Csalás, sikkasztás


ZZ24 # 2023.01.26. 20:29

KBS, az általad említett esetet nem ismerem, a sajátomban csak annyit tudok mondani, hogy jogtalan haszoszerzés nem vezérelt, ezt bizonyítani is tudom, az áruhitelre nem volt szükségem, ráadásul a hitel értékének megvolt az azonnal behajtás alá vonható anyagi fedezete a részemről. Aki csal úgy vesz fel hitelt, hogy ne tudják behajtani rajta, fedezet nélkül. Szóval eddig én vagyok a történet egyetlen kárvallotja, a Telekomtól se érte kár, még a csaló ismerős is elismeri a hangfelvételen, hogy jóhiszemű balek voltam, mégis van rá esély, hogy akár engem is elővegyenek. Ez döbbenetes és elkeserítő.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.26. 06:29

Ítélték már el védencemet analóg tényállás miatt. Csalás, bűntárs.

Szomorú örökös # 2023.01.26. 05:26

ZZ24

Még egy érdekes csavar eszembe jutott, mi van, ha a rendőrség valami orgazdánál megtalálja és lefoglalja a drónt és a telefont? Nekem nem kellenek ezek a cuccok, főleg, hogy már alig harmadát érik az eredeti értéküknek..

Viszont „hivatalosan” te megvetted őket, tehát jogilag a tiéd. Azt csinálsz velük, amit akarsz.

drbjozsef # 2023.01.26. 05:26

Ha követeléskezezlőnek fizettél már, tehát a Telekom eladta (engedményezte) a tartozásodat, akkor nem hogy a drónról, de már rólad sincs semmilyen információjuk, nem lesz mit kiadniuk neked.
De nem is számít. Annyit kell fizetni, amennyit a követeléskezelő nyilvántart, és ez már lényegében nem kapcsolódik se a Telekomhoz, se az eszközökhöz, semmihez.

ZZ24 # 2023.01.25. 21:54

Még egy érdekes csavar eszembe jutott, mi van, ha a rendőrség valami orgazdánál megtalálja és lefoglalja a drónt és a telefont? Nekem nem kellenek ezek a cuccok, főleg, hogy már alig harmadát érik az eredeti értéküknek..

ZZ24 # 2023.01.25. 21:45

Remélhetőleg megőrzik 5 év után is.

Majordomus # 2023.01.25. 20:43

A Telekom kiadja...

ZZ24 # 2023.01.25. 19:57

Köszönöm a tanácsot Osztap, észben tartom. Annyi kérdésem lenne még, hogy a 2018 február 28as első részletfizetési határidő a telefonra vonatkozott, a drón papírjait nem találtam,, azt ki kell kérnem még a Telekomtól, de mi van, ha arra nem kerülnek elő a részletfizetési adatok, akkor hogyan lesz ott az elévülési idő megállapítva?

osztap # 2023.01.25. 17:27

ZZ64 -> ZZ24.

Bocsánat.

osztap # 2023.01.25. 16:45

drbjozsef,
Amíg az igénye bíróság előtt van, addig szerintem az elévülés nyugszik.
Most még nincs ott. A rendőrség most kezdett nyomozni, lehet, hogy soha sem kerül a büntetőügy bíróság elé. Ha kerül is, az nem lesz holnap. 2023 februárban viszont a követelés a Ptk. szerint elévül.
Én még ma futnék a postára, tértis levélben követelni a fizetést az ismerőstől háromnapos határidővel, ha nem fizet, akkor pedig az utolsó percben beadnám az FMH-kérelmet a közjegyzőnél. Ez a vonat most van indulóban...

Vadsuhanc,
Azt, hogy nem ez volt a célod és az, hogy neked ebből semmi hasznod nem volt jelenleg most Te egyedül állítod.
Hát ki más állítsa? :)

Jövőbeli tartozásra pedig elég nehéz polgári pert indítani vagy igényt előterjeszteni és a felelősséget átruházni....
Nem jövőbeli az a tartozás. Szerintem az ismerőssel szóban kötött szerződésben az volt, hogy fizet, abban az ütemezésben, ahogy ZZ64-nek a hitel törlesztése esedékessé válik a T-Home felé. Az ismerős nem fizetett ZZ64-nek, ZZ64 nem fizetett a T-Home-nak, a hitel bebukott, az egész hitel azonnal esedékessé vált. Az, hogy ZZ64 később, a követeléskezelővel megállapodott a részletfizetésben, nem változtat azon, hogy a hitel bebukott, és esedékessé vált. A többit meg már leírtam alább.

ZZ64,
Az általam lefizetett 200ezret fogom követelni, illetve, hogy az ismerőst kötekezzék ezen felül a behajtócég felé megfizetni a maradék 500at.
Az utóbbi nem fog FMH-val menni, ott csak Neked lehet fizetni. De ha Neked FMH alapján kifizeti /behajtják tőle, majd továbbutalod Te a követeléskezelőnek. Elég az. És érdemes követelni a kamatokat és költségeket is, amint alább írtam. Csak nem érdemes szuszogni, mert az idő halad, az elévülési határidő meg közeleg...

Vadsuhanc # 2023.01.25. 12:22

Kedves zz24!
Kezdem azzal, hogy elhiszem a történetet, de az, hogy mit hisz az ember és mi a jog nem ugyanaz!
Gondold el: bementél volna a T-Home és az alábbiakat mondod el:

  • Jó napot kívánok zz24 vagyok! Vennék hitelbe készülékeket egy barátomnak, aki azért nem tudja megvenni Önöknél mert neki nem adnának hitelt. A szerződés az én nevemre fog szólni, de majd a barátom fizeti nem én!

Szerinted megkaptad volna az áruhitalt? Mert szerintem nem. Te azzal ejtetted tévedésbe a szolgáltatót, hogy ezt követően egy fillért nem fizettél öt éven keresztül. Ez arra utal, hogy szándékodban sem állt neked kifizetni a tartozást pedig a szerződés szerint neked kellett. Így okoztál kárt.

Azt, hogy nem ez volt a célod és az, hogy neked ebből semmi hasznod nem volt jelenleg most Te egyedül állítod. MAjd a kihallgatásokon és az általad szolgáltatott bizonyítékok kapcsán döntenek később.

Te jelenleg is tartozol ( nem az akinek átadtad a tárgyakat ) Elmondásod szerint még 500.000. forint a meglévő tartozás amiért Te vállaltál felelőséget és nem az akinél vannak a tárgyak. Hogyan követelhetsz olyan pénzt tartozásként, amit még Te magad sem fizettél meg a sértettnek ( annak jogutódjának ) Jövőbeli tartozásra pedig elég nehéz polgári pert indítani vagy igényt előterjeszteni és a felelősséget átruházni....
-

ZZ24 # 2023.01.25. 11:57

Jav kötelezzék

ZZ24 # 2023.01.25. 11:56

Az általam lefizetett 200ezret fogom követelni, illetve, hogy az ismerőst kötekezzék ezen felül a behajtócég felé megfizetni a maradék 500at.

ZZ24 # 2023.01.25. 11:50

2. A csaló ismerős elismerte, hogy a saját nevén is kihozhatta volna. Erről is van hangfelvétel.

3, Az első részletet 3 éve fizettem be, igaz azt már a követeleéskezönek, tehát kevesebb mint 2 évig nem volt fizetve semmi a témában.

ZZ24 # 2023.01.25. 11:47

Jav: hasznom

ZZ24 # 2023.01.25. 11:46

Vadsuhanc

A csalás fogalmi eleme a jogtalan haszonszerzés. Ha én csalást valósítottam meg, akkor milyen hasznos származott ebből?

Vadsuhanc # 2023.01.25. 11:22

Az lemaradt mi a legnagyobb probléma... szóval ez amit írtál és ezt azzal nem tudod kimagyarázni mit ígért a barátod,," Vadsuhanc, az első részlet 2018. február 28.-án volt esedékes. Én egy forintot se fizettem be,"

Vadsuhanc # 2023.01.25. 11:08

A legnagyobb probléma ez..... Ezért valószínűsítheti a nyomozóhatóság valamint az ügyészség is, hogy csalást követtél el. Persze az ítéletet majd a bíróság hozza.

A rövid tényállás:

Hárman megegyeztetek abban, hogy a T-Home szolgáltatót tévedésbe ejtitek és egy olyan személy részére szereztek meg hitelre vásárolható eszközöket, amit Ő nem kaphatna meg. Az, hogy ÍTe jogszerűen szerezted meg az eszközöket azért nem mérvadó mert egyetlen fillért sem fizettél vissza amikor kellett volna. Így alapos a gyanú, hogy Te csalást követéél el. Az, hogy öt évig nem fizettél ez az alapja az alapos gyanúnak.....

Mi fogsz követelni? Az egész összeget nem követelheted , hiszen Te magad sem fizetetted meg a tartozást. Maximum csak azt amit eddig megfizettél. .......

Az meg édeskevés. Neked bizonyítanod kell az ellened szóló bizonyítékot pedig Te magad szolgáltattad -és kihangsúlyozom -, azzal, hogy nem fizettél és szándékodban sem volt fizetni.....

Nekem ez a véleményem.....

Vadsuhanc # 2023.01.25. 10:14

Mondjuk nekem az is kérdés, hogy mekkora összeget fogsz követelni a polgári perben?

drbjozsef # 2023.01.25. 09:40

Amíg az igénye bíróság előtt van, addig szerintem az elévülés nyugszik.

osztap # 2023.01.25. 08:25

ZZ24,

Mi a terved arra az esetre, ha a büntetőügyben nem marasztalják el az ismerősöd? Ha vársz a büntetőügy eredményére, addigra elévül a polgári igényed.

ZZ24 # 2023.01.25. 07:59

Szomorú örökös, köszönöm a szurkolást, már kicsit kezd megborulni az elmém, hajtom az igazamat, vannak bizonyítékaim, de a csaló akar hamis váddal bevádolni és kártérítést kérni. Nagyon remélem, hogy tényleg győz az igazság, még ha csak egy kis győzelem lesz, annak is tudok majd örülni.

Szomorú örökös # 2023.01.25. 04:23

ZZ24

Adja Isten, hogy az IMEI szám alapján valami használható információ jöjjön, ami nagyban segíti az igazság kiderülését!.....A szolgáltatók kiküldik a logokat, minden fellépéshez tartozik egy imsi szám ami a sim kártyához tartozik, arról beazonosítják az előfizetőt, és mennek kopogtatni hozzá......A lényeg, hogy minden a telefonba belehelyezett SIM kártya és annak előfizetője beazonosítható.

Ahhoz konkrétan nyomozniuk kell(ene), de félő, hogy ez is a szokásos "adminisztratív nyomozás lesz és a végén lezárják.
SIM kártya és IMEI szám alapján szerintem csak ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények esetén kérnek infót a szolgáltatótól.
Sok reményt azért ne fűzz hozzá, hamarabb fogsz polgári peres úton bármit elérni a neked okozott költségek visszakapása terén.
De azért titokban szurkolok neked, hogy legyen belőle ügy!

ZZ24 # 2023.01.25. 02:01

Egy szakértői fúrumban találtam ezt a leírást, olyasvalaki írta, aki nyomozóként is dolgozott ilyen ügyekben:

" írnak szépen mind a három szolgáltatónak egy kérvényt, hogy meghatározott időközben lépett-e fel a hálózatukra a megadott imei szám.
A szolgáltatók kiküldik a logokat, minden fellépéshez tartozik egy imsi szám ami a sim kártyához tartozik, arról beazonosítják az előfizetőt, és mennek kopogtatni hozzá."

A lényeg, hogy minden a telefonba belehelyezett SIM kártya és annak előfizetője beazonosítható.

A kérdés az időintervallum, hogy milyen messzire tudnak visszamenni.

ZZ24 # 2023.01.25. 01:27

Vadsuhanc, nem lepődnék meg ezen sem. Azt vállalom, hogy egy hülye balek voltam, de sosem volt szándékomban bűncselekményt elkövetni, és főleg kárt okozni másnak.

Az általam készített hangfelvételek meg eléggé rávillágítanak erre a helyzetre.

Az IMEI szám majd tisztázni fog jópár kérédést.