Ittas vezetés


_Lala_ # 2006.02.05. 17:32

A "valami csekély összeg" relatív. Neki lehet, hogy 100ezer forint is az, más meg esetleg két hónap alatt gürizik össze annyit.

Amúgy az ittas vezetés önmagában is jóval súlyosabb dolog (pluszban függ a véralkohol-szinttől), mint a jogosítvány nélkül vezetés. A kettő együtt pedig hatványozottan rossz. Szerintem alsó hangon lehet számítani egy fél-1éves eltiltásra, meg jövedelemtől függően 50-200ezer forintos fizetnivalóra.

Nekem mindig azt mondták, hogy arra vigyázzak, hogy ha már egy szabálysértést elkövetek, akkor húzzam meg magam, és ne tetézzem azt. Ha megállít a rendőr, hogy nem ég a lámpám, akkor azt még ki lehet magyarázni, de ha mellette az övem sincs bekötve, és a gumin sincs már barázda, azt már nehéz lesz...

vendég # 2006.02.05. 18:49

na igen..

Guiscardo (törölt felhasználó) # 2006.02.05. 21:34

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

vendég # 2006.02.06. 10:56

Köszi a választ!
1,02 volt a szint állítólg ,úgy hallotta majd csak Bírói végzést kap és kb.1év eltíltásra számíthat.Nem,nem tiltakozott,elísmerte mia helyzet.Állítólag a vérvételt kétfelé viszik ilyenkor:ügyészség/rendőrség.

Macaroon # 2006.02.06. 13:47

Elég nagy zűrben vagyok, gyors segítségre lenne szükségem. Tavaly szeptember 15-én elvették a jogsimat egy 0,5-ös mért véralkoholra, és amiért a jogsimban nem érvényesíttettem az egyébként meglévő orvosimat, halmazati büntetésként kaptam 80e pénzbírságot és 5 hó eltiltást, melybe beleszámolandó az eleje is, tehát azóta ketyeg az óra, mióta a papírt a helyszínen elvették.
Kaptam egy levelet az önkormányzattól, amiben írják, oda küldték a jogsimat, azért nem mentem be, mert úgy értelmeztem: amíg nem jár le a bünti, addig ők tárolják. A határozat kézhez vételétől számított időn belül éltem a lehetőséggel és kértem az időtartam csökkentését vmint, a pénzbírságét is. Mivel semmilyen választ nem kaptam, felhívtam őket a lejárathoz közeledve, hogy akkor ugye most már visszakapom a jogsimat. A válasz lenéző NEM volt, mert a szabálysértés nem értett velem egyet, ezért az ügyem a bíróságon landolt. Ebből nekik egyértelműen következik, hogy ez idő alatt vezethetem volna (micsoda baromság), és majd ha a bíróság dönt, akkor indul az eltiltás. Márpedig én nem vezettem, mert nem így értelmeztem, és most nagyon kétségbe vagyok esve, hogy nyárra sem lesz jogsim.
Kérdésem: mit javasoltok?
Várjak a bírói végzésre és nincs mit tenni?
Ha igen az vajon mikorra várható?
Lehet-e azt is fellebbezni és akkor legalább a nyarat kibekkelni a butaságom miatt?
Vagy:
Írjak egy levelet, hogy nézzék meg a jogsimat, nem csináltattam újra, nem mentem érte, ebből következtethető, hogy nem is vezettem (úgy-ahogy). Legyenek kedvesek a kifogásomtól eltekinteni, és mégis inkább figyelembe venni a tavaly szeptember 5-ét kezdeti időpontnak?

Plusz egy független kérdés: ha két különböző kerületben van szabálysértése az embernek, azok ütköznek, vagy külön kezelik őket?

Nagyon el vagyok szomorodva…
Köszi,
Macaroon

Nick Name # 2006.02.06. 16:50

Óóóóóóóóóóóh,

Giuscardo, be szép is olvasni ezt az FB-s gyakorlatot. Azért nem biztos, hogy mindenütt ezt folytatják...:))

Macaroon,

Te gyorsan vond vissza a kérelmed, és akkor jogerőre emelkedik az 5 hónapos eltiltásod, ami napokon belül letelik.


Nick Name

Macaroon # 2006.02.06. 17:38

Jajj kérlek ez biztos? Mert a rendőrnő a sokadik rettenetes (szabálytalan parkolás néhány, meg ez a 0,5-ös lófasz a kirúgásom napján, bocs) szabsom miatt azt mondta a telóban, hogy ő nem tud semmit, nem érdekli, várjam meg a bíróságot, mondtam, jajaj, hát én azt hittem most kapom vissza a jogsit, mire ő: nem érdekli...
Elméletileg vezethettem volna?
Ha visszavonom nem most indul az 5 hónap tutira???
Ha most indul, elég az, hogy ne vettem át a jogsimat?

Macaroon # 2006.02.06. 17:41

És ha úgy van ahogy írod akkor az az (ELNÉZÉST!) szemát állat fúdeutálom miért nem mondja??? :( Tényleg ez van itthon???

Macaroon # 2006.02.06. 17:48

Upsz és hol vonjam vissza az engem utáló rendőrnőnél vagy a bíróságon?

Macaroon # 2006.02.06. 18:25

Ó a fenébe akkor még van vmi, de hogy egyben legyen összefoglalom:

  1. Ha visszavonom tutira lejár most 15-én?
  2. Miért és hogyan számít bele akkor az eltelt időszak, ami alatt szerintük vezethettem volna? Azért mert nem vettem át a jogsit és papíron bizonyítható, hogy leróttam a büntetésem?
  3. Ha visszavonom és elfogadják, akkor viszont marad a 80 rugó, jól értem?
  4. Hol vonjam vissza a rendőrségen, vagy a bíróságon?

Köszönom előre is...
Macaroon

Nick Name # 2006.02.07. 04:27
  1. Ha az alatt végig el volt véve a jogosítványod, akkor igen.
  2. Azért mert a Szabs. tv. 19.§-a szerint az eltiltás tartamába be kell számítani azt az időt, amelynek tartamára az eljárás alá vont személy vezetői engedélyét a jogsértő cselekménnyel összefüggésben elvették, illetve bevonták.
  3. Az marad.
  4. A bíróságon, mert ott van az akta. Ha nem vagy benne biztos, hogy a közbeeső idő beszámítódik-e a büntetésedbe (mert azért egy-két dolog nem teljesen tiszta abban, amit írtál), előtte kérdezd meg - a bíróságon.

Nick Name

Macaroon # 2006.02.07. 06:56

Nagyon szépen köszönöm, igazán sokat segítettél. Ha átvettem volna a jogsit, akkor a dolog nem így nézne ki, ugye? Ez a mázlim?
Holnap reggel bemegyek, és beszámolok mit mondtak...
Maca

ObudaFan # 2006.02.07. 18:04

Ebben nem vagyok biztos, hogy beszámít. A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet 27-37§§ szerint bűncselekmény elkövetése esetév valóban szünetel a vezetési jogosultság, de szabs. esetén nem, így lehet, hogy vissza is kérhette volna Mac. a jogsit a kifogás benyújtásával. Azért - mivel az említett tájékoztatás tartalmát nem ismerjük - érdekes, hogy , ha ez így van, figyelmeztették-e erre.

Nick Name # 2006.02.07. 20:17

Ezért írtam a 4. pont második mondatát.


Nick Name

Macaroon # 2006.02.07. 20:47

Reggel megyek az Bíróságra és nagyon kíváncsi vagyok. De van vmi beszámítódási szöveg a határozatomban...

Sirus # 2006.02.08. 07:35

Sziasztok!

A történet röviden annyi, hogy december elején egy este ismerőseimmel megittunk egy keveset. Utána utazás, egy kis pihenés, de még aznap éjszaka kettő óra magasságában beültem a kocsiba, hogy megtegyek vagy másfél kilómétert... Na ezt nem kellett volna, mert igaz, hogy senki nem volt az utakon, de én közlekedtem, rajtam kívül meg a rendőrök is. A közúti ellenőrzés során a szonda is előkerült én meg nem tagadtam, hogy az este folyamán fogyasztottam alkoholt. Bekísértek a rendőrségre, ahol a seres szndával mértek 0,63 ezreléket. Jogsit bevonták, tájékoztattak, hogy ezt már a bíróság intézi és kapok majd értesítést. Január elején bementem vallomást tenni, amit aztán átadtak az ügyészségnek. Leírtuk, hogy éjjel volt, senki nem közlekedett az utakon, magamban voltam, rövid utat tettem volna meg, nem volt előtte semmi szabálysértésem, papirok rendben voltak, nálam is és a kocsinak is, beismertem és megbántam tettemet... Kijött a papír, hogy enyhe fokú ittasságnak felel meg és, hogy vétkeztek és a büntetésem 62500Ft főbüntetés + mellékbüntetésként 1 év "B" kategóriás jogosítvány megvonás.(Azt nem írtam, hogy hivatásos jogsim vanB,C, azaz csak volt most egy darabig...)

A kérdésem:
Tárgyalást érdemes e kérni, mert ez tárgyalás mellőzésével volt, illetve, hogy az mibe kerül nekem, illetve mivel jár?
Kérhetek e enyhítést és kaphatok e, vagy ez csak időhúzás lenne?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Macaroon # 2006.02.08. 10:24

Sajnos a 0,63 seres az véralkohol szerint a dupláva...tehát 1 felett voltál, és ez már nem is szabálysértés ha minden igaz...

Várd meg a hozzáértő válaszokat, de szerintem nem érdemes, nem fognak belőle engedni...

Előzőhöz:

Benn voltam a Bíróságon, szerencsém volt, mert pont bent volt egy bírónő az üfen, és mondta, hogy igaz amit mondtatok, megkaptam a számát a procedúrának úhogy most írom a kérelmet.

Köszi a segítséget, később beszámolok.

Guiscardo (törölt felhasználó) # 2006.02.08. 11:59

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

Sirus # 2006.02.08. 12:33

Köszi az eddigi választ!

Ha tárgyalást kérek, akkor nem vernek rám prköltséget? Vagy az milyen esetben van?

Na meg azt akartam megkérdezni, hogy elég félreérthető a határozaton, hogy rá van írva, hogy "b", "c" kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem és 1 évre eltíltanak a "b" kategóriától... Hülye kérdés, de mi van a "c"kategóriával? Gondolom arra is ugyanúgy vonatkozik? Neeem?

És még egy plusz kérdés, ha valaki tudja... Gondolom ilyen esetben úgy kapom vissza a jogsit, ha újravizsgázom...az miből áll?
Köszönöm előre is a válaszaitokat!

Guiscardo (törölt felhasználó) # 2006.02.08. 12:46

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

Macaroon # 2006.02.08. 13:30

Ilyen irányultságú kérdésem nekem is van. Egy ismerősnel ugyancsak egy évre vették el, neki A volt mellette. Nyáron hosszabb motortúrát tervezünk külföldre, szerintetek lehet írni kérelmet, hogy az A-t adják vissza? Ha igen, hova, kinek? Bíróságon van az ügy...

Guiscardo (törölt felhasználó) # 2006.02.08. 13:33

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

Macaroon # 2006.02.08. 15:14

Bíróság megírta: 1 év plusz 90 rugó. Tehát már elvették. Azt írták járművezetéstől van eltiltva, a motor is jármű. Van esély kérvényt írni? Hja, és ami még fontos. Nem küldtek semmilyen csekket, papírt amin be lehetne fizetni...várunk türelmesen, de nem fognak ránk rontani a rendőrök ugye? A pasimról van szó, bár ez most mindegy...ügyesek voltunk mindketten:-)

Guiscardo (törölt felhasználó) # 2006.02.08. 15:52

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

Nick Name # 2006.02.08. 15:58

A kérdés arra vonatkozott, hogy a részleges feloldást lehet-e utólag kérelmezni.

Nos, sajnos nem, a jogerős döntés már nem változtatható meg, úgyhogy a motortúra helyett sajna' valami mást kellene eltervezni.


Nick Name