albérleti kaució visszajár?


Grád András # 2009.02.17. 12:30

Kedves Margaréta!

Mint ex-bontós bíró is mondom, hogy a legrosszabb megállapodás is jobb, mint a legkiválóbb bírósági ítélet. Ha tudnak, egyezzenek meg, sok stresszt és pénzt takarítanak meg maguknak! Sok sikert kívánva üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

margaréta*** # 2009.02.17. 12:28

Tisztelt Grád Úr!

Köszönöm válaszát és segítségét. Az "új élet" egy óra múlva majd eldől, hogy kezdődik-e igazán, a második, vélhetően záró tárgyalásra megyek. Egyezség ugyan van, de van fenyegetés is a férjem részéről, hogy mégsem így akarja... Ha nem pozitívan sül el, még hallatom itt a hangom néhány kérdésben, az biztos...

Üdvözlettel:
Margaréta

Grád András # 2009.02.17. 12:21

Kedves Margaréta!

Sajnálom azért, ami Önnel történt, és pillanatig sem állítom, hogy a bérbeadó mindenben jogszerűen járt el. Viszont az egész helyzet alapvetően az Ön érdekkörében felmerült ok (a szerződéskötést alig pár nappal követő megváltozott viszonyai miatti távozása) miatt alakult így, nem a bérbeadó akarta Önt pár nap után elüldözni. Az ingatlant a felmondási idő végéig elvben használhatná, de értem, hogy se a volt férj magatartása, se a bérbeadóé nem erre motiválja, ráadásul akkor a rezsi is nőne. Sok sikert az új életéhez! Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

margaréta*** # 2009.02.17. 12:12

Kedves Hozzászólók!

Először is nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segített. Történt mindezek után, hogy hétfőn, vagyis 16-án a tulaj "kidobott" a lakásból, pocskondiázott, sértegetett, fenyegetőzött. Kipakoltam mindent, tisztán, rendezetten visszaadtam a lakást, a kulcsokat úgyszintén. Kiszámoltam a rezsit, ami a 11 napra fogyasztás ill. ktg. volt, cca. 21e ft. Ahogy bezárták a lakást, rákérdeztem, hogy anyagilag rendeztük-e a dolgokat, tartozom-e még nekik bármennyivel is? Sem a hölgy, sem a férje, sem a veje nem mondta, hogy tartoznék. Estére viszont megmutatta állítólag a szerződést ügyvédnek, akitől azt a véleményt kapta, hogy még tartozunk a rezsivel... Ezt a részét viszont már valóban nem tartom fer dolognak, hiszen többször rákérdeztem, tartozom-e még? Lényeg az, hogy ma kifizettem, a szerződés aljára ráírattam, hogy rendezve mindennemű tartozás, ki tudja még mit akarnának?! Az én lelkiismeretem nyugodt, remélem az övék nem. 11 nap ott tartózkodásért cca. 120 e ft, ( az új lakásom kauciója 70 e, nettó 85 e fizuból két kicsivel... ) Mindenkinek vannak problémái, főleg anyagi, de emberségből nálam nem mentek át a vizsgán....
Mindenki vonja le az én hibámból a tanulságot, én is megtanultam a leckét rendesen.

Csipke # 2009.02.17. 11:11

Kedves Margaréta,

Álláspontom Grád Úréhoz hasonló:

Az óvadékkal (kaució) a bérbeadó az esetlegesen a bérleti jogviszony során felmerült követeléseit biztosítja. Azaz akár azt is, hogy Ön nem fizeti ki a bérleti díjat, de lehet az más is (szóval nem kizárólag a hátralékos bérleti díjra tartható), mondjuk a közüzemi számlát, vagy ha Ön valamit tönkretesz, akkor mondjuk annak a helyreállítását fedezi belőle a bérbeadó.

Ha Ön felmondja a bérleti szerződést, akkor a felmondási időre jár a bérleti díj, mivel a bérleti jogviszony a felmondási idő végével szűnik meg. Az, hogy valami a felmondási idő alatt az ingatlanban tartózkodik-e vagy sem, irreleváns. Az sem "választható" opció, hogy a felmondási idővel ön "nem kíván élni" (bevallom, ezt nem is nagyon értettem) A felmondási idő akkor nem játszik, ha Önök közös megegyezéssel azonnali hatállyal megszüntetik a szerződést.

Ha jó a viszony és megvan a kellő bizalom is a bérbeadó és a bérlő között, van, mikor a felmondási időre járó bérleti díjat ténylegesen nem fizeti ki a bérlő, hanem azt "betudják" a kaucióba. Ez megállapodás kérdése.

A kaució fennmaradó részét - miután minden (jogos)követelését kiegyenlítette belőle a bérbeadó - a bérbeadó köteles Önnek visszafizetni.

Szóval véleményem szerint bérleti jogviszony felmondása esetén a helyes eljárás a következő:

Ön írásban felmondja, a felmondási idővel (felmondási idő a kézhezvételtől számít, szóval vetesse át, ha nem postán, tértivel adja fel)
A felmondási időig járó bérleti díjat megfizeti a bérbeadónak, plussz, ha az Ön dolga, a számlákat is kiegyenlíti.
A bérleti jogviszony utolsó napján elmegy a közüzemekhez, kér nullás igazolásokat. Ezen a napon írásban rögzítik, hogy elszámoltak egymással, van-e/nincs-e további követelésük. Ha mindent rendeztek, lepapírozzák, hogy az Ön által a bérbeadó részére átadott kauciót a bérbeadó visszafizette Önnek, Ön pedig átvette azt.

Üdvözlettel,


Csipke

guba # 2009.02.17. 08:17

Ennyi?? :-) Ez nem sok, sőt.

Grád András # 2009.02.17. 08:10

Jogi álláspontomat leírtam, fenntartom, viszont Guba nyilvános önégetéséből igyekszem kimaradni (lásd pl. 'jogos védelem?' topik), úgyhogy nem ragoznám, hogy a kaució nem egyenlő az utolsó havi bérleti díjjal.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

guba # 2009.02.17. 06:52

Az óvadék nem kötbér, vagy nem foglaló, hogy az esetelegesen keletkezett kára fejében minden további nélkül megtarthassa a jogosult. Azt igazolnia kell, és el kell számolnia a kötelezettel.
A másik, ettől is fontosabb tévedése, hogy a bérlő nem követett el semmilyen szerződésszegést, tehát alap sem lenne bármilyen kártérítésre. A kauciót a felmondási időre járó kifizetetlen bérleti díj miatt keletkezett pénztartozás kiegyenlítéseként tarthatja meg a bérbeadó.
A szerződés rögzíti, hogy a felek szándéka hosszabb távú bérletre irányult, de nem határozott időre kötötték. Egy hónapra bármelyik fél indoklás nélkül felmondhatja, tehát semmiféle elmaradt jövedelemre, vagy más alapon fekvő kártérítésre a bérbeadó nem jogosult. A „hosszú táv” nem jelent határozott időt, de még az Ön logikája szerint sem világos, hogy ebben az esetben miért pontosan az óvadékkal érezné magát a jogosult kielégítve. Miért nem követeli akkor egy, esetleg két, vagy akár öt évre vonatkozóan az elmaradt bérleti díjakat? Mert, ha határozott idejű szerződésnek tekinti, akkor meg kellene tudni határozni annak időtartamát, és ezzel párhuzamosan nyilván nem lehetne rendes felmondásra felmondási időt kikötni.

Grád András # 2009.02.16. 20:35

Kedves Margaréta!

Sajnos egész nap dolgoztam, most látom, mi minden történt itt napközben, beleértve Guba Úr hozzászólását. ("Nem tartozol viszont a kaució mellett még a felmondási időre szóló bérleti díj kifizetésével.") A lényeg: A kaució (óvadék, teljesen mindegy) egy szerződés teljesítését szolgáló mellékkikötés, valamely követelés biztosítására szolgál. Az értelme tehát az, hogy az azt nyújtó fél teljesítse a szerződéses kötelezettségeit, pl. azt, hogy hosszú távra bérli az ingatlant. Ennek megszegése a kaució elvesztésével jár, ön e kikötést megszegte. A bérleti díj ettől független, az a bérbevétel időtartamára jár. A bérbevétel a felmondási idő lejártáig tart, ami az Ön esetében 30 nap. A kauciónak és a bérbeadót megillető bérleti díjnak tehát ilyen értelemben semmi köze egymáshoz, egymástól függetlenül járnak. Innentől szabadon eldöntheti, kinek hisz. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

