Online jogi tanácsadás


pazs # 2012.04.27. 13:49

Ugyanolyanok, mint akiket jogosan vádolnak meg.
Egyáltalán volt már gyanúsítottkénti kihallgatás vagy tanúként vannak idézve?

pazs # 2012.04.27. 14:53

De azt írtad, már nyomoznak.
Az mindegy, hogy ki a sértett.

pazs # 2012.04.27. 16:14

Valaki azt állítja, hogy ellopták az ékszereit, a rendőrség nyomoz, neked meg az a bajod, hogy még mindig nem hallgatták meg az összes lakótársat? Nem értelek.

Max123 # 2012.04.27. 17:04

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem hogy honnét tudom kideríteni hogy a próbaidőre felfüggesztett büntetésem mellé kaptam-e előzetes mentesítést?
Mert ami határozat levelet kaptam anno a biróságtól az még azt se tartalmazza, hogy hány év a felfüggesztett bűntetés.

Ha nem kaptam előzetes mentesítést akkor az erkölcsimben ez hogy fog jelentkezni? Közalkalmazottként szeretnék elhelyezkedni és nem tudom hogy érdemes-e megpályáznom a dolgot.

Köszönöm a válaszokat!

jozsef1967 # 2012.05.24. 17:28

tisztelt fórumozók!
az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni hozzáértő fórumozótól.
a volt feleségem és az élettársa feljelentettek zaklatásért. időközben másodfokon felmentettek bűncselekmény hiányában. a lényeg: a rendőrségen olyanokat hazudtak ami miatt a rendőrség továbbította ügyemet az ügyészséghez. a "nyomozás" során 3 alkalommal lettek kihallgatva, mind a 3 alkalommal mást mondtak ugyanarról a cselekményekről. ezt a rendőrségi jegyzőkönyvekből tudom. ezekből derült ki, hogy hazugság nélkül nem emeltek volna ellenem vádat. szerencsére a bíróságon kiderült az igazság. mivel nekem fontos a becsületem, nekem nagyon megalázó volt bemenni a rendőrségre rabosításra, kihallgatásokra (egyformán kezeltek nemi erőszakot tevőkkel, tolvajokkal), háromszor kellet mennem bíróságra, stb... a kérdésem az lenne, hogy van valamilyen jogorvoslati lehetőségem, lesz-e következménye a rágalmazásuknak? az igazságszolgáltatás felelősségre vonja őket a hamis tanúzás miatt? mit tehetek? válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.05.24. 18:30

Hamis vád miatt igen, ha egyértelművé vált, hogy nem mondtak igazat, és nem csak az a helyzet, hogy sem az nem bizonyítható, hogy igazat mondtak, sem az nem, hogy nem mondtak igazat.

Gabicsek # 2012.05.24. 18:38

A feljelentést te is megteheted, ha az alapügyben eljáró hatóság nem teszi meg. A feljelentést az illetékes nyomozó ügyészségnél tedd meg szóban - akkor jegyzőkönyvet vesznek fel -, vagy írásban, ha bűncselekmény hiányában mentettek fel. A feljelentés megtételekor csatold a fénymásolt jogerős bírói ítéletet.
Ebben a bűncselekményben a nyomozó ügyészségnek van hatásköre eljárni.
A büntetőeljárást eredményező hamis vádat öt évvel fenyegeti a törvény. Ha egyértelműen bűncselekmény hiányában mentettek fel, meg is van a sansza, hogy elítélik.

jozsef1967 # 2012.05.25. 04:46

az ügyészség megfellebezte az elsőfokú itéletet, de azzal az indokkal, hogy bizonyítottság hiányában mentsenek fel. a bíróság büncselekmény hiányában mentett fel, de sehol sincs megfogalmazva, hogy hazudtak, ezt csak én mondtam el a bíróságon és az a bajom vele, hogy senki sem foglalkozik vele, pedig egyértelmű a hazudozásuk a nyomozati jegyzőkönyvekböl. remélni tudom csak, hogy annak nincs köze az egész rágalmazáshoz, hogy az egyik feljelentő nagynénje azon a kapitányságon dolgozik ahol a feljelentést tették. köszönöm a válaszokat

Gabicsek # 2012.05.25. 12:33

Akkor várd ki a jogerős ítéletet. Ha ott is bűncselekmény hiányában mentenek fel, irány a nyomozó ügyészség és megteheted a feljelentést.
Az nem számít, hogy nincs megfogalmazva az ítéletben, hogy hazudtak.
Ha a II. fok átváltoztatja bizonyíték hiányos megszüntetésre, akkor nemigen van esély, hogy megállapítsák a hamis vádat, tehát akkor nem érdemes feljelentést tenni.
A nagynéninek semmi köze az egészhez, tök mindegy, hol dolgozik.

jozsef1967 # 2012.05.25. 13:53

tisztelt gabicsek!
már felmentettek ott is. lépni fogok az ügyben, mert nem hagyom, hogy büntetlenül maradjon ez a két szerencsétlen. hátha békén fognak hagyni. köszönöm mégegyszer a válaszokat!!!

boeevee # 2012.05.25. 15:04

Szép Napot!
Lehet, hogy ez igen gyakori kérdés de sajnos mégis elég fontos a válasz.
2011.márciusában lefényképeztek gyorshajtással. az első levelet 123 napra rá vettem kézhez csekk nélkül. Küldtem nekik egy válaszlevelet illetékbélyeggel ellátva , hogy a hibámat elismerem bla bla... de tudomásom szerint 2011.januárjában történt egy törvénymódosítás és 90 nap után nem vagyok köteles a bírságomat kifizetni.
Ma pedig egy olyan levelet kaptam amelyben az állt hogy ha 15 napig nem fizetem ki a bírságot kivonják a kocsit a forgalomból és további büntetésekre számíthatok. Akkor most ez hogy is van?
Nagyon szépen köszönöm előre is a választ.

alexandra45 # 2012.12.11. 13:51

üdvüzlöm! azt szeeretném megtudni hogy mit tehetek abban az esetben ha a testvérem elmebeteg és folyamatosan zaklat az otthonunkban,átjár,elllopja amit ellehet adni,meg elszedi a pénzünket és feleszi a hüttöt.volt olyan is hogy amikor mindenki elment itthonrtol dolgozni kitépte a zárat és betört hozzánk.hozzáteszem bekábitoszerezett állapotban!drogot is árul és azzal dicsekszik hogy ö megél abbol de mégis elszed mindenünket.ahol most ö lakik régen ottlaktunk mi is mert ott nöttünk fel de anyámat folyamatosan verte ütötte és elkelett menekülnünk.két nap mulva szülök és féltem a kisbabámat is meg tudom hogyha én nem leszek itthon bejön a házba és összetöri valamimet vagy ellop.zárt ajto elötte nincs! mit tudok tenni?albérletbe lakom és most jelentkeztem be erre a cimre,amikor még nem voltam átjelentve arendörség nem csinmált semmit.mostmár ha kihivom rá a rendörséget elviszik vagy távoltartják tölünk??? várom a választ! sürgös

micike2 # 2012.12.18. 16:04

Üdvözlöm!

Tanúként voltam beidézve egy ügy kapcsán akkor arról volt szó többet nem kell menjek,de most kaptam egy idézését miszerint szembesítésre be kell mennem. Ezt nem értem mert mikor voltam akkor mondtam hogy nem szeretnék szembesítést mert tartok a másik fél reakciójától magyarul félek.Nem voltam még ilyen helyzetbe soha és nem tudom mikor mit kell tenni nem ismerem a jogaimat. Szóval azt szeretném kérdezni hogy megtagadhatom e a szembesítést illetve milyen következménye lehet.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!!!

Tisztelettel

isanao.o # 2013.01.11. 08:18

Jogi tanácsot szeretnék kérni:
Olyan ügyben, hogy öröklési szerződés lett kötve az apósom és a menye között 95-től 2004 ig a megbízott eltartó nem foglalkozott vele mert addig az idős (apósom) gondviselni tudta magát így mikor súlyos beteg lett 2010 től nekem kellett át vennem a gondozást! De mikor már én gondoztam a szerződést nem akarta/akarja fel bontatni de amíg ő nem gondozta csak a szerződés volt meg (95től 2004ig) ugyan úgy vissza menőleg követeli a gondozási pénzt.
Így akkor én mit tegyek ilyen esetbe hogy én gondozom ápolom és rajtam követelik a pénzt miközben ő nem tett semmit az idős(após) egészségért az elmúlt 9 évben?!?
Ez tulajdonképen szerződés megszegésének minősül! nem?!?

