bolti lopás? mit tehetek?


moko # 2012.10.15. 17:44

Tiszteletem!

A kérdésem a következő lenne az Auchan-ba történt az esett.Bevásárlás közben 3 db apróbb műszaki cikket is vásárolni szerettünk volna,de végül is egyet vettünk meg ,a többit menet közben kiraktuk a polcokra .A távozáskor a biztonságiőrők meg állítottak és felszólítottak hogy menjünk velük a feleségemmel,én mondtam hogy itt vagyok ellenőrizzenek amit akarnak de nekik ez nem volt elég.Mivel kiskorú gyerekünk otthon volt mondtam én akkor bemegyek velük de a feleségem haza megy a gyerekhez,ez így is történt. Ott közölték velem hogy furcsán viselkedtünk és az egyik kirakott áru védődobozát üresen találták így azt mi loptuk el mert ott sokat időztünk az egyik sorban.Ezt én tagadtam.Majd megérkezett a rendőrség is aki megnézte a felvételt és azt mondta , hogy nem visznek be a rendőrségre mert a felvételen nincs egyértelmű jele az elkövetésnek-közben a feleségem is visszaért őt is megnézték,majd minden papír nélkül elengedtek-semmilyen jegyzőkönyvet nem kaptunk miért is voltunk ott másfél órát-.Most a rendőrség azzal vádol mivel az áruház feljelentett, hogy megalapozottan gyanúsíthatóak vagyunk a lopás elkövetésével amit a ruhánkban vittünk ki.Ez vicces mert erről ott szó sem volt és nem is raktam semmit el az indok hogy az öltözőben ruhát próbáltunk biztos ott raktuk el.A keresett áru nem került elő .Ez manapság elég ahhoz hogy megvádoljanak lopás vétségével.

bius24 # 2012.10.26. 20:22

Sziasztok!

Lenne egy fontos kérdésem,tettem valamit amit írtóra szégyellek:bolti lopás másfél éve történt!kaptam 30000ft-os büntetést amit azonnal be is fizettem ez másfél évvel ezelőtt történt!Előtte soha nem tettem semmi törvénybe ütközőt és azóta sem!Azonban most úgy alakult hogy szeretnék jelentkezni a rendőrséghez dolgozni ez akadály lehet!Ezt még látni fogják ha utánam néznek!???Kérlek segítsetek van értelme jelentkeznem vagy inkább hagyjam a fenébe!Sürgős lenne a válasz!Nem tudom hogy ez elévült már vajon?Vagy még nem?

Véleményem # 2012.10.27. 11:16

Természetesen látni fogják ezt. Egy nagyon jó kizáró ok lehet. Ezzel az esélyeid nagyon sokat romlottak...

kiss.v # 2012.10.28. 20:40

Üdvözletem!!

A segítségükre lenne szükségem.Szabálysértési érték alatt dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségével vagyok jelen pillanatban alaposan gyanúsítható. Az érték 39900 ft a kár 3500 ft.A gyomozó tovább küldte az ügyészségre ha bebizonyosodik a bűnösségem-ami elég kétséges-Az lenne a kérdésem ilyen esetben mi a gyakorlat ???? Maximum mennyi pénzbüntetést kaphatok, és milyen elmarasztalást???Soha nem voltam büntetve.A választ előre is köszönöm,és nagyon várom!!Mert a nyomozó arra az alkura akar rábeszélni ,hogy egyezzek meg az áruházzal és fizessem ki a kárukat-mivel a tárgy nem került elő.

nagytestvér # 2012.10.30. 08:09

A segítségüket szeretném kérni!
A testvéremet meggyanusították bolti lopással, 80 ezer forint értékben közel 4 hónapra visszamenőleg (július), a TESCO-ban állítólag ellopott egy férfi nadrágot (lánytestvérem van). A rendőrség a tegnapi napon megkísérelt házkutatást tartani nálunk, mivel azonban egyedül édesanyám volt otthon, nem engedte be a rendőröket (akik nem rendőrautóval, nem egyenruhában voltak), majd aláírattak vele egy jegyzőkönyvet, hogy ott jártak. Állítólag egy áruházi felvétel alapján állítják azt, hogy a testvérem tette, aki még arra sem emlékszik, hogy egyáltalán járt az üzletben aznap. Azt szeretném megkérdezni, hogy mire számíthatunk, hogyan érdemes bizonyítani, hogy nem ő tette, mit mondhat ilyenkor a rendőrség, mivel fognak érvelni, és hogy kb. mekkora esélyünk van ebből kikerülni? Segítségüket előre is köszönöm!

Véleményem # 2012.10.30. 20:57

nagytestvér

Több probléma is van itt.

  1. 80 ezer forintos nadrág nem kapható a tescoban.
  2. Ha van házkutatási parancs akkor így is úgy bemennek.
  3. A nyomozók nem hordanak egyenruhát illetve civil autót használnak.
  4. Ki tudja mit írt alá, az emberek mindent jegyzőkönyvnek hisznek már, amit a rendőr az orruk elé rak, hogy írjon alá.

Ha van bizonyító kamera felvétel akkor nincs mit kidumálni egyértelmű a lopás...

Az általad leírtak alapján sok minden nem tiszta itt.

Véleményem # 2012.11.01. 15:10
  1. Képtelenség a tescoban egy ilyen drága nadrág! Létezik ennyiért nadrág, de azt nem tescoban veszi az ember. Ha egy tescos blokkot mutatsz nekem ilyen értékű nadrágról akkor talán elhiszem, de addig ez egy nagy butaság.
  2. Hajlamos az ember mindent félre érteni, főleg ha egy idősebb néniről van szó aki régi módi és abszolút nincs tisztában a fogalmakkal.
  3. Jobb esetben, közlik hogy kicsodák illetve a jelvény vagy igazolványuk látható helyen van. Mindenki saját maga dönti el, hogy behívja a rendőrt vagy sem, semmi nem tiltja ezt...
hugi.69 # 2012.11.11. 18:54

Sziasztok.2000ft-os munkahelyi lopást akarnak rám kenni a (kollaganőm),volt rendőrség,jegyzőkönyv.Szabálysértés indul ellenem.Rágalmazásért feljelenthetem?A munkahelyemen felmondtak ez miatt,holott még nem fejeződött be az eljárás.Bár azt nem tudom kijelentett fel,a rendőrség vagy a kolléganőm,ezt nem mondták nekem. Nagyon elvagyok keseredve, mert elvesztettem a munkám olyan dolog miatt,amit nem követtem el.Mennyi idő alatt zajlik le az egész?Mit tegyek?

dr.Bodnár Lilla (törölt felhasználó) # 2012.11.13. 07:49

Ha nem követte el, forduljon munkaügyi bírósághoz.

Bodnár Ügyvédi iroda
www.bodnarugyvediiroda.hu

profectuscat # 2012.12.10. 21:37

Üdvözletem,

Segítséget, tanácsot, útbaigazítást szeretnék kérni/kapni!
2006-ban történt egy bolti lopás, akkor 15 éves voltam. Rávett volt párom édesanyja, aki súlyos kleptomániában szenvedett, hogy lopjunk a lányának:krémeket, egyéb kozmetikumokat. 3-an voltunk, összesen 40.000 ft értékben történt a lopás. Jegyzőkönyv, rendőrség, kihallgatás... Másnap elhunyt az édesanya(öngyilkos lett), a tárgyalás elmaradt, én pártfogót kaptam, "szorgalmasan", rendszeresen eljártam, mindent megbeszéltünk, még utána is jártam egy keveset - az előírt időn kívül-.
Priuszt nem kaptam, de nem vagyok tisztában azzal, hogy az ügyet "megsemmisítették", vagy ennek valahol nyoma maradt-e? Tehát ez szerepelni fog a rendőrség adatbázisában, hogy lopásban részt vettem kiskorúként?

A másik történetben viszont én voltam a hibás. Loptam, összesen 6800 ft értékben - Tesco-ból.
Jegyzőkönyvezték, aláírtam, aztán elengedtek, rendőr nem jött ki.
Azt mondta a biztonságis, hogy 10.000-50.000 ft közötti összegre számítsak, de tárgyalásról, bíróságról nem volt szó.
Ezt a fórumot illetve mást is átolvastam, és ahogy látom az esetek 90%-ban köteles bemenni a tettes és beismerővallomást kell tennie.

Több kérdésem lenne az üggyel kapcsolatban:
A korábbi lopásban való részvételt(még kiskorúként) figyelembe veszik? ilyen esetben súlyosbodik a vád, vagy hogy intézkednek?
Ügyvéd kell ilyen esetben?

Mikkel kell számolnom ezek után?
Visszaesőnek számítok, ha nincs priuszom, kiskorú voltam, és konkrétan rám a bíróság nem akart semmilyen terhet hárítani, mivel beismertem a kihallgatáson, hogy nem önszántamból tettem.

mentaldr. # 2013.01.09. 10:11

Mik az Üzletszerűen elkövetett lopás (szabs. értékben)mik az ismérvei?
Feltétlen megáll e a vád 2010.nov. (2rendbeli Btk316(1)bek.ütk. és (2) bek. c pont szerint minősülő lopás vétség), ha 2009 márc. 3000ft Tesco, 2009 aug.vége 7500ft Tesco, 2009.szept.3200ft Spar. 1. esetnél részleges beismerés(2.-3. esetet tagadja), 3.tettenérés-bizt. őr tanú, 2. sem beism., sem tettenérés, hanem kamerafelvétel, melyen nem látható, hogy lopás történt volna?

Véleményem # 2013.01.09. 12:25

mentaldr.

Ez így is csak szabálysértés marad.

mentaldr. # 2013.01.09. 12:35

Pedig vádat emeltek...
Mit tehet a vádlott?

mentaldr. # 2013.01.10. 08:17

Ha szabálysértés, akkor el is évült?

Sherlock # 2013.01.10. 10:05

Miért maradna szabálysértés?

mentaldr. # 2013.01.10. 18:30

Attól válik vétséggé, mert 3 van belőle, vagy mert néhány hónap alatt történt?

Véleményem # 2013.01.10. 21:59

Ha vádat emeltek, akkor védekezzen...
Nem kellett volna lopni.

Rafina67 # 2013.01.11. 11:10

Kedves mentaldr!

Üzletszerűen követi el a bűncselekményt, aki ugyanolyan vagy hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekszik.

Azért bűncselekmény, mert többször elkövette, más-más sértett sérelmére és ezek révén a lopások révén haszna keletkezett volna, ha nem kapják el.

A leírtak alapján zavaros az ügy nekem, de majd az ügyész kibogozza és ha ő nem akkor majd a bíró is átminősítheti, sőt meg is szüntetheti láttunk már ilyet.

Minden jót!
R

Tímea1972 # 2013.06.14. 14:55

Sziasztok!

A fiam került hasonló helyzetbe 2 napja. Akinek van tapasztalata ebben az ügyben kérem segítsen.

Nem a gyerekem, hanem az ismerőse, aki vele volt elemelt 2 üveg italt az egyik Auchan üzletből. A biztonsági őr elkapta őket és kipakoltatta a táskájukat. A fiamnál csak kifizetett termékeket találtak és a később ( viták árán megkapott )jegyzőkönyvből is az derül ki, hogy ő "csak" az ismerősével volt, nála lopott terméket nem találtak, de mindkettőjüket 25-25.000 Ft-ra büntették ( a kár 6000,- Ft ) . A kamerás felvételt nem engedték megnézni, a rendőrség pedig azt mondta, hogy ha aláírta a jegyzőkönyvet, akkor ő is elismerte a lopás tényét.
A gyerek még nincs 18 éves, tanul, tehát valószínűleg nem ő fogja kifizetni a bírságot. Én úgy gondolom, hogy minimum értesíteni kellene ebben az esetben a szülőt. Rendőrség flegmán közölte, hogy őket ez nem érdekli, aláírta a papírt és kész, oldjam meg ahogyan tudom.

Annyit beszélünk a gyerekek védelméről, ha ő is követte volna el a lopást, talán akkor is célszerű lenne a szülőt értesíteni, hiszen nem notorikus "lopó" gyerekről van szó, vagy oké kapjon büntetést, de ez esetleg valami munka ( pl: takarítás, rendrakás egyéb ) és nem rögtön a családra hárított anyagi teher ( egyedül nevelem a gyerekeimet, hitelek stb ).

Azt hiszem kicsit el vagyunk tévedve és nem a nevelés, hanem a megfélemlítés és egyértelműen a bírság kiszabása lett a cél ( sajnos )

Ha valaki került hasonló helyzetbe, hogyan oldotta meg?
Minden tanácsot köszönettel fogadok.

További szép napot:-)

Sherlock # 2013.06.14. 15:23

Takarítás, rendrakás... Vissza kéne térni a földre, lehet akkor a gyerek sem kerülne rossz társaságba.

Agent Cooper # 2013.06.14. 15:47

Kedves Tímea1972!

Fia a lopás tényét majd akkor ismeri el, ha gyanúsítotti (vagy szabálysértési eljárás alá vont személykénti) vallomásában azt megteszi.
Ha olyan jegyzőkönyvet írt alá, amelyben valamilyen formában elismerte a lopás tényét, az könnyen megtámadható, és nagy valószínűséggel bírósági eljárás során a jegyzőkönyv ezen részét nem veszik figyelembe.
Az eljárás során a fia idézéséről és értesítéséről Önnek mint törvényes képviselő értesítést kell kapnia.
Ennek ellenére fia még sincs könnyű helyzetben, hiszen ha látta a lopást, illetve tudott róla, akkor magatartását bűnsegédi magatartásként (pszichikai bűnsegéd) értékelhetik.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Dr.Attika # 2013.06.14. 16:51

Be kell tartani a tízparancsolatot. Pl. Ne lopj!

Véleményem # 2013.06.18. 10:33

Tímea1972

Ha a fia látta,hogy elteszi a barátja az üveget ugyan úgy jár neki a bírság, a lopásban társ volt...
A jegyzőkönyv egy példánya az áruházé egy a hatóságé. Ha csak nincs 3. példány, a tescoba megfeszülhet bárki ott biztos nem adnak ki jegyzőkönyvet.
Ha volt bírság akkor a történet lezárult. Főleg ha 18 év alatti aláírta a bírságot, ugyan is az aláírása felett ott van hogy vállalja ennek a megfizetését...
A kár és a bírság között összefüggést nem kell keresni 5-50 ezer Ft. között lehet helyszínen szankcionálni.
A felvételt csak hivatalos megkeresés útján adják ki, ügyvédnek ha esetleg bírósági eljárás van... Alapból pár napig őrzik csak meg. A felvételt a rendőrség megnézheti, de kikérni ők is csak hivatalos úton tehetik meg...
Ha a jegyzőkönyvet nem írja alá vagy bármely papírt, akkor feljelentés készül, a továbbiakban pedig más az eljárás már...

Csaba899 # 2014.01.24. 19:50

Sziasztok
Új őr vagyok egy boltban,ma 17 óra körül beszaladtam az illemhelységbe és jöttem ki az egyik eladó szólt hogy van egy gyanus alak és figyeljem mert szerinte lopni készül.De amire visszaértem a vásárlótérbe már nem volt ott az emberke.Biztonság kedvéért visszanéztem a kamerát a vásárlótérben és tisztán láttam hogy zsebre tett vegyi árut olyan 1600 ft értékben.Ismerem az embert minden nap nálunk vásárol még a nevét is tudjuk
Az lenne a kérdésem hogy ezzel lehet valamit csinálni?úgy értem a felvétel tárgyi bizonyítéknak számít és amikor legközelebb bejön értesíthetem a rendőrséget?

Véleményem # 2014.01.27. 23:24

Milyen Őr az, aki ennek a menetét nem tudja...

( bolt függő, ember függő, hogy ki mit kezd ezzel a felvétellel a későbbiekben )