guba # 2009.02.16. 18:29

Határozatlan időre kötöttetek szerződést, egy hónap felmondással. A felmondási idő március végén jár le, addig fizetned kell a bért, ha lakod a lakást, ha nem. A kaució, szabatosabb nevén óvadék mindenfajta pénzkövetelés fedezetéül szolgál, de természetesen csak a jelen szerződésből eredő követelésekre vonatkozóan, és nem holmi benzinköltség, meg lakásbemutatás jogcímén felmerült költségek kielégítésére, ahogy Grád úr írta. Igaza van Nandynak, a kauciót buktad a felmondásra szóló díj fejében, és esetleg még a rezsit is, attól függően, hogy fogyasztás szerinti, vagy fix összegben szólt a megállapodás. Nem tartozol viszont a kaució mellett még a felmondási időre szóló bérleti díj kifizetésével.Egyéb kártérítési igénye pedig nem lehet, mivel szerződészserűen ki van elégítve az óvadékkal.

margaréta*** # 2009.02.15. 23:09

de én nem nyereségvágyból kérdeztem rá a kaució visszafizetésére, egy percig nem kívánok élni a lakás adta lehetőséggel, hiszen egyszerűen nem tudok! bár az is tény, hogy soha az életben nem béreltem lakást, nem voltam elég felvilágosult ebben a témában. az egy havi felmondási időt én úgy értelmeztem, mint munkaszerződésben a több havi próbaidőt, amikor is még indoklás nélkül megszüntethető a munkaviszony...

nandy # 2009.02.15. 22:50

Illetve: nem is biztos, hogy a rezsire fizetned kell még. Hisz egy hónapot előre kifizettél, március 4-ig. A felmondási idő viszont lejár március 18-a körül. Tehát marad közel fél havi kaukció, az talán fedezi a rezsit is. A számítás során ezt a "többlet" időszakot vegyétek figyelembe!

A felmondást viszont tedd meg írásban, mielőbb!

nandy # 2009.02.15. 22:48

Az úgy járható, hogy a kaukció nála marad - az egy havi bérleti díj fejében.
A rezsivel pedig számoljatok majd el. Ha nem laksz ott a továbbiakban, akkor valószínűleg nem lesz további fogyasztás. A közös költség pedig alapvetően a tulajdonost terheli... tudomásom szerint.

margaréta*** # 2009.02.15. 22:41

pontosan ezért gondolom, hogy úgy lenne tisztességes és emberi, ha nem élnék az egy havi felmondási idővel, így nem is fizetnék arra az időre bérleti díjat, viszont ő sem adná vissza a kauciót. De finoman szólva beszámíthatatlannak, csalónak nevezett, ez pedig enyhén szólva durva és sértő számomra.

nandy # 2009.02.15. 22:36

Na, de az a probléma, hogy a kaukciót nem akarja visszaadni... Erre mondtuk, hogy egy havi felmondási időt ki kell fizetned, ez pont megegyezik a kaukció összegével. A kaukciót pedig az elszámoláskor kell visszaadni De mivel te még nem fizetted ki a köv. havi bérleti díjat, így egyelőre jogosan tartja vissza a kaukciót is.

Tényleg nagyon sajnálom, ami veled történt - a két kicsinek talán még rosszabb!!! - de nincs jogalapod a kaukció visszakérésére. Talán ha mégegyszer megpróbálnál a "hölggyel" beszélni... de nem kötelezheted.

margaréta*** # 2009.02.15. 22:31

igen, bankszámlára kértem, de sajnos messze nem tudok menni, mivel a páromat is, engem is ide köt a munka, jelen helyzetben pedig nem is merünk változtatni, ezért merült fel a távoltartás lehetősége legrosszabb esetben. Előbb-utóbb valószínű kiderül a tartózkodási helyünk, de mivel a gyerekekkel vagyok, nem kívánom kitenni őket mindjárt az elkövetkező napokban az apjuk viselkedésének, zaklatásának. Havi nettó 80 e fizu + 25 e családi + gyerekenként 12e ft tartásdíjból fedezem az albérletet, rezsit, stb, tehát nem hiába kérném vissza...

