Kedves Ügyvédek,
segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben:
Béreltünk egy ingatlant, ami büféként üzemelt. A büfé kialakítása hónapokat csúszott, mert nem volt alkalmas a mostani engedélyekhez szükséges feltételeknek. Két hónappal megcsúsztunk a bérleti díjjal, amit utána rendeztük.
A bolt megnyitott, szép lett, kb fél évvel a nyitás után, de nem hozta a várt forgalmat, ismét megcsúsztunk a bérleti díjjal, most három hónappal.
A bérbeadó arra gondolt, hogy nyomást gyakorol ránk, egy pénteki napon bement a boltba és a dolgozóknak azt mondta, hogy le fogja cserélni a zárat, elmondta, hogy a jó idők véget érnek, most az ő szabályaik jönnek. Bevallom őszintén, nem hittük el. A boltosokon a hangulattól eluralkodott a pánik, úgy döntöttem, hogy nem teszem ki őket további kellemetlenségnek, így azt mondtam, hétfőn ne jöjjenek be, majd én bemegyek.
Hétfő hajnalban bementem, hogy megnézzem, nyitható-e az ajtó, de nem, a zárat a bérbeadó lecserélte. Visszamentem egy nyomtatott papírral, mire ráírtam, hogy betörés történt, a rendőrségi eljárás végeztéig a bolt zárva lesz. (Ezt a papírt valaki szinte azonnal leszedte, de megnézni nem tudom ki volt, mert noha a mi kameránk rögzítette (volna) a felvételt, de aki betört, az áramtalanította a kameráinkat.
Riasztó volt bekötve a boltba, ami a helyi biztonsági cégnél riasztott.
Pénteken jött egy pittyenés, de nem a szokásos telefonos riasztás. Azt gondoltam, hogy valamelyik dolgozó későn nyomta meg a záráskor a riasztót élesítő kódot. A bérbeadó többször említette, hogy nagyon jó kapcsolata van a biztonsági cég vezetőjével és mindenhol vannak kapcsolatai.
Elmentem a nyíregyházi rendőrségre, hogy feljelentést tegyek, mivel érvényes bérleti szerződésünk volt, írásban sem felszólítást, sem felmondást nem kaptunk a zár cserét megelőzően.
Egy szombati napon jutottam el a nyíregyházi rendőrkapitányságra, ahol nem engedtek feljelentést tenni, sem magánlaksértés, sem birtokháborítás, sem más bűncselekmény miatt. Szerintük ez tisztán polgári ügy.
Másnap a biztonsági cégtől hívogattak, hogy elemet kell cserélni a riasztóban és mikor mehetnek be, mert ők engedély nélkül nem szeretnének bemenni. Mondtam nekik, hogy erről lekéstek, mert ők maguk zártak ki a boltunkból, és nincs kulcsunk az ingatlanhoz. A rendőrségről azonnal kaptak infót, hogy fel akarom jelenti őket, e felől puhatolóztak, majd a biztonsági cég vezetője felhívott, hogy ő is tud az ügyről, de ő személyesen nem volt bent a boltban. Mondtam neki, hogy ha a céggel van szerződésünk, akkor ő ugyanúgy felel minden dolgozójáért, aki felhasználva a pótkulcsot és kódot, illetéktelenül bemegy a védett helységbe.
A bérbeadónak jeleztem, hogy nem a legjobb megoldást választotta, mert érvényes volt a bérleti szerződésünk. A bérbeadó ezt követően küldött nekem egy levelet a betörést követő egy héttel később, és visszamenőleges hatállyal?!! közölt egy fizetési felszólítást, ami egyben egy felmondás is volt, amit pedig a betörést megelőző két héttel korábbi dátumot jelölt meg a felmondás határidejéül.
Kérdéseim:
- Ez az eset betörés, vagy valami más bűncselekmény (is)?
- Megáll-e a hivatalos eljárás színlelése, ha a magánlaksértés egy biztonsági cég alkalmazottja követi el? Ő ugyan nem hivatalos személy, de kvázi felhasználta a szabad bejárás lehetőségét, csak éppen más célból.
- Rongálásnak, erőszakos behatolásnak minősül-e, hogy felhasználták a tartalék kulcsot és a riasztó kódját, míg bent zárat cseréltek.
4.A bérbeadó elmondta és büszkén vállalta, hogy ez az ő ötlete volt és ő kérte meg a biztonsági céget, hogy működjenek közre, hogy előzetes tájékoztatás nélkül lecserélik a zárat.
5. Mindent áramtalanítottak, így a kamerák és minden hűtő kikapcsolt, a bolt telefonja nem volt hívható, mert lemerült. A hűtött árunk mind megromlottak. A bérbeadó és a biztonsági cég felel egyetemlegesen a kárért, vagy melyikük és milyen arányban?
6. Önök szerint van-e érvényes bérleti szerződésünk jelenleg, mivel mi nem mondtuk fel, a bérbeadó felmondása szerintünk érvénytelen.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm