kártérités


Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.13. 10:19

Szerinted is reális az összeg, ugye?
Azt nehéz lenne az eset részletes ismerete nélkül megmondani, de az tény, hogy hozzátartozó elvesztése miatt nemigen ítélnek meg tízmilliós nem vagyoni kártérítést, és még az 1-2 milliós is csak akkor jellemző, ha együttélő családtagot veszítettek el: házastársat; kiskorú gyermek a szülejét, szülő a gyermeket.

ObudaFan # 2012.12.12. 21:12

retro84

Főszabály szerint nem muszáj, de nem baj, ha legalább megmutatod egynek az iratot, mielőtt még nagyobb költséget csinálsz magadnak. Ha a követelés nem alapos, vitatni kell, ha alapos, akkor az a legjobb, ha az első tárgyaláson elismered.

angyaldia # 2012.12.12. 20:14

KBS!

Igen, erre én is rájöttem... ugyanis a jelen szerződésünk a peres eljárásra is kötelezi őket sikerdíj fejében (szerintük nem, szerintem egyértelműen van megfogalmazva)... Ehhez képest bepróbálkoztak új szerződés kötéssel, mely szerint már előre fizetünk fixet + sikerdíj.... Én se most jöttem a 6.20-sal így kénytelen lesz lenyilatkozni, hogy eláll mindenféle anyagi követeléstől a későbbiekben. Sajnos a szerződés megkötésekor nem voltam jelen... a naív férjemmel úgy szerződtek, hogy amennyiben visszalépünk, 25 E / h kötbér... korrekt nem? Szerinted is reális az összeg, ugye?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.12. 08:46

A tanácsadó iroda szerint kevés

A tanácsadó iroda a jelek szerint peres megbízáshoz szeretne jutni.

angyaldia # 2012.12.12. 08:09

Kedves Guba!

Köszönöm a gyors választ... Nem vagyoni kárról van szó... A vagyoni kárt nagyjából megkaptuk, nem vagyoni kárra fizettek 600E-t. A tanácsadó iroda szerint kevés, de nem élt velünk, bár jó volt a viszony és támogatatt minket ( pl a pénzintézet vezetője lenyilatkozta, hogy ő fizeti a hitelünket, stb)de ezek szerint reális összegnek mondható szerinted....., ugye?

retro84 # 2012.12.11. 19:53

Tisztelt Tanácsadók.

Volt egy balesetem amihez rendőrt hívtam a helyszínen nem ismertem el ezért kivizsgálták és én lettem a hibás rendben van ki is fizetem a bírságot a rendőri intézkedés le is zárult.
Majd kiderült hogy arra az időszakra nem volt kötelező biztosításom ami akkor ott a rendőri intézkedésnél nem derült ki mert érvényes csekk volt nálam és értesítést sem kaptam a biztosításom megszűnéséről. Utána érdeklődtem így ki is derült hogy a mabisz fizet neki így a mabisz- tol vártam a levelet hogy kikel fizetnem a károsult kárát.
De ez helyet egy birói levél jött miszerint be kel mennem xy időben. Mert a kapót papírok alapján a biztosító(gondolom a MABISZ) megalapított a motoron xy ft összegű kárt amit ki is fizetett neki de a további kárt nem lehet bizonyítani hogy a balesetkor következet rajta és ezek is meglettek csináltatva így a dupláját követeli.
Mit tudok tenni mi ilyenkor a teendő ?
A mabisz-nak ki fizetem volna a kárt de semmi levél nem jött a károsult se kereset fel pedig tudta a címem a telefonszámom.
megtudtunk volna egyezni nem kelet volna a hátam mögött bíróságra vinni az ügyet.

Kedves tanácsadók:
Muszáj ügyvédet fogadnom ? menyit kérhet ezért az ügyért?
Ha elvesztem a pert mindent nekem kell kifizetni ? és mekkora lehet a bírósági költség ?
van lehetőség részletfizetésre mert ekkora összeget nem tudok egyszerre kifizetni.
Illetve mit tehetek hogy ne velem fizettessék meg azt amit nem a baleset miatt csináltattak meg a motoron ?
egyébként a baleset után motorral ment haza nem volt olyan nagy kár rajta.

guba" # 2012.12.11. 18:00

Azt nem írtad, hogy milyen károkat (vagyoni és nem vagyoni) kívántok érvényesíteni. Ha a közeli hozzátartozó elvesztése miatti nem vagyoni kárról van kizárólag szó, akkor ez egy nem kirívóan alacsony összeg. Egyezkedni érdemes, de pereskedni nem biztos.

angyaldia # 2012.12.11. 16:32

Anyósom 2011. júliusában tragikusan elhunyt egy közlekedési balesetben. A bíróság megállapította 2012. szept. 13-án, hogy a másik fél hibájából következett be a baleset. Folyamatban van egy peren kívüli kárrendezésünk az U...on biztosítónál (a kötelező felelősségbiztosítása itt van a vétkes fiatalembernek), akik folyósítottak is férjem részére 600 E ft kártérítést, még a bírósági ítélet előtt. Most azonban közölték, hogy sem a férjemet, sem a gyermekemet (mint vér szerinti leszármazottat) a továbbiakban nem áll módjukban kártalanítani. Ez az összeg mennyire reális? Van valamekkora minimum ilyenkor? Mi a joggyakorlat? Sajnos már szerződtünk egy közvetítő céggel és egy ügyvéddel is... de azt gondolom, hogy nem igazán gyakorlottak e témában.. Peres eljárásban érdemes e gondolkodnunk? Arra nem vonatkozik az ügyvéddel kötött megállapodás, ha van aki sikerdíjért vállalná... kérem jelezze itt!

Köszönettel, angyaldia

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.11. 10:47

Nem jól érted.

Ista # 2012.12.10. 19:23

Tehát ha jól értem, a fenntartó kibújhat a felelőssége alól azzal, hogy nem tettem meg mindent annak érdekében, hogy ne botoljak el a nem látott, kiálló alumínium szalagban. Ha már régóta nem tesz eleget fenntartási kötelezettségének és ezért balesetet szenved bárki, akkor nem ő a felelős.
Vagyis miért mentem arra! Jól értem?

ObudaFan # 2012.12.08. 08:22

Általánosságban igen. Persze pontosan ismerni kellene a peranyagot.

miselino52 # 2012.12.08. 04:26

Tisztelt tanácsadók!
Az én esetemben a munkajog és a kártérítés keveredik, úgy gondolom. Van aki ismeri az ügyemet mert az ő tanácsára indítottam el a keresetet amit úgy látszik megnyertem első fokon.Az örömbe üröm is vegyül, mert lehet, az időből kifutottam, hogy a nyugdíj előtti ellátásra el tudjak menni és csak NYES-t azaz nyugdíj előtti segélyt kapok ami egy kis része csak annak amit kaphatnák. Az alperest mindkét tárgyaláson kértem egyezzünk meg peren kívül, de erre nem volt hajlandó.
Az összeget amit megítéltek nem elég arra, hogy két évig kompenzálja a két összeg közötti külömbséget. A kérdésem az lenne, amennyiben jogerős lesz az ítélet és a nyugdíj biztosítási igazgatóságtól is elutasítanak akkor indíthatok-e polgári pert azon a címen, hogy két évig kár ér a jogellenes felmondásból eredően. Higgyétek el nekem alapvetően semmi kedvem a pereskedésre, de a megélhetés az nagy úr és az igazság sem utolsó.
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # 2012.12.01. 09:21

A Ptk. nem az önhiba szót használja, hanem azt mondja, hogy a károsult a kár elhárítása, illetőleg csökkentése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Nem kell megtéríteni a kárnak azt a részét, amely abból származott, hogy a károsult e kötelezettségének nem tett eleget. Más kérdés, hogy ha a munkahelyeden történt, akkor nem a Ptk., hanem az Mt. irányadó, de abból a szempontból mindegy ez,hogy ennél konkrétabb szabályt nem nagyon lehet alkotni.

Ista # 2012.11.30. 19:40

Mi az önhiba fogalma? A Ptk-ban hivatkoznak rá, de nem találtam meg a fogalmát.
Egy épület (munkahelyem) fenntartója ezzel kívánja kivédeni kártérítési igényemet, mivel az általuk fenntartott épület bejáratánál a lépcső élvédője nem volt leragasztva, kiállt, ami a cipőmbe belefúródott, a lábamat megakasztotta és elestem. Arccsont törést szenvedtem, amit még aznap éjjel megműtöttek. 10 napig kórházban voltam.
Az államkincstár úti balesetnek ismerte el. A fenntartó a következő héten a lépcső rossz állapotát megszüntette, sőt körbe is kerítette a részt.
Kártérítési igényem bejelentésére azt a választ kaptam, hogy önhibámból eredt a baleset, ezért kárigényemet nem tudják elfogadni.
Ez lehetséges, vagy csak az időt húzzák? (és az idegeimet?)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.27. 16:28

Teljesítést követelhetnél, de ha nincs neki miből, akkor mire mész vele. Másrészt akár sikeresen hivatkozhat is a körülmények jelentős megváltozására.

Nyilván attól függ, mekkora futamidőre kötötték ki, de ha legalább éves kamat az a 25%, akkor egyáltalán nem magas.

egyiptomi # 2012.11.23. 07:51

Beszéltünk a biztosítóval, a kórházi ellátás megtörtént és részükről ennyiből kimerült. Egy kérdést tettek fel" elláttak ingyen a kórházban?" Végül is elláttak.

Biztosítási1x1 # 2012.11.23. 06:08

Pár dolog nem gömbölyű ebben a történetben: megtörtént-e a balesetet követően azonnal az utazási biztosítóhoz a baleset bejelentése? Tudott róla a párod és az idegenvezető is, ennek mindenféleképpen meg kellett volna történni-e!

Ha megtörtént volna a bejelentés, akkor ilyen esetben általában a biztosító mindent intézni szokott a kórházzal és a szállodával is.

???

biztositasi1x1.hu


biztositasi1x1.hu

egyiptomi # 2012.11.22. 19:41

Kedves véső nem kívánom, hogy olyan élményben legyen részed amilyenben nekem volt. Én ide tanácsot jöttem kérni, ha laikusok véleményére lennék kíváncsi akkor más fórumot választanék.

véső (törölt felhasználó) # 2012.11.22. 19:17

és ahol bemegy ott nem ?
azt nem írta, hogy a keze is sérült .-)))

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.22. 19:14

Ott is égési sérülések keletkeznek, ahol kimegy belőled az áram.

véső (törölt felhasználó) # 2012.11.22. 19:13

egyiptomi

azt még elmagyarázhatnád, kézzel vagy lábbal akartad felkapcsolni a lámpát ?
áramütés következtében keletkezett vérző sérüléseimet a lábamon.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.22. 19:05

Az utazási iroda aligha felel; a biztosítási kötvényt kellene megnézni, milyen kockázatokra terjed ki. (Egyiptomi szállodával egyiptomban pereskedhetsz, az ottani jog szerint, arab nyelven.)

Az áramütés óta vagy ilyen türelmetlen, vagy ez megvolt korábban is?

egyiptomi # 2012.11.22. 12:46

Kedves fórumozók!
Senkinek sincs tanácsa? Vagy hagyjam az egészet?

egyiptomi # 2012.11.21. 13:42

Tisztelt fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. Idén nyáron egy utazási irodánál foglaltunk majd fizettünk ki egy Egyiptom Hurghadai utat szállodai ellátással. Kötöttünk utasbiztosítást egy Biztosítónál. Megérkezésünk első napján a szállodai szobában történt egy baleset, mely számomra akár végzetes is lehetett volna. Ugyanis a szállodai szobánkban, amikor fel próbáltam kapcsolni az éjjeli lámpát, mely valószínűleg zárlatos, hibás lehetett, abban a pillanatban megrázott az áram és egyetlen szerencsém az lehetett, hogy a lámpa kábele elég rövid volt és feltehetően a folyamatos áram ütés miatti rázkódásom következtében az kihúzódhatott a konnektorból, és így nem ért halálos mértékű áramütés.

Eszméletemet vesztettem, eközben menyasszonyom értesítette a szállodát valamint a külföldi kapcsolattartót a balesetről. A szálloda semmilyen segítséget nem nyújtott a baleset következtében, csak annyit mondtak, hogy” ne a szállodai orvost hívjuk, mert az nagyon drága!” A kapcsolattartó, idegenvezető hölgy segített ,hogy kórházba juthassak.

Estig bent tartottak, kaptam infúziót valamilyen szívgyógyszert és ellátták az áramütés következtében keletkezett vérző sérüléseimet a lábamon.

Az a tény, hogy a szálloda személyzete semmilyen formában nem tett lépést felénk, hogy az engem ért baleset következtében és gondolok itt egy alapszinten elvárható emberi magatartásra, mint, hogy elnézést kérjen, vagy állapotom felől érdeklődjön. Semmi ilyen nem történt, nem érdekelte őket, hogy milyen súlyos baleset ért engem és akár meg is halhattam volna a szállodájukban.

Visszatértünk után később felvettem a kapcsolatot az utazási iroda munkatársával és elpanaszoltam neki a történteket és megadták a jogi osztályuk elérhetőségét, de a mai napig semmi nem történt. Aki esetleg jártas az effajta ügyekben kérem segítsen, hogy merre induljak, érdemes-e perre vinnem és kit kell perelnem a szállodát, vagy az utazási irodát vagy a biztosítót? Mert ennyiben nem kívánom hagyni.

Biztosítási1x1 # 2012.09.01. 14:45

Kedves Erika63!

A Mabisz nagyon indokolt esetben a magyar rendszámú autók kgfb-jéről ad információt.

Itt az alap probléma, hogy német (feltételezem hogy német rendszámú) autó okozta a balesetet és az ha biztosítva volt akkor valószínűleg valamelyik német biztosítónál.
Ebben az esetben indifferens, hogy a baleset Magyarországon történt és magyar volt a gk. vezetője.

Szerintem a német hatóságokhoz kellene fordulni a károkozó autó biztosítottságának kiderítése érdekében.


biztositasi1x1.hu