sérelemdíj


Sajtos55 # 2017.01.12. 22:44

Tisztelt Fórumozók!

Ügyem röviden egy személyi jogsértést követő sérelemdíj per. Az alperes a jogalapot elismerte.

Röviden a tényállás.
Az alperes előre jelzett ártó szándékkal kepmasommal, telefonszámommal,nevemmel felregiszralt egy társkereső oldalra ahol a valós nemi érdeklődésemnek ellentétes profilt hozott létre a megbizasom nélkül. A helyzetet súlyosbítja, hogy erősen velelmezhetoen kommunikált a nevemben ( bizonyítás folyamatban.)

Kérdésem: bírósági határozatok alapján mekkora serelem díjat érdemes kérném
Illetve milyen jogsértést kovetett el ha a létrehozott profillal a megbizasom nélkül nyilatkozott ( kommunikált felhasználókkal)?
Ha ez kiderül akkor azt ebben a perben ervenyesitsem, ha igen mennyire számít súlyosbító körülménynek?

Ha tudnak bírósági hatarozatszamokat megadni a témában nagy segítség lenne

Válszuk köszönöm,
A

drbjozsef # 2017.01.13. 07:35

Stage,

ha tudod mit akarsz, es csak formailag akarod helyes alakba onteni, akkor a birosagi panasznapon megteheted. Itt jogi tanacsot nem kapsz, de az ugyintezo a formai-alaki kovetelmenyekben segit.

Ha jogi segitseg is kellene, van egy csomo jogsegelyszolgalat ingyen is, a birosagokon is szokott lenni havonta egyszer-ketszer. Hivd fel az ugyfelszolgalatot, es kerdezd meg.

ImreK # 2017.02.25. 22:12

Tiszteletem!

Törvényszék tárgyalja a sérelemdíjas pereket?
Sérelemdíjas perek illetéke mennyi?

Burn Out # 2017.02.25. 22:29

ImreK: az illeték notórius perlekedők és feljelentgetők esetében konkrétan 1.000.000,- Ft

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.26. 07:57

Nem is igaz. Épp láttam egyet, 600 ezerrel megúszta. (Első fokon, ha fellebbez, akkor összesen már majdnem másfél millió lesz. :) )

Dr.Attika # 2017.02.26. 08:11

Kockázat nélkül nincs nyereség.

ImreK # 2017.02.26. 20:15

Tárgyalásokon is így kommunikáltok?

:D

Mert akkor a siralom kabaré is befigyel. :D

Nem lehet komolyan venni az ilyen "szakembereket".

Dr.Attika # 2017.02.27. 06:49

Imrek!
Ön sérelemdíj megfizetése iránti pert akar kezdeményezni egy véletlenül máshova küldött email miatt. De azt sem tudja, hogy ilyen perekre melyik bíróságnak van hatásköre és mennyi polgári peres eljárás illetéke. Viszonylag egyszerűen megtudhatja, ha a tárgyszavakat beüti a keresőbe. Ön azt várja, hogy mi itt jogászok segítsünk ebben a pereskedésben? Segítsünk abban, hogy egy ügykezelő életét tönkretegyük. Ha megindítja a pert, akkor bizonyosan megszüntetik az ügykezelő munkaviszonyát. Ne számítson ebben segítségre.

ObudaFan # 2017.02.27. 17:02

Ha csak serelemdij iránt indul a per, akkor csak 30.000.000 Ft pertargyertek felett törvényszéki hatáskör. Ha a felperes a személyiségi jogsérelem objektív szankcióit is kéri megallapitani, akkor pertargyertektol függetlenül oda tartozik. Az illeték foszabaly szerint a pertargyertek 6%-a, de minimum 15.000 Ft.

pestszentlorinc # 2017.11.22. 10:08

Rágalmazás/becsületsértés ügyben a büntetőperben megállapíthatnak sérelemdíjat a felperes javára vagy azt utána külön polgári perben kell kérnie?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.22. 10:26

Szerintem azon múlik, amit ObudaFan vázolt alább: ha csak a sérelemdíjat kéri a sértett, arról a büntető ügyben eljáró járásbíróság dönthet. Ha viszont az objektív jogkövetkezmények valamelyikére is irányul a kérelem, az törvényszéki hatáskör, ezért járásbíróság nem bírálhatja el.

(Nem tudom megállni, hogy meg ne jegyezzem: képtelenségnek tartom, hogy a sérelemdíj iránti kérelem ne tartalmazza a jogsértés megállapítása - mint objektív jogkövetkezmény - iránti kérelmet is - de a jelenlegi joggyakorlatban ez a képtelenség a fősodor.)

pestszentlorinc # 2017.11.22. 10:37

Köszönöm a választ, járásbíróság tárgyalja az ügyet. Elképzelhető, hogy a büntetőperben az állam javára befizetendő pénzbüntetést és azon kívül a felperes részére fizetendő sérelendíjat is megítélnek egyszerre?

ObudaFan # 2017.11.22. 14:24

Szentem a buntetoeljarasban sérelemdíjat nem lehet megallapitani, csak vagyoni kártérítés, tehát külön polgári per kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.22. 15:48

A hatályos Be. "polgári jogi igényről" ír, mint olyanról, amelyet elbírálhat a büntetőbíróság is. Nem látom be, miért ne lenne a sérelem díj iránti igény "polgári jogi igény".

magus perde # 2019.04.23. 11:38

Kedves Fórumozók,

egyes polgári bírósági ítéletekben eltérő a sérelemdíj iránt indult perek esetében a pertárgyértékre és ebből az peres eljárási illeték mértékére való hivatkozás.
Megyei bíróság első fokon (ahol indul Pp. szerint) kereseti követelés szerinti összeget veszi alapul a pertárgy értéknél, míg másodfokon a fellebbviteli Ítélőtábla korrigálta már ítéletében a nem ismert pertárgyértékű perekben az Itv. /1990. évi XCIII. törvény/ 39. § (3) bekezdés b) pontja alapján írt 600.000 forintra.

Tekintélyes mértékű sérelemdíj iránti igényt terjeszt elő a fél egy induló ügyben. Az illeték mértéke véleményem szerint nem kérdés, de egy huzamosabb bizonyítás esetén a kereseti követelés szerint meghatározott pertárgy érték után - egy esetleges elutasítás miatt - jókora perköltséget jelent a felperesnek a követelt összeg utáni illetékelés és ügyvédi munkadíj.

Kérdések:

  1. Álláspontotok szerint a pertárgy értékét mi határozza meg? /Én egyetértek az Ítélőtábla másodfokú tanácsával, azaz nem ismert pertárgyérték, megyén elsőfok, 600e./
  2. Bármekkora mértékű sérelemdíj igénynél ez a nem ismert pertárgyértékhez, azaz 600e-hez igazodik az ügyvédi munkadíj kérdése is?

Mérlegeléssel állapítja meg a bíróság, de a pertárgy-érték is irányadó lehet.

Köszi,

Cs

ObudaFan # 2019.04.23. 12:48

Pp. 21. § [A pertárgy értékének számítása]
(1) A per tárgyának az értéke -a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a keresettel érvényesített követelés vagy más jog értékével egyezik meg.

Szerintem ez alapján nem lehet kevesebb, mint az érvényesített sérelemdíj.
Ha a sérelemdíj minimális és objektív szankciók is vannak a keresetben, akkor viszont nyilván nem lehet kevesebb az illeték, mint amit a csak objektív szankciókra indított perre kellene leróni, csak azért, mert van még egy minimális sérelemdíj igény is.

magus perde # 2019.04.23. 13:09

Kedves ObudaFan,

kevesebb nem is, maga a nem ismert pertárgyérték besorolás a kérdés. Észrevételt köszönöm, a kereseti követelés megállapítás és tartózkodás és ezekhez kapcsolódik a sérelemdíj igény. Mivel ez nem kártérítési alakzat többé, így nem is viselkedhet akként, mint pertárgyérték alapja.

