albérleti kaució visszajár?


Dr.Attika # 2010.01.17. 09:40

Tisztelt "Panda11"!
Nem tehetik meg jogszerűen. Először is elkobizni csak az állam tud büntetőjogi vagy közigazgatási szankcióként, annak törvényes garanciájának figyelembe vételével. Amíg a letett óvadék fedezi a bérleti díj tartozást, addig nincs "tartozás", hiszen az óvadék- ahogy ön nevezi kaúció- az egy szerződés teljesítését biztosító mellékkötelezettség. Az árukészletre ezen összegen túlmenően van törvényes zálogjoga a bérbeadónak, de ezen jogát is csak törvényesen gyakorolhatja a bérbeadó. Magyarán Önt ez az "elnök" zsarolja.

Panda11 # 2010.01.16. 21:52

Tisztelt Fórum !
A kérdésem a következő lenne.
Egy társasház aljában van egy üzletem, amit a háztól bérlek. Anno 3 havi kauciót fizettem. Most van tartozásom a bérletidíjjal ( 3 havi, 100.000.- ), amit részletfizetéssel tudnék teljesíteni az aktuális havidíjjal). Ezt a ház elnökével meg is beszéltem, de hirtelen halálesete miatt nem tudtuk írásban foglalni. Most az egyik elnökségi tag azonnali hatállyal felakar mondani, nem ad felmondási időt sem. Azt is mondta, hogy ha ki is fizetem a tartozást, a kauciót nem kapom visssza. (saját pénzből újítottam fel a helységet). És ha egy héten belül nem fizetek, akkor a 100.000.- tartozás ellenében a millós árúkészletemet is elkobozza és az ingatlanomat is jelzálógra teszi. Én szerződésben akartam foglalni, hogy ez év feruár 3-án kifizetem a tartozásomat, de nem fogadják el.
Kérdésem az volna, hogy ezt metehetik-e velem és a 100.000.- tartozás fejében elvhetik-e a több milliós árukészletemet és a lakásomat? És ha rendezem a tartozásom, akkor is elvehetik-e a kauciót?

Tiszelettel: B.H

ObudaFan # 2009.11.21. 10:53

Ha tudod bizonyítani a hibás teljesítését, akkor valószínűleg visszajár.

ancsika01 # 2009.11.21. 10:20

Kedves Fórumozok!
Segítsetek. 2009.07.15-2010.07-15-ig kötöttünk szerződést.
Családi házban a földszinti 2 szobás lakásom adtam ki.
Ingatlanos, mint közvetítő egy havi díjat kért.
Én kéthavi kauciót kaptam.
Közös az előszoba. Én a tetőtérben lakom.
Problémánk: Az ingatlanközvetítő nem az általam elmondottakat adta tovább.
Félre vezette az albérlőt.
A szerződés aláírása után találkoztunk az albérlővel, akkor rögtön kiderült, hogy mást mondott az ingatlanos. Eltelt négy hónap. Most az albérlő fel szeretne mondani, hivatkozva arra, hogy az ingatlanostól kapott szóbeli tájékoztató nem fedi a valóságot.
Én keveset vagyok itthon, a lányom szintén.
Az ingatlanos szájából ez úgy hangzott el, hogy a ház üres, a tulaj egy hónapban egyszer jön haza.
Megemlítettem, a kertet is használhatják, ha van kedvük.
Ingatlanos így adta tovább: jó kis bulikat lehet szervezni, az egész kertet lehet használni.
Igaz, erre az első napon azt mondtam, nyugodtan használják a kertet.
A lakást a saját ízlésüknek megfelelően kifestették, medencét vásároltak.
Természetesen a szerződésben nincs semmi leírva, csak a szokásos.
Az ingatlanos mossa kezeit. Állítja, ő csak közvetít, erre járt neki a siker díj.
Amennyiben felmondásra kerül az albérlet egy éven belül, akkor sem jár vissza a díj?
Lehetséges ebben az esetben valami emberi megoldás?
Üdv: Ancsika

