Ez a kérdés kicsit rosszul sikerült....
Ki volt az építtető ?
Mit jelent a pár év?
Mi szerepel a szerződésben?
Ez a kérdés kicsit rosszul sikerült....
Ki volt az építtető ?
Mit jelent a pár év?
Mi szerepel a szerződésben?
Tisztelt Fórumozok,
szeretném a segítségüket kérni.
Új ingatlant vettünk az építtetőtől. A megvásárlás után pár évvel derültek ki hibák. A kérdésem az lenne, hogy mennyi szavatosság van ebben az esetben, illetve mit lehet tenni a hibák kijavítását ki fizeti meg?
Előre is köszönöm válaszukat.
Nem sok esélyed van pénzt látni az eladótól...
Hisz, neked kell(ene) mindent bizonyítani.
Üdvözlöm Önöket!
Hasonló problémám van nekem is! A használt ingatlanban meghibásodott a kazán vezérlő panelja, aminek javítási költsége közel százezer forint volt. A lakásból az eladó december körül albérletbe költözött, mi pedig csak január közepén vettük át a lakás kulcsait. A kazán ki volt kapcsolva és már üzembe sem tudtuk helyezni. Az eladó váltig állítja, hogy csak kikapcsolta a kazánt, meghibásodásról nem tud. Valamikor volt egy wc beázás is a felső szomszéd felől, amit nem javíttatott meg, csak hungarocell lapokkal eltakart, ezt is most fedeztük fel.
Érdemes pert fontolni, vagy így jártunk és próbáljuk a moziról lemondva megspórolni a javítás költségeit?
Köszönettel:
Tantras
Andrea, a korrektségre nem tértem ki, de evidens, hogy ha tudom, hogy egy döcögős, véres torkú cirkóval adom el, akkor még pár hétig-hónapig fennáll a lehetősége, hogy elromlik, és részt kell vállaljak a javításban.
Ha legjobb tudomásom szerint, és az elmúlt években amúgy hiba nélkül üzemelő cirkóval adnám el, akkor azért jogosan élnék fenntartásokkal.
Igaz, az eladó alapesetben egy kicsit jobb helyzetben van a vevő perkényszere és bizonyítási kényszere miatt.
A kérdező nem tért ki erre, erkölcsi állásfoglalást nem kért.
"Vevő beköltözése után 1 héttel jött elő a hiba."
Egy hét alatt meg is buherálhatták. Az esetleges per során erre is ki kell térni!
Én laikus vagyok, de szerintem a cirkó egyértelműen lakásberendezés (ld : https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…), ezért igen, szavatossággal tartozol a működéséért, de csak akkor, ha se a korából nem következik a hiba, se kellő gondossággal fel nem ismerhető a hiba, és ha a hiba már a teljesítéskor is fennállt.
Ha a cirkó egy hétig még szabályosan üzemelt, akkor utóbbi nem nagyon állhat fent. Ráadásul a fentieket a vevőnek kell bizonyítania.
Én elhajtanám, ha akar, pereljen be, és bizonyítsa be, hogy
1.: a hiba már a birtokbaadáskor fennállt, ÉS
2.: nem volt felismerhető kellő gondosság mellett sem, ÉS
3.: a berendezés életkorából, használtságából nem lehetett számítani erre a hibára.
Szerintem csekély esélye van, de sok költség lenne.
Üdvözlöm!
Mint eladó felelek -e a lakásban tönkrement 10 éves cirkó kazánért?
Vevő beköltözése után 1 héttel jött elő a hiba.
Köszönöm a válaszát.
A fő kérdés továbbra is az, hogy a szavatossági jogok között én mint vevő (jogosult) választhatok-e a Ptk. 6:159.§ (2) szerint, vagy csak az ott jelölt sorrendben (bár azt, hogy ez sorrend lenne, azt a jogszabály nem mondja, csak azt, hogy az egyik szavatossági jogról a másikra történő áttérés esetleges költségeit meg kell fizetnem).
A többletköltséget nyilván a vállalkozónak kell viselnie, onnantól az a kérdés, hogy elengedhetetlen-e az elköltözés és mennyi időre.
Köszönöm! A hiba a bejáráskor nem volt érzékelhető, de a hiba tényén nincs is vita. Az én kérdésem lényegében arra irányul, hogy a szavatossági jogok között én mint vevő választhatok-e a Ptk. 6:159.§ (2) szerint (Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint...)?
buszgyuri! Gondolom bejártátok a lakást,akkor nem tünt fel hogy a burkolatok mozognak,parketta recseg? Ezek aligha rejtett hibák -szerintem-, a felujitás után a kivitelező elvileg garanciát vállal. De meg kell próbálni.
Kedves Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy a szavatossági jogok sorrendjében jogosultként élhetek-e a kijavítás helyett az árleszállítási igénnyel:
Használt lakást vásároltam, a szerződés szerint teljes körűen felújítva. A birtokbaadást és a beköltözést követően kiderült, hogy a burkolatok szakszerűtlenül lettek letéve, a járólapok mozognak, a fuga repedezik, a parketták recsegnek. Az eladó vállalja a kijavítást, de ehhez fel kellene szedni a burkolatokat, ki kell szedni a beépített bútorokat (amit még az eladó épített be), ki kell bontani az ajtókat, tehát jelentős többletmunka és többletteher lenne. Azon kívül négytagú családunknak a kijavítás idejére el kellene költözni. Számítanak a fentiek olyan érdeksérelemnek (aránytalanságnak), amely miatt a kijavítás helyett az árleszállítást igényelhetek? Vagy egyébként is én döntöm el, hogy kijavítást, vagy árleszállítást igényelek, eleve én választhatok? Előre is köszönöm a válaszokat!
Persze, ebben az esetben is felel az eladó, hacsak a szerződésből más nem következik.
A jelenlegi szabályok szerint egy év az elévülési idő, de nyugszik az elévülés addig, amíg a vevő menthető okból nem érvényesíti az igényét, például a rejtett hibát nem veszi észre. De az igényérvényesítés határideje szempontjából megint más szabályok vonatkoznak a 2014. március 15. előtt kötött szerződésekre.
Ha az ingatlan eladója sem tudta azt pl hogy rossz a tető mert mondjuk x évig lakatlan volt a ház akkor a vevőnek érdemes bármi jogi útra mennie?
Tehát ha mindenki úgy tudta és állította hogy szuperjó a ház de mégse akkor ilyenkor mi a helyzet?
Hány évig lehet az adásvételtől reklamálni?
Ha szavatossági alapon szeretne fellépni, az valóban elévülhetett. Viszont- mint írod - repedésről van szó, arra van jogszabályon alapuló jótállás, amely jóval hosszabb idő, mint a szavatosság. Annak kell utánanézni, hogy az adott épületszerkezetre mennyi ez az időtartam, és hogy még azon belül vannak-e. 310-es kárt valóban lehet érvényesíteni, őt éven belül, viszont ott már - úgy ahogy írod - a kötelezett ki tudja menteni magát azzal, hogy ő esetleg nem is tudott a hibáról.
Adott egy használt ingatlan, aminek a rejtett hibája az adásvételt követő 10 hónap jött elő. Vevő amint észrevette a bajt, azt megreklamálta eladónál, aki visszaírt, hogy nem foglalkozik a dologgal, pereljék be ha akarnak valamit. A vevő ezt követően csak egy jó évvel később indított pert a bíróságon, tehát még a vásárlástól számított három éven belül, de már az észleléstől és közléstől számított hat hónapon túl. Elévült a szavatossági jogainak bírósági követelhetősége? Ha esetleg igen, a Ptk. 310 § alapján marad még esélye? Ha igen, kimentheti magát az eladó azzal, hogy a hiba okaként megjelölt dologról nem tehet, ő megbízást adott kivitelezőnek és építésvezetőnek hogy minden rendben legyen, nála nem volt soha repedés, jóhiszeműen adta el a házat vevőnek? Előre is köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit, névtelenül.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
A teljesítménysütiket a weboldal kulcsfontosságú teljesítménymutatóinak megértésére és elemzésére használják, ami segít a látogatók számára jobb felhasználói élményt nyújtani.
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
Az analitikai sütiket arra használják, hogy megértsék, hogyan lépnek kapcsolatba a látogatók a weboldallal. Ezek a sütik segítenek anonim, statisztikai információt szolgáltatni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalom forrásáról stb.
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
A hirdetési sütiket arra használják, hogy a látogatókat releváns hirdetésekkel és marketingkampányokkal találkozhassanak. Ezek a cookie-k nyomon követik a látogatókat a webhelyeken keresztül és információkat gyűjtenek, hogy személyre szabott hirdetéseket jeleníthessenek meg.
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
Az egyéb kategorizálatlan sütik azok, amelyek elemzése folyamatban van, és még nem kerültek kategóriába sorolásra.
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |