Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Ycal # 2012.12.28. 22:02

Az rendben van amit ők írnak, csak nem lehet annyira megerőszakolni a magánjogot, hogy alá tudd szubszumálni amit te szeretnél.

Én nem akarok semmit megerőszakolni, nekem teljesen megfelel a semmis szerződés és az eredeti állapot visszaállítás :-)

Obudafan akar mindenáron hatályosítani vagy érvényessé nyilváníttatni.....

Sherlock # 2012.12.28. 22:25

Az ember nem érti meg azt amit nem akar...(nem lesz eredeti állapot - én pl. azt sem tudnám megmondani mi az eredeti állapot, szerintem te sem)

Amúgy te komolyan gondolod, hogy itt valaki bevállalja azt hogy több tízezer svájci frankos elkezdjen eredeti állapotot helyreállítani? Ettől azért még az országgyűlésben is több eszük van, nem hogy a Kúrián.

Ycal # 2012.12.28. 23:42

Az ember nem érti meg azt amit nem akar...(nem lesz eredeti állapot - én pl. azt sem tudnám megmondani mi az eredeti állapot, szerintem te sem)

Sherlock:

Már sikeresen meggyőztetek, hogy nem kell CHF-et rendelkezésre bocsátani, elég, ha a szerződés szerint nyilvántartja.

Mivel semmis a szerződés, felejtsd már el, hogy valamikor volt egy aláírt papír (max. ki lehet vele törölni)

Ha nem lenne a szerződés szerint CHF nyilvántartás, akkor normál forintkölcsönről beszélnénk.

Vagyis a banknak visszajár az adósnak folyósított forintja (ha bizonyítja, hogy CHF-et adott , akkor a CHF-nek megfelelő összeg), az adósnak pedig visszajár a befizetett összeg, a bírósáb megítélhet még kamatot mindkét fél számára.

Amúgy te komolyan gondolod, hogy itt valaki bevállalja azt hogy több tízezer svájci frankos elkezdjen eredeti állapotot helyreállítani? Ettől azért még az országgyűlésben is több eszük van, nem hogy a Kúrián.

Ezt pont egy joghallgató mondja?

Szánalmas......

Ilyen hozzáállással még sokra viheted....

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.29. 08:10

Sherlock hozzáállásával egyetlen baj van: hogy még mindig foglalkozik a zöldségeiddel. Túlteng benne a pedagógiai optimizmus.

ObudaFan # 2012.12.29. 08:48

Bapanka

Az oklista hiánya miatt sem az egész szerződés semmis, hanem az a része, hogy egyoldalú nyilatkozattal módosítható a szerződés.
Megjegyzem, ezeknek a devizahitel-szerződéseknek az esetében az eredeti állapot az árfolyamváltozás miatt nem állítható helyre abban az esetben sem, ha a teljes szerződés érvénytelen bármely okból, így nem nagyon marad más, mint a hatályossá nyilvánítás. Így a teljes szerződés érvénytelenségének a megállapítása aligha a hitelesek érdeke, mert ez csak azt jelentené, hogy a mai árfolyamon esedékessé válik a hitelösszeg egésze.

ObudaFan # 2012.12.29. 08:53

Ettől azért még az országgyűlésben is több eszük van

Sherlocknak általában igaza van, de ebben az esetben a közelmúlt fejleményeit egyáltalán nem vette figyelembe.

Obudafan akar mindenáron hatályosítani vagy érvényessé nyilváníttatni.....

Persze, mert én meg is értettem a Ptk. érvénytelenségi rendszerét, nem csak elolvastam.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.29. 09:09

:O)

Ycal # 2012.12.29. 10:48

Obudafan:

1.probléma

Megjegyzem, ezeknek a devizahitel-szerződéseknek az esetében....

Ezek nem devizahitel-szerződések....ezek csak deviza elszámolású szerződések emlékszel?

2.probléma

....az eredeti állapot az árfolyamváltozás miatt nem állítható helyre abban az esetben sem, ha a teljes szerződés érvénytelen bármely okból...

Obudafan most szeretnélek téged igézni:

Ha a szerződés szerint a banknak CHF-et kellene átadnia neked, akkor természetesen ez lenne a helyzet. De mivel a szerződés szerint a bank CHF elszámolással forintot ad........

Ha a szerződés csak azért van, hogy a CHF elszámolásra jogalapot teremtsen a banknak, akkor hol van itt árfolyamváltozás?

Ycal # 2012.12.29. 11:04

Kedves Mindenki,

Szép vélemények.....

Lefordítom halandó nyelvre Sherlock mondandóját.

Hiába, semmisek a szerződések és hemzsegnek a tisztességtelen feltételektől, nem lehet a törvények szerint eljárni, mert a bankok nem adhatják vissza a jogtalanul beszedett összegeket, mert már osztalékba kifizették.....azon az apróságon pedig, nem szabad fennakadni, hogy több ezren lettek öngyilkosok , mert nem tudták fizetni a törlesztőrészletet, amit valószínűsíthetően minden jogalap nélkül emelt meg a bank mondvacsinált indokokkal....,mert kérem a kapitalizmusban az erősebb kutya......

ObudaFan # 2012.12.29. 11:50

Ha a szerződés csak azért van, hogy a CHF elszámolásra jogalapot teremtsen a banknak, akkor hol van itt árfolyamváltozás?

A CHF elszámolásnál. Ahogy ezt is megbeszéltük már vagy százszor.

nem lehet a törvények szerint eljárni, mert a bankok nem adhatják vissza a jogtalanul beszedett összegeket, mert már osztalékba kifizették...

Senki nem ezt írta. Ha nem fizette ki senki osztalékban, akkor is a törvény szerint kell eljárni: ha csak részlegesen érvénytelen a szerződés, akkor nem az egész érvénytelen főszabály szerint, ha pedig az egész érvénytelen lenne, akkor sem lehet helyreállítani itt az eredeti állapotot. A törvény szerint.

Ha hiszed, ha nem, nem fog rajtad segíteni egy kicsit sem, ha ekkora elképesztő marhaságokat hordasz össze.

azon az apróságon pedig, nem szabad fennakadni, hogy több ezren lettek öngyilkosok

Ez természetesen akkor is tragikus, ha aligha igaz az a több ezer. Viszont ettől még baromságokat írsz, így a megoldáshoz egyáltalán nem kerülték közelebb. Az, hogy már csak ez a marxista demagógia maradt, világosan mutatja, mennyire nem.

Ycal # 2012.12.29. 12:08

Obudafan:

A CHF elszámolásnál. Ahogy ezt is megbeszéltük már vagy százszor.

Ha a szerződés létre sem jött, mert ipso iure semmis és nem a megtámadás miatt válik érvénytelenné, akkor honnak veszed a CHF elszámolást?

A CHF elszámolást csak a szerződés tartalmazná nem?

Obudafan:

Hol látsz te itt részlegesen érvénytelen szerződést?

A dec.07-ei ítélet szerint a szerződés nem tartalmazza az árfolyamrés százalékosan kifejezett értékét, ami egy költségelem vagyis a Hpt 213. c értelmében semmis....

213. §693 (1)694 Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza

1. a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét,

Hol látsz te ebben részleges semmisséget?

Ycal # 2012.12.29. 12:09

Bocsánat:

......részleges érvénytelenséget....

ObudaFan # 2012.12.29. 14:36

Az ebben a topicban megjelent 20-30 rosszabb-jobb érv közül ebben éppen nem. Csak ennek a jogkövetkezménye sem az, amit te szeretnél. Megjegyzem, a bíróság sem ezt mondta a hírek szerint.

Ycal # 2012.12.29. 17:12

Obudafan:

Akkor abban egyetértünk,hogy az árfolyamrés hiánya esetén nincs olyan,hogy részleges érvénytelenség....

Miért kellene a hírekből tájékozódni mikor fenn van a neten az egész ítélet....