dinnye7 # 2009.10.31. 19:44

Segítségeteket kérném a követekezőkben.
Van egy pici lakásunk amit 1,5 éve azaz 2008 június 1-én kiadtunk albérletbe.
1 hó lakbér előre és 2 hó kaució volt a letét.
Eddig minden rendben zajlott, nem volt hátralék átalányt fitzetett az ottlakó ami fedezte a rezsit.
Most hónap elején azaz kb 5-én szólt, hogy Bp en talált állást és felmondaná hónap végétől az albérletet.
A szerződésben 3 hónap felmondási idő szerepelt.
Ma vettük át a kulcsokat és a 2 hónap kauciót a szerződésben szereplő
3 hónap felmondási idő miatt nem adtuk vissza.
Az elején amikor felmondott mi azonnal meghirdettük és szinte minden nap vittünk érdeklődőt.
Szerintünk szabályosan jártunk el, de mint bérbeadók mi sem tudtuk a lakást lakottan rumlisan megfelelő kiadható állapot nélkül szépen bemutatni, illetve az újrahirdetés az állanó odajárkálás sem 2 fillér.
Mi sem vagyunk Rotschildék így ez nem a jófejségről szól, hanem jogszerűen jártunk el.
Kérem véleményezzétek a történtelket.
Köszönöm.
Dinnye.

ObudaFan # 2009.10.18. 10:35

Persze, ha alá tudod támasztani, mennyivel tartozik, polgári pert indíthatsz.

urjozef # 2009.10.18. 09:28

Üdvözlöm!
Vinek Pálnak hívnak van nekem egy olyan problémám hogy:
2009.Szeptember 09-kén felajánlottak egy lehetőséget külföldön való munkához!Hozzá teszem nekem van egy cégem/Kft./és a cég mint alvállalkozóként legyen kit a húsipar területén!
Kint lévő magyar "kolega" felhívott telefonon hogy lenne egy ilyen lehetőség én kimentem autóval,mikor kiértem kiderült hogy Julius 20.-ka óta feketén dolgoztatott kint embereket!Én mindenkit bejelentettem 2009. szeptember28.-tól!Munkaadótól felvett pénzekkel nem tud elszámolni,hátam mögött fel vett több ezer eurót,engem kisemmizett!Ez a lényege az egésznek!Kérem segítsenek hogy a pénzünket hogy tudnánk tőlük behajtani?Van e valami eljárás ez ügyben!?
Köszönöm segítségüket!!!

ObudaFan # 2009.10.16. 15:51

Mi van a bérleti szerződésben?

grasss # 2009.10.16. 10:39

Sziasztok!

Arra a kérdésre keresném a választ, hogy mennyire jogszerű, ha a tulajdonos a vele egy lakásban lakó bérlőktől augusztus, szeptember hónapra is felszámolja a gázszolgáltatás alapdíját (csak a fűtés megy gázzal, tűzhely, boijler villany)mikor ezekben a hónapokban be sem kell kapcsolni a fűtést? Továbbá, visszakövetelhető e a már befizetett összeg, ha igen hogyan? A tulajdonos két havi kauciót tart magánál, szóval ha nem vagyok hajlandó kifizetni, ill. visszakövetelem úgy hogy a következő hónapban nem fizetek, a kaucióból képes és levonja.
Továbbá: ő átalányt fizet és azt is belekalkulálja, de milyen jogon, hiszen az éves szintet egyenlít ki, mikor én nem határozott idejű egy éves szerződést kötöttem vele.
Szerintetek?

nandy # 2009.10.05. 21:43

Ja, és a kaukció csak egy pénzügyi biztosíték, ha nem volt menetközben probléma, akkor az elszámolás után természetesen visszajár. Feltéve, hogy van róla papír, ellenkező esetben nehéz bizonyítani az átadását.

nandy # 2009.10.05. 21:42

Szerződés(módosítás) létrejöhet úgy is, hogy azt nem foglalják írásba. A te esetedben is lehet jogszerű az ott-tartózkodásod, főleg ha a bérbeadó engedi, és te még fizetsz is érte. Ezt hívják ráutaló magatartásnak.

Az írásba foglalás legfőképpen azért ajánlott, mert utólag egyértelműbb a helyzet...

booboo # 2009.10.05. 21:01

Tisztelt Fórum,

lakásbérleti szerződésem határozott időre köttetett 2008 szeptember-2009 szeptember között. Célom volt továbbra is a lakásban maradni, és meghosszabbítani a szerződést, ám a bérbeadóval egyelőre nem sikerült megegyezni, így a költözést fontolgatom. A bérbeadó jogfolytonosságra hivatkozik, mivel még mindig a lakásban lakom (persze a bérleti díj fizetése mellett), és nem tartottam igényt a kaucióra a szerződés lejártakor (hiszen célom volt maradni). Kérdésem a következő: hogy létezhet jogfolytonosság, ha határozott idejű szerződésről beszélünk, ami már lejárt? Amennyiben végleg a költözés mellett döntök, és "felmondom" a már lejárt szerződést visszajár-e a 2 havi kaució?

Köszönettel,

booboo

urjozef # 2009.07.24. 07:02

Tisztelt dr.Grád András

Az volt az előzménye hogy ki akart menni a tulaj németbe dolgozni és kelett neki pénz azt viszont úgy tudta megteremteni hogy nekünk felmond és mást visz oda vagyis nem 40 ezre lessz hanem 80 ezre és az elég hogy ki mennyen!Másik ok ide akart jönni 1 max másfél hétre lakni míg el nem megy külföldre én mondtam nem jó mert jönnek a szüleim fel pár napra meg én nappal dolgozom párom éjjel!Párom nem tud pihenni ha ő meg mászkál állandóan!Szóval adjam neki vissza a kulcsokat mert nekem lessz belőle problmám!Köszönöm válaszát!

Grád András # 2009.07.23. 19:56

Kedves Urjozef!

Amennyiben az Ön által közölt számítás mindenben megfelel a valóságnak, Önnek elvben csakugyan visszajár pénz. De! 1. A közüzemi számlák köztudottan 1-1,5 hónappal később érkeznek meg, vagyis el kell számolni az időközi fogyasztást, amit számla híján eleve nem egyenlíthettek ki. 2. A felmondásra elképzelhető, hogy Önök adtak okot, csak éppen ezt az okot nem írta le a levelében, ez esetben elképzelhető, hogy eleve nem jár vissza kaució, ez a szerződés alapján állapítható csak meg. 3. Ha nem adta le a lakáskulcsot, hiába költöztek ki, olyan, mintha változatlanul ott laknának, vagyis jár a bérleti díj. Úgyhogy a helyében kissé visszafogottabb lennék, pl. viharos sebességgel átvételéi elismervény ellenében leadnám a kulcsot, mert egy esetleges perben nagyot fog bukni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

urjozef # 2009.07.23. 19:49

Tisteletem mindenkinek!
Van nekem egy olyan problémám hogy 2009.07.06.-kán megjelent a főbérlő hozzáteszem nem voltunk otthon és hagyott egy levelet,hogy 07.hó 11. kén szombaton költözzünk ki!Mi ezt megtettük 9.kén.Adtunk neki 40 ezer ft kauciót +kifizettünk neki 6500ft. tartozását víz számlát!Ok eljöttünk és tartozunk neki 24 ezer ft. viz számlával de ezt ha levonja a kaucióból 16ezer és hozzáadja a 6500 at akkor ő tartozik nekünk 22500 ft.-al!Szerintem!Nos ő feljelentett mert a lakáskulcsokat nem adom neki addig vissza míg nem fizet!
A Wc. tartály tetelye eltört ha ezt levonja néztem a neten újjan 5000 max 6000 ft még akkor is ő tartozik szerintem!
16000 forintal!
Kérem segítsenek!Köszönöm válaszát!József

Moakie # 2009.06.27. 22:47

Úgy látom a fórum nem túl aktív...vagy csak az én hozzászólásom megválaszolhatatlan?:)

