büntető út ergo nincs?
Btk.318 csalás
Köszönöm szépen ezt a hozzászólást...az, hogy ki miért vásárol neten, azt most hagyjuk...nem tudom, voltál-e már kismama 40 fokban, volt e mellette mondjuk-e kisgyermeked, akivel nem olyan egyszerű a boltban rohangálás, Isten ments akartál-e már spórolni??Igen, bebuktuk,stimmel...de csak a lehetőségeimet szerettem volna letisztázni...
klara25!
Természetesen tehetsz feljelentést a rendőrségen, csak azt mondtam, nem biztos, hogy azzal eredményt érsz el, mivel azt bizonyítani is kell. És az kevés hozzá, hogy a pénzt átutaltad, ő pedig nem küldte az árut. A csalás szándékos és célzatos bűncselekmény, ahol azt kell bizonyítani, az eladó azért hirdetett eleve, hogy átvágjon embereket. Ha ő azt állítja, hogy a tárolót tegyük fel feltörték és az onnan lévő dolgokat ellopták és erről neki rendőrségi feljelentési jegyzőkönyve is van, netán a rendőrök helyszíneltek is, ahol erre utaló nyomokat találtak, szinte semmi esély, hogy a csalást megállapítsák.
A pénzedet legrövidebb úton egy fizetési meghagyás kibocsátásával kaphatod vissza.
Köszönöm
„Itt csak unatkozó trollok és csalók tanyája van.”
Gondolom, te magad is ezekhez tartozol.
Miért, talán kockás füzetbe írogatsz itt?:)
hova tévedtem...???!!!!azt hiszem megyek is...:)))olyan jó, hogy kiokítanak a való életről, lassan 2 gyerek, egy férj, pár háziállat, egy kertes ház, na is két diploma után...hm...köszönöm, megvilágosodtam!:)))További kellemes estéket ITT a neten, avagy a "kockás füzetben", én megyek a való életbe...
:))))))))igen jó, kovácselvtárs-apó, hogy mélyen szántó bölcsességeidet megosztottad velünk, egyrészt mert jót röhögtem, másrészt a férjem is...ja és igen rég cicamicáztak le így élből, bár nem is annyira vagyok vén...Jó éjt!!Szakadj el a cyberspace-től!!!:))))))))))))))
Tisztelt Fórumozók!
Kérem véleményezzék az alábbi esetet.
Valaki bizonyíthatóan tévedésbe ejt néhány embert az interneten. A tévedésbe ejtő semmilyen haszonhoz nem jut. A tévedés hatására viszont a megtévesztettek igénybe vesznek egy harmadik jogi személy szolgáltatását, amit ki is fizetnek és meg is kapnak.
A harmadik jogi személynek nincs köze a tévedésbe ejtőhöz.
A megtévesztés kiderülése után vádolhatják-e csalással a megtévesztőt, mondván, hogy kizárólag a megtévesztés miatt vették igénybe a szolgáltatást. (pontosabban csalásnak minősül-e ez)?
Véleményem szerint mivel károkozás és jogtalan haszonszerzés nem történt, ezért csalás sem.
Önök szerint megvalósult-e csalás vagy más bűncselekmény?
Köszönöm!
Nem kerek: mivel baszta át az ügyfelek fejét a megtévesztő, ha a jogi szolgáltatást nyújtó kollegát kifizették és a szolgáltatást megkapták (ebből feltételezem, hogy azzal nem volt gond).
Konkrétabban, mert ebből igen és nem is kisülhet.
Gondolod, hogy ma más választ kapsz ugyanarra a kérdésre, mint tegnap? Kár van, haszonszerzésnek meg nem kell történnie, elég, ha jogtalan haszonszerzésre törekedve tévesztettél meg mást. Hogy ez megvalósult-e, azt meg két sor alapján nem lehet megmondani.
Elnézést, új vagyok a honlapon és kicsit eltévedtem: nem találtam a saját kérdésem.
Pontosítom a szituációt.
Újságíró vagyok. Csináltam egy kísérletet az emberek interneten való átejtésével kapcsolatban. A tapasztalatokból cikksorozatot vagy egyéb publikációt akarok írni. Lezárultával a dolgot bevallottam "áldozataimnak".
Gondosan ügyeltem, hogy nekem semmit ne fizessenek, de a megtévesztés során ajánlottam nekik egy másik cég szolgáltatását, amit ők a korábban leírtak szerint igénybe vettek. (Nem jogi szolgáltatás volt, hanem kis összegű pénzügyi)
Tehát nem törekedtem jogtalan haszonszerzésre!
Így mi a vélemény?
Erről annyit, hogy nekem van egy olyan ügyfelem, aki "társadalmi kísérletből" vett fel közel 40milkát.
Tisztelt Ügyvédek!
Véleményüket,tanácsukat várom a következő ügyben:
Férjemnek van egy 1,290.000 ft-os hitele,amit 4.-ig hóig rendszeresen törlesztettünk.A testvére az elmúlt 5 hónapban megtévesztett azzal minket hogy nem jött a hitelről csekk semmi,így mi azokat a havi törlesztőrészleteket postai utalványon postáztuk a banknak.A bank vissza küldte és a testvér felvette saját részre fordította.Ami összesen 90.000 ft,a bökkenő az,hogy most emiatt egyben kérik a hitele teljes összegét,felmondták a szerződését..A nagyobb baj az ,hogy a hitele fedezete a mamája háza,ami kb 15 millió ft-ot ér és emiatt elárverezhetik bármikor.A testvér ezt tudta.
Rendőrségi nyomozás során az állítások bebizonyosodtak,bevallotta a testvér a tettét.A rendőrség tovább küldte az ügyészségnek,de az megszüntette az eljárást,csak megrovásba részesítette.A férjem panaszt nyújtott be ,mivel 15 milliós házat árvereznek el a testvére miatt,a mamájuk utcára kerül és már nagyon idős asszony nincs hova mennie.A panaszt elfogdták és a főügyészség elé terjesztik az ügyet.
A kérdésem az ,hogy a testvér megúszhatja következmények nélkül?
Az ügyészség még a bűntetlen előéletre is hivatkozott.
Várom mielőbbi válaszukat!!!!!!
Tisztelt Ügyvédek!
Véleményüket,tanácsukat várom a következő ügyben:
Férjemnek van egy 1,290.000 ft-os hitele,amit 4.-ig hóig rendszeresen törlesztettünk.A testvére az elmúlt 5 hónapban megtévesztett azzal minket hogy nem jött a hitelről csekk semmi,így mi azokat a havi törlesztőrészleteket postai utalványon postáztuk a banknak.A bank vissza küldte és a testvér felvette saját részre fordította.Ami összesen 90.000 ft,a bökkenő az,hogy most emiatt egyben kérik a hitele teljes összegét,felmondták a szerződését..A nagyobb baj az ,hogy a hitele fedezete a mamája háza,ami kb 15 millió ft-ot ér és emiatt elárverezhetik bármikor.A testvér ezt tudta.
Rendőrségi nyomozás során az állítások bebizonyosodtak,bevallotta a testvér a tettét.A rendőrség tovább küldte az ügyészségnek,de az megszüntette az eljárást,csak megrovásba részesítette.A férjem panaszt nyújtott be ,mivel 15 milliós házat árvereznek el a testvére miatt,a mamájuk utcára kerül és már nagyon idős asszony nincs hova mennie.A panaszt elfogdták és a főügyészség elé terjesztik az ügyet.
A kérdésem az ,hogy a testvér megúszhatja következmények nélkül?
Az ügyészség még a bűntetlen előéletre is hivatkozott.
Várom mielőbbi válaszukat!!!!!!
Teljesen mindegy, hogy milyen büntetést kap - megrovást, vagy pénzbüntetést -, attól a hitel még nem lesz általa fizetve. Ez csak egy büntetőjogi felelősségre vonás.
mindamellett menjetek be a bank központba (ne a fiókba), mert, nem reménytelen az eredeti állapot visszaállítása, ha tényleg csak a visszaküldött összeggel egyező késedelem miatt történt a felmondás.
és vigyétek magatokkal az egyelőre - még nem jogerős - ügyészi határozatot.
Más hozzászolás?A bankkal felakartuk venni a kapcsolatot telefonon és levélben is ,de semmi választ nem kaptuk,csak annyit hogy tovább küldték az ügyet az illetékes behajtónak,ennyi volt nem is érdekelte őket ami problémánk.
Tisztelt Tanácsadók!
Van egy magánszemély, aki többünktől(3-an vagyunk)kért kölcsönt (százezres nagyságrend/fő) és ezeket az összegeket nem adta vissza, sőt kiment Angliába (tudjuk a címet, hogy hova). Gyerektartással és más cégek irányába is vannak tartozásai. Mint utólag kiderült, ez a személy már 3 ízben volt büntetve szintén csalás és sikkasztás ügyben. Sajnos ezen ügyek jogerős ítéletét nem ismerjük. Mi is tettünk feljelentést a rendőrségen, de úgy érezzük megrekedt a dolog, mert az elkövető külföldre ment. Kérdésem, hogy az előző ügyek ismeretében és a mi feljelentésünkkel haza lehet-e hozatni vagy érdemes-e ügyvédhez fordulni. Vagy nincs mit tenni és elúszott a pénzünk és az ilyen dolgokat egyszerűen meg lehet úszni, azzal, hogy elhagyom az országot? Köszönöm.
Kedves Fórumozók!
Rövid a kérdésem, lehet, hogy korábban már kérdezte más is.
Csalást ugye nem lehet gondatlanságból elkövetni? Nem találtam erre való utalást a jogszabályban.
Hitelügylet kapcsán történt. (nem, nem devizahitel)
Úgy általában csak szándékosan lehet bűncselekményt elkövetni. Ha mégis büntetik a gondatlan elkövetést, arról a Btk. kifejezetten rendelkezik.
Tehát akkor csak abban az esetben beszélünk gondatlanságról, ha konkrétan le van írva a vonatkozó jogszabályban. Akkor a csalás így nem tartozik ide?
Gondatlanul nem lehet csalni.
Azért nagyon te tessék megnyugodni, hiszen az eshetőleges szándék is szándék.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02