Online jogi tanácsadás

Hazai # 2024.09.15. 16:39

Kedves Ügyvédek,

segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben:
Béreltünk egy ingatlant, ami büféként üzemelt. A büfé kialakítása hónapokat csúszott, mert nem volt alkalmas a mostani engedélyekhez szükséges feltételeknek. Két hónappal megcsúsztunk a bérleti díjjal, amit utána rendeztük.
A bolt megnyitott, szép lett, kb fél évvel a nyitás után, de nem hozta a várt forgalmat, ismét megcsúsztunk a bérleti díjjal, most három hónappal.
A bérbeadó arra gondolt, hogy nyomást gyakorol ránk, egy pénteki napon bement a boltba és a dolgozóknak azt mondta, hogy le fogja cserélni a zárat, elmondta, hogy a jó idők véget érnek, most az ő szabályaik jönnek. Bevallom őszintén, nem hittük el. A boltosokon a hangulattól eluralkodott a pánik, úgy döntöttem, hogy nem teszem ki őket további kellemetlenségnek, így azt mondtam, hétfőn ne jöjjenek be, majd én bemegyek.
Hétfő hajnalban bementem, hogy megnézzem, nyitható-e az ajtó, de nem, a zárat a bérbeadó lecserélte. Visszamentem egy nyomtatott papírral, mire ráírtam, hogy betörés történt, a rendőrségi eljárás végeztéig a bolt zárva lesz. (Ezt a papírt valaki szinte azonnal leszedte, de megnézni nem tudom ki volt, mert noha a mi kameránk rögzítette (volna) a felvételt, de aki betört, az áramtalanította a kameráinkat.
Riasztó volt bekötve a boltba, ami a helyi biztonsági cégnél riasztott.
Pénteken jött egy pittyenés, de nem a szokásos telefonos riasztás. Azt gondoltam, hogy valamelyik dolgozó későn nyomta meg a záráskor a riasztót élesítő kódot. A bérbeadó többször említette, hogy nagyon jó kapcsolata van a biztonsági cég vezetőjével és mindenhol vannak kapcsolatai.
Elmentem a nyíregyházi rendőrségre, hogy feljelentést tegyek, mivel érvényes bérleti szerződésünk volt, írásban sem felszólítást, sem felmondást nem kaptunk a zár cserét megelőzően.
Egy szombati napon jutottam el a nyíregyházi rendőrkapitányságra, ahol nem engedtek feljelentést tenni, sem magánlaksértés, sem birtokháborítás, sem más bűncselekmény miatt. Szerintük ez tisztán polgári ügy.
Másnap a biztonsági cégtől hívogattak, hogy elemet kell cserélni a riasztóban és mikor mehetnek be, mert ők engedély nélkül nem szeretnének bemenni. Mondtam nekik, hogy erről lekéstek, mert ők maguk zártak ki a boltunkból, és nincs kulcsunk az ingatlanhoz. A rendőrségről azonnal kaptak infót, hogy fel akarom jelenti őket, e felől puhatolóztak, majd a biztonsági cég vezetője felhívott, hogy ő is tud az ügyről, de ő személyesen nem volt bent a boltban. Mondtam neki, hogy ha a céggel van szerződésünk, akkor ő ugyanúgy felel minden dolgozójáért, aki felhasználva a pótkulcsot és kódot, illetéktelenül bemegy a védett helységbe.
A bérbeadónak jeleztem, hogy nem a legjobb megoldást választotta, mert érvényes volt a bérleti szerződésünk. A bérbeadó ezt követően küldött nekem egy levelet a betörést követő egy héttel később, és visszamenőleges hatállyal?!! közölt egy fizetési felszólítást, ami egyben egy felmondás is volt, amit pedig a betörést megelőző két héttel korábbi dátumot jelölt meg a felmondás határidejéül.

Kérdéseim:

1. Ez az eset betörés, vagy valami más bűncselekmény (is)?
  2. Megáll-e a hivatalos eljárás színlelése, ha a magánlaksértés egy biztonsági cég alkalmazottja követi el? Ő ugyan nem hivatalos személy, de kvázi felhasználta a szabad bejárás lehetőségét, csak éppen más célból.
  3. Rongálásnak, erőszakos behatolásnak minősül-e, hogy felhasználták a tartalék kulcsot és a riasztó kódját, míg bent zárat cseréltek.

4.A bérbeadó elmondta és büszkén vállalta, hogy ez az ő ötlete volt és ő kérte meg a biztonsági céget, hogy működjenek közre, hogy előzetes tájékoztatás nélkül lecserélik a zárat.
5. Mindent áramtalanítottak, így a kamerák és minden hűtő kikapcsolt, a bolt telefonja nem volt hívható, mert lemerült. A hűtött árunk mind megromlottak. A bérbeadó és a biztonsági cég felel egyetemlegesen a kárért, vagy melyikük és milyen arányban?
6. Önök szerint van-e érvényes bérleti szerződésünk jelenleg, mivel mi nem mondtuk fel, a bérbeadó felmondása szerintünk érvénytelen.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.15. 20:24

Gyakran adtad az ételt-italt ingyen abban a büfében?

Szomorú örökös # 2024.09.16. 04:52

Hazai

A büfé kialakítása hónapokat csúszott.....Két hónappal megcsúsztunk a bérleti díjjal, amit utána rendeztük......A bolt megnyitott, szép lett, kb fél évvel a nyitás után, de nem hozta a várt forgalmat, ismét megcsúsztunk a bérleti díjjal, most három hónappal.
És ezek után csodálkozol, hogy a tulajdonos nem bízott bennetek tovább? A szerződésben valószínűleg nem volt benne, hogy a bérleti díj fizetése a forgalomtól fog függeni.

nem engedtek feljelentést tenni, sem magánlaksértés, sem birtokháborítás, sem más bűncselekmény miatt. Szerintük ez tisztán polgári ügy
És ebben mennyire igazuk van!

A bérbeadó ezt követően küldött nekem egy levelet a betörést követő egy héttel később, és visszamenőleges hatállyal?!! közölt egy fizetési felszólítást, ami egyben egy felmondás is volt, amit pedig a betörést megelőző két héttel korábbi dátumot jelölt meg a felmondás határidejéül.
És igazolni is tudod minden kétséget kizáróan, hogy visszamenőlegesen dátumozva küldte ki?

Mindent áramtalanítottak, így a kamerák és minden hűtő kikapcsolt, a bolt telefonja nem volt hívható, mert lemerült. A hűtött árunk mind megromlottak. A bérbeadó és a biztonsági cég felel egyetemlegesen a kárért, vagy melyikük és milyen arányban?
Látod, ez megint egy polgári kérdés, amit elsősorban neked a bérbeadóval kell majd lezongorázni, hogy térítse meg a károdat. De mivel elsősorban te tartozol neki az elmaradt bérleti díjjal, így gyanítom, hogy sokat nem fogsz belőle látni.

Zöldövezeti11 # 2024.09.16. 04:55

Jól átgondolt az a vállalkozás?
Fizetni kell a beszállított árukért ,az alkalmazottaknak,a közüzemi szolgáltatóknak és természetesen a helyiségek bérletéért is.

Miért pont ez lett mellőzve a jogos követelések kiegyenlítésénél. ??

vicaa88 # 2024.11.22. 19:32

vicaa88#2024.11.22. 19:27
Tisztelt Jogász Úr / Hölgy!

Abban kérném a segítségét, hogy egy olyan esetben ahol egy vállakozó jogtalanul vette igénybe a családi adókedvezményt, kinek a felelőssége ? A könyvelőé vagy a vallakozóé?
Elég összetett a helyzet de röviden :
A vállakozó első évben 2021ben leadta a nyilatkozatot a könyvelőnek a családi adókedvezmény érvényesítésére.
A további években a nyilatkozat nem került leadásra csak közölte szoban hogy továbbra is igényt tart rá. Változást nem közölt. A könyvelő így a mai napig érvényesítette a kedvezményt a vállalkozónak. Most kiderült hogy azóta nem volt rá jogosult. Ebben az estben kinek a felelőssége. Behajthatja e a könyvelőn a vissza fizetendő összeg kifizetését a vállakozó helyett?
Nagyon köszönöm a válaszát!
Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # 2024.11.22. 22:06

Hát ki költötte el azt a pénzt?

Szomorú örökös # 2024.11.22. 22:28

vicaa88

A vállakozó első évben 2021ben leadta a nyilatkozatot a könyvelőnek a családi adókedvezmény érvényesítésére. A további években a nyilatkozat nem került leadásra csak közölte szoban hogy továbbra is igényt tart rá. Változást nem közölt. A könyvelő így a mai napig érvényesítette a kedvezményt a vállalkozónak. Most kiderült hogy azóta nem volt rá jogosult.

A könyvelő a kapott adatok alapján végzi a munkáját...Csak azt tudja feldolgozni, amit adnak neki adatokat.

Ebben az estben kinek a felelőssége. Behajthatja e a könyvelőn a vissza fizetendő összeg kifizetését a vállakozó helyett?

A könyvelő felelősségbiztosítása - ha van - a könyvelési hibákra nyújthat biztosítékot. Itt viszont erősen kétlem, hogy ő vétett volna.

KPFH # 2024.12.13. 09:37

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a nyomozási bíró előtti ülésre mikor kell megidézni a védőt?
Valamint hogy az ítélet rendelkező részében fel kell tüntetni hogy a vádlott többszörös és egyben különös visszaeső? Valamint meg kell e határozni a felfüggesztett szabadságvesztés és próbára bocsátás esetén a pártfogó felügyelet próbaidejét?
Köszönöm a segítséget és a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.12.13. 10:33

Mint általában: ha kötelező a részvétele.
Nem.
Nem - de igen. Csak nem úgy.

Frank2022 # 2025.01.13. 06:30

Üdvözlöm Dr Úr. Tanácsot szeretnék kérni,Garázdaságért ült valaki 1 évet.most januárban kiengedték,a biróságon már voltunk kétszer mindig elhalasztották ilyen olyan okbó,legutobb is halasztottak és szóban közölték hogy februárban megint targyalás lesz,de már szabad avádlott.Idáig mindig elmentem de már nem akarok látom csak munkát csinálmak saját maguknak,én csak tanú vagyok ,mi van ha ere már nem megyek el.köszönöm válaszát Frank

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.13. 12:45

Bírságolnak, előállítanak, és az előállítás költségét is megfizettetik veled.