Jogsi nélküli vezetés.


slickk # 2015.06.12. 02:12

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni, pontosabban infót :)
A-kategóriás motor vezetésével ha elkapnak jogsi nélkül, első alkalommal, pénzbírságon felül szoktak osztani kategória eltiltást?

Tudom bírjam ki, de nyár közepéig lesz csak meg az okmány, és nekem megéri a kockázat-nyereség(=élmény) arányt felvállalni, amennyiben "csak" pénzbírság jár érte

üdv,
egy lelkes motoros

Véleményem # 2015.06.13. 20:44

Itt van a jó idő, előjöttek a jogsi nélküli nagy motorosok, élmény, száguldás stb... jogsi majd lesz minek az alapon, a bírság nem számít kapjanak el ha tudnak elven. Mellette minden autós vigyázzon a sok tapasztalt motorosra... jön a figyelmeztetés hetente a médiából, egy egy baleset után. Azt nem gyakran közlik, hogy volt e jogsija a motorosnak... véget nem érő téma pro és kontra érvekkel. Az biztos, hogy minden hétre jut csak itt a fórumon egy kérdező aki érdeklődik mi van ha elkapnak és nincs kategóriám mivel úszhatom meg... ezerszer le lehet írni a büntetési tételeket és fokozatokat... ( vissza olvasás segíthet ) a dolog ennél jóval komolyabb, fejben kéne összerakni ezt a dolgot, nem véletlenül kell külön vizsgázni erre a kategóriára...a balesettel és kár okozással nem számol senki...

slickk

Pénzbírság elsőre... aztán fokozzák a hatóságok további szankcióval. Olvasson vissza a topicban.

Bori Bori # 2015.06.14. 05:45

"kockázat-nyereség(=élmény)"

Erre az elméletre nem hatnak a jogszabályok, a fizika és a józan ész.

wers # 2015.06.14. 12:09

Tuti eltiltás, nem csak pénzbírság, jó, ha csak A kategóriára.

SpetsNaGZ # 2015.06.16. 07:53

Tisztelt fórum!

Tanácsért fordulok hozzátok. A történetem a következő:
Van egy Yamaha SR-125 típusú 125 köbcentis motorom, rendszámmal, törzskönyvvel, fizetett kötelezővel, szépen a nevemre írva. A napokban közlekedtem vele vidéken, ahol lakott területre érve kétsávos úton észleltem, hogy egy gyalogos lépett az útra. A megengedett sebesség alatt közlekedtem, és amint észrevettem a gyalogost lassítottam, majd kitértem a bal oldali sávba. A gyalogos a jobb sáv felében volt, amikor észrevett, viszont ahelyett, hogy visszaszaladt volna az út mellé, át akart rohanni előttem a túloldalra. Hiába fékeztem, hiába próbáltam kikerülni, féktávon belül volt, sajnos elütöttem. Nem gyorsan, a helyszínelés alapján kb. 5 km/h sebességgel inkább csak fellöktem és mindketten felborultunk. A gyalogos ittas volt, szabálytalanul, körültekintés nélkül lépett az úttestre, és amikor észlelt, akkor sem adta meg az elsőbbséget. Komolyabb baja úgy tünik nem lett, horzsolásokkal megúszta. Mentőápoló lévén a balesetet követően azonnal megvizsgáltam a sérültet, és mentőt hívtam. Ha jól értelmezem a szituációt, az adott balesetben vétlen vagyok, két tanú is alá tudja támasztani az általam elmondottakat.

Viszont!

Az is hozzátartozik a történethez, hogy sajnos engedély nélkül vezettem. Jelenleg folymatban van az A2 és a B kategóriás jogosítványom is. A2-ből a baleset előtti napokban tettem sikeres rutinvizsgát, néhány alkalom hiányzik forgalomban, és mehetek vizsgázni. A helyszínen intézkedő rendőr szerint két külön ügy lesz, egy a baleset, egy az engedély nélküli vezetés.

Kérdéseim a következők:

  • Mire számíthatok?
  • Számít-e valamit, hogy kevés választott el a jogosítvány megszerzésétől? A helyszínen lévő rendőr azt mondta, hogy a szabálysértési ügy előadójától függ minden.
  • Súlyosbító körülmény-e, hogy engedély nélküli vezetés alkalmával - ha vétlenül is - de balesetben vettem részt?
  • Van-e esélyem arra, hogy -ha eltiltanak- akkor még az eltiltás kezdete előtt befejezzem a legalább az A2 kategóriát?
  • A 90.000Ft-os bírsággal számoltam, viszont sehol nem találtam semmi információt arról, hogy ilyen esetben eltiltanak-e egyáltalán, és ha igen, akkor csak a kategóriától vagy a motorkerékpár-vezetéstől, vagy a gépjárművezetéstől általában.

Ti mit tennétek a helyemben? Egyelőre azt sem tudom, hogy meghallgatnak-e egyáltalán a kapitányságon is. Lehet ebből bírósági ügy?

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm!

T.

Skiai # 2015.06.18. 05:05

Az én esetem némileg speciális, nem sikerült eddig rájönnöm a jogállásra. Elvett jogosítvány esete áll fenn, annyival fűszerezve, hogy Szlovákiában történt az eset, a szlovák bíróság által. Több ottani rendőr állította, hogy ez az eltiltás Szlovákiára vonatkozik.

Kérdésem: magyarországi igazoltatás során pénzbírságon túl (nincs nálam jogosítvány) számolnom kell-e egyéb következményekkel (lásd szigorú rendőr esete)? Előre is kösz a segítséget.

kocso26 # 2015.08.28. 10:02

Üdv.jogsi nèlkül vezettem egy autot az autó a sogornőm nevèn van.beletolattam egy autoba rendör lett hivva,megbüntettek 45 ezerre ,tesómra lett bizva a kocsi,őt 25ezerre,az auton van biztositás,irtunk balaeseti bejelentőt,kèrdèsem hogy èn most csinalom jogsit B re kresz vizsga előtt állok,eltilthatnak engem a jogositvány megszetzèsètől?mert a rendőr azt mondta hogy lehet.beismertem mindent,csináltam egy hülyesèget vállalom a felelősseget.másik kèrdès sogornőmet is megbüntetik mert sajnos már volt olyan hogy az autóját vezette valaki jogsi nelkul akkor csak igazoltattak a rendörök aki vezette a kocsit,sógornőmet meg megbüntettèk akkor 50ezerre.mit lehetne tenni?elöre is köszönöm a választ.kocso26

wers # 2015.08.28. 10:59

èn most csinalom jogsit B re kresz vizsga előtt állok,eltilthatnak engem a jogositvány megszetzèsètől?

Attól így konkrétan biztos nem, de szüneteltethetik a vezetési jogosultságodat. (szinte biztos meg is teszik)
Jelen szabály szerint a szüneteltetés az elkövetés időpontjától számolódik, amivel én személy szerint nagyon nem értek egyet.
Közben folytathatod az oktatást, elképzelhető, hogy addigra le is telik a büntetési időd, ha nem, addig nem használhatod.

Egyébként már hallottam kezdeményezést a törvény változtatására, mert nem nagy büntetés valaki vezetési jogosultságát szüneteltetni, mikor nincs is joga vezetni. Én bizony onnan számolnám, mikor megszerzi a jogsit. Annak talán több értelme lenne.

Ittasvezetes.hu # 2015.08.28. 18:49

kocso26

Engedély nélküli vezetés: 100 ezer forint bírság, és a megszerzéstől való eltiltás (gyakorlatban 6 hónap). Ameddig nincs érvényes vezetői engedély a zsebében valakinek, addig hiába kezdte meg a tanfolyamot - vagy tart vele akármelyik részénél is /akár már a vizsgán túl is/ - az engedély nélküli vezetésnek minősül. Az egyetlen "pozitívum", hogy mindez nem büntetőeljárás keretein belül történik.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Ittasvezetes.hu # 2015.08.28. 19:05

kocso26

Mivel még nincs az Ön kezében a vezetői engedély, így az, hogy a megszerzéstől tiltják el, vagy a vezetési jogosultságát szüneteltetik - egy és ugyanaz. Ön a vizsgákon túllépve nem tudja átvenni az okmányirodától a vezetői engedélyét, ameddig az eltiltás tart.

Engedély nélküli vezetés miatt vonható felelősségre, aki vasúti járművet, légi járművet, gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetőleg a közúti forgalomban olyan gépi meghajtású járművet vezet, amelynek vezetésére hatósági engedéllyel nem rendelkezik, továbbá aki e járművek vezetését ilyen személynek átengedi. A szabálysértő százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Azzal szemben, aki a közúti forgalomban gépi meghajtású járművet engedély nélkül vezet, a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat, továbbá a rendőrség, valamint közúti határátkelőhelyen a határőrség helyszíni bírságot szabhat ki.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

KKKKKKK # 2015.09.23. 07:57

Üdvözlet mindenkinek! Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a minap a barátom elvitte a kocsimat és balesetet szenvedett vele, megcsúszott és árokba borult. Az autón van casco biztosítás szerencsére. Az lenne a kérdésem, hogy a baleset időpontjában nem volt nála a jogosítványa, van neki jogsija csak azt lent hagyta szegeden amit ma hoz fel. Casco kárrendezésnél számít, hogy a baleset időpontjában nem volt nála a jogsija vagy sem? Nagyon szépen megköszönném ha valaki tudna ez ügyben segíteni, mert a neten semmi hasonlót esetet nem találtam.

wers # 2015.09.23. 11:56

Hogyan merült fel ez a kérdés? Ha érvényes az a jogosítvány, annak mi szerepe lenne így a casconál?

KKKKKKK # 2015.09.23. 12:44

Érvényesnek érvényes csak nem volt nála a baleset bekövetkeztében. És attól tartok, hogy a biztosító majd azzal jön, hogy mivel nem volt nála a jogsija és úgy vezette az autót ezért nem hajlandó majd fizetni.

Marcsi14 # 2015.09.30. 12:12

Sziasztok!

Jogosítvány nélküli (nincs jogsi) vezetés miatt kapott pénzbüntetés nem lett befizetve, így átváltozott közmunkára - ez nem lett teljesítve - aztán átváltozott elzárásra. Bevonulási idő megadva - csak az illető oda sem vonult be.
A kérdésem az lenne: ez mennyi idő után évül el és mit tehetnek még, mert a rendőrök már keresték az illetőt?
(megjegyzem csak közúti ellenőrzés volt - nem baleset)

Előre is köszi.

Ittasvezetes.hu # 2015.10.02. 08:47

Marcsi14

Elővezetési kísérlet után elfogatóparancsot adnak - illetve vélhetően már kiadtak ki az illető ellen.
Ezek során további eljárási költség fog felmerülni, amely megközelítheti, elérheti, vagy akár meghaladhatja a korábban

  • magáért az engedély nélküli vezetés szabálysértéséért -kiszabott (általunk nem ismert) összeget.

Erről bővebben: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Nem lehet végrehajtani a szabálysértési elzárás büntetést, ha az alaphatározat jogerőre emelkedésétől számítva egy év eltelt.
Az elévülést félbeszakítja a szabálysértési elzárás. A félbeszakítás napjával az elévülés határideje újrakezdődik.
A határozat jogerőre emelkedésétől számított két év elteltével nincs helye végrehajtásnak.

Az ügyben nincs jelentősége annak, hogy az eljárást milyen oknál fogva indították meg.
("...csak közúti ellenőrzés volt - nem baleset...")


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

KAlex # 2015.12.10. 21:40

Kedves Hölgyem/Uram!

Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy néhány nappal ezelőtt a férjem szédülni kezdett vezetés közben (ez éjszaka történt, az utakon senki nem járt). Mivel már kb. 1-1,5 km választott el otthonunktól, ezért átvettem tőle a vezetést. Kizárólag mellék utakon mentünk (kivétel egy nagyon rövid kb. 5-7m széles úttesten), kellett átmennem. A problémám az hogy vezetni ugyan tudok, ismerem a KRESZ szabályait; de jogosítvánnyal nem rendelkezem. (Szerencsénkre rendőr és közterület felügyelő nem volt a közelben).
Ilyen esetben számíthatunk e a férjemmel büntetésre/bírságra?
Vagy ha esetleg ez még egyszer bekövetkezik mi a teendőnk? Ilyen esetben mi a helyes megoldás?
Tanácsát előre is
Köszönettel

Bartha Adrienn

Véleményem # 2015.12.12. 14:19

KAlex

Mivel ezen a szabálysértésen nem buktak le így ennek következménye nem lesz mert megúszták.
Ilyen esetben ha még egyszer bekövetkezik taxit kell hívni. ( szédüléshez akár mentőket ha komoly ) Vagy a jogsit megszerezni annak akinek nincs. Más megoldás nincs. Mind a ketten szabálysértők ami elzárással is büntetendő akár. Gondolkodni kell és utáni nézni kicsit akár itt a fórumon. Nem a bírság összeget kell nézni hanem tovább gondolni, hogy milyen következményei lehetnék még.

Csongorka # 2016.03.31. 16:37

Üdv az olvasóknak.

2014ben elkaptak engedély nélküli vezetésért.
Segédmotorral voltam és egy barátomat is szálítottam a motoron.
Feljelentést tettek az ügyem érdekébe.
2015 december óta rendeződtek az otthoni problémáim . Eddig nem volt hol laknom és a címem sem egyezett meg a lakcímemen szereplő címmel. Nem volt hol laknom , hajléktalanként éltem a testvéremmel egy lepusztult házba. Minden rendőr tudott erről nem mellesleg.
2015 decembere óta havi szinten hívtam a szabálysértési osztályt , hogy van e valami eljárás ellenem.
Eddig márciusig nemleges választ kaptam.
Most márciusba , pontosabban március 30.án vissza hívtak a telefonálásom után és tájékoztattak , hogy április 11 ig 130ezret fizessek be vagy le kell , hogy üljem.
Bementem személyesen mert nem tudtam a dologról és szerettem volna megkérni részletre vagy közmunkára.
Elhajtottak , mert régi ügy. Soha sem tájékoztattak és mindent nélkülem intéztek. Mit tegyek önök szerint ha nem tudom egybe befizetni?
Nem szeretnék bevonulni se.....
Találtam egy bankszámla számot a csekkem amire pl 10ezret ha beküldök akkor az már jó jel lehet számukra?
Kiheh forduljak panasszal?
Nem vettem át hangsúlyozom egyetlen egy térítvényes levelet sem!
Papírformát nem kaptam , de 1hónappal elvileg eltolták a határidőmet, a befizetéssel kapcsolatba.

Kérem segítsenek mert 2 kis gyermek kerülne nevelőszülőkhöz ha bekövetkezne , hogy elvisznek.
Köszönöm. Tisztelettel:

Viktor9823 # 2016.04.02. 20:12

Üdv emberek!
Fél éve van B kategóriás jogosítványom és a kresz szerint 2 évig nem húzhatok utánfutót személygépkocsival, ezt tudom és tudomásul is veszem de itt jön a DE a munkahelyemen meg ha meg kellene ezt tennem és a rendőrség igazoltatna milyen büntetésre számíthatnék?!

Balesethelyszínelő # 2016.04.02. 21:52

Viktor!

Az attól függ hogy milyen jàrművel mit akarsz húzni.

Ha olyan a szerelvény amire a B kategória a kezdő vezetői engedély korlàtozásai nélkül alapvetően jogosítana (3500kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi + könnyű pótkocsi 750 kg-ig, vagy 3500 kg m.l.ö. gépkocsi + nehéz pótkocsi amennyiben a szerelvény össztömege a 3500 kg-t nem haladja meg), akkor ez Közúti közlekedési szabàlyok kissebb fokú megsértése szabàlysértés miatt a rendőr intézkedésétől függően 5.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsàg vagy 0-tól 150.000 Ft-ig terjedő pénzbírsàg.

Ha olyan a szerelvény amihez B+E kellene (B kategóriás vontató jàrmű + nehéz pótkocsi amely megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-t nem haladja meg) akkor Engedély nélküli vezetés szabàlysértés miatt szintén a rendőrtől függően fixen 45.000 ft helyszíni bírság vagy 90.000 Ft ha feljelent. Annyi hogy itt jàr a bírság annak is aki "átengedte" neked a vezetést (mint pl. a főnököd aki útbaindít ilyen szerelvénnyel anélkül hogy meggyőződött volna róla hogy jogosult vagy-e azt vezetni).

haji # 2016.08.17. 05:54

Szép jó napot! Érdeklődnék! A múlt hónapban kipróbáltam egy 50-es robogót, természetesen bukósisak és jogosítvány nélkül. Természetesen elkaptak a Rendőr urak! Most pedig kijött egy 110000 ft-os büntetés. Bem sok ez egy kicsit? Mert igazából már 18-adik életévemet betöltöttem de iskolába járok nincs munkahelyem. Mem lehetne valamit tenni, hogy kicsit kevesebb legyen a büntetés? Előre is köszönöm!

bikuci89 # 2016.08.24. 10:26

Tisztelt fórum!

Azt szeretném megtudni hogy érvényes T-kategóriás jogosítványommal vezethetnék-e esetleg 50 k/cm es segédmotort (simsont) esetleg vagy nem ? mert ha közúti ellenőrzés esetén mire számíthatnék , mert nem szeretnék büntetést kapni! előre is köszönöm a választ

Súgás # 2016.08.31. 20:46

Profi Jogi támogatás!
Erre szakosodott jogászokkal!

bikuci89 # 2016.09.02. 13:12

valaki tudna válaszolni a feltett kérdésemre esetleg megköszönném! bikuci89 vagyok a T-kategóriás jogsival kapcsolatban? köszönömelőreis!

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.02. 13:25

bikuci89

sajnos nem.

Nemzeti kategória:
mezőgazdasági vontató és két nehéz pótkocsi, lassú jármű és pótkocsi.
Mezőgazdasági vontató: mezőgazdasági munka végzésére készült, de pótkocsi vontatására is alkalmas, rakfelület nélküli olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 40 km/óra sebességnél gyorsabban haladni képes.
Lassú jármű: olyan jármű, amelyet beépített erőgép hajt és sík úton önerejéből 25 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes.

A "T" kategóriára érvényesített vezetői engedéllyel vezethető még a kerti traktor és az állati erővel vont jármű, de legfeljebb az engedély kiállítását követő tíz évig.