fogház minősítés


monalisa1 # 2008.05.31. 14:58

Kedves Csermely,

ismerek valakit, fiatalon közlekedési balesetben majdnem meghalt - nem ő volt a hibás. A történés óta sok idő telt már el, de nem biztos, hogy azt a nyomorúságos életet önként bevállalná, ami végül is osztályrészül jutott neki a többszörösen súlyos rokkantság miatt. És a családtagjai- és a mindenkori hozzátartozói...

Igen, lehet is és KELL IS tudni megbocsájtani a nem szándékosságra tekintettel - mint ahogy a beírásod szerint is írt levelet a fiatalember a feledégednek -, de kérlek hidd el, a lelki sebek igazából soha nem gyógyulnak be.

Élünk, tesszük a dolgunkat, ez a lényeg.

Az alanti első beírásmért tényleg elnézésed kérem, nem kellett volna., megvan a bajotok elég.

monalisa1 # 2008.05.31. 11:23

Csermely,

elragadtattam magam, elnézést kérek!

ObudaFan # 2008.05.31. 11:11

Btk. 47. § (2) Feltételes szabadságra bocsátásnak csak akkor van helye, ha az elítélt

  • fogházban végrehajtandó büntetésének legalább kétharmad részét kitöltötte.

(3) Három évet meg nem haladó szabadságvesztés kiszabása esetén - különös méltánylást érdemlô esetben - a bíróság ítéletében akként rendelkezhet, hogy az elítélt a büntetése fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha az elítélt többszörös visszaesô.

csermely # 2008.05.31. 07:55

Kedves monalisa1!

Érthető a megnyilvánulásod, hisz nem közöltem részleteket, így nem is kommentálnám azt.
Azt sem ecsetelem, hogy a bíróság által kirendelt szakértő és az általunk megkért szakértő egyértelműen kijelentette, hogy egy átlagos vezetésű tudású embernek elkerülhetetlen lett volna a baleset.
Első fokon ez elegendő volt ahhoz, hogy 3 évre felfüggesszék, ami a másod fokra már kevésnek bizonyult. Ez van.
No de ez most már nem lényeges...
Öt éve mi is legalább annyira szenvedünk, mint a hozzátartozók.

Mellesleg, ha már itt tartunk, tanulságként számodra az emberi viselkedésből mondanék valamit. A kocsiba, aminek frontálisan ütközött a feleségem egy idősebb házaspár ült. A baleset után fiuk írt egy megbocsátó levelet, melyben, ha másban nem is de lélekben egy kicsit felmentette a kedvesem. Azt hiszem ez a legemberibb dolgok egyike volt. A bocsánat.

Úgy gondolom, nem kell magyarázkodnom, mert becsülettel és egyenes gerinccel viselte a család minden tagja az eddigieket. Pusztán a felröppent híreket szerettem volna letisztázni és amennyiben lehetséges a felszínes hozzászólásokat a későbbiekben kérlek mellőzd, illetve, ha érdemben nem tudsz a témához semmit szólni azt se bánom.

Maradok Tisztelettel,

Visszatérve a témámhoz:

Elolvastam 6/1996. IM rendeletet. Sok dolog világosabb lett, az is hogy a nevelőtiszttől sokban függ a dolog, meg nyílván a feleségem benti viselkedésétől, de az hogy ennek a bírósági végzésen rajta kell lenni az nem. És az sem, hogy abban az esetben csak a harmadolás jöhet szóba. Valamint olvastam, hogy a fogház fokozatnál, illetve az olyan büntetésnél ami, a két évet nem haladja meg adható ez a fajta kedvezmény. Mivel nem látom át a helyzetet, hálás lennék, ha valaki az ide vonatkozó rendelet számát megadná.

Köszönettel

vzoli # 2008.05.31. 04:41

Azt hiszem, hogy az alábbi hozzászólás az, amelyre joggal mondhatja az ember, hogy az íráskényszer még nem lehet elegendő indok arra, hogy két mondatnyi tényleges információ alapján másokról a saját semmitmondásunkban tobzódó, bántó megjegyzéseket tegyünk. Van annak a családnak most éppen elég baja! Halvány elképzelésem sincs, hogy miért kell taposni rajtuk még egyet.

monalisa1 # 2008.05.30. 20:31

Csermely,

elhiszem, hogy a kislánynak hiányzik az anyukája, de a miatta meghalt három ember is bizonyára nagyon hiányzik az övéinek - üldögéljen a feleséged egy darabig...

ObudaFan # 2008.05.30. 19:09

Hogy a fele után szabadulhatna, az ki kellene, hogy derüljön az ítéletből. Ha az nem tartalmaz ilyesmit, akkor feltételessel csak a 2/3 kitöltése után szabadulhat.

A bíróság a határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítéltet feltételes szabadságra bocsátja, ha - különösen a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására és arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelô életmódot fog folytatni - alaposan feltehetô, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhetô.

csermely # 2008.05.30. 16:39

Üdvözlet!

A történet a következő:

Feleségemnek 5 éve volt egy autóbalesete ahol hárman meghaltak. 4 és fél év után másodfokon 2 év fogházra súlyosbították, amit nemrég megkezdett. Van egy 15 hónapos kislányunk, akinek igencsak hiányzik az anyukája...Szeretném minél hamarabb kint tudni.
Ha értesüléseim nem csalnak ebből a két évből egy évet is ki lehet hozni, és igazából az érdekelne, hogy igaz-e ez, illetve, hogy Neki odabent és Nekünk idekint mit kell ahhoz tennünk, hogy ez így is legyen.
Egyáltalán járatos ez a kedvezmény manapság, vagy ritka eset, az amikor egy fogházra ítéltet félidőben kiengednek.Mivel normális átlagos családnak mondhatóak vagyunk, mindketten felsőfokú végzettséggel és biztos munkahellyel, így a feltételes szabadlábra helyezéstől, és attól, hogy bármi törvénybe ütközőt tennénk az idő alatt, nem kell tartanunk...Mivel a kislányunk mindennél előre valóbb.

Bárki tud információt adni, illetve tanácsot kérem írjon.

Üdvözlettel.

monalisa1 # 2008.02.26. 15:30

Ha majd bevezetésre kerül (...) akkor is csak azoknál akiknek az ideje nagyrészt már letelt. (Pl. bár még lenne 2-3 hónapja, de hadd menjen: "perecezzen" már otthon - jó magatartás esetén, jutalomként.)

bigba # 2008.02.25. 20:48

"Olyat hallottam, hogy 2008.jan.tól bevezetik nálunk is a fogházasoknak azt a bizonyos karpereces dolgot.
Aki hallot róla bővebben kérem írjon róla."

Ez engem is nagyon érdekelne!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.25. 12:25

Először is ügyvédhez.

liza54 # 2008.02.25. 11:45

üdv mindenkinek!
lenne 1 olyan kérdésem hogy ha a lányom gyogyithatatlan bekterev kóros GERINC BETEG cselekvőképességet korlátozó gondnokság aláhejezték de ez előtt lett 1 jogerős itélete hova forduljak?
mert a volt férj kényszeritette
mit tehetek ?
ártatlanul itélték el tudom ez az általános duma de ez bizonyitható de nemtudom mitévő legyek?
ha tudja valaki hova forduljak kérem segítsen SOS

sery # 2008.01.01. 15:48

Sziasztok!
Olyat hallottam, hogy 2008.jan.tól bevezetik nálunk is a fogházasoknak azt a bizonyos karpereces dolgot.
Aki hallot róla bővebben kérem írjon róla.
köszike

ObudaFan # 2007.12.29. 15:31

Nincs mit.

reben # 2007.12.29. 11:56

Köszi :(

ObudaFan # 2007.12.29. 11:28

Nem.

reben # 2007.12.29. 11:17

Sziasztok!

Igaz az a pletyka, hogy 2008. jan. 01-től új, kedvezőbb kedvezményszabályok lépnek életbe?
Börtön berkekben egymás közt ezt beszélik...
Aki tudja, légyszi válaszoljon, és esetleg a változásokról is írjon légyszi, fontos lenne!

ObudaFan # 2007.12.24. 18:48

de csak az itélet felénél, ill.min.6 honap letelte után.

Nem, az eggyel enyhébb fokozatot lehet ennél korábban is kérni. Az evsz-t lehet börtön fokozatban 6 hónap és a feltételesig hátralevő idő fele letöltése után.

Papuska # 2007.12.23. 20:03

De azért nézzük részletesen: Fogházasitást kérheti a fogvatartott is és az ügyvédje is,de csak az itélet felénél, ill.min.6 honap letelte után. Ez azért van, hogy,"nagyon rövid" itélet esetében nem alkalmazható ez a kedvezmény, mondván, hogy még nem is ismerhetik az embert.
Nem érdemes ügyvédet fogadni, mert saját tapasztalatom alapján a Bv. Birók eléggé korrektek. A kérelemnél nem kell litániát irni, ez a Bv.dolga.
Ők ismerik az elitélt körülményeit / vagy nem / de Ők adnak véleményt.
Ha fogházas lesz az ember, évi 15 nap ADHATÓ !!! eltávozásra.
Ha börtönböl fogház lesz, akkor a kedvezmény / ami csak adható/ évi 4 hónapra emelkedik a börtönös 3 helyett.

Papuska # 2007.12.23. 19:52

Nem tudom aktuális e még a kérdésed, de szivessen segitek

EszterT # 2007.09.27. 15:05

Sziasztok! A barátomnak 1 év börtön és 4 hónap fogháza van.Ha jól számolom, 11 hónap 20 napot kap, ha megkapja a kedvezményeket. Több dologban szeretném a segítségeteket kérni.

  1. 3 hete bent van és még nem jött papír a kapcsolattartásról. Meddig tarthat ez? Lehet valamit tenni?
  2. Kinek, mikor és hogyan kell beterjeszteni a kedvezmény iránti kérelmet?
  3. Érdemes ügyvédet fogadni ezügyben?
  4. Ha a börtönből lehet fogház fokozatot kérni, akkor a feltételes szabadlábra bocsátás nem jár a börtön miatt, ugye? Tehát akkor a fogházat fölösleges kérni.?
  5. Börtönből járhat kimenő? A fogházból milyen indokokkal lehet kimenőre menni? Kb. milyen sűrűn lehet?

Előre is köszi!

ObudaFan # 2006.12.18. 19:35

Be lehet adni időhatár nélkül, de más érveket kell felhozni.

vilmos # 2006.12.18. 17:07

Sziasztok

Sajnos a mi fogházkérelmünket elutasították, és még csak indok sem volt. Szeretném megkédezni tudja-e valaki, hogy beadhatom rövid időn belül újra a kérelmet csak más indokkal vagy várni kell hónapokat?

Mivel a párom most az ítélet alapján börtönt kapott, ott is lehet kérni kedvezményeket, vagy csak fogházban?

köszönöm a segítséget
Vilmos

aphrodite # 2006.07.21. 04:37

Köszi a választ!

És ha elutasítják, akkor többször is lehet kérni? És börtönösítés után lehet kérni a fogház minősítést is? Vagy ez hogy van?

Köszi-köszi-köszi

ObudaFan # 2006.07.20. 18:07

A végrehajtási fokozat enyhítésére nincs időkorlát, de kérni kell.