margaréta*** # 2009.02.15. 22:24

Monalisa! A tulajban eddig fel sem merült (legalábbis nem szólt róla), hogy a felmondási időre fizetnem kellene. Csupán elszámolni akartam vele, illetve holnapi nappal kiköltözni, hogy kereshessen új albérlőt. Nem szeretnék élni a felmondási idővel, persze úgy fizetni sem, hogy nem vagyok ott. Sőt, tulajdonképpen nem is voltam, csak "papíron"...
Nem megkárosítani akartam, csupán menekülök a férjem elől, aki tegnap este szépen helyben hagyott mert úgy tartotta kedve... Nem szórakozásból megyek másik helyre lakni két kicsi gyerekkel.

monalisa1 # 2009.02.15. 22:20

Ez most nem ebbe a topicba való, de...
Remélve a váláskor azt kérted, hogy a t.díj mindenkor a bankszámládra legyen fízetve, így a további tartózkodási helyedről nem tud szerezni információt, vagy legalábbis nem egykönnyen...

nandy # 2009.02.15. 22:20

Nézd, megértem a problémádat. Sürgősen menned (menekülnöd) kell, és próbálod csökkenteni a veszteséget. De azt lásd be te is, hogy a problémádról nem a bérbeadó tehet, nem neki "köszönhetően" kell távoznod. Lehet, hogy pénzéhes a "hölgy", de a jelek szerint valamilyen szinten tudja a jogait, talán még be is perel (ha a legrosszabbat feltételezzük). A pernek nem akadálya az, hogy nem adott számlát, elég, ha a szerződés ott van. (Más kérdés, hogy én a helyedben mindenképpen számlát kérnék, és nem csak a bérleti díjról, hanem a rezsiről is, mert így szabályos).

A saját érdekedben muszáj kifizetned azt, ami tényleg jár neki.
A felmondási idő lejártáig pedig nyugodtan lakhatsz a bérleményben.

monalisa1 # 2009.02.15. 22:15

Távozhatsz, de a felmondási időre még "tiéd" a lakás, tehát "előre" nem vagy köteles minden pénzzel elszámolni.

Valami cuccodat pár hétre még hagyd ott: lássa még "lakod" a lakást... A felmondás leteltének napján kell üresen visszaadni a bérleményt.

margaréta*** # 2009.02.15. 22:14

Az, hogy a kaució biztosíték, nyilvánvaló számomra is. Ha tudom, hogy rövid ideig maradok, nem fizetek kauciót, nem ilyen lakást keresek. Másrészt nem nyalom végig a fürdőt-mellékhelységet, hogy lakható legyen. Tizen-egykét nap alatt lelakottságról szó sem lehet, sőt, a sarokgarnitúra szétesett, amit a párom javított meg, a wc tartályt úgyszintén...

margaréta*** # 2009.02.15. 22:10

nandy! Az, hogy a párom egy hétig ott tartózkodott, annak tudható be, hogy a tulajjal előre megbeszéltük, hogy először ő költözik be, én pedig akkor, ha a kezemben lesz a jogerős válási papír. Ez csupán szóbeli megállapodás része volt, de hozzájárult. Jóhiszeműség volt részemről, most ezzel él vissza...

margaréta*** # 2009.02.15. 22:07

Ha jól értelmezem amit az Ügyvéd Úr korábban írt "bérleti díj akkor is megilleti a tulajt, ha a bérlő nem lakik ott", ezt lehet úgy értelmezni, hogy én a mai nappal felmondom a szerződést, elköltözöm, de engem ennek ellenére a lakáshasználat megillet még a felmondási időre járó egy hónapra? Akkor viszont kifizethetem a következő hónapban esedékes fizetési határidőn is, nem?

nandy # 2009.02.15. 22:04

A lakás kulcsait viszont ne add vissza. Jogod van a felmondási idő alatt is ott tartózkodni! (Feltéve, hogy ki is fizeted)

nandy # 2009.02.15. 22:03

illetve azzal fenyegetőzik, hogy ha reggel ott találja a páromat, civil ruhás rendőr fogja előállítani, mivel ezt ő nem engedte meg.

38. § (3) A bérlő a helyiségbe más személyt csak a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.

De azt nem tudom, mennyire jogszerű a rendőrökkel való fenyegetőzés. A bérbeadótól is elvárható lenne, hogy először írásban szólítsa fel az illetéktelenül ott tartózkodó személyt a távozásra...