A fő követelés tehát nem behatárolható értékkel, így a csatlakozó sérelemdíj követelés sem lehet összegszerűen a 21. § szerinti keresettel érvényesített követelés.

Tehát egy nyilvánvalóan eltúlzott sérelemdíj igény esetén, meglátásod szerint az illeték alapja marad-e minden esetben fix 600e, ha megyei hatáskör?

Szerintem igen.

Cs

ui: fővároson most kaptunk egy első fokú, sérelemdíj követelést pertárgy értékül vevő ítéletet. Ellenérdekű félként nem nagyon izgat, mert nyertünk, de felperesként más ügyben érdekes lesz.

ObudaFan # 2019.04.24. 07:21

Szerintem az érvényesíteni kívánt sérelemdíj alapján kell az illetéket számolni. Ha egyszer egy meghatározott pénzkövetelést érvényesít a felperes, akkor az nem meghatározhatatlan pertárgyérték. Annak, hogy ez nem kártérítésként viselkedik, nem sok köze van ehhez, mert nem csak kártérítés, hanem bármilyen más jogcím alapján is meghatározott lehet a pertárgyérték.

trance75 # 2019.07.08. 08:01

Jó napot! Van-e lehetőség bármilyen jogorvoslatra,sérelemdíjra,ha egy pszichológiai vizsgálat téves diagnózisa miatt,a gyámhatóság kiemelt a családból egy kiskorút,illetve büntető eljárást is kezdeményezett. 13 hónapja történt,azóta ügyészség lezárta bűncselekmény hiányában a nyomozást. A gyermekkel közvetlen érintkező szolgálatok,intézmények, nem erősítették meg a feltételezett gyanút. Gyermeklehelyezési perben,tanúként sem erősítették meg,soha,semmit,mégy csak hasonló dolgot sem láttak a gyermek viselkedésében,1 év alatt. 3 pszichológus is vizsgálta azóta a gyermekünket,a szülőket is ketten, közülük ketten igazságügyi szakértők, és ők sem erősítették meg a gyanút. Feltehetően,egy teljesen más tevékenységet mutatott a gyermekünk a vizsgálat alatt (beilleszkedési problémák,majd hiperaktivitás gyanúja miatt folyt a vizsgálat) és félreértette a pszichológus. Nincs még bírósági döntés,végzés (gyermekelhelyezés) Sok apró momentum van,nem akarok regényt írni,de pl. a tárgyaláson szinte semmire nem emlékezett a pszichológus,és szemrebbenés nélkül hazodott egy olyan dologban,ami ha igaz lenne,akkor ő felelősségét elvetné,megmagyarázná döntése szükségességét, viszont, a szülők egy teljesen érdek nélküli hazugságát jelentené. Amit mellesleg,előző tárgyalásokon már jegyzőkönyvbe mondott mindkét szülő,és mindkét nagyszülő is megerősített. (Egyáltalán nem tartjuk a nagyszülőkkel a kapcsolatot,és nem is mondtuk,hogy a nagymama beteg,minden nap oltja magát,és ezt a gyermek többször látta) Ezt a tevékenységet értette félre szerintünk. Természetesen ezeket elmondtuk neki,hiszen normális beszélgetés folyt ,a legelső vizsgálatkor a szülőkkel. Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2019.07.08. 08:13

Majd ha esetleg bebizonyítottad, hogy a diagnózis téves, perelheted a tévedő szakértőt. Az, hogy más szakértő meg hatóság nem bólogat a diagnózishoz, még nem ellenbizonyítás.
Ha a megoldás helyett a felelőst keresed, soha nem jutsz el a megoldásig. Ezt jól tanuld meg!

trance75 # 2019.07.08. 08:25

Hogyan tudom bebizonyítani,mikor nem voltunk a helységben a vizsgálatkor? Nekem elég gyanús,hogy tanúként,bíróságon nem valós dolgot mondott. A többi kérdésre,amit feltett a bíróság,ügyvéd,gyámügy képviselője,azt válaszolta: nem emlékszik. Viszont kérdés nélkül kiselőadást tartott,hogy neki ez kötelessége volt jelenteni,nem mérlegelhetett,bizonyítéka nincs rá,nem is kell hogy legyen. Ha jelent egy gyanút,utána ő nem követi a dolgot,nem tudja mi történik,a jelzést nem ő tette a gyámügy felé. Azért megkérdezte: "lehet-e vmit tudni a kislányról?" Kitért rá,hogy milyen kellemetlenül érzi magát, remegett a keze,mikor a személyit odaadta a bíróságnak, elsápadt,mikor szembesítve lett a nagymamával. Akkor kezdett el magyarázkodni,ezt is kérdés nélkül,hogy ő nem tudta hogy beteg,meg hogy oltja magát injekció belövővel stb... A lényeg akkor,ha lesz bizonyítékom,akkor lehet esélyem. 13 hónapja nem láttuk a kislányunkat,pedig semmit nem tettünk,amivel árthattunk neki... Köszönöm a választ!

gerbera317 # 2019.07.08. 09:06

Ha ennyire erőltetni akarod a dolgot, pereld be a pszichológust. Majd a bíróság kirendel egy másik szakértőt, akitől a pszichológus ügyvédje meg fogja kérdezni, hogy a rendelkezésre álló adatok/jelek/tünetek alapján ő is gyanúsnak találta-e volna a dolgot, és ha erre a válasz az lesz, hogy 'igen', akkor ott megbuktál. Már írtam, nem érted: ha itt most legfőbb célod a felelős keresése és sérelmdíjra történő lehúzása, abba bele fogsz bukni, és a kislányodat sem látod viszont. Más célt kellene kitűznöd.

trance75 # 2019.07.08. 09:17

Értem. Csak ő letagadta,hogy tudott a nagymama betegségéről,sőt,egyenesen azt mondta,egyáltalán nem tartjuk a kapcsolatot a nagyszülőkkel,mikor szembesült vele,hogy a nagymama megmutatta,hogyan használja a belövőt. Tehát ő a rendelkezésre álló adatok,jelek,tünetek közül egyet letagadott,amiről pedig tudomása volt. És a lényege az egésznek,mert félreérthető,ugyanis a hasa alját szokta ülve injekciózni,mivel kerekesszékes. Nincs mindig segítsége,kénytelen volt egyedül is elsajátítani a folyamatot.Szóval teljes mértékben igazad van.

Vini00002 # 2019.09.21. 05:44

Jó reggelt!

Véleményekre, tapasztalatokra lennék kíváncsi, feltéve,ha már van valakinek. 1 hónappal ezelőtt autóbaleset ért. Én voltam a vétlen, ugyanis egy kereszteződésben nem kaptam meg az elsőbbséget. Eljárást indítottak a vétkes sofőr ellen, aki már a helyszínen elismerte,hogy hibázott. Az autóm totálkárosra tört. Legjobban a 2 térdem sérült (műszerfalba beütöttem), ami miatt azóta is táppénzen vagyok, ugyanis képtelen vagyok ellátni a munkám.(helyszínek felkeresése autóval,és helyszíni szemlék megtartása a fő munkám) Saját vállalkozásomban dolgozom,de most kénytelen vagyok külső embereket alkalmazni, hogy a meglévő ,és az időközben megjelenő új ügyfelek megkereséseinek eleget tudjak tenni. Nyilván ez nekem mind mind plusz költség. A kérdésem az lenne, hogy láttam több céget is,aki hirdeti magát interneten, hogy eljárnak helyetted a biztosítónál,és valóban megszerzik azt az összeget ami jogosan jár.(gépjármű értéke, táppénz kiesés,sérelemdíj..) Valakinek van ilyen jellegű tapasztalata?
Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2019.09.21. 07:28

Miért nem fogadsz inkább ügyvédet? Asse drágább.