Tesco lopás

Sherlock # 2011.05.05. 08:02

A születésnapján 0 órától lesz fiatalkorú vagy nagykorú és nem másnap.

De.

guba # 2011.05.05. 07:58

Másnap lesz nagykorú, van róla BH-is.

Dr.Attika # 2011.05.05. 07:43

Sherlock!
A születésnapján 0 órától lesz fiatalkorú vagy nagykorú és nem másnap.

guba # 2011.05.05. 06:06

A "kiskorú" nem egy külön kategória, az a 18 év alattiak gyűjtőfogalma mind a polgári, mind a büntetőjogban.
A Btk. és a gyámügyi tv. gyermek fogalma viszont valóban eltér - nem túl értelmes módon.

Sherlock # 2011.05.04. 20:38

Még pontosabb:

Büntetőjogilag a születésnapján még kiskorú a 14 éves, fiatalkorú a 18 éves; csak a következő naptól fiatal-, illetve nagykorú. Polgárjogban viszont a 14. születésnapján lesz korlátozottan cselekvőképes, a 18. születésnapján nagykorú-teljesen cselekvőképes.

kovacsz # 2011.05.04. 20:34

Ui.
Szabsértési Tv.
29. § (1) E törvény alkalmazásában fiatalkorú az, aki a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.

Gyámügyi Tv.
E törvény alkalmazásában

1. gyermek: a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 12. §-a szerinti kiskorú,
  2. fiatalkorú: az a személy, aki a szabálysértés vagy a bűncselekmény elkövetésekor 14. évét betöltötte, de 18. évét még nem,
  3. fiatal felnőtt: az a nagykorú személy, aki a 24. évét nem töltötte be,
Dr.Attika # 2011.05.04. 19:53

Köszi!
Jogos a pontosítás. A polgári jog 18-ban húzza meg a határt.

kovacsz # 2011.05.04. 19:36

Pontosításként.

PTK.

12. § Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, kivéve, ha házasságot kötött.
1
2/B. § (1) Cselekvőképtelen az a kiskorú, aki a tizennegyedik életévét nem töltötte be.

BTK

23. § Nem büntethető, aki a cselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét nem töltötte be. (gyermekkor)

107. § (1) Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.

kezdő923 # 2011.05.04. 19:19

köszönöm szépen a gyors választ!

Dr.Attika # 2011.05.04. 19:18

Kedves Anna!
A büntető, szabálysértési, gyámügyi jog és a polgárijog ezeket a fogalmakat egységesen kezeli. Kiskorú az aki még nem töltötte be a 14. életévét. A fiatalkorú az aki 14. életévét betöltötte, de még nincs 18 éves. Nagykorú az aki a 18. életévét betöltötte. Kivétel aki fiatalkorúként házasságot kötött, mert őt nagykorúnak kell tekinteni. Itt is van egy kivétel, miszerint a büntetőjog szerint még fiatalkorú.

kezdő923 # 2011.05.04. 19:04

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni Tőletek! A kérdésem az lenne, hogy most fogok vizsgázni, és kicsit összezavarodtam. Gyámügy és szabálysértés esetén ki a fiatalkorú, ki a kiskorú és ki a gyermekkorú?
Melyik fogalom mely részhez tartozik? Válaszotokat előre is köszönöm!
Anna

B.Adri # 2011.04.27. 18:54

Köszönöm a választ Lhotse!

Lhotse # 2011.04.27. 14:31

A lefolyása az éppen érintett hatóságok, bíróság leterheltségétől függ, de fél év alatt pont kerülhet a végére. Valószínűleg pénzbírság.

B.Adri # 2011.04.27. 09:01

Sziasztok!

Azzal a problémával fordulok hozzátok,hogy tegnap a Tescóbol eltulajdonítottam 11318 ft értékű árút,megírták a jegyzőkönyvet a rendőrök is kint voltak mindenben eggyütt működtem,ez volt az első alkalom,hogy ilyet csináltam.Nagyon megbántam,hogy ezt tettem és szégyellem is magam emiatt! Van 3 kiskorú gyerekem. Az lenne a kérdésem,hogy milyen büntetésre számíthatok? És ennek kb. mennyi idő a lefolyása? Válaszotokat előre is köszönöm!

viviennne # 2011.04.21. 19:38

Sziasztok!

Nagy hülyeséget csináltam november 17-én, kiloptam egy 900 ft újságból az ajándékot. a kasszánál kivezettek beismert jegyzőkönyvet vettek fel. most április 21én küldtek ki bírósági idézését jővő hónapra. nem vagyok már kiskoru de viszont tanuló. milyen büntetésre számíthatok? kérlek segítsetek :(

jogbela # 2011.04.08. 16:32

Vikkk!

Szabálysértési feljelentés történik a rendőrségen ahonnan a bíróságra kerül majd az ügy, ott kiszabnak vagy pénzbírságot amely lehet pl. 50.000 de 200.000 is, ez a bíró mérlegelésétől függ, vagy kiszab pár hét elzárást. Ettől nem leszel büntetett előéletű, pihensz egy pár napot, olvasgatsz, tanulsz stb.

vikkk # 2011.03.07. 18:32

Üdv mindenkinek!
Sajnos nagy hülyeséget csináltam. A tescoba loptam édességeket meg tollakat meg egy festéket. Nem is vettem észre hogy a toll pl 1 db 990Ft volt a festék 1000Ft..stb. és összesen 12000Ft-ot tulajdonítottam el. Nem is volt semmi gond, vettem azért persze rendesen is termékeket amit kiis fizettem épp már kifele készültem menni a tesco bejáratánál, amikor biztonsági őrök jelentek meg és mondták hogy velük kell fáradjak. Hát teljesen együttműködtem mindenben, nem lett ovlna értelme mást tenni. Bementem a szobába, mindent beismertem. Sajnos ott nem tudtam kifizetni az általam elsajátitani kivánt termékeket mert hiányzott 1000Ft kb. (a 12000-ből), és így nem engedték kifizetni amit tudtam volna.
Ezután elmehettem. 17 éves vagyok és nagy hüleséget csináltam, nagyon megbántam, sajnos ezt a fórumot is későn látogattam meg, pedig az itteni kiirásokat olvasva biztos mégcsak eszembe se jutott volna ilyesmi. Segitséget szeretnék kérni, hogy mi lehet az egészből. előre is köszönöm

tlk5 # 2011.02.22. 16:12

Tisztelt cím!
Tescoból loptam élelmiszereket s egy szempillaspirált,melyen volt lopásgátló. Mivel a lopásgátlót leszedtem így azt mondták,hogy bűncselekmény nem szabálysértés.összesen 8300ft volt a lopott termékek értéke. A rendőrségen nem mondtak semmit,csak ujjlenyomatot vettek és fényképet készítettek rólam.S annyival engedtek el,hogy majd értesítenek. A kérdésem az lenne, hogy most mire számíthatok? Elzárás, vagy pénzbírság? Bíróságra mennem kell? A munkáltatóm értesítve lesz és kirúghat ez miatt?
Előre is köszönöm a segítséget!

tsoprano # 2011.02.16. 20:30
  1. És kerülhet az ügy bíróságra, vagy csak értesítik az ítéletről?
  2. Elzárás esetén mennyi a kiszabható ilyen esetekben?

Más kérdésem nem lenne.

Gabicsek # 2011.02.16. 20:14

szabálysértési eljárásra.
Szabs. tv. szerint:
13. § (1) A szabálysértés miatt alkalmazható büntetések:

1. az elzárás,
  2. a pénzbírság.
tsoprano # 2011.02.16. 20:06

Tisztelt fórumozók!

Az egyik ismerősöm lopott a tesco-ból egy 500ft értékű illatosítót, és besípolt. Az őr bevitte egy szobába, és szóltak a rendőröknek, akik felvették a jegyzőkönyvet, mely tartalmazza, hogy teljes volt az eggyüttműködés, és semmiben nem tett kárt. A terméket ki is fizette később, mert kérdezték h megveszi-e. Semmiféle büntetett előélet nem tartozott hozzá.
Annyit mondtak neki, hogy hamarosan kap egy értesítőt (gondolom a továbbiakról) levélben.
A kérdésem az lenne, hogy milyen szintű büntetésre és eljárásra számíthat ilyen értékben?
Nagyon fontos lenne, előre is köszönöm a választ!

guba # 2011.02.10. 08:53

Szégyen és valahogy nem is tudom nagyon sajnálni.

És a szüleit? :)

Gabicsek # 2011.02.09. 22:01

Sok ember lophatna, aki éhes, mégis inkább megpróbál munkát keresni.
Ha nagyon éhes volt, miért nem a 250.-Ft/kiló típusú párizsit lopta el? Miért pont téli szalámit? Ahhoz szokott hozzá?
Sok ember van a gödörben pénzileg, mégsem jár téliszalámit lopni. Szégyen és valahogy nem is tudom nagyon sajnálni.

guba # 2011.02.09. 16:50

...betépve...

guba # 2011.02.09. 16:49

Mielőtt valaki bemegy pénz nélkül a Tescoba, hogy éhségét csillapítsa, nyilván végiggondolja a lehetőségeit. Ő ahelyett, hogy keresett volna bármilyen munkát, -ha már újságíróként, vagy kritikusként nem foglalkoztatják- a lopást választotta. A jellemhibája mellett hülye is, mert neki ezek után tényleg nem nagyon van már útja visszafelé. Az ő köreiben pitinek lenni nagyobb gáz, mint betéve balesetet okozni.