Büntetés elévülése


Rexor # 2018.01.05. 09:38

Szerintem erre ezen a fórumon nem igazán kaphatsz választ. Én megpróbálnék érdeklődni az illetékes rendőrkapitányságon, lehet hogy ők tudnak segíteni.

Jano23 # 2018.01.04. 19:16

Tisztelt hozzáértők, szakemberek, vagy csak csupán jó tanáccsal szolgáló emberek. Van egy igen kellemetlen problémám, s egyben ebből kifolyó kérdésem is.

Lényeg: Bő másfél évvel ezelőtt sikerült elvesztenem a Magyar állampolgársági papirjaimat. (Román állampolgárként).
Meg is történt a bejelentés az érintett rendőrkapitányságon. Aztán pár hónappal később behivtak vallomást tenni, mert valaki az én Magyar papirjaimmal próbált útlevelet késziteni. Nos, miután megvolt a vallomás, stb papirformaság, utána 3 hónapra és kiutaztam Németországba dolgozni (2017.Jan.09). Mikor hazamentem egy napra, ellenőriztek a vámnál és félreállitottak. Csaknem 1 órát ott tartottak, mutattak képet a kereset személyről, kérdéseket tettek fel, aztán ahogy az érintett Rendőrkapitányságról jött az igazolás,h nem én vagyok az akit keresnek, elengedtek. Úgyan ez a procedura volt, amikor másnap vissza indultam Németországba.
A történet lényegében ennyi.
A kérdés az lenne, hogy meddig kell ezen átmenjek, hogy minden határátkelésen (Akár HU>RO, RO>HU, HU>AU, AU>DE) le állitnak és hosszabb ideig várakoztatnak, amíg ellenőrzik a kilétemet. Azt józan paraszti észből is gondolom, hogy amikor elkapják az körözött személyt, akkor újra behivnak, hogy a biróságon is vallomást tegyek. De ha tegyük fel, 10-15 évig se hire se hamva a körözött személynek, engem életem végéig minden határátkelésen így megfognak állitani? Nincs valami körözési elévülési idő? vagy hasonló?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel X.

Vadsuhanc # 2017.06.23. 13:09

Nézz utána mert én csak kb 8 éves emlékeimből írtam! Nem állítom, hogy helytálló! Írtam nem akarlak félrevezetni. Nézz utána kérlek!

Banya24 # 2017.06.23. 13:04

Akkor valószinűleg màr elèvült. Köszönöm szèpen

Vadsuhanc # 2017.06.22. 16:34

Nem néztem utána, de arra emlékszem, hogy az elzárás végrehajtására is csak a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül kerülhet sor. Két éven belül a végrehajtásnak is véget kell érnie. Régi emlékek, azért nézz utána nem akarlak félrevezetni.

Banya24 # 2017.06.22. 16:21

Ja még azt hozzáteszem hogy a szabállysértés 2014.01.18.án változtatás jog erre a helyszini bírság. A bevonulàs róla szóló felhívoás 2015.01.07.én kelt.

Banya24 # 2017.06.22. 15:52

Üdv. A törtènet röviden. Engedèly nélküli vezetèsèrt kapott pènzbírsàg nem lett befizetve. Átvàltoztatták elzàràsra. Be kellett volna vonulni 2015.02.25. Ez sem történt meg. Azóta semmi hír. Jól gondolom hogy ez mèg bizony nem èvült el?

Öreg Tölgy # 2017.04.21. 04:05

Kedves vadsuhanc,

tiszteletre méltó és példamutató a szerénységed, de szerintem szükségtelen.

Attika,

fenntartva a jogkérdésben való határozott álláspontomat, a hozzá fűzött, hirtelen felindulásban tett megjegyzésemért elnézést kérek Tőled. Az egy picit zavar, hogy arra sem veszed a fáradtságot, hogy magad kikeresd és beírd a számát annak a jogforrásnak vagy felsőbírósági iránymutatásnak, amire az álláspontod alapozod, de sebaj, majd én megmondom, mire gondolsz. Valószínűleg az EBH 2012.B.17. elvi határozatot (és nem állásfoglalást vagy BK véleményt) értelmezed félre, aminek az indokolásából egyébként az következik, hogy

  • ha a magánindítvány ismeretlen tettes ellen szól, akkor ki kell nyomozni az elkövető kilétét,
  • ha ezt elmulasztják, vagy nem vezet eredményre, de utóbb - elévülési időn belül - mégis ismertté válik a tettes, akkor újra megnyílik a 30 napos határidő.

Azonban még véletlenül sem következik belőle az, amit írtál, hogy ha van ismeretlen tettes elleni magánindítvány, és utóbb fény derül az elkövető személyére, akkor újra meg kell kérdezni a feljelentőt, hogy "na, Gipsz Jakab volt a tettes, vele szemben kíván-e magánindítvánnyal élni" (kivéve a Btk. 382. §-ában írt vagyon elleni bűncselekményeket akkor, ha az derül ki, hogy a tettes a sértett hozzátartozója).

Ennyit innen, a járási ügyészségről. :)

Vadsuhanc # 2017.04.20. 20:58

Tisztelt Attika !

Sajnos én BH-khoz nem férek hozzá. Így sem elolvasni sem véleményezni nem tudom.

Nem is kell az általunk beszélt témához, mert a törvény szerintem egyértelműen leírja mi a követendő eljárás ilyen esetben .

Esetleg ezt a véleményt,amennyiben az időd engedi belinkelnéd? Mint írtam én semmi ilyenhez sajnos nem férek hozzá. Frissíteni szeretném szerény tudásom és lehet az álláspontom is megváltozik.

Köszönettel.

Dr.Attika # 2017.04.20. 20:46

Tisztelt Vadsuhanc!
Köszönöm az értem való kiállásod. Nem szükséges, mert meglátásom szerint Öreg Tölgynek nemi kielégülést eredményez a jogi véleményem kontrázása. Ugyan, az általa hivatkozott BH-k óta a tárgyban már a Kúria büntető kollégiuma adott ki frissebb elvi véleményt, ami az általa hivatkozottakat cáfolja, de nem vitatkozom vele.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 19:43

Tisztelt Öreg Tölgy!

Szeretném Dr. Attikát megvédeni abban, hogy a kérdező válaszára ( elévülésre vonatkozóan ) teljesen helytálló választ adott.

A többi kérdés a saját véleményem volt. Sajnos nem rendelkezem jogi végzettséggel, azt viszont le merem írni, hogy életemben gyakorlati munka során magánindítvánnyal kb. 2000. esetben találkoztam. És ez még kis szám.

Más az elmélet más a gyakorlat és mindenkinek más a szakterülete.

Én nem merek már véleményt nyilvánítani mert így is megkaptam a napokban, hogy ostoba villanyszerelő vagyok és annak sem jó:-)

Mindenki irányában tisztelettel kérdezek és így is nyilvánítok véleményt és mindig várom, hogy mi az amiben a véleményem nem felel meg a jogban foglaltaknak. A tájékoztatást nagyon szívesen veszem nem haragszom meg, ha kioktató jellegű akkor sem.

Csak ne ostobázzanak le akkor sem, ha butaságot írok. ( Attika ez nem rád vonatkozik )

Az engem leostobázóknak meg csak üzenem, hogy írtam én alá házkutatási parancsot a 1055 Budapest,
Kossuth Lajos tér 1-3 szám alatti ingatlanra is és azon a kutatáson én is részt vettem. Persze ez nem most volt, de már a rendszer váltás után.

Öreg Tölgy # 2017.04.20. 18:34

Kedves Vadsuhanc,

Attika doki megint megbízható: amit ő mnod, az biztosan rossz:

BH1982. 1.

Az erőszakos közösülés miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentés joghatályos magánindítvány; az elkövető személyének ismertté válása esetén tehát szükségtelen a jogosult olyan újabb nyilatkozatának beszerzése, hogy az elkövető megbüntetését kívánja [Btk. 31. § (1), (5)-(6) bek., 197. § (1) bek., Be. 123. § (1) és (3) bek.].

Vadsuhanc # 2017.04.20. 16:37

Tisztelt Dr. Attika !

Tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy a büntetőeljárás megindításának, ahhoz szükséges elemeként előterjesztett magánindítványról van szó.

Az ismeretlen tettes ellen tett feljelentés a Be. szerint joghatályos.

Úgy érzem Te arra gondolsz, hogy a Bíróság előtt magánvádas ügyben nincs helye a vádnak ismeretlen tettes esetén, amelyben teljesen igazad van szerintem.

De ez nem a nyomozati szakra vonatkozik. Bemegyek a bíróságra és azt mondom, hogy engem egy ismeretlen ember pofon ütött és előterjesztem a magánindítványom...

Mit tesz Bíróság ?... Elrendeli a nyomozást.

Vagy tévedek ? Tisztelettel veszem a válaszod.

Dr.Attika # 2017.04.20. 15:52

Nem így van. Feljelentés az maga a magánindítvány. Ha a feljelentésben nem szerepel konkrét személy, akkor az nem joghatályosan előterjesztett törvényes vád. Erről már a Kúriának is van Bk. véleménye. Keresd meg légy szíves. Abból megértesz mindent.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 14:29

Tisztelt Dr. Attika !

Újabb feljelentést nem kell tennie mert a magánindítványát előterjesztette. Ez joghatályos és nem vonható vissza.

Akkor kell újra nyilatkoztatni a magánindítványról, ha a nyomozás során megállapítást nyert, hogy az elkövető a hozzátartozója ekkor szerintem az ismeretlen tettes elleni feljelentés joghatályos magánindítványnak nem tekinthető és amennyiben az elkövető személye a büntetőeljárás során ismertté válik és megállapítást nyert, hogy az elkövető a sértett hozzátartozója, a sértettől be kell szerezni azon nyilatkozatát, amely szerint az elkövető személyének ismeretében is kéri a büntetőeljárás lefolytatását.

Dr.Attika # 2017.04.20. 14:02

Tisztelt Vadsuhanc!
Ha a sértettnek tudomására jut, hogy valaki a levéltitkát megsértette, de nem tudja, hogy ki az, akkor feljelentést tehet. A nyomozó hatóság köteles nyomozni. Ha a nyomozás során megállapítja, hogy ki a konkrét elkövető, akkor a sértett feljelentőt erről értesíti. Az értesítést követő 30 napon belül kell megtenni az újabb feljelentést, immár az ismert elkövető ellen és kérni a megbüntetését. Ez a érvényes magánindítvány, ami egyben a törvényes magánvád is.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 13:33

Tisztelt Dr. Attika !

Ezzel kapcsolatosan nekem más véleményem van. Kérem, ha téves az álláspontom igazíts ki.

Szerintem amennyiben a magánindítvány szükséges a büntetőeljárás megindításához az ismeretlen tettes ellen előterjesztett magánindítvány is joghatályos.

Újabb magánindítvány "beszerzése" viszont szükségessé válik, akkor, ha az ismeretlen elkövető ellen tett feljelentés kapcsán elrendelt eljárásban megállapítást nyert, hogy az elkövető pld. hozzátartozó.

Erre az esetre levetítve a kérdező a bűncselekmény tudomására jutásától számított 30 napon belül feljelentést tehet ( magánindítványt ) ismeretlen tettes ellen, hogy a levéltitkát megsértette. A nyomozás során kiderül, hogy ez a személy mondjuk a férje volt. A nyomozó hatóságnak ismét be kell szerezni egy magánindítványt tekintettel, hogy az elkövető a hozzátartozója.

Vagy említem az erőszakos nemi közösülés alapesetét is. Ott is magánindítvány szükséges. Akár ismeretlen tettes ellen is.

Dr.Attika # 2017.04.20. 13:16

Vadsuhanc!
Nem, semmi gond. Ismeretlen tettes elleni feljelentés nem alapozza meg a magánindítványt. Ha a feljelentés alapján az elkövető beazonosításra kerül és a nyomozó hatóság közli a feljelentő sértettel, onnan indul a 30 nap jogvesztő határidő az ismételt már a konkrét személyre vonatkozó feljelentés megtételére.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 12:55

kérdező2017

Dr. Attika leírta. A tudomásodra jutás után 30 napod van arra, hogy a feljelentésedet megtegyed akár ismeretlen tettes ellen is. Eredményt kétségesnek veszem, de jogod van hozzá.

Egyszer egy vendégsereg volt nálunk. A gyermekeknek bekapcsoltam a gépet. Másnap egy közösségi oldalra kattintva, egyből egy teljesen más felhasználó "ugrott fel". Mint kiderült az egyik vendég használta és meg azzal a lendülettel minden szándék nélkül beléptem az oldalára. Hmm? bűncselekményt követtem el? ( mondjuk azonnal szóltam neki, hogy mi történt )

Értelek és megértelek, de szerinted érdemes harcolnod, ha sem anyagi és sem erkölcsi kár nem ért?

Vadsuhanc # 2017.04.20. 12:35

kérdező2017!

A lentieken túl mivel tudod bizonyítani, hogy beléptek a profilodba ?

( valami ilyesmire gondoltam Dr. Attika)

Vadsuhanc # 2017.04.20. 12:32

Tisztelt Attika !

A válaszod az elévüléssel kapcsolatosan teljesen helyes volt nem ezt céloztam.

Gyanítom a kérdező mást akart megtudni.

A teljes választ megadtad.

Még egyszer elnézést kérek Tőled, ha a válaszomat a hozzászólásod iránti kritikának minősítetted, nem annak szántam leghátsó gondolatomban sem.

Tisztelettel irányodban.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 12:32

Tisztelt Attika !

A válaszod az elévüléssel kapcsolatosan teljesen helyes volt nem ezt céloztam.

Gyanítom a kérdező mást akart megtudni.

A teljes választ megadtad.

Még egyszer elnézést kérek Tőled, ha a válaszomat a hozzászólásod iránti kritikának minősítetted, nem annak szántam leghátsó gondolatomban sem.

Tisztelettel irányodban.

Dr.Attika # 2017.04.20. 12:17

Az elkövető kilétének megállapításától számított 30 napon belül lehet a feljelentést megtenni, ami egyben a magánindítvány. Ez akár az 5 éven belül bármikor megvalósulhat. Pl. valaki a levéltitkot 2017. április 20-án sértette meg. Erre fény derül 2022.március 20-án. A sértett feljelentést tesz 2022 április 19-én, akkor még elítélhető az elkövető.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 11:56

A kérdést kellene pontosítani.

Vadsuhanc # 2017.04.20. 11:53

Tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy a levéltitok megsértése magánindítványra büntetendő.

A magánindítvány előterjesztésének van határideje ez természetesen a hozzászólásból nem állapítható meg, így akár lehet öt év is.