Végrehajtás idegen ingatlanon?

andzsinszan # 2005.09.26. 18:04

Hát igen jelenleg itt tartunk, hogy kiállították, rákerült a tul.lapra, ezt persze megfellebbezték a bennelakók. Tudjátok így "fejből", hogy ilyenkor milyen határidők vannak? Ha végre megszüleik a tűrésre kötelezési ítélet/végzés, akkor onnantól fogva mennyi időn belül kell az eljárásnak véget érnie és hányszor fellebbezhetnek az ellenérdekű felek?

ObudaFan # 2005.09.26. 19:02

Mármint mi került a tulajdoni lapra? Már a végrehajtási jog? Akkor ugyanis már nincs halasztó hatályú fellebbezés. Vagy csak perfeljegyzés? Mert akkor időben határ a csillagos ég.

andzsinszan # 2005.09.27. 07:24

Na ez jó kérdés, sztem a végrehajtási jog.

andzsinszan # 2005.09.27. 07:30

de közben megtaláltam a közjegyzői okiratot, namost ez 2002. okt 21-én kelt és 2003 márc31-ig kellett volna fizetnie apukának és ma ugye 2005 szept. vége van:((((

Az okirat 7. pontja kimondja, hogy apuka "az ingatlant értékesíteni kívánja és az értékesítésből befolyt vételárból fogja a fennmaradó megváltási összeget megfizetni". - értékesítette és nem fizetett.

aztán itt van egy a jelzálogjogból következő szabály, ami ugyan bekerült az okiratba de a dolgok jelenlegi állása szerint szinte semmi jelentősége nincsen: "az e szerződéseel létrejött zálogjog és zálogkötelezetti felelősség a zálogjoggal biztosított követelés biztosítékaként akkor is fennmarad, ha a zálogjoggal biztostott követelés kötelezettje személyében változás következik be".

andzsinszan # 2005.09.27. 07:34

Megkérdeztem igen a végrehajtási jog került rá, ui. jelenleg a bíróságnak kellene a határozatot meghozni a kielégítés tűrésére, csak ugye az ellenérdekű felek megfellebbezték azt, hogy milyen jogon:) került rá a végrehajtási jog az ő ingatlanjukra, amikor nem is ők a zálogkötelezettek.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.27. 09:51

Obudafan igazad van tényleg ki kellett volna állítani a zálogszerződés alapján a vh záradékot
andzsinszan ezt az elutasító végzést megfellebbeztétek?
egyébként nem értem hogy mit fellebbeztek meg az ellenérdekű felek a vh jogot a végrehajtó jegyezteti be az ingatlan-nyilvántartásba a bejegyzést meg lehet fellebbezni a földhivatalnál
ekkor e fellebbezés ténye bekerül az ingatlan-nyilvántartásba
vagy ami még lehetséges, hogy a végrehajtó intézkedése ellen kifogást terjesztenek elő a bíróságon

ObudaFan # 2005.09.27. 17:20

Ez utóbbinak van csak értelme, mert a földhivatali fellebbezésben csak arra hivatkozhatnának, hogy a végrehajtó ezt nem is kérte, de arra nem, hogy ha kérte, jogszerűen kérte-e. A végrehajtási kifogásnak halasztó hatálya nincs, úgyhogy akkor most miért is nem megy ki a végrehajtó foglalni? Ha csak hiányos a vh. záradék, akkor 1xűen annak módosítását kell kérni. (És a nármális végrehajtó erre fel is hívja az ügyfél figyelmét, hiszen neki is érdeke a siker.)

andzsinszan # 2005.09.27. 19:03

Most az van, hogy a bejegyzést támadták meg, a végrehajtási jog bejegyzését azzal, hogy nem is ők a zálogkötelezettek. Ilyenkor persze nem tudom mi történik, a bíróság vizsgálja e meg a fellebbezést ill. bírálja el. ÉS azt az infót kapták, hogy a végrehajtás elrendelésekor elvileg van egy tárgyalás ahová a feleket behívják (ennek pl. nem tudom mi értelme). Én most azt mondtam nekik ha letelik a fél év akkor írjanak a bíróság elnökének egy levelet, végülis ez nem egy bonyolult szakmai vitákat is kiváltó gazdasági ügy, amit hónapokig kell tanulmányozni, hanem egy egyszerű rutinmunka. Most már csak arra várnak, hogy a bíróság mondon egy "áment".

Kérdés az, ha elrendelik a végrehajtást akkor ugye ezt megint megfellebbezik, ezzel megint elmegy nem tudom mennyi idő - halasztó hatály??? - a végrehajtás elrendelésétől mennyi időn belül van foganatosítás? És ilyenkor persze azt sem tudom, hogy a dologi kötelezettet mire kötelezik, költözzön ki határidőt tűznek, vagy adja el és pénztartozást+kamatokat fizesse meg, vagy kiiírják az árverést...

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.28. 13:49

ha végrehajtási kifogásról van szó ennek el nem bírálása gyakorlatban gátolhatja a végrehajtót a további ingatlannal kapcsolatos cselekmények elvégzésében /most kerülne sor az ingatlan becsértékének a meghatározására/
azonban a múltkor nem említettem hogy mivel a vh jog bejegyzése foglalásnak minősül igénypert is lehet indítani, ami azonban halasztó hatályú
egyébként még mindig nem értem ha a zálog kötelezett ellen –obudafan helyes észrevételének megfelelően- téves álláspontra helyezkedve nem állították ki a vh záradékot akkor miként jegyezte be az ingatlanra a vh jogot a végrehajtó, ez a lépése szerintem nem helyes –mert az ingatlan tulajdonos ellen nincs vh záradék- más kérdés ha rá írod a vh záradék nyomtatványra a helyrajzi számot akkor gondolkodás nélkül bejegyzik
ha igényperről van szó akkor ott a keresetlevelet már meg kellett volna kapnotok, ha sürgetni szeretnéd az eljárást inkább írj a bírónak és kérd t határnap kitűzését és kérd tájékoztatását hogy a t kitűzésének van e felek által elháríthatatlan akadálya /egyébként a pp-ben van olyan szabály ami a beadványok megvizsgálására nézve 30 napos határidőt ír elő persze a gyakorlat szó szerint kiábrándító…/
de ha igény perről van szó ott tényleg nekik áll a zászló /bocs de nem tudok pontosabban fogalmazni mert nagyon kusza tényállást vázoltál az utolsó hozzászólásodban/
obudafan mit értettél azon, hogy módosítsa a vh záradékot /kijavításra gondoltál?/
egyébként nálunk volt már példa arra hogy megfellebbeztük a földhivatali bejegyzést pusztán időhúzásból, rákerült a tulajdoni lapra a fellebbezés ténye stb. persze sok értelme nincs

ObudaFan # 2005.09.28. 16:45

Igénypernek is akkor van csak halasztó hatálya, ha a bíróság így rendelkezik, ekkora hülyeségre meg reméljük, nem teszi.

andzs.! Halasztó hatályú fellebbezés a végrehajtási záradékkal szemben nincs. Annak törlését lehet kérni, de ez sem halasztó hatályú. A végrehajtási eljárásban tárgyalást nem tűznek ki, legfeljebb a végrehajtási perekben (követelés behajtása, foglalás tűrése, igényper, bekapcsolódás, megszüntetési per.)

A végrehajtási záradékot az önálló végrehajtónak megküldik, majd az megküldi a végrehajtást kérőnek. Ezek után meg kell fizetni a költségelőleget, ezután azonban azonnal szoktak foglalni a végrehajtók, hiszen nekik is érdekük a siker.

andzsinszan # 2005.09.28. 19:45

itt már én sem értek sok mindent, köszönöm az értékes válaszokat, jelentkezem ha tudok valami újabb fejleményről beszámolni. Ügyvéd barátom a kezdet kezdetén azt mondta, hogy elkezdhetünk imádkozni ha látni akarjuk a pénzt, mert kb. 1% esélye van:(((((((

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.09.30. 13:13

az igénypert ha foglalástól /kézbesítéstő/ számított 8 napon belül índítják meg az halasztó hatállyal bír

andzsinszan # 2005.10.01. 14:25

Most az a legújabb, hogy az ügy ugye a Pest Megyei Bíróságra kulminálódott (hogy hogyan került oda a Budaörsi Városi Bíróságról azt nem tudom-az ügyvéd kavart valamit) és mivel mára megyénél fellebbeztek ezért az ítélőtáblához került a fellebbezés, ami jó esetben 9 hónap múlva kerül a bíró elé:((((, most az egyik bíró ismerős próbál meg intézkedni...és ez még nem nepotizmus, ezt még fel merem vállalni.

andzsinszan # 2005.10.12. 12:18

jelentem az ítélőtábla elutasította a v.jog elleni fellebbezést és decemberben a megyénél lesz tárgyalás. de hogy ezen mit kell tárgyalni, azt speciel nem értem.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.10.13. 12:15

hatályon kívül helyzte?

andzsinszan # 2005.10.20. 19:54

nem értem mit helyezett volna hatályon kívül...a fellebbezést utasította el, amit az ingatlan lakói nyújtottak be.