetőzik, hogy bepereli a munkavállalót ha nem téríti meg a kárt.Mert ez ugye neki pénz kiesés nem tudja kiadni az autót.
Bonyolítja a helyzetet, hogy a munkavállaló tulajdonában lévő eszközt(sőt az eszköz nem is kimondottan a munkavállalóé, hanem egy rokonáé tulajdonjog alapján, igy a helyzet még kellemetlenebb) a munkáltató átadta a bérbeadónak, aki ugye nem hajlandó visszaadni azt, a kifizetésig. Ez egyáltalán jogszerű vajon?

wers # 2019.11.21. 07:06

haveri alapon a munkáltató és barátja közzött

Hát akkor rendezzék el haveri alapon. De gyanítom ez a haverság - barátság már megszűnt.

Egyezzenek meg, ha már ilyen okosba ügyleteltek eddig.

érdemes e ezzel az üggyel perre menni

A történetből nekem nem derül ki, ki is akar kit perelni?

Niki008007 # 2019.11.21. 05:41

Üdvözlet,

Szeretnék érdeklődni, hogy érdemes e ezzel az üggyel perre menni: adott egy autóbérlés papirok nélkül, haveri alapon a munkáltató és barátja közzött (5000ft/nap). Az autóval baleset történt a munkavállaló vezetett és a jármű teljesen összetört, személyi sérülés nem történt. A "bérbeadó" követel 300.000 forintot, egy amúgy mar alapból hátsó sérüléssel rendelkező autóért, amin bár bér autó, casco nem volt, és most neki bevétel kiesése van. Eközben a munkakapcaolat is megszűnt a munkáltatóval, aki a munkavállaló tulajdonát(egy motor mely munkaeszköz volt) átadott a bérbeadónak, hogy majd ha a nevezett összeg kifizetésre került akkor visszakapja az eszközt, addig nem adják vissza. Mindezt úgy, hogy a korábbi munkáltató az ügyből teljesen ki akart maradni hiába ő "intézte" a bérlést baráti alapon... Köszönöm a segítséget!

Niki008007 # 2019.11.21. 05:41

Üdvözlet,

Szeretnék érdeklődni, hogy érdemes e ezzel az üggyel perre menni: adott egy autóbérlés papirok nélkül, haveri alapon a munkáltató és barátja közzött (5000ft/nap). Az autóval baleset történt a munkavállaló vezetett és a jármű teljesen összetört, személyi sérülés nem történt. A "bérbeadó" követel 300.000 forintot, egy amúgy mar alapból hátsó sérüléssel rendelkező autóért, amin bár bér autó, casco nem volt, és most neki bevétel kiesése van. Eközben a munkakapcaolat is megszűnt a munkáltatóval, aki a munkavállaló tulajdonát(egy motor mely munkaeszköz volt) átadott a bérbeadónak, hogy majd ha a nevezett összeg kifizetésre került akkor visszakapja az eszközt, addig nem adják vissza. Mindezt úgy, hogy a korábbi munkáltató az ügyből teljesen ki akart maradni hiába ő "intézte" a bérlést baráti alapon... Köszönöm a segítséget!

tabaki # 2019.10.30. 16:07

Köszönöm, hogy válaszoltál. Igen jövő héten elmegyek egy ügyvédhez.

alfateam # 2019.10.30. 14:42

. Egy mondattal említette azt is, hogy a munkáltató hibázott, hogy nem volt padló lefektetve és munkavezető se volt a helyszínen.
Ha ez benne van a jegyzőkönyvbe akkor ezzel már tudsz kezdeni valamit, ezzel mehetsz ügyvédhez.

tabaki # 2019.10.30. 14:33

Köszönöm, hogy gyorsan válaszoltatok.

Egy régi ház bontásánál dolgoztunk a padlástérben. A gerendákat és a léceket nem lehetett látni, mert valami földdel volt leszórva. Én meg nem tudtam hová kell lépni, mert nekem még új volt az a munka és beszakadt alattam a léc és az alsó szintre estem.

Volt baleseti jegyzőkönyv. Abban sokszor meg volt ismételve, hogy az én figyelmetlenségem miatt volt. Meg hogy semmibe vettem a figyelmeztetést, hogy a gerendákon lépkedjek (nem is volt ilyen figyelmeztetés, meg mintha én akartam volna leesni). Egy mondattal említette azt is, hogy a munkáltató hibázott, hogy nem volt padló lefektetve és munkavezető se volt a helyszínen.

Baleseti táppénzt kilenc hónapig kaptam. Tovább is el tudtam volna húzni, de az orvos javaslatára elvégeztem egy targoncás tanfolyamot (meg untam már a semmit tevést).

