Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Sherlock # 2014.08.22. 16:39

Talán közelebb áll a valósághoz, ha azt mondjuk, nagyjából ugyanolyan kaliberű emberek ültek a tanács jobb és bal oldalán.

Bár azt nem értem, hogy egy kis szar takszöv miért állt be a nagyok mögé a pofonosztásba, túl sok esélye nem volt annak, hogy megsajnálják őket.

csakaszpari # 2014.08.22. 15:27

üdv, ha a devizahitelemet nem fizetem, akkor mit tehet velem a bank? a követelés jogosságát nem ismerem el, bíróság előtt nem tehet velem semmit, mert az ügyet felfüggesztik, behajtó nem járhat el ellenem, mert nem ismerem el a követelést. ha nem jól gondolkodom, szóljatok.

ObudaFan # 2014.08.20. 20:37

peet78

Persze, hogy van, pervesztesség esetén jelentősen nőnek a költségeid.

peet78 # 2014.08.18. 18:02

Tisztelt Jogászok!

Egy Merkantilos autós devizahitellel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
2007 augusztusában vettem fel 2,5M Ft. hitelt 10 évre. Folyamatosan fizetem még a mai napig fix törlesztővel. Pár hónapja egy levelükben még 2,3M tartozást mutattak ki, ami kiverte a biztosítékot. Természetesen a szerződésen egy aláírás szerepel, és minden szám forintban van megadva. Nagy valószínűséggel semmis lehet ez a szerződés is, de a pereskedés elég sokba kerülne és időigényes így a következőt gondoltam ki:
Ha nem fizetek tovább, akkor a bank felmondja a szerződést, és fizetési meghagyást küld, amire nekem ellent kell mondanom, így csak perrel követelhetné a szerinte jogos összeget. Biztos küld behajtót, de az elvileg nem viheti el az autót. Bár még az is elképzelhető, hogy odaadnám neki, én úgy sem tudom eladni, amíg nincs nálam a törzskönyv.
Van valami egyéb buktatója ennek a gondolatmenetnek, vagy járható út lehet arra, hogy ne keljen többet fizetni?
Az opciós jog törlését megkértem, még nem jött válasz.

ObudaFan # 2014.08.05. 13:38

Árfolyamrés-ügyben nem túl valószínű, mivel azt azonnal fel fogja függeszteni a bíróság.

Daddy. # 2014.08.05. 12:23

Tisztelt Jogászok!
Én is rendelkezem jelzálog devizahitellel. Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a kormány által létrehozandó, devizahitelesekre vonatkozó törvény életbe lépése előtt - nem vagyok biztos benne, hogy minden devizahiteles helyzetét megnyugtatóan fogja rendezni a törvény, és ha jól tudom ez már minden devizahitelre vonatkozik, kizárva a további jogorvoslati lehetőséget-, érdemes-e még bármilyen jogi lépés megfontolása , ill. meglépése a bankokkal szemben. Gondolok itt a kereset benyújtására a bíróságra pl. az árfolyamrés miatti visszatérítés, vagy a semmissé nyilvánításra, stb. Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.08.05. 11:28

Szlavi

Persze, bármikor kérhetsz a banktól kimutatást, ha pedig valami nem stimmel a kimutatásban, az MNB-hez lehet fordulni.

Szlavi # 2014.08.05. 07:49

Tisztelt Fórumozók!

Kérdéssel fordulnék hozzátok, Lombard Lizingnel van auto hitelem, mostanában nézegettem a szerződésemet és azt fedeztem fel, hogy svájci frank hitelről van szó,és csak forintban szerepel minden összeg kiveve milyen arfolyamon kaptam meg a hitelt, igy meg azt sem tudom hogy mekkora osszeg van vissza a hitelembol frankba vagy egyaltalan mennyi frankot kaptam a hitel felvetelkor.
Ezzel fordulhatok valami jogorvoslatert?
Köszünet a valaszert!

sünmama # 2014.08.04. 15:03

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm a hozzászólását!
A szerződést áttekintve a túlfizetés esetét nem említi meg.A törlesztés futamideje annyiban változott,hogy 2007-ben az utolsó törlesztés esedékességét 2017-re határozta meg,majd a 2011-ben kapott tájékoztató már 2018-at jelöli meg.

ObudaFan # 2014.08.03. 12:14

sünmama

Van a szerződésben valamilyen speciális rendelkezés arra, hogy túlfizetést követően hogyan alakulnak a részletek? Ugyanis túlfizetésként kell ezeket az összegeket figyelembe venni.
Ha nincs erre a szerződésben semmi, akkor az én véleményem szerint a számolt túlfizetés összegével úgy törleszted a későbbi részleteidet, ahogy akarod, amíg van túlfizetésed, hiszen amíg az "el nem fogy", addig nem eshetsz késedelembe.
De igazából a teljes szerződéses konstrukció részletes ismerete alapján lehetne válaszolni.

ObudaFan # 2014.08.03. 12:07

Diszi

Annyiban nem szabályos, hogy így szerintem nem teljes bizonyító erejű magánokirat, de a szerződés érvényességét nem érinti.

Sherlock # 2014.07.30. 14:42

Különbözet valószínűleg nem jár vissza, mivel tőke-előtörlesztésként kell figyelembe venni minden túlfizetést ami az árfolyamrésből ered. A másik két dologban nem egyértelmű (nekem) az MNB útmutatás, a futamidő szinte biztosan rövidül, a havi fix szerintem nem (vagy ha csökken is, az sem lesz érezhető).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.30. 13:08

Tudja az Öregisten!

sünmama # 2014.07.30. 12:58

Tisztelt Fórumozók!
Autóhitellel kapcsolatban alábbi kérdésem lenne Önökhöz:
deviza alapú,változó futamidejű kölcsönszerződésnél,fix összegű törlesztőrészlet során (2007.-ben lett kötve,120 hónapra)járhat-e majd vissza különbözet vagy csak a futamidő fog rövidülni? Esetleg a havi fix összeg fog csökkenni?
Előre is köszönöm a választ!

Diszi # 2014.07.30. 11:34

Tisztelt Jogászok!

Az utóbbi idők autóhiteles híreit hallván elővettük mi is a hitelszerződésünket és egy hibát véltünk felfedezni, amelyre eddig nem is gondoltunk.
A szerződés amiről beszélek egy K&H Bankos "Kölcsönszerződés gépjármű vásárlási kölcsönhöz". A szerződés végén a felek aláírták, majd alatta található a 2 tanú. Az egyik tanú viszont ugyanaz, aki a bank nevében és a kereskedő nevében aláírt. Ez így szabályos lenne? Illetve ha ez nem szabályos, nem e merül fel az, hogy ehhez a szerződés típushoz nem szükséges tanúzás? Előre is köszönöm segítségüket, mert ez alapján szeretném a bankkal felvenni a kapcsolatot. Ha esetleg meg tudnák írni, hogy ez a tanúzás milyen jogszabályban, hol lelhető fel, úgy én is át tudoam olvasni! Köszönöm!!

groszfater@gmail.com # 2014.07.29. 06:59
HLJudit # 2014.07.28. 19:32

Tisztelt Jogászok! 2007-ben vásároltam egy Szuzuki autót,svájci frankos hitelre,melynek törlesztése a végtelenségig tartana. Ugy tudom, amennyiben nem volt aláirási joga az autókereskedőnek,semmis lehet a szerződés.Ugyan megkértem az MNB-től a közérdekü információt,hogy igaz-e a feltételezésem az autókereskedésről, nem kaptam határidőre választ.Egyébként a bank neve felett egy kis olvashatatlan szignó található, más aláiró nincs az a utókereskedés részéről.Semmissé lehet tenni ezt a szerződést? A keresetet ügyvéd nélkül is be lehet nyujtani,pénz hiánya miatt? Semmisség esetén ,hogyan számolnak? Köszönettel várom válaszukat.

egyéni vállalkozó

ObudaFan # 2014.07.23. 06:17

Látatlanban em igazán lehet megmondani. Fordulj a bankhoz és ha nem kapsz megnyugtató választ, az MNB-hez.

ius latratus # 2014.07.22. 08:05

Kizárt, hogy a lízingcégek ki tudnának fizetni majd annyi követelést. Némelyik szépen meg is rokkan majd. Akkor majd okoskodhat mindenki... Igen, ilyen rohadék vagyok.

pancsita # 2014.07.22. 07:08

Tisztelt jogászok! 2009. juliusban vettem egy gépkocsit a lombardon keresztül.Svájci frank alapu volt ,akkor 148ft-on. Fix -en fizettem a havi részleteket,de a különbözet ugye gyűlt,gyűlt. Így 2011 okt elején magánúton szereztem kis pénzt és teljesen kifizettem és inkább azt fizetem ,mert sokkal emberségesebb kölcsön. Amikor a kocsit teljesen tisztáztam ,akkor a számlában benne volt a deviza különbség összege és annak kamatai is.A kérdésem az lenne ,hogy ezek után jár -e nekem vissza valami ,hisz 1,177M-át vettem fel és közel 4 milla lett kifizetve,összesen a majdnem két év alatt és a teljes kifizetéssel együtt.Mondjuk ebben benne volt a lezárás meg egyéb ilyen kezelési költség is.Ha járna esetleg vissza nekem is,akkor nekem kell -e a lombardhoz fordulnom vagy ők automatikusan nézik azt is kinek jár vissza és mikortól indul az az öt év ,ami az elavulásnak számit.Gondolom ,ha jár vissza ,akkor az én esetemben nem a jóváírás ,hanem már a visszafizetés dominál. SEGÍTSÉGÜKET ELŐRE IS KÖSZÖNÖM ÉS SZÉP NAPOT ÖNÖKNEK!ÜDV! Pancsita

ObudaFan # 2014.07.22. 05:18

Snoopenz

Véleményem szerint igen. Első körben magához a bankhoz.

Snoopenz # 2014.07.21. 12:10

Tisztelt Hozzáértők!

Olyan kérdésem lenne, lehetséges, hogy már van ilyen téma , de nem találtam..
A Raiffeisennél vettünk fel CHF alapú lakáshitelt úgy 6 éve. Ezt a hitelt 1,5 éve kiváltottuk egy Takarékszövetkezeti forinthitellel. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben jár-e nekünk az árfolyam rés miatti visszatérítés? Mivel úgy olvastam, ha sima hitellel váltottuk ki a hitelünket akkor igen...illetve kihez kellene fordulni ez ügyben?

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.07.20. 20:07

Muci12

Nem évült el. A bankhoz kellene fordulni első körben. Ha a bank nem tesz semmit, akkor szerintem az MNB-hez.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:45

Éppenséggel nem mond rossz dolgokat.
Van az úgy, hogy egy idő után már nem derül ki - mert meg se hallgatod az illetőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:44

Nekem az a véleményem, hogy szégyen, hogy még kamarai tag.
És még csak nem is a devizás ügyekben tanúsított magatartása legdurvább. Van ennél rosszabb is.