A segítséget előre is köszönöm
Tisztelettel: Isanao.o

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.12. 17:33

Ennek így sok értelme nincs. Próbáld meg mégegyszer összefoglalni a tényállást és a vita lényegét. De ellentmondások nélkül. (Ez a mostani tele van velük.)

solvit # 2013.01.14. 08:52

Tisztelt Fórum!
Mi lehet az oka annak, hogy 2012. évi II. a Szabálysértésekről szóló tv-ben a BTK-val ellentétben csak a hűtlen kezelés szerepel, a hanyag kezelés cselekménye viszont hiányzik?

bokros # 2013.01.14. 11:34

A hanyag kezelés már az 1999 évi LXIX- ben sem volt benne,sőt az 1986 évi I. tv-ben sem.
Ennek oka, hogy a hanyag kezelés jogszabályi felhatalmazáson alapuló vagyonkezelés során követhető el és a ezért a vagyoni hátrány okozásának, ahhoz, hogy bűncselekménynek minősüljön nincs alsó értékhatára.


Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

solvit # 2013.01.14. 11:57

Tisztelt dr. Bokros Gábor Ügyvéd Úr!

Köszönöm a válaszát.

Tisztelettel: solvit

szemy # 2013.01.15. 07:42

Tisztelt ügyvéd úr!

A kérdéssel fordulnék önhöz hogy a hatályba lépés ? nap alatt következik be egy felfüggesztett esetében ami 2 évre szól ha tegnap volt a végzés??

Másik kérdésem fiatal koromban voltam bűntetett előéletű 3 év felfüggesztettem volt ami letelt,aztán most 2 garázdaságos ügyben vagyok benne az egyikből kaptam tegnap 2 év felfüggesztett szabadságvesztést a másik tárgyalási ideje 2 hét múlva lesz esedékes ott ugyan mi vagyunk a feljelentők én 5.rendű vádlott.
A kérdésem az lenne hogy a 2 büntetés összevonható -e?
és a felfüggesztett büntetés ? évre adható ki maximum amit nemkell még letölteni?

kredenc # 2013.01.15. 09:41

Tiszteletem. Kaptam 4 év börtön büntetést amit első fokon 2 évre feleztek ebből 6 hónap előzetes után 18 hónap letöltendő büntetés lett azzal a kikötéssel hogy nem vagyok próbára bocsájtható.Következőket kérdezném: 1. Kaphatok e kedvezményt a büntetésemből? 2. Kérhetek e fogházasítást? 3.A kegyelmi kérvény érdemes e benyújtani?
Büntetlen előéletű vagyok
Előre is köszönöm válaszát és segítségét!


Tiszteletem Én kaptam 4 év börtönbüntetést amit els? fokon megfeleztek így maradt 6 hónap el?zetes után 18 hónap letöltend?m amib?l nem vagyok p

pasthine # 2013.01.15. 16:34

Tisztelettel köszöntök mindenkit!
A fiamnak 2012.12.14.-n volt a másodfokú tárgyalása
büntetőperben.Megjelenés nem volt kötelező felirattal,
bízva az ügy alapos áttekintésében.Sose állunk bíróság
előtt.Ma csekket kaptunk a Törvényszék Gazdasági Hivataltól,de bírósági ítéletet még nem.Ha befizetem
egyet is értek.Felhíttam telefonon a bíróságot ,és azt a
választ kaptam nem estek ki a kézbesítői határidőből és
gyorsan letették a telefont.Ugyan ez történt az irat-egyeztetésnél is.Késve ért ide a levél.Nem értem,
de valami sántít.Márt belefáradtam,de ha valaki tud
segíteni tanácsával megköszönöm.

Dr.Attika # 2013.01.15. 17:24

A másod fokú ítélet jogerőre emelkedett, végrehajtható. Nem kell a végrehajtáshoz, hogy azt kézbesítsék. Sokszor előbb kap az elítélt "börtönbehívót", mint jogerős ítéletet.

katica22 # 2013.01.15. 17:54

Segitséget kérnék!
Páromat 72 órás elözetesbe helyezték ,azt mondták csütörtökön lesz a tárgyalása.Szabálysértés ,csalás ügyben!
Kienegedik a tárgyalás után??

köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.15. 17:57

Nagyon valószínű.

(Őrizet lesz az inkább, nem előzetes.)

Dr.Attika # 2013.01.15. 18:17

Biztos, hogy csak őrizetbe vétel történt.