Ycal # 2012.12.29. 18:21

Obudafan:

Most , hogy eljutottunk ilyen sokáig és váltig állítod,hogy nem lehet eredeti állapot visszaállítani, elmondom, hogy egy kicsit csaltam.... én már olvastam a december 7-i ítéletet :-)

Csakhogy ne kelljen keresgélned a hírek között:

"Mindezek alapján a másodfokú bíróság a peres felek 2006. november. 14.-én kötött kölcsönszerződésenek - a Hpt. 213 (1) bekezdésenek c pontján alapuló - semmisségét állapította meg akként, hogy az elsőfokú bíróság ítéletét közbenső ítéletnek tekintette, s azt a PP. 253 (2)bekezdése alapján megváltoztatta. Ezzel a másodfokú bíróság a kereseti kérelem jogalapja felől érdemben határozott, az összegszerűség tárgyában az elsőfokú bíróságnak kell felolytatnia a további eljárást az alábbiak szerint.

A Ptk. 237 (1) bekezdése szerint az érvénytelen szerződés esetében a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet kell vissazaállítani.

Az érvénytelenség általános jogkövetkezménye, hogy a felek által célzott joghatások nem érhetők el, az ilyen ügyletnek kötelem keletkezető hatálya nincs. A szerződéskötést megelőző állapot helyreállításának vagyis a teljesített szolgáltatások kölcsönös egyidejű visszatéréítéséen van helye.(Miután jelen ügyben az érvénytelenség a Hpt. 213 (1) bekezdésének rendelkezéséen alapul, értelemszerűen a részleges érvénytelenség , vagyis a egyes szerződési kikötések érvénytelensége szóba sem kerülhet.)

Ennek tükrében , illetve a 1/2010.(VI.28) PK véleményben foglaltak szerint az elsőfokú bíróság által vizsgálandó, hogy a felperes a kölcsönszerződés alapján mely idópontokban milyen összegeket fizetett meg, s azt milyen összegű, a Ptk 301.(1) bekezdése szerint számítandó kamat terheli. Az ennek eredményeként kapottösszeg és a felperes által az alperesnek ténylegesen már megfizetett összeg egybevetése alapján határozható meg a felperest a szerződés semmissége folytán esetlegesen megillető alperesi tartozás összege"

ObudaFan # 2012.12.29. 21:19

Most már én is elolvastam, és az első 7 oldallal egyet is értek. Viszont a 8. oldallal kapcsolatos megállapítás szerintem nem fog így maradni, ha a Kúriát megjárja az ügy, mert szerintem ellentétes az 1/2005. számú PJE határozattal. Megjegyzem, azt a megállapítását, hogy az eredeti állapot helyreállítható lenne, a Törvényszék gyakorlatilag nem indokolta. (Bár azt elárulom, hogy ha az ügy továbbmenne, akkor a felperesi oldalon arra hivatkoznék, hogy az alperes rosszhiszeművé vált azzal, hogy nem tüntette fel ezt a költséget a szerződésben, és a PJE a rosszhiszemű szerződő félre más szabályokat alkalmaz, mint a nem rosszhiszeműekre; szerintem még ezzel lehetne leginkább indokolni ezt a rendezést, ha egyáltalán, de erre a törvényszéki ítéletre sajnos jellemző, hogy ebben a körben nem látszik, hogy a Törvényszék az indokokat egyáltalán átgondolta volna.)

Ycal # 2012.12.31. 13:14

Obudafan:

Megjegyzem, azt a megállapítását, hogy az eredeti állapot helyreállítható lenne, a Törvényszék gyakorlatilag nem indokolta.

Nem lehetséges, hogy a törvényszék úgy értelmezte a dolgot, ahogy mi is beszéltük?

Vagyis , hogy csak sima forintmozgások voltak..... a CHF kizárólag a szerződésben szerepel, mint nyilvántartási deviza.....az elsőfok, majd meghatározza, hogy ki milyen teljesítést tud bizonyítani és ez alapján elszámolnak....

Így a szerződés létre nem jötte miatt , az árfolyamváltozás fel sem merülhet...

(Bár azt elárulom, hogy ha az ügy továbbmenne, akkor a felperesi oldalon arra hivatkoznék, hogy az alperes rosszhiszeművé vált azzal, hogy nem tüntette fel ezt a költséget a szerződésben, és a PJE a rosszhiszemű szerződő félre más szabályokat alkalmaz, mint a nem rosszhiszeműekre; szerintem még ezzel lehetne leginkább indokolni ezt a rendezést, ha egyáltalán, de erre a törvényszéki ítéletre sajnos jellemző, hogy ebben a körben nem látszik, hogy a Törvényszék az indokokat egyáltalán átgondolta volna.)