Moakie # 2009.06.24. 11:53

Tisztelt Fórum!
A segítségüket szeretném kérni.
2008 szept. 1. óta lakom albérletben a szerződést határozott időre kötöttük 2009.június 30.-ig. Beköltözéskor 2havi kauciót kellett fizetni. És ekkor kezdődtek a gondok a lakás fűtésével.
Szeptember végén kaptunk 1 levelet a gázszolgáltatótól, hogy átálltak átalányos befizetésre. Mi erről értesítettük a főbérlőt,aki nem tett semmit. November 15.-étől tudtunk fűteni mert baj volt a gázkonvektorral. De addig is és azután is jöttek az átalánydíjas csekkek. Decemberig ezeket a csekkeket befizettük, azonban január óta nem fizettünk gázszámlát, mondván a főbérlő nem tesz értünk semmit folyamatosan jönnek az átalányos csekkek amit nem is fűtöttünk le. Március végéig kb.290 köbmétert fogyasztottunk,ekkor elzártuk a gázt, ámde az átalány szerint 66 köbmétert fogyasztottunk havonta(októbertől júniusig).
Mivel mi nem fizettünk gázszámlát január óta 56000Ftnyi összeg halmozódott fel tartozásként,amit a napokban a főbérlő a kauciónkból fedezett.És ezzel szerinte le is van tudva az egész és nem kapunk vissza 1 forintot sem a 60 eFt-os kaucióból.
Szerintem viszont alapból 60-56 tehát 4 eFt visszajár, és a gázszolgáltató éves elszámolásánál ki fog derülni, hogy túlfizetés van mert 6*66köbméter helyett 290 köbméter van összesen fűtve. Tehát elvileg a gázszolgáltató fog nekik visszautalni pénzt,ami minket illet mivel a mi kauciónkból lett kifizetve az összeg.
Azt szeretném megtudni, hogy valóban visszajár e nekünk az összeg amit a gázszolgáltató utal az éves elszámolás után és hogy elveheti-e végleg a kaució összegét a főbérlő,ha a szerződésben annyi van,hogy amennyiben a számlák nem rendezettek visszatarthatja a kauciót. Véleményem szerint a kaució visszatartása nem egyenlő az elvétellel.
Előre is köszönöm segítségüket.

kadaj01 # 2009.06.23. 06:45

Úgyúgy! Nem jár vissza, ha így aláríta a szerződést!

Bellerophontesz # 2009.06.23. 06:11

Attól, hogy esetleg felbontva lesz a szerződés egy év előtt, attól még határozatlan időre történt a szerződés, mivel magában a szerződésben nem lett konkrét időpont meghatározva, hogy a bérleti idő meddig tart. (így lehet akár egy hónap is de lehet akár 11 év is, ezért határozatlan.) Mivel a szerződés tartalmazza kitételként az egy éven belüli felbontásnál a két havi kaukció "bukását", és a szerződést aláírtad, így ha az egy év lejárta előtt bontod fel a szerődést, akkor az összeget elveszted, azt nem köteles visszafizetni neked a bérbeadó.

Zsoldy # 2009.06.22. 22:30

Tisztelt hozzáértők!

A kérdésem a következő lenne:

Adott egy határozatlan idejű lakásbérleti szerződés, rendes egy hónapos felmondási idővel, két havi kaucióval. A szerződésben van viszont egy "különleges rendelkezések" vagy mi a neve rész, amelyben azt írja, hogy amennyiben a bérlő a bérletet egy évnél korábban mondja fel úgy a a bérbeadó a kaució megtartására jogosult.

Ez akkor most határozott vagy hatorzatlan, vagy mi a szösz? Maga a szerződés márciusban köttetett.

A kérdés:

Hogyha a nyár folyamán a bérlő írásban jelzi, hogy egy hónapra rá a szerződést felbontaná és kiköltözne, úgy ezen körülmények között a bérbeadó megtarthatja e a kauciót, vagy köteles azt visszafizetni? (persze úgy, hogy az egyéb állagra, bérleti díjra, rezsire vonatkozó rész teljesítve van a bérlő részéről)

Válaszukat előre is köszönöm!

Grád András # 2009.05.09. 20:55

Kedves Dia1985!

A határozott idejű szerződésnek pont az a lényege, hogy - talán nem meglepő módon - határozott időre szól. (Most vonatkoztassunk el a több évre szóló de határozott idejű szerződésektől, mert arra van BH., hogy azok közben is felmondhatók a körülmények lényeges változása esetén, ez itt nem az.) Úgyhogy sajnos az a rossz hírem van, hogy ha korábban akar elköltözni, ezt megteheti, de elbukja a kauciót. A rezsit viszont valóban nem kell megfizetnie, hiszen nem Ön keletkezteti, ennyi a jó hír. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

