bolti lopás? mit tehetek?


kriszta84 # 2012.03.14. 21:19

Kedves GABICSEK!
Jack4-re hivatkozva Te magad adtál kétféle választ.
Igen a kérdésem az, hogy az ügy kerül-e a lakhely szerint illetékes önkormányzathoz vagy nem? Amennyiben egyértelmű választ nem tudsz adni akkor inkább ne írj és másra ne hivatkozz. Írd le a saját tapasztalatod!!! Köszike

Gabicsek # 2012.03.14. 21:27

Miután én még nem loptam - mert az asztal másik oldalán ülök -, így nincs saját tapasztalatom.
Az nem az én hibám, ha nem tudod értelmezni, amit írok.

Gabicsek # 2012.03.14. 21:28

És ha figyelnél, a törvény szövegét is odatettem neked, mikor jár el a bíróság. Ha olyan szabálysértést követtél el - pl. lopás szabálysértése - amely elzárással is büntethető, abban az esetben bíróság jár el. De remélem, többet nem kell leírnom.

R.csilla # 2012.03.14. 21:50

Én a másik oldalon vagyok érintett,nem jogilag szólok hozzá,de nem tudom megállni,bocsánat!
Engem , a kollegáimat minden egyes lopás borzasztóan felháborít. Azzal nem számol senki,hogy az általa okozott kárt családos anyukák fogják megfizetni,mert a bolt annyit ugye nem bír el.Utána pedig képes egy fórumon segítséget kérni,hogy most mi lesz?
Időben kéne gondolkodni,mielőtt cselekszik.
Évek óta vannak visszajáró tolvajok. Miután kijön a börtönből,már mutogatja magát,és újságolja, nem lopok.
Aztán nap mint nap megjelenik többedmagával, zavarja a munkánkat, leköt 2-3 embert,mert roppantul észnél kell ám lenni.Közben hallgatjuk,ahogy szitkozódik,legfőképp,ha nem sikerül lopnia.
És nincs mit tenni ellene.
Igen,elmegy a feljelentés,tessék vállalni a következményeit!!

kriszta84 # 2012.03.15. 20:30

gabicsek!
Légy büszke arra, hegy legalább ITT kibontakozhatsz!

kriszta84 # 2012.03.15. 20:31

gabicsek!
Légy büszke arra, hogy legalább ITT kibontakozhatsz!

Gabicsek # 2012.03.15. 20:32

Remélem, jól érzed magad:) Az a szerencse, nem én fogok bíróság elé állni.
Ezennel befejeztem a témát.

vatoloco # 2012.03.17. 14:31

kedves kriszta84!

Nem értem,hogy miért kell így reagálnod,ha valaki segít neked.
Először leírtam neked mindent részletesen, de azt sem fogadtad el, hiszen kételkedtél benne (-holott én a saját magam sztoriját írtam le), ha nem hiszed el, amit leírunk neked, akkor javaslom egy ügyvéd felkeresését.
Nem támadni kéne, hanem megköszönni,hogy egyáltalán segítenek neked.
És nem utolsó sorban: ha már egyszer megtettél valamit, akkor vállalni érte a felelősséget, DE AZT TUDD : MEGÚSZNI NEM FOGOD! Még ha ezt nem is hiszed el!
DE MÉGEGYSZER LEÍROM NEKED A MENETÉT A DOLGOKNAK (ÁLTALÁBANI ELJÁRÁS)
1- lopás
2- elkapás
3- jegyzőkönyvfelvétel+ rendőr helyszínre hívása
4- rendőrségi eljárás megindítása
5- a rendőrség átadja a dolgot a lopás helyszínének területileg illetékes bíróságának - PL BUDAPESTEN loptál,DE!!! PÉCSI VAGY akkor Pesten lesz a tárgyalás!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
6- a bíróságon a szabálysértési előadó megnézi a felvételt, a jegyzőkönyvet
7- megküldik az idézést a tárgyalásra
8- bemész: büntetés, elzárás, közmunka - ezek közül választhatsz
ÉS ÁMEN

AZT VISZONT NYOMATÉKOSAN KÖZÖLNÉM, HOGY A LAKHELYEDEN LÉVŐ JEGYZŐ NEM FOG TUDOMÁST SZEREZNI A TE KIS AKCIÓDRÓL.... DE ezt is leírtam már egyszer, keress után a a neten, illetve itt is!

kriszta84 # 2012.03.21. 18:28

Kedves vatoloco!
Ha figyelnél észre vetted volna,hogy nem egyes szám első személyben írtam. De, hogy tisztában legyünk a dolgokkal még egyszer leírom az esetet:

 • bolti lopás
 • jegyzőkönyvet nem vettek fel
 • feljelentés
 • rendőrt hívtak
 • rendőrségen kihallgatás
 • két hét múlva újra rendőrségi kihallgatás ahol az elkövető kérte az eltulajdonított termékekről a jegyzőkönyvet, persze a rendőr fél órás keresés után sem tudta megmutatni.

Tehát NINCS jegyzőkönyv. A lopást ennek ellenére elismerte. A rendőrségen kérte, hogy mivel nem a lakhelyén él, ezért tartózkodási címére kéri a bírósági idézést. Ezt a rendőrségen le is írták. Mégsem így történt. Beszélt ügyvéddel is Ő azt mondta, hogy a bíróságon kell kérnie, hogy a tartózkodási hely szerint illetékes ÖNKORMÁNYZAT járjon el. Ez nekem is furcsa,mivel nem értem, ha egyszer a bíróság jár el akkor miért kerülne az ügy a jegyzőhöz. Ezért kérdezgetek annyit és ezért nem tudom, hogy mit lehet elhinni és mit nem. Köszönöm megértésed, hogy nem értem az egészet.

davidgale # 2012.03.22. 21:16

Kedves fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni! Kedden este elkövettem életem egyik legnagyobb hibáját, életemben még nem tettem ilyet szóval teljesen tiszta vagyok... Matchból 4047 forint értékben próbáltam lopni, persze a biztonsági őr észrevette ezután bekísért a hátsó szobába, teljesen együttműködő voltam az árut kiraktam valamint az adataimat is felvették jegyzőkönyvezték. Ám miután utána olvastam az esetnek meglepődve láttam hogy erről én nem kaptam jegyzőkönyvet és amíg ott voltam egy tanúval se iratták alá a jegyzőkönyvet pedig minimum kettő tanúnak jelen kell lenni, a három példányból 1 a gyanúsítotté ha jól tudom egy az üzleté egy pedig a rendőrségé, persze ma rá két napra mentem csak vissza érdekes, hogy még mindig nem kezdtek semmit a jegyzőkönyvekkel és még most sem volt rajta egy tanúnak az aláírása sem. Ezért megkérdeztem a biztonsági őrt aki illedelmesen válaszolt a kérdéseimre, hogy én erről miért nem kaptam jegyzőkönyvet valamint hogy így szabályos e az eljárás ellenem, valamint arról se tájékoztattak ott helyben hogy ennek mi lehet a következménye. Erre a biztonsági őr kihozott egy jegyzőkönyv másolatot amit átolvashattam kedden meg se tettem akkora szégyenérzetem volt, hogy miután aláírtam nem kérdeztem semmit erre kikísért a hátsó ajtón. Erre látom, hogy a jegyzőkönyvben a nevemet elírták furcsa német eredetű nevem van az okmányirodában is mindig elírják még ha betűzöm akkor is, ezt furcsának találtam, hogy mivel a papírjaimat odaadtam nem tudják arról lemásolni a nevem egyből feltettem a kérdést, hogy ebből nem lesz e probléma, mivel tudtommal egy jegyzőkönyv okiratnak minősül... a biztonsági őr egyből, mondta hogy ebből nem lesz semmiféle probléma sőt abból se hogy én nem kaptam a jegyzőkönyvből egy példányt se, és megnyugtatott hogy egy ejnyebejnyével elintézik ezt az egészet a rendőrségen és maximum szembesítenek az üzletvezetővel ott mivel ő is a rendőrségtől szerelt le. Én csak néztem rá és mondtam hogy én ezt nem így tudom hogy ennyivel megúsznám, de ő hajtotta az igazát. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatok? 20 éves vagyok éppen főiskolára járok valamint munkahelyem is van szüleimtől 260 kilométerre lakom külön albérletben. A pénzbírságot kitudnám fizetni még ha 150 ezer forint is az, de ha elzárnak akár 30 napra az nem lenne jó mivel a felfüggesztenék a félévemet szerintem valamint a munkahelyemről is kirúgnának? Ilyenkor ezeket figyelembe veszik?
Válaszokat előre is köszönöm!

