Tisztelt hozzáértők:
Rejtett hiba-e, ha egy 2 éves épület "mozog" és emiatt a falak, csempék kis mértékben megrepednek?
Rejtett hiba-e, ha nappali fölött van a szomszéd egyik vizesblokkja, a nappali sarkában pedig a szennyvízejtő, ami miatt minden zaj felerősödve hallatszik át (epillátor használat, pisilés, zuhanyzás) a vízcsorgás pl. olyan hangos, hogy a szocreál panelek alagsorában lévő fedetlen ejtőknél lehet csak hasonlót hallani)
Mondhatja-e erre az eladó, hogy az nem a megvett lakás baja? (szerintem azé, mert ha nem is a lakásé, a társasházé ami ugye közös tulajdon tehát tulajdoni hányad erejéig azt is megvettem)
A lakás rejtett hibája-e, ha társasház kiviteli terveitől sok helyen eltérő gépészet miatt a lakás komfortszintje alacsonyabb a szerintem elvárhatónál, úgy mint:
- 6-8 liter vizet ki kell engedni, mire megjön a melegvíz (a tervben ellentétben a felhasználási ponttól távolabb van a keringetettre tervezett leszálló ág ami talán nem is keringetett), aminek a hőmérséklete folyamatosan ingadozik és a tervezett 50°C hőmérsékletet nem éri el.
Ha a fentiek hibák is - kijavíttatni nem tudom:
- Repedt csempe nem pótolható mert állítólag nem kapni már olyat.
- A gépészet egyrészt közös tulajdon másrészt az egész lakást szét kéne bontani miatta.
Ilyenkor lehet árcsökkentési igénnyel élni?
Jól értem-e, hogy csak az eladón kérhetem számon a szavatossági igényeim, hiába új az ingatlan? (vállalkozás építette de első magánszemély-tulajtól vettem aki 2 évet használta)
Köszönöm a véleményeket!