dia1985 # 2009.05.09. 20:27

Tisztelt forumozók!
segítséget szeretnék kérni!
Az akkor még "barátaimmal" 2009.08.31-én írtam alá határozott időre szóló albérleti szerződést.(1év)2 havi kaucióval.Az idő elteltével úgy alakult hogy anyagilag nem tudom finanszírozni,el szeretnék költözni,felmondani a szerződést 2hónappal a lejárat előtt.Ami 5 ember között jött létre 4 bérlő és a bérbeadó között.De mivel 2 társam nem akarja felbontani a szerződést nem tudom mi tévő legyek.Meg ha elmegyek,ott hagyom az albérletet követelik hogy a lejárati dátumig fizessem az bérleti díjat,valamint a a rezsi 1/4 részét.De ha nem vagyok ott akkor miért is fizessek rezsit,ha nem is használom???
Kérdezem én hogy van-e valamilyen megoldás a problémámra?

Csipke # 2009.03.11. 12:10

Kedves Graffin,

Vegyük sorra:

  1. ha az adott hónap bérleti díját, az adott hónap elején fizeti meg, az "előre" fizetés. (Tehát, ha a januári bérleti díjat január 5.-én, a februárit február 5.-én, a máricusit március 5.-én fizeti, az előre, ha a máricusi április 5.-én fizetné, az utólag lenne).
  2. A felmondási időre a bérleti díjat fizetni kell.

Tehát ha felmondott a bérlő március 1.-én, és két hónap a felmondási idő, akkor a márciusi és az áprilisi bérleti díjat is ki kell fizetni (függetlenül attól, hogy ott lakik vagy nem lakik) tekintve, hogy május 1.-én szűnik meg a bérleti jogviszony.

3. A "kártérítés" nekem inkább meghiúsulási kötbér kikötése volt, ami nem tilos, hiszen itt az hiúsult meg, hogy nem egy évig lakott benne a bérlő, holott ez kikötés volt ("legalább egy évre").

Tehát szerintem a "kártérítés" (kötbér) is jár.

4. A kaucióval (ami most kivételesen megegyezik a kötbér mértékével) a végén kell "elszámolni", tehát ha lejár a felmondási idő, és nincs semmi tartozása a bérlőnek (sem bérleti díjban, sem közüzemben). Nyilván tényleges pénzmozgás nem lesz, hiszen a kaució lesz a kötbér.

Üdvözlettel,


Csipke

kadaj01 # 2009.03.11. 12:06

Mit is köveletel a tulaj? A + két havi jár a tulajnak, majd a kauciós is vissza a bérlőnek, ha valóban minden számlát a bérlő. Mi a kérdés?

graffin # 2009.03.11. 11:20

Tisztelt Fórumozok!

Egy ismerősöm albérleti szerződést kötött 2009 január 1.-től, határozatlan időre [de minimum 1 évre].
2 havi kauciót kifizetett, majd a január, februári havidijat is. [januárban ill. februárban, tehát nem előre.]
Márciusban úgy alakult, hogy az albérletet fel kell mondania, minél hamarabb, ezért a márciusi havidjat még kifizette, és jelezte, hogy felmondja az albérletet. A tulajdonos a 2 hónapnyi felmondási időre hivatkozva további 2 havi bérleti dijat állapitott meg.
"A Bérbeadó kártérítésre jogosult abban az esetben, ha a Bérlő egy éven belül felmondja a bérleti szerződést, így Bérlő köteles két havi bérleti díjnak megfelelő összeget megfizetni Bérbeadónak kártérítés címén. "

A kérdésem az, hogy ebben az esetben a kaució fedezheti e a 2 hónap felmondási időre járó bérleti dijat?
"A kaució a szerződés megszűnésekor visszafizetendő, amennyiben a Bérlő igazolja, hogy a bérlemény használatával kapcsolatosan valamennyi felmerült költséget és a bérleti díjat kiegyenlítette. Ellenkező esetben a fenti tartozásokat a Bérbeadó a kaucióból kiegyenlíti, a maradvány összeggel a Bérlő részére elszámol. "

A szerződés idézett passzusai alapján szerintem ha a márciusi havidij ki lett egyenlitve, illetve egyéb tartozás és kár nincs, minden további követelés a tulajdonos részéről "jogtalan". Jól gondolom?

Köszönettel

g