Többen mondták ismerőseim közül, hogy én voltam a hibás, mert a biztonságot nekem kell megteremtenem ott ahol dolgozok. A volt főnököm meg azt, hogy a többi akkor miért nem esett le? Ez részben igaz is lehetne csak én előtte nem végeztem ilyen munkát. Meg a tanfolyamon tanultunk egy kevés munkajogot is. Ott is leírja, hogy a munkáltató köteles a munka megkezdése előtt, a munkahely biztonságáról meggyőződni, a veszélyforrásokat megszüntetni. Csak ezután kezdhető bármilyen munkavégzés.

Nem potya pénzt akarok, csak ennél a cégnél már nem ez az első eset.

alfateam # 2019.10.30. 11:17

Még mielőtt ügyvédhez mész azt magad is el tudod dönteni a baleset üzemi baleset volt-e. Kivizsgálás volt-e ahol tisztázódott a vétkesség. Kaptál-e baleseti táppénzt.
Ha még egy jegyzőkönyv sincs a kezedben semmire sem mész a történeteddel.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.30. 11:12

Szerintem beszélned kéne egy ügyvéddel.

tabaki # 2019.10.30. 11:06

Üdvözletem a fórumozóknak!
Nekem egy éve volt egy munkahelyi balesetem, abból kifolyólag, hogy a munkáltató nem biztosította a munkaterületet. Maradandó sérülésem lett. Az orvosi papírjaimba az van írva, hogy csak könnyű munkát végezhetek. A volt főnököm nem akar közös megegyezést.
Az a kérdésem, hogyha én találok egy fizikailag könnyebb munkát, akkor még van lehetőségem polgári peres úton kártérítést követelni a volt munkáltatómtól?
Arra gondoltam, hogy ilyenkor a bíróság visszautasíthatja a kártérítés megítélését, mert munkaképes állapotban vagyok.
Vagy ha nincs is olyan nagy egészségkárosodás, a bíróság megítél ilyen esetben egyszeri fájdalom díjként valamennyi kártérítést?

Szomorú örökös # 2019.10.28. 17:24

kispolgárné

Aki esetleg megvizsgálja az ominózus lépcső állapotát, az nagy valószínűséggel szerintem az is meg fogja vizsgálni, hogy ha kellő körültekintéssel közlekedik rajta a boltba látogató, akkor azt vajon észlelhette-e mindezt. Ez a kettő fogja eldönteni, hogy egyáltalán megállapítanak-e bármilyen felelősséget és kártérítést. Az pedig hogy százezerért érdemes-e pert indítani...ki tudja. De ez csakis az én „laikus” véleményem. Én tuti nem indítanék.

kispolgárné # 2019.10.28. 16:47

Kár, hogy nem lehet képet idetenni. Így nem látják a lépcsőt. Kár, hogy nem tudnak tanácsot adni. Végül is nekem csak kb. százezerbe fog kerülni, hogy a tulaj nem tartja rendben a portáját. Meg egy kis agyrázkódásba. A kérdésem még mindig az, hogy kellett-e volna a tulajnak jegyzőkönyvet felvennie az esetről? Érdemes-e kártérítésért a tulajhoz fordulni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.28. 13:53

Ez azért még nem az a kategória. Lehet, hogy tényleg vétkesen elhanyagolta a bolt a lépcső karbantartását. Mondom: lehet.

gerbera317 # 2019.10.28. 08:30

Most mondja valaki, hogy még nem értük utol Amerikát...

kispolgárné # 2019.10.27. 19:22

Kedves fórumozók!

Segítségre van szükségem. Pénteken egy boltból kijövet elestem a lépcsőn. Az orrom , szemem bedagadt, lehorzsoltam az orromról a bőrt. egy arrajáró felsegített és bekísért a boltba, ahol az ott dolgozó hölgy végig nézte a történteket. Leültetett a fotelba, majd a csaphoz kísért, hogy megmossam a vérző orrom, aztán utamra bocsájtott. Nagyon erős fájdalmaim voltak, nem nagyon gondolkodtam. Lefényképeztem a telefonommal a lépcsőt, és szóltam a hölgynek, csináltassa meg a lépcsőt, amiből hiányzott egy darab, amit a napsütésben nem lehetett látni. Elmentem az SzTK_ba, kiderült nincs törés. Fáj a karom, a térdeim, és mára jó kis monokliaim lettek, az orrom is lilul. Egy kis agyrázkódás is lehet, mert elég bizonytalannak érzékelek mindent. A nadrágom elszakadt a szemüvegem kettétört középen.
Ismerős kérdezte, vettek-e fel jegyzőkönyvet. Hát nem. Kellett volna? Kérhetek kártérítést a szemüvegem, a ruházatom és a táppénz miatt a bolt tulajdonosától? Mert a lépcsője hibás. Beton lépcső terméskővel befedve. De a terméskőből hiányzik egy darab és kb 5 cm a magasságkülönbség, ami miatt leestem.
Kérem, adjanak tanácsot

Sherlock # 2019.08.21. 15:29

Nem kiugró a 25 ezres díj.

