Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Sherlock # 2014.07.01. 09:01

Jézusom...

Ycal # 2014.07.01. 08:55

Obudafan:

"Nem, azt a CHF-et lehet más devizaként értelmezni, amit ezek a szerződések tartalmaznak.”"

De a szerződések nagy részében csak a forint összeg van meghatározva, amiből a CHF-et kellene kiszámolni a vételi árfolyam segítségével, ha a forint szerinted sem értelmezhető "Más devizaként", abban az esetben a Ptk 231. nem lehet diszpozitív jogszabály e szerződéstípusnál, mert az csak a

"Más devizában meghatározott tartozás" átszámításához adja meg a használandó árfolyamot(MNB)....

ius latratus # 2014.07.01. 08:30

Attika

Hülyeség. Hogy jelölhetne német márkát 2005-ben?

ObudaFan # 2014.07.01. 05:51

Vagyis Szerinted Obudafan a forintot lehet "más deviza"-ként értelmezni?

Nem, azt a CHF-et lehet más devizaként értelmezni, amit ezek a szerződések tartalmaznak.

Ycal # 2014.06.30. 22:48

Sherlock:

"Pont ezen ironizáltam, hogy mennyire nem vagy hajlandó felfogni, holott meg vagyok győződve arról, hogy nem a képességeidet haladja meg, hanem az elvakultságod nem engedi.”"

Csak hát nem az a kérdés, hogy 10 millió HUf, az 10 millió HUF-e, hanem , hogy mennyi CHF?

Azt pedig az árfolyam ismerete nélkül nem igazán lehet megmondani :-)

Sherlock # 2014.06.30. 20:44

10 millió Forintnyi CHF pedig 10 millió Forint!! :-)

Pont ezen ironizáltam, hogy mennyire nem vagy hajlandó felfogni, holott meg vagyok győződve arról, hogy nem a képességeidet haladja meg, hanem az elvakultságod nem engedi.

jatektar # 2014.06.30. 17:29

Gondolom ... igen !

Dr.Attika # 2014.06.30. 17:16

A DEM "dojcse markot" jelent, ahogy Bánhidy Laci bácsi fogalmazott a Bújtor-filmekben?

jatektar # 2014.06.30. 15:51

2005-ben hitelt vettem fel a BAF-tól.
A szerződés megszűnt, mert egyösszegben előtörlesztettem.
Az időszaki részletes elszámolásban az utolsó tétel könyvelése 2009.07.09.-e.

Most kikértem a BAF-tól hiteles másolatban ezen 2005-2009-ig élt és már lezárt szerződés valamennyi iratát.

Voltak szivesek és másolatban megküldték részemre a szerződéshez tartozó ÁSZF-et is amely hatályban volt és mellékletként a szerződés részét képezi.

És itt jött az igazi meglepetés:
"A 19.3.2. Deviza alapú szerződés pontban rendre minden helyen DEM/HUF szerepel !!!" Sehol nincs benne CHF !

A hitelszerződésben pedig a "CHF" alapú szerepel,
s ez alapon fizettem végig nekik.

Itt hogy játszik az elévülési idő ?

A szerződés létrejött ? Semmis ?
(szerződéses akarat hiánya, hibás,valótlan adatok szerződéses szerepeletése, stb.)

Semmisségre lehet perelni őket, ilyenkor nincs elévülési idő ?

Semmisség, megtámadhatóság ?

Ycal # 2014.06.30. 15:41

Talán KBS-től kellene megkérdezni, hogy a

"meghatározott" szó szinonimája-e a "meghatározandó"-nak :)

Ycal # 2014.06.30. 15:36

Sherlock:

"Két méternyi hüvelyk pedig két méter.”"

Ezen sokat gondolkoztál Sherlock?

Akkor ezek szerint:

10 millió Forintnyi CHF pedig 10 millió Forint!! :-)

Az a probléma, hogy a példádból annak kellene kiderülni, hogy 2 méter, az hány hüvely, abban az esetben, ha a hüvelyk hossza mindig változik és nem annak, hogy hány méter :-)

Sherlock # 2014.06.30. 12:11

Két méternyi hüvelyk pedig két méter.

Ycal # 2014.06.30. 12:05

Obudafan:

Ebben az esetben, hogy lehet a Ptk 231-et diszpozitív jogszabálynak kimondani, hol a "Más pénznemben meghatározott tartozás"?”

Ott, ahol "a szerződés egyéb rendelkezéseiből következően egyértelmű, hogy a kölcsön devizában kerül megállapításra".

A mondatban "kerül" és nem "került" szerepel....

Ebben az esetben előbb kellene alkalmazni a Ptk 231-ből levezetett árfolyamot és csak utána jönne létre a "más devizában meghatározott" tartozás.....

Vagyis Szerinted Obudafan a forintot lehet "más deviza"-ként értelmezni?

ObudaFan # 2014.06.30. 10:59

A másik szokásos meghatározási mód az, hogy a kölcsönt forintban határozzák meg, de a szerződés egyéb rendelkezéseiből következően egyértelmű, hogy a kölcsön devizában kerül megállapításra, a szerződésben meghatározott időpontban az ott meghatározott pénzintézet deviza vételi árfolyama figyelembe vételével.

Ebben az esetben, hogy lehet a Ptk 231-et diszpozitív jogszabálynak kimondani, hol a "Más pénznemben meghatározott tartozás"?

Ott, ahol "a szerződés egyéb rendelkezéseiből következően egyértelmű, hogy a kölcsön devizában kerül megállapításra".

Ycal # 2014.06.29. 15:31

Obudafan:

Ha a szerződésben kizárólag egy HUF összeg van, az nem devizahitel.

A szerződésben az van, hogy 15.6 millió HUF-nak megfelelő folyósításkori vételi árfolyamon számolt CHF.

Azt nem egészen értem, hogy viszonylag nyilvánvaló dolgokba miért lenne érdemes belekötni.

A 2/2104 PJE azt mondja, hogy tisztességtelen a különnemű árfolyam alkalmazása , de mivel
„Nem szükséges viszont a feleknek megállapodni olyan kérdésekben, melyet jogszabály rendez.”
a Ptk 231 diszpozitív jogszabály alapján lehet vételi árfolyam helyett MNB-vel számolni....

A 6/2013 PJE viszont ezt mondja:

Deviza alapú kölcsönszerződéseknél két tipikus módja van a kölcsönösszeg meghatározásának.

Vannak olyan deviza alapú kölcsönszerződések, melyek a kölcsönt devizában határozzák meg és a szerződés egyéb rendelkezései nem hagynak kétséget afelől, hogy a devizát a szerződésben meghatározott időpontban, a szerződésben – tipikusan – a kölcsönt nyújtó pénzintézet vételi árfolyamán (lízingszerződés esetén, ha a lízingbe adónak nincs saját árfolyama, a szerződésben meghatározott pénzügyi intézmény vételi árfolyamán) kell átszámítani forintra.

Itt OK a Ptk 231, mert van "Más pénznemben meghatározott tartozás"

A másik szokásos meghatározási mód az, hogy a kölcsönt forintban határozzák meg, de a szerződés egyéb rendelkezéseiből következően egyértelmű, hogy a kölcsön devizában kerül megállapításra, a szerződésben meghatározott időpontban az ott meghatározott pénzintézet deviza vételi árfolyama figyelembe vételével.

Ebben az esetben, hogy lehet a Ptk 231-et diszpozitív jogszabálynak kimondani, hol a "Más pénznemben meghatározott tartozás"?

Itt pont a Más pénznemben lévő tartozást kellene kiszámítani :-)

Akkor lenne erre a kiszámításra disszpozitív a Ptk 231, ha valami hasonló lenne a szövege:

Más pénznemben meghatározandó tartozást a fizetés helyén és idején érvényben levő pénznemben kifejezett árfolyam (ár) alapulvételével kell átszámítani.

Az kicsit gáz lenne, ha mind a CHF-et , mind HUF-t lehetne érteni a jogszabályban lévő "más pénznem" alatt, ahogy épp a kedvünk tartja :-)

Ycal # 2014.06.29. 15:10

Sherlock:

Miért nem? :-)

ObudaFan # 2014.06.29. 11:53

Mi van akkor , ha a szerződésben HUF összeg van meghatározva és a CHF tőkeösszeget kellene kiszámítani?

Ha a szerződésben kizárólag egy HUF összeg van, az nem devizahitel. DE attól még, hogy a szerződésben van HUF összeg is, az még lehet devizahitel. Azt nem egészen értem, hogy viszonylag nyilvánvaló dolgokba miért lenne érdemes belekötni, azoknak nagy sikere eddig sem volt (lásd: 6/2013 PJE).

Sherlock # 2014.06.29. 10:34

Nem.

Ycal # 2014.06.28. 16:05

Nem lehet, hogy Kúria e felett a pici logikai bukfenc felett elsiklott, ami abból adódik , hogy a 231. kizárólag lerovásról rendelkezik, de a kirovásra nem igazán használható, mikor a forint összeg ismert?

Ycal # 2014.06.28. 15:07

Obudafan:

Valóban diszpozitív. És a Kúria döntésére tekintettel ezt kell alkalmazni.

Mi van akkor , ha a szerződésben HUF összeg van meghatározva és a CHF tőkeösszeget kellene kiszámítani?

Ptk. 231. § (2) Más pénznemben vagy aranyban meghatározott tartozást a fizetés helyén és idején érvényben levő árfolyam (ár) alapulvételével kell átszámítani.

Ismert a forint összeg: 3 000 000 HUF:

Más pénznemben meghatározott tartozás = ??????

A forintnak mi az árfolyama?

ObudaFan # 2014.06.28. 11:19

Szerintetek a Kúria mostani jogegységiében szereplő Ptk. 231. § (2) bekezdése valóban diszpozitív rendelkezés és használható a Kölcsön tőkeösszegének a kiszámítására?

Valóban diszpozitív. És a Kúria döntésére tekintettel ezt kell alkalmazni.

Anyarigó # 2014.06.21. 19:49

Tisztelt Emojra és B. Anita!

Köszönöm megtisztelő leveleteket melyet privát mailben kaptam meg.
Félre értések elkerülése végett nem azért nem válaszoltam mert lusta vagyok vagy már kivívtam a saját harcom.
Számomra is akkor lesz végre vége ha majd a banktól megkapom a " nullás igazolást."
Viszont tudomásul kell venni, hogy minden " deviza alapú hitel" más és más történet.
Nekem személyi kölcsönöm van, ez a jelzálogosok hiteléhez képest csepp a tengerben.
Így nincs közjegyzői okiratom, adóstársam, kezesem.
Annyit tudok javasolni számotokra, hogy ha veszítek a fáradtságot akkor a hiteles magyar fórumán megtaláljátok a levélváltások többségét.
http://www.hitelesmagyar.com/…lvanos-forum
Keresőbe: OTP Nyrt. s miután ez megvan a " válaszlevél. 2. verzió" linkre kell kattintani.
2013 nyaráig menjetek vissza.
Remélem kiindulópontnak tudtok használni belőle valamit.

Üdvözlettel,
Anyarigó

TheElf # 2014.06.18. 21:58

Hogyne csökkenne az összeg forintban? Hiszen a devizában nyújtott hitel kapcsán az adósság sem 9 millió forint lenne, hanem adott mennyiségű frank. Ezért változik az adósság összege forintban az árfolyammal.

Amúgy ez a változás mindkét irányban megtörténik.

Nem véletlen viszont az, hogy míg az árfolyamkockázat főszabályként tisztességes, rögtön felmerül egy másik gond.

Egy alapvető gond van: Ahhoz, hogy egy szerződést az akaratoddal egyezőként fogadj el, meg kell érteni. Ez viszont véletlenül sem csak a devizahitelekre lenne igaz. Ezért egy ésszerű mértékű tájékozódást tanúsító fogyasztó számára érthető szerződés lehet csak tisztességes.

Ha megnézzük akkor a legtöbb banki hitel szerződés, de a közművek szerződései, a távközlési szolgáltatók szerződései is iszonyat hosszúak. A jog iránt nem érdeklődő ember számára nem érthetőek. Nem tudja milyen jogszabályok alapján hogyan kell ezeket értelmezni.

De 10 adósból 9 azt sem tudja, hogy egy annuitásos forinthitel kamat kockázata mikor, milyen mértékben képes a törlesztőrészletet megváltoztatni. Egy devizahiteles számára nem egyértelmű, hogy egy annuitásos devizahitel alacsony kezdeti THM-e és a kamatkockázat kapcsán milyen mértékben változhat meg a törlesztőrészlet.

A fő kérdés mint kiderült, nem a devizahitel minősége. Hanem hogy, van egy átláthatatlan szerződés és hozzá tartozó kezelhetetlen iratcsomag. Nem érted. Nem értheted, akkor hogy a fenébe lenne tisztességes eljárás ezt így aláíratni? Hogy a fenébe lenne tisztességes ez, ha az adott gazdálkodó szervezetnek nem kerülne semmibe egy korrekt, közérthető összefoglalóval indítani a szerződést ahol MINDEN jelentős kockázat benne van?

Ycal # 2014.06.18. 14:42

KBS, Sherlock , Obudafan:

Szerintetek a Kúria mostani jogegységiében szereplő Ptk. 231. § (2) bekezdése valóban diszpozitív rendelkezés és használható a Kölcsön tőkeösszegének a kiszámítására?

A deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződésekben szereplő vételi és eladási árfolyamok, mint átszámítási árfolyamok helyett az Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyama válik a szerződés részévé a Ptk. 231. § (2) bekezdésében meghatározott diszpozitív törvényi rendelkezésre tekintettel,

Fiat iustitia # 2014.06.15. 02:59

A fenti táblázatot Menyhért Péter 850 ezer forintos személyi kölcsönének banki elszámolása alapján készítettük. A táblázat pőrén mutatja be a csalást. Az ügyfél havi egyenlegét svájci frankban nyilvántartó harmadik oszlopban a záró- és nyitótételnél különböző számoknak kellene állniuk, mivel az eltérő árfolyamok miatt a svájci frankos nyilvántartás tételeinek is eltérőnek kellene lennie. Ezzel szemben itt egyforma adatokat találunk. Itt bukik ki a hiba, vagyis elmarad a nyilvántartás aktualizálása, ez emeli meg rejtett módon a tartozást.