Marv # 2012.04.03. 15:50

Bolti lopáson értek. 40.000 ft értékű a lopás. Bűncselekményt állapítottak meg, dolog elenni erőszak miatt, mivel eltávolítottam a csipogót a ruhákból,így kárt is tettem bennük! Ez volt az első alkalom, hogy loptam életemben. Elismertem a tettet. Gyorsított eljárásban fog lefolyni az ügy. Várom az időpontot,hogy mikor kell mennem a bíróságra. Még azt szeretném kérdezni,hogy ha bűncselekményről van szó,akkor szerepelni fog-e az erkölcsi bizonyítványban?
Milyen büntetésre számíthatok?

Előre is köszönöm!

Véleményem # 2012.04.04. 06:38

Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2)A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

 1. bűnszövetségben,
 2. közveszély színhelyén,
 3. üzletszerűen,
 4. dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -,

Ha lopás ahogy írtad akkor ez várható ez a maximum amit kiszabhatnak.

Esetleg még ez is szóba jöhet, nem tudom:
Rongálás

324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2)A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

 1. a rongálás kisebb kárt okoz,

Valószínű, hogy bent lesz az erkölcsiben.

Gabicsek # 2012.04.04. 09:01

Ha a végén pénzbüntetésre ítélnek, az ítélet jogerőre emelkedése után megkapod az erkölcsit.

Gabicsek # 2012.04.04. 09:05

rongálás nincs, de bűntettnek minősül, és nem a (2) bekezdésben, hanem a (4) bekezdésben foglaltak miatt:

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

 1. a lopást nagyobb értékre,
 2. a kisebb értékre elkövetett lopást

1. a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon,

a d.) pont, mint véleményem is írta, mert dolog elleni erőszakkal követted el a kisebb értékű lopást.

Duruka # 2012.05.22. 11:39

Ezen az oldalon olvastam több olyan bejegyzést, miszerint a bolti lopást miután elkövették, kb. fél év múlva kaptak értesítést bírósági idézésre. A törvény előírja, hogy a biztonsági szolgálat 72 órán belül ha átadja a jegyzőkönyvet, akkor a rendőrségnek 30+30 (azaz 2 hónapja) van arra, hogy az eljárást megindítsa és erről tájékoztassa az érintettet. Ezek az emberek miért nem kaphattak erről semmit, "mindössze" fél év eltelte után bírósági idézést? Az eljárás megindításának ideje ezek szerint egy figyelmen kívűl hagyható momentum? Ezt törvény írja elő. Ha nem teljesül a két hónapon belüli tájékoztatás hogy megindította a rendőrség az eljárást, ezek után kapnak bírósági idézést? Ezek után hogy nem teljesítettek egy törvényileg szigorúan előírt dolgot, miszerint két hónap van rá..?!?!

Jázminhercegnő # 2012.05.25. 14:35

Kedves fórumozók!