Köszi a felvetést, körbe járjuk ezt is...:-)

ObudaFan # 2012.12.31. 13:25

Ha így értelmezte, helytelenül értelmezte. Nem tudjuk, hogy értelmezte, mert ezt nem is indokolta.

Sherlock # 2012.12.31. 14:19

Döntsd már el, hogy semmis vagy létre sem jött.

Ycal # 2012.12.31. 14:29

Sherlock:

Én úgy tudom,hogy a semmis szerződés és a létre nem jött szerződés között az ítélkezési gyakorlat nem tesz különbséget. Mert jogkövetkezményük megegyezik...

De biztos ezt is rosszul tudom...

Obudafan:

Én ezen rész miatt gondoltam az, amit írtam:

..... a 1/2010.(VI.28) PK véleményben foglaltak szerint az elsőfokú bíróság által vizsgálandó, hogy a felperes a kölcsönszerződés alapján mely idópontokban milyen összegeket fizetett meg....

Sherlock # 2012.12.31. 14:46

De biztos ezt is rosszul tudom...

Igen, meglepő módon.

..... az 1/2010.(VI.28) PK véleményben foglaltak szerint ...

Ez a bekezdés meg nem indokolás. A PK véleményben legalább 3 eltérő jogkövetkezmény van, mindegyiknél le van írva hogy mikor célszerű alkalmazni. Le kellett volna írni, hogy melyik jogkövetkezményt alkalmazzák és miért (igazán cool meg akkor lett volna, ha leírják hogy miért nem a többit).

ObudaFan # 2012.12.31. 15:50

A semmis szerződés és a létre nem jött szerződés jogkövetkezményei közelről sem azonosak. Létre nem jött szerződést nem lehet sem orvosolni, sem hatályossá nyilvánítani.

Ycal # 2012.12.31. 15:56

OK,pontosítok....

Itt az idézett mondat után következő is:

A semmis szerződés és a létre nem jött szerződés között az ítélkezési gyakorlat nem tesz különbséget. Mind a semmisség okából érvénytelen szerződés, mind pedig a nem létező szerződés következménye az eredeti állapot helyreállítása.

Vagyis általában megegyezik, kivéve, hogy semmisnél további lehetőségek is fennállnak.
Hatályossá lehet nyilvánítani,stb...

Ycal # 2012.12.31. 15:57

Sherlock:

Le kellett volna írni, hogy melyik jogkövetkezményt alkalmazzák és miért (igazán cool meg akkor lett volna, ha leírják hogy miért nem a többit).

Tudod, hányszor éreztem én is ezt a válaszaid olvasva.... :-)

Ycal # 2012.12.31. 16:04

Sherlock:

Le kellett volna írni, hogy melyik jogkövetkezményt alkalmazzák és miért...

Te is olvastad az ítéletet , mint Obudafan vagy rögtönzöl?

....Ezzel a másodfokú bíróság a kereseti kérelem jogalapja felől érdemben határozott, az összegszerűség tárgyában az elsőfokú bíróságnak kell felolytatnia a további eljárást az alábbiak szerint.

Melyik jogkövetkezményt kell alkalmazni:

A Ptk. 237 (1) bekezdése szerint az érvénytelen szerződés esetében a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet kell vissazaállítani.

Miért:

Az érvénytelenség általános jogkövetkezménye, hogy a felek által célzott joghatások nem érhetők el, az ilyen ügyletnek kötelem keletkezető hatálya nincs. A szerződéskötést megelőző állapot helyreállításának vagyis a teljesített szolgáltatások kölcsönös egyidejű visszatéréítéséen van helye.(Miután jelen ügyben az érvénytelenség a Hpt. 213 (1) bekezdésének rendelkezéséen alapul, értelemszerűen a részleges érvénytelenség , vagyis a egyes szerződési kikötések érvénytelensége szóba sem kerülhet.)

Mit csináljon az elsőfokú bíróság:

...az elsőfokú bíróság által vizsgálandó, hogy a felperes a kölcsönszerződés alapján mely idópontokban milyen összegeket fizetett meg....