Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Ycal # 2012.12.21. 18:56

Obudafan, én azt állítom,hogy forintot kaptam...

Az általam írt feltétel szerpel,a szerződés első pontjaként....csak azt kértem,hogy értelmezd légy szíves... nem értem miért írnék le nemlétező feltételt....

ObudaFan # 2012.12.21. 21:15

Mi értelme van egy több oldalas szerződés egy pontját kiragadva megpróbálni azt értelmezni a teljes szerződés ismerete nélkül? Gondolom, nagyjából azért te is tudod a választ.

Forintot kaptál, ahogy a szerződés szerint ennek valószínűleg lennie kellett.

Ycal # 2012.12.22. 10:39

Mi értelme kiragadni?

Talán az,hogy eszerint a kiragadás szerint,ha nem lett a rwndelkezésemre bocsátva a CHF, akkor a bank már a folyósítás előtt szerződést szegett.

Ha esetleg eltérően értelmezzük a bankkal is a feltételt,mint most te és én.
Felvetödik,hogy megvolt-e a konszenzus szerződés kötéskor.
A konszenzus, azért elég fontos lenne nem?

ObudaFan # 2012.12.22. 12:31

Egy adott rendelkezést egy hosszú szerződésből kiragadni nincs értelme.

Ycal # 2012.12.22. 16:38

Obudafan:

Nemrég még azt mondtad nekem:

“Mert a szerződésben ezt vállaltad“

A bankra ez nem vonatkozik?

Ebben a pontban a bank nem a CHF rendelkezésre bocsátását vállalta?

ObudaFan # 2012.12.23. 20:23

Ha csak ebből a félig idézett pontból állna a szerződés, abból arra lehetne következtetni, hogy ezt vállalta. Mivel nem ebből áll, így nem lehet ilyen következtetést levonni.

Ycal # 2012.12.25. 10:56

"Mivel nem ebből áll, így nem lehet ilyen következtetést levonni."

Obudafan:

Azért fontos ez az általad elbagatelizált feltétel, mert ha valóban nem kaptam meg a CHF-et, csak mint írtad a nyilvántartásba vétel történt abban a szerződés szerint, akkor nem igazán értelmezhető a bank kamatemelése "forrásköltség" emelkedésre hivatkozva....

Mivel, mint te is állítod, nem kellett CHF-et rendelkezésre bocsátani, csak kiragadott feltétel mondja ezt ki, akkor hogyan párosulhat kizárólag a nyilvántartáshoz "forrásemelkedés"?

Minek emelkedik a forrásköltsége az excel licensznek?

Sherlock # 2012.12.25. 11:50

Olyan mondatot akarsz a szájába adni, amit sosem fog mondani, mert nem szakmai és nem helytálló.

Szent Tamásnak van egy írása, úgy kezdi hogy: "Nincs Isten!", csak aztán folytatja hogy "Mondja az egyszeri ember." Te leragadsz az első mondatnál, pedig az írás nem annyira Isten létét tagadja.

Ycal # 2012.12.25. 20:02

Sherlock:

Valami magyarázat azért jól jönne a példabeszéden kívűl...

Talán,ha először eldöntenétek,hogy most ,akkor mi az álláspontotok...
Egyszer van CHF a kölcsön mögött ,egyszer nem is kell...

OK tegyük fel,hogy csak nyilvántart CHF-ben...nem kellett rendelkezésre bocsátani..

Ha nincs CHF mögötte,akkor hogyan értelmezhető a “forrásköltség“ változás?

Egyszerű a kérdés....

Sherlock # 2012.12.25. 20:45

Én azt mondom hogy valószínűleg van és hogy valószínűleg nem kell lennie.

Ha nincs CHF mögötte,akkor hogyan értelmezhető a “forrásköltség“ változás?

Ezt a félmondatokból megint csak nem lehet tudni, de a felek szerződési szabadsága miért ne terjedhetne ki fikciók létrehozására?(„Segítek: mintha azt adott volna...”)

ObudaFan # 2012.12.25. 21:35

Attól, hogy te nem CHF-et kaptál kézhez (mivel valószínűleg nem is arra volt szükséged, tekintettel arra, hogy a magyar piacon lakást általában nem CHF-ért adnak) még a hitel forrása lehetett deviza. Az igaz, amit Sherlock írt, hogy a felek szerződéses szabadságába éppen beleférne, hogy ne így legyen, de én a magam részéről aligha bíznám a pénzem olyan bankra, amelyik forint forrást hitelez ki, de devizában tartja nyilván, mert egy esetleges forinterősödésnél az a bank csődbe fog menni.

Ycal # 2012.12.26. 18:02

Köszönöm Obudafan,

Most már,csak az érdekelne,hogy mi van,abban az esetben,ha a két fél eltérően értelmezi a szerződést?

ObudaFan # 2012.12.26. 18:41

Mi lenne? A bíróság dönt a Ptk. azon szabálya alapján, hogy a szerződési nyilatkozatot vita esetén úgy kell értelmezni, ahogyan azt a másik félnek a nyilatkozó feltehető akaratára és az eset körülményeire tekintettel a szavak általánosan elfogadott jelentése szerint értenie kellett.

Ycal # 2012.12.26. 21:11

Obudafan:
A ptk. 207-re gondolsz?

"A bíróság dönt a Ptk. azon szabálya alapján, hogy a szerződési nyilatkozatot vita esetén úgy kell értelmezni, ahogyan azt a másik félnek a nyilatkozó feltehető akaratára és az eset körülményeire tekintettel a szavak általánosan elfogadott jelentése szerint értenie kellett."

Te ezt a feltételt hogyan értelmezed a "szavak általánosan elfogadott jelentése szerint"?

A bank az adós részére xxxx svájci frank összegű kölcsönt bocsát rendelkezésre, tekintettel az adós azon igényére, hogy yyyy forint iránti finanszírozási igényt a bank kifejezetten CHF elszámolással elégítsen ki.

ObudaFan # 2012.12.26. 21:16

Ezt már megbeszéltük. Nem értelmezünk sehogy egy sok oldalas szerződésből kiragadott három sort.

Ycal # 2012.12.26. 21:38

OK,

Abban az esetben , ha a két fél a szerződést eltérő módon értelmezi, beszélhetünk konszenzusról?

Egyáltalán létrejött a szerződés?

Nem lehetséges, hogy "rejtett disszenzussal" állunk szemben?

ObudaFan # 2012.12.27. 10:10

Nem lehetséges. A felek titkos fenntartása vagy rejtett indoka a szerződés érvényessége szempontjából közömbös.
Az egyébként sem falószínű, hogy te CHF-et szerettél volna kézhez kapni a magyarországi lakásvásárlásodhoz, és ez ráadásul csak ennyi idő után jut eszedbe.

Ycal # 2012.12.27. 16:37

Obudafan:

Az igaz, amit Sherlock írt, hogy a felek szerződéses szabadságába éppen beleférne, hogy ne így legyen, de én a magam részéről aligha bíznám a pénzem olyan bankra, amelyik forint forrást hitelez ki, de devizában tartja nyilván, mert egy esetleges forinterősödésnél az a bank csődbe fog menni.

Ha ezt így gondolod, akkor mi a véleményed a következő feltételről?

"....minden esetben forintban folyósítja, de a folyósítás napján érvényes deviza vételi árfolyamon számított CHF összegben tartja nyilván....."

Ha a te szavaiddal élve egy esetleges forinterősödésnél az a bank csődbe fog menni, akkor miért rak a szerződésbe egy ilyen kikötést?

Szeretne csődbe menni, vagy forintgyengülésre számít?

Ha nem számít árfolyamváltozásra, akkor felesleges....

Sherlock # 2012.12.27. 17:15

Ahhoz neked (ügyfélnek) mi közöd?

ObudaFan # 2012.12.27. 17:16

Ycal

Ha egyszer érted a szerződésedet, mire jó az, hogy meglehetősen gyengén megpróbálod totálisan félremagyarázni? :)

Ycal # 2012.12.27. 18:17

Sherlock:

Ahhoz neked (ügyfélnek) mi közöd?

Semmi közöm nem lenne , abban az esetben,ha nem akarna tőlem nem létező, ezen szerződéssel kapcsolatban fel nem merülő, virtuális, stb, költségekre hivatkozva súlyos pénzeket beszedni....

Sherlock # 2012.12.27. 18:25

Te nem nagyon érted ezt a kapitalizmus dolgot, igaz?

Ycal # 2012.12.27. 18:27

Obudafan:

Ha egyszer érted a szerződésedet, mire jó az, hogy meglehetősen gyengén megpróbálod totálisan félremagyarázni? :)

Az , hogy én értem a szerződésem, az nem jelenti azt, hogy a két feltétel nemteljesülése esetén is jogosult a bank, árfolyam erősödés és forrásköltség emelkedés jogcímen plussz követelést érvényesíteni.

A két feltétel:

xxxx svájci frank összegű kölcsönt bocsát rendelkezésre

a folyósítás napján érvényes deviza vételi árfolyamon számított CHF összegben tartja nyilván

Ha nem volt rendelkezésre bocsátás, akkor pusztán a nyilvántartásba vett összegnek sosem lesz forrásköltsége és árfolyam emelkedése...

Ha érted mire gondolok....

ObudaFan # 2012.12.27. 18:32

Na jó, én feladtam. Leírtam már én is sokszor, meg még vagy hárman, érthetően, magyarul.

Sherlock # 2012.12.27. 18:33

Ezt nem lehet érteni, Obudafan sem fogja. :)