Ma az egyik barátnőm lopott a Tescoban 2000Ft értékben de mindent bevallott megírták a jegyzőkönyvet kihívták a rendőröket kifizette az ellopott dolgot megkapta a helyszíni bírságot... már csak azt szeretnénk tudni, hogy ezzel lezárult az ügy? nem kell bíróságra menni nem fog erről tudni senki nem küldenek az önkormányzatnak erről valami papírt? mert nem szeretnénk ha ez kiderülne
Előre is köszönöm válaszukat .

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.29. 11:35

Sziasztok! Véleményem fórumozó írta ezt: Ha rendőr nem írt jegyzőkönyvet, csak az a hely ahol loptál, akkor behívnak a rendőrségre, ott lesz egy jegyzőkönyv és úgy a bíróság.
Ha a lopás után mindjárt készült rendőrségi jegyzőkönyv is akkor, jön a bíróság.
Segítsetek légyszi. Én 3 hónappal ezelőtt 2400 Ft értékben tulajdonítottam el árut. A biztonsági őr jegyzőkönyvet vett fel, árut kifizettem, mondták hogy rendőrség lesz belőle. De ennek már 3 hónapja. Végigmentem a bejegyzéseken és olyanokat olvastam, hogy vannak olyanok, akiket meg sem keres a rendőrség, annyit sem ír a rendőrség mint közúti szabálytalansági ügyekben 60 nap alatt, hogy maga ellen eljárást indítottunk, hanem pár hónap múlva érkezik egy idézés a bíróságra. Akkor Vélemény fórumozóznak nem lenne igaza? Akkor a rendőrségnek mégsem kell jelentkeznie, hanem egyből bíróság? Aki tud, szóljon hozzá..

Véleményem # 2012.05.29. 11:52

Egyből bírósági idézést is kaphatsz. Elismertél mindent, adatok megvannak, akkor a rendőrség nem kell ide.

Amit írtam azóta változott a szabálysértési törvény is. Sokat nem változik, de a régi hozzá szólásokból nem lehet mindig kiindulni.

Véleményem # 2012.05.29. 11:54

Jázminhercegnő

Az új szabálysértési törvénykönyv lehetővé teszi a helyszíni bírságot lopásnál. A csekket megkaptad ezek után lezárult az ügy. Más nem kap értesítést erről.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.29. 15:33

ez komoly?:) Az új szabálysértési tv lehetővé teszi a helyszíni bírságot? Úgy mint közlekedési vétségnél? B...-us:) hogy csak most!:) Az ember megkímélhette volna magát a bíróságtól meg egyebek. A közlekedési vétség "jobb" (pedig ott élesebb a helyzet, egy gyors hajtás valakinek az életébe is kerülhet) Ott ha nem jön papír 60 napig, akkor el is felejtheted. Itt meg nem tudsz mibe kapaszkodni, izgulni, hogy megadott határidőn jön e valami és ha nem, örülni, hanem fél éven belül úgyis jön. Nekik legalább erre van pontos törvényi előírás mi-meddig-hány méter. Lopás esetén (2500 ft) meg össze-vissza, van akit előtte értesít a rendőrség hogy eljárás indult ellene, van akit nem, itt nincs két hónap, fél évig lehet izgulva várni a bírósági idézést.

Gabicsek # 2012.05.29. 20:10

Milyen 60 napról beszélsz?

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # 2012.05.30. 06:19

Ez a 60 nap csak a közúti szabálysértéseknél van így úgy tűnik. Ha túl léped a sebességet, az is szabálysértés és ha eltulajdonítasz valamit (lopás), az is szabálysértés. "A közúti közlekedésről szóló törvény írja elő a 60 napos bírságkiszabási határidőt. Az egyik megyei bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a hatóság 60 napon belül nem szabja ki a bírságot, akkor ezt később nem teheti meg - ezt hívják a jogászok jogvesztő határidőnek. Azzal érveltek, hogy a nulla-tolerancia csak akkor érvényesülhet, ha a szabályszegők gyorsan elnyerik a büntetésüket. Ugyanakkor más bíróságok a 60 napot ügyintézési határidőnek fogták fel, amelyet meg lehet hosszabbítani. Ugyanakkor a 60 napos határidő túllépése olyan eljárási szabálysértésnek minősülhet, amely kihat az ügy érdemére is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha túl sok idő telik el a szabálysértési döntés meghozataláig, akkor az sérti a tisztességes ügyintézéshez való jogot. Ekkor hathat ki ez az eljárási szabálysértés az ügy érdemére, vagyis a bírságra. Ennél konkrétabban nem fogalmaz a határozat".

Batus # 2012.05.30. 09:06

Én annyit tudnék hozzáfűzni, létezik a 60 nap ha bakizol az utakon:) ja, az is szabálysértés tehát joggal merül fel itt a kérdés hogy a lopásnál hogy is van ez. Nekem a BKV-val voltügyem, de én ügyvédet fogadtam és határidő túllépés miatt nyertük meg végül:) 410/2007 Korm. rendelet - jelen ügyben is alkalmazandó – 9.§ (4) bek.-re, mely szerint a közúti közlekedésről 1988. évi I. tv. 21.§ (4) bek.-ben előírt 60 napos jogvesztő határidőn belül kell kézbesíteni a bírságot kiszabó határozatot.

Gabicsek # 2012.05.30. 11:24

21. §
(4) A bírságolással kapcsolatos eljárás lefolytatására a Kormány által rendeletben kijelölt hatóság jogosult. A hatóság az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt hozott határozatát az ügyfél részére az előírás megszegését követő 90 napon belül kézbesíti. A 21. § (2) bekezdése szerinti közigazgatási bírságot kiszabó, elsőfokú határozat meghozatala informatikai eszközzel, automatizált módon történhet. Automatizált egyedi döntésen a kiadmányozásra jogosult aláírása és a hatóság bélyegzőlenyomata is informatikai eszközzel rögzíthető, ha az aláírás és a bélyegzőlenyomat hitelességét a hatáskör gyakorlója egyedi döntésével hitelesítette.
(4a) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt indult első fokú eljárást az előírás megszegését követő hat hónapon belül be kell fejezni.

Szanux # 2012.05.30. 16:05

Igazad van, változott a törvény, már nem 60, hanem 90 nap. Teljesen mindegy, visszanéztem bejegyzéseket és ezt olvastam. Ennek a valakinek is azt mondták a rendőrök még 2010-ben, hogy 60 nap. De van itt egy Dr. Attika nevű hozzászóló is, aki 2011.09.15-én ezt írta, idézem: "Kedves Petra! Ha két hónapja a rendőrség nem jelentkezik az azt jelenti, hogy a "bisztibojok" nem tettek feljelentést, tehát az ügynek büntetőjogi vonzata nem lesz. Önnek nem kell tovább aggódni, de azért gondoljon a tízparancsolat VII. pontjára. Ne lopj!" A másik, akinek a rendőrök mondták pedig:"Sziasztok!!! Engem 04.28-án kaptak el a tescoba egy testes körömlakk l és puder pamacs lopással.A biztonsági őr bekisért fizetés után és kihallgatott,jegyző könyvet vettek.A kár amit okoztam 1655ft volt.Jöttek a rendörök és elvittek.Betettek két prosti mellé.Bent voltam a zárkába 20:10-22:40.Ne tudjátok meg mit éltem át:(Utána meghallgatak bent is és jegyzőkönyvet vettek.Kiengetek utána.Azt mondták bent hogy nem lesz belöle semmi ha 2 hónapon belül nem jön levél,mert vannak ennél fontosabb dolgok is.Vártam és letelt a több mint 2 hónap.Erre augusztus 30-án megjött a levél a bíroságtol". Szóval hiába tudja úgy az ügyvéd (feltételezem Dr. Attika az) és a rendőrség, a gyakorlat mégis mást mutat.