Santi1981 # 2019.08.21. 10:35

Nem áfa körös, 25e Ft/óra (de nyilván ez most lényegtelen az ügy szempontjából :)

gerbera317 # 2019.08.21. 07:43

ügyvéd: Az óradíjam 20 ezer + áfa megkezdett óránként. Viszont az első két kérdés ingyenes?
ügyfél: Nem sok az egy kicsit?
Ügyvéd: Nem. Mi a második kérdése?

Santi1981 # 2019.08.21. 07:21

Kedves Válaszadók!

Nyilván nem az eddig ráfordított munkáját kérdőjelezem meg.
Hanem annak mértékét, soknak tartom a 2.5 órát és majdnem 70 ezer Ft-os "sikerdíját"!

Igen, előre mért nem tisztáztuk? Nem értem, hogy mért csak nekem illene megkérdeznem és neki mért nem szükséges közölnie a várható költségeket, óradíját, stb.

Tény, hogy ez részemről elmaradt, de szerencsésebb ha Ő is felhívja az ügyfelei figyelmét.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

oligaliga # 2019.08.15. 15:57

Santi1981

Az ügyvéd az eddigi munkájával legalább tanácsot adott, ami ügyvédi tevékenység. Ezért jár neki a munkadíj, akkor is, ha végül mégsem köttök szerződést. Erről nem kell hivatalos, írásbeli árajánlatot adnia, főleg, hogy nem is kértél. Előre kellett volna tisztázni. Most már csak egyet tehetsz: ha megkapod a számlát, kifizeted.

gerbera317 # 2019.08.15. 14:32

tételesen milyen munkára, milyen költségek kerülnének felszámításra
Az ügyvéd költségei nem feltétlenül a szolgáltatáskor merülnek fel. Hanem például azzal, hogy amikor neked fiatalon haverok, buli, fanta volt, ő inkább az angolok k*szott alkotmánytörténetét biflázta. Az így elvesztegetett idő bizony megfizethetetlen, enélkül viszont nem lehetne ügyvéd, úgyhogy valami jelképes díjazás mindenképpen megilleti őt, amiért téged jótanácsokkal halmozott el, és ez független az vásárlási akciód sikerétől.
Az aranygyűrű sem attól olyan drága, mert olyan fenemód nehéz volna az elkészítése. Hanem attól, hogy annak a föld alól vagy a folyó mélyéről kellett eljutnia hozzád (és még el is kellett készíteni), nem kis költséggel.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.15. 13:36

Azt aligha vitathatod, hogy szolgáltatást kértél és kaptál. Neked mennyit ért meg?

Santi1981 # 2019.08.15. 12:55

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni,

Lakást szeretnénk vásárolni a párommal és megtaláltuk a megfelelőt, jelenleg vételi szándékik jutottunk, de maradt egy kiskapu, ami miatt lehet meghiusul a vásárlás.

Közben kerestem egy ügyvédet és itt kezdődik a problémám.

Az ügyvéddel még semmilyen megállapodást nem kötöttünk, de telefonon segített már többször válaszolni a kérdéseimre, vételi szándéknyilatkozatot küldött a részemre és a tulajdoni lap lekérést elmagyarázta, hogyan kell csinálnom és e-mailben válaszolt 1-2 kérdésemre is.

Mivel az ügyvédet tájékoztattam arról, hogy lehet nem biztos az adás-vétel még, és addig ha lehet az (ügyvédi) megbízási szerződést akkor lenne célszerű véglegesíteni, ha biztossá vált a lakásvásárlás. Addig célszerű lenne az adásvételi szerződés előkészítését is felfüggeszteni.

Ezért közölte, hogy ha nem jön létre, akkor az eddigi segítségét ki fogja számlázni, amit Ő - 2.5 órában határozott meg és elég szép nagy összeget mondott rá.

Kérem, abban segítsenek, hogy mennyire jogos ezt felém kiszámlázni, ha egymás között megbízási szerződést még nem írtunk és amennyiben az adásvétel mégsem jön létre, úgy az eddig felmerült (ügyvédi) költségek jogosak-e?

Mert korábban ezek mértékéről nem esett szó, erre az esetre külön megállapodást nem kötöttünk és szeretném látni, hogy tételesen milyen munkára, milyen költségek kerülnének felszámításra. Azt gondolom szerencsésebb lett volna, ha ezeket az elején egy külön árajánlat formájában már tisztázza velem és rögzíti.

Köszönettel!

szabadúszó # 2019.08.14. 18:11

kerékagy csapágyat tavaly márciusban szakszervizben javíttattam azóta 20ezer Km-ert mentem számla megvan . ennyi km alatt nem mehet tönkre a csapágy

szabadúszó # 2019.08.14. 17:58

Érdeklődnék hogy a községben építik a csatornát ha a futóműve a gépkocsinak tönkremegy lehet-e a csatornaépítő cégtől a javításra kártérítést kapni.