carl,
„mennyire elfogadható eljárás?”
Teljesen elfogadható. Mi lenne a baj vele?
„bankkártya alapján be tudják-e azonosítani a vásárlót”
Persze, a rendőrség minden további nélkül.
carl,
„mennyire elfogadható eljárás?”
Teljesen elfogadható. Mi lenne a baj vele?
„bankkártya alapján be tudják-e azonosítani a vásárlót”
Persze, a rendőrség minden további nélkül.
Tisztelt Jogifórum.hu!
Egy 298 ft-os zöldség, gyümölcs bevásárló zsákról vettem le a papír csomagolását és a bevásárláshoz magammal vitt szatyorba dobtam. Mivel az autóm a bejáratnál állt, így a kamerafelvételek alapján (a rendszám látható volt) feljelentettek a rendőrségen. Szabálysértési eljárás zajlott. A rendőrségen elismertem és kérésüknek megfelelően visszamentem, kifizettem az áru ellenértékét, ezt követően zárult az ügy figyelmeztetéssel.
Szeretném megtudni, hogy ebben az eljárásban a rendszám alapján beazonosítani valakit, mennyire elfogadható eljárás? Maszkban voltam, a rendőrségen, majd az üzletbe visszatérve a biztonsági őr is azt erősítette meg, hogy az autóm alapján azonosítottak be.
További kérdésem, hogy bankkártya alapján be tudják-e azonosítani a vásárlót akár ilyen, akár bármely más esetben? Köszönöm szíves válaszukat! Carl
Ata777
„Volt már pár bírósági ügyem”
És szerintem még lesz is jó néhány, ha így folytatod.
Az viszont tuti, hogy nem fogod mindig megúszni.
„Elkövettem ezzel valamit? Köszönöm a gyors válaszokat!”
Igen.
Azzal, hogy nem buktál le, szerencséd volt. De ennek inkább csendben örülni kéne, nem pedig hangosan anyázva dicsekedni vele.
Szívesen.
Ata777,
Van a boltban egy termék, ami amíg nem fizeted ki a bolt tulajdona. Elvitted a boltból azt a terméket, ami nem a tulajdonod és nem fizettél érte. Ez lopás. Pont.
Az hogy mást, ami a te tulajdonod volt otthagytad, az nem számít.
Csűrheted csavarhatod, hogy kit ért kár, meg kit nem, de ez sem számít.
Ata777,
Mit tudom én. De hogy jön ez ide?
Csak nem kevered a büntetőjogi estedet egy polgári károkozássl?
Ata777,
Ez most valódi kérdés?
Persze. Ez lopás. Elvittél valamit a boltból, amiért nem fizettél. Az, hogy otthagytál valamit, ami a tied, az nem számít. Nyilván.
Szabálysértés esetén a bíróság dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásáról, de azt nem tudom, hogy ez esetben a bíróság előtt kell a vallomását megtennie vagy elég csak a rendőrségen, az előkészítő eljárásban.
Bűncselekmény esetén nem kerül kapcsolatba a bírósággal. Vallomást tesz a rendőrségen a nyomozás során, az ügyész dönt az eljárás felfüggesztéséről és az ügy közvetítői eljárásra utalásról.
Szívesen!
Mármint lehet nem jól írtam tehát be kell mennem személyesen is a bíróságra vagy a bíróság csak küld egy papírt?
Köszönöm a segítséget!
Utolsó kérdés: Ha a rendőrségen minden kérdésre cápaszolok bevallom amit csináltam akkor is meg kell jelennem személyesen a bíróságon vagy majd csak küldenek egy papírt?
„És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?”
Fogalmam sincs.
„Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?”
A tulajdon ellen szabálysértés bírósági hatáskörbe tartozó szabálysértés. Először a rendőrség lefolytatja az előkészítő eljárást (kvázi nyomozást), majd bíróság elé állítja az eljárás alá vont személyt.
Ha sikerül a közvetítői eljárás, nem fogja elítélni a bíróság, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.
Akkor is már 50 ezer alatti szóval a szabálysértési eljárás megszűntetheti a rendőrség és nem kell bíróság elé állnom?
És ha ez nem sikerül akkor gondolom bíróság. Ott milyen ítéletre számítsak?
A gyanúsítás tárgya [nem a vád :)] lehet jogtalan elsajátítás vagy lopás bűncselekmény, ez a mediáció tekintetében mindegy, mivel mindkettő vagyon elleni bűncselekmény.
A körülményeket ismerve a fenti bűncselekmények vétségi alakzata állapítható meg, azaz a tevékeny megbánás során megszüntetik a büntetőeljárást.
Amit az elején tisztázni kell: a telefon értéke mennyi volt a cselekmény elkövetésekor? Csak akkor bűncselekmény, ha az értéke az 50.000.- forintot meghaladja és az elkövetéskor minősítők körülmény nem volt (szerintem nem volt).
Ha a telefon értéke miatt a cselekmény nem lesz bűncselekmény, akkor a büntetőeljárást megszüntetik és szabálysértési eljárás indul, tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt. Ezen eljárásban is helye van a közvetítői eljárásnak, ha sikerül, megszüntetik Ön ellen a szabálysértési eljárást.
T. CappyLama!
A kártérítés és a büntetőjogi felelősség két külön kategória.
Ön az elsőnek eleget tett, de utóbbiért viselnie kell a következményeket. Egy esetet látok, amikor megszüntethetik Ön ellen a büntetőeljárást, ez pedig a közvetítői eljárás (mediáció).
Több feltétele van. Az Ön részéről: beismerő vallomás tétele, mely során kérnie kell a közvetítői eljárás lefolytatását.
Ehhez a sértettnek is hozzá kell járulnia.
Ha a sértetti akart is megvan, úgy az ügyész dönti el, hogy engedélyezi-e a mediációt. Ennek a történtek ismeretében nem látok akadályát.
Ezt követően egy külön eljárásban meg kell egyeznie a sértettel a jóvátételben. Ez lehet anyagi, illetve erkölcsi is, a részes felek megállapodásán múlik. Amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, az ügyész megszünteti Ön ellen az eljárást tevékeny megbánás miatt.
Ha kíváncsi a részletekre: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
CappyLama
Sajnos a lopás hivatalból üldözendő ügy, nem tudják csak úgy megszüntetni az ügyet, mert az eredeti tulajdonos feljelentést tett már. Végig kell vinni a nyomozást és nagy valószínűséggel neked kell bizonyítani, hogy nem te voltál. A talált tárgyaknak is van szabálya - még a pénznek is, bár az kevésbé lenyomozható - hogy hová kell beszolgáltatni, te az ellen vétettél leginkább.
Üdvözlet!
Szégyellem, de megtörtént.
Talált telefont adtam el egy GSM boltban sajátomnak mondva. A GSM ezt eladta 40 ezer forintért, ennél a vevőnél később letiltották + az eredeti tulaj ismeretlen tettes elleni feljelentést tett lopás miatt. A lopás nem igaz, találtam, ezt azzal tudom bizonyítani, hogy a munkahelyi jelenléti ívem szerint akkor mikor a “lopás” történt én még a műszakom utolsó perceiben jártam. A telefon elvileg visszakerült a tulajhoz a GSM visszafizette a vevője pénzét, én pedig a GSM nek utaltam még többet is mint kellett volna, így a GSM nem tett feljelentést mert visszakapta a pénzét az eredeti tulaj feljelentése miatt most mégis behívtak gyanúsítottként. Mire számítsak? Mi a minimum és mi a maximum büntetés illetve mi a valószínű? Másik kérdés, hogy mi az esély arra, hogy a rendőrség lezárja az ügyet, így nem kerülök bíróság elé hisz ha jól tudom ez csak szabálysértés és már mindenki kártalanítva lett. Azért adtam el mert nem sokkal előtte tőlem ellopták a kabátom illetve egyszer megpróbáltak kirabolni aminek következtében összetört a telefonom. Büntetlen előéletem van ezen kívül messenger beszélgetéssel tudom bizonyítani, hogy pár éve felkerestem facebookon egy férfit hogy visszaadjam hiánytalanul a pénztárcáját, most csak a sok rossz dolog miatt nem voltam becsülete.
Köszönöm ha valaki tud segíteni,
Kedves Fórumozók!
Az egyik ismerősöm nem rég eltulajdonított 200e ft-ot a kasszából(ott dolgozott). A boltvezető a feljelentést megtette, rá egy hét múlva beismerte az illető a lopást. Le is papírozták maguk között a dolgokat, megállapodtak. A rendőrségről viszont érkezett idézés. Mire számíthat az illető? Tettét nagyon megbánta, vissza is fizetné az összeget maradéktalanul. Bűntetlen előéletű, soha nem volt vele probléma. Elzárásra kell számítania? Köszönöm a segítséget
Jó napot kívánok! Nem volt munkám, nem volt pénzem, így kb egy hónapon át loptam egy élelmiszerboltból, összességében kb 30.000 értékben. Videókamera rögzítette, a tulaj azt mondta, ki is mentette lemezre. Aztán íratott velem egy papírt, hogy alulírott stb szig.számmal, lakc.kártyaszám stb. Ha nem tudom kifizetni 1 hónapon belül, feljelent. De nincs pénzem. Mit tehetek? Mi lehet a következmény?
Jó napot azt szeretném kérdezni, hogy lopásért milyen büntetést szabnak ki németországban és milyen érték határok vannak ami alapján azt megállapítják?
Jó napot!
Tegnap volt egy bolti lopasom 20 000 forint alatt. Akkor abiztonsagiőr csak oda állt, én mondtam hogy amit nem fizettem ki azt nem itt vettem és ennyi. Eljöttem. Mondta hogy legközelebb előre szóljak. Azóta megnézhették a kamerát és ott viszont látszik a lopás. Mi történhet ilyenkor?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelt Dalma24810!
Az is lehet, - bár azért ne ragadtassa el magát túlzottan -, hogy a cég peren és eljáráson kívül követeli a "jussát", de jó eséllyel, ahogy írták is szabálysértési szanckióként a lánya pénzbírságra vagy közérdekű munkára számítson, tárgyaláson kívül hozott végzéssel.
Ha azt sokkallja, akkor tárgyalás tartását kérheti 8 napon belül, amire meg kell jelenni és meg fogják tartani, meg fogják a lányát hallgatni.
A tárgyaláson újabb végzés születik - a tárgyaláson kívül hozott végzés hatályban tartásáról, megváltoztatásáról vagy hatályon kívül helyezéséről és az ügy áttételéről/eljárás megszüntetéséről az ellen lehet kézbesítéstől számított 8 napon belül fellebbezni.
Tisztelt Dalma24810!
Valószínűleg igen, oda fog menni, ha az került megadásra.
Tisztelt Stefi199801!
Az, hogy az ügye mikként minősül, annak a függvénye, hogy hány ügye van a hatóság előtt, amiben még nem marasztalták és azokban mekkora a károkozás mértéke.
Ha az ilyen ügyekben a károkozás mértéke egybeszámítás alapján nem haladja meg az 50.000Ft-ot, akkor szabálysértési eljárásbéli marasztalásra készüljön, egyébként a cselekményei bűncselekménynek minősülnek.
Egyébként javasolt a kár mihamarabbi megtérítése a sértettnek, ezzel jó eséllyel enyhítheti a büntetését.
Javaslom magam is egyébként, hogy keressen mihamarabb ügyvédet magának!
Ha az ügyéből büntetőügy lesz, akkor valószínűleg felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszhatja, ámde ha szabálysértési ügye lesz, jó eséllyel számoljon visszaeső voltára tekintettel elzárásra, ha csak nem áll fenn esetében elzárást kizáró ok (mivel az írásából arra következtetek, hogy fiatalkorú, az Ön esetében egyedül a tartós betegség jöhetne szóba azok közül).
Kár megtérítésére a sértettnek viszont mindenképpen kötelezni fogják.
Tisztelt Barbus91!
Az ügye először megjárja a rendőrséget, mivel beismerte, ez viszonylag gyors lesz, egyébként 60 napig tarthat.
Ezt követően - ha az eljárást a rendőrség nem szünteti meg, de az Ön esetében nem valószínű, hogy meg fogja - akkor az iratokat megküldi a bíróságnak, amely:
A tárgyaláson kívül hozott végzéssel szemben fellebbezésnek nincs helye, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását kérhet, ami esetében a tárgyaláson kötelező megjelennie, egyébként, ha arról igazolatlanul elmarad, úgy tekintik, hogy a tárgyalás tartása iránti kérelmét visszavonta és a tárgyaláson kívül hozott végzésben foglalt szankció véglegessége, jogereje beáll és az végrehajthatóvá válik.
A tárgyalás eredményéhez képest egyébként a - amelyen meghallgatják - bíróság a tárgyaláson kívül hozott végzését hatályban tartja, megváltoztatja vagy visszavonja és az eljárást megszünteti, illetve az ügyet átteszi.
A tárgyaláson hozott végzés ellen - akkor is, ha a tárgyaláson hozott végzés közlését követő 8 napon belül előterjesztett kérelemre tekintettel került sor tárgyalás tartására - fellebbezésnek van helye a kézbesítésétől számított 8 napon belül.
A felettes törvényszék 30 napon belül bírálja el a hozzá érkezést követően, tárgyaláson kívül, az iratok alapján a fellebbezést, amely alapján a járásbíróság végzését helybenhagyja, megváltoztatja vagy hatályon kívül helyezi és új eljárás lefolytatásár rendeli el.
Legjobb amit tehet, hogy kivár és számítson a pénzbírságra.
10 év alatti gyermeke révén elzárástól nem kell tartania és ha nem vállalta, akkor a közérdekű munkától sem.
A pénzbírságot esetében meg nem fizetése esetén adók módjára a NAV illetékes igazgatósága hajtja be, azt főszabály szerint 30 napon belül kell megfizetni, de fizetési halasztás, részletfizetés vagy kivételesen, méltányosságból eltekintés is kérhető.
Javaslom, hogy amennyiben rászorult, kérjen költségmentességet, egyébként az eljárási költségeket is Önnek kell fizetnie, ami akár több is lehet, mint a pénzbírság maga!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |