„A születésnapján 0 órától lesz fiatalkorú vagy nagykorú és nem másnap.”
De.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
„A születésnapján 0 órától lesz fiatalkorú vagy nagykorú és nem másnap.”
De.
Másnap lesz nagykorú, van róla BH-is.
Sherlock!
A születésnapján 0 órától lesz fiatalkorú vagy nagykorú és nem másnap.
A "kiskorú" nem egy külön kategória, az a 18 év alattiak gyűjtőfogalma mind a polgári, mind a büntetőjogban.
A Btk. és a gyámügyi tv. gyermek fogalma viszont valóban eltér - nem túl értelmes módon.
Még pontosabb:
Büntetőjogilag a születésnapján még kiskorú a 14 éves, fiatalkorú a 18 éves; csak a következő naptól fiatal-, illetve nagykorú. Polgárjogban viszont a 14. születésnapján lesz korlátozottan cselekvőképes, a 18. születésnapján nagykorú-teljesen cselekvőképes.
Ui.
Szabsértési Tv.
29. § (1) E törvény alkalmazásában fiatalkorú az, aki a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.
Gyámügyi Tv.
E törvény alkalmazásában
Köszi!
Jogos a pontosítás. A polgári jog 18-ban húzza meg a határt.
Pontosításként.
PTK.
12. § Kiskorú az, aki a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, kivéve, ha házasságot kötött.
1
2/B. § (1) Cselekvőképtelen az a kiskorú, aki a tizennegyedik életévét nem töltötte be.
BTK
23. § Nem büntethető, aki a cselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét nem töltötte be. (gyermekkor)
107. § (1) Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.
köszönöm szépen a gyors választ!
Kedves Anna!
A büntető, szabálysértési, gyámügyi jog és a polgárijog ezeket a fogalmakat egységesen kezeli. Kiskorú az aki még nem töltötte be a 14. életévét. A fiatalkorú az aki 14. életévét betöltötte, de még nincs 18 éves. Nagykorú az aki a 18. életévét betöltötte. Kivétel aki fiatalkorúként házasságot kötött, mert őt nagykorúnak kell tekinteni. Itt is van egy kivétel, miszerint a büntetőjog szerint még fiatalkorú.
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni Tőletek! A kérdésem az lenne, hogy most fogok vizsgázni, és kicsit összezavarodtam. Gyámügy és szabálysértés esetén ki a fiatalkorú, ki a kiskorú és ki a gyermekkorú?
Melyik fogalom mely részhez tartozik? Válaszotokat előre is köszönöm!
Anna
Köszönöm a választ Lhotse!
A lefolyása az éppen érintett hatóságok, bíróság leterheltségétől függ, de fél év alatt pont kerülhet a végére. Valószínűleg pénzbírság.
Sziasztok!
Azzal a problémával fordulok hozzátok,hogy tegnap a Tescóbol eltulajdonítottam 11318 ft értékű árút,megírták a jegyzőkönyvet a rendőrök is kint voltak mindenben eggyütt működtem,ez volt az első alkalom,hogy ilyet csináltam.Nagyon megbántam,hogy ezt tettem és szégyellem is magam emiatt! Van 3 kiskorú gyerekem. Az lenne a kérdésem,hogy milyen büntetésre számíthatok? És ennek kb. mennyi idő a lefolyása? Válaszotokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
Nagy hülyeséget csináltam november 17-én, kiloptam egy 900 ft újságból az ajándékot. a kasszánál kivezettek beismert jegyzőkönyvet vettek fel. most április 21én küldtek ki bírósági idézését jővő hónapra. nem vagyok már kiskoru de viszont tanuló. milyen büntetésre számíthatok? kérlek segítsetek :(
Vikkk!
Szabálysértési feljelentés történik a rendőrségen ahonnan a bíróságra kerül majd az ügy, ott kiszabnak vagy pénzbírságot amely lehet pl. 50.000 de 200.000 is, ez a bíró mérlegelésétől függ, vagy kiszab pár hét elzárást. Ettől nem leszel büntetett előéletű, pihensz egy pár napot, olvasgatsz, tanulsz stb.
Üdv mindenkinek!
Sajnos nagy hülyeséget csináltam. A tescoba loptam édességeket meg tollakat meg egy festéket. Nem is vettem észre hogy a toll pl 1 db 990Ft volt a festék 1000Ft..stb. és összesen 12000Ft-ot tulajdonítottam el. Nem is volt semmi gond, vettem azért persze rendesen is termékeket amit kiis fizettem épp már kifele készültem menni a tesco bejáratánál, amikor biztonsági őrök jelentek meg és mondták hogy velük kell fáradjak. Hát teljesen együttműködtem mindenben, nem lett ovlna értelme mást tenni. Bementem a szobába, mindent beismertem. Sajnos ott nem tudtam kifizetni az általam elsajátitani kivánt termékeket mert hiányzott 1000Ft kb. (a 12000-ből), és így nem engedték kifizetni amit tudtam volna.
Ezután elmehettem. 17 éves vagyok és nagy hüleséget csináltam, nagyon megbántam, sajnos ezt a fórumot is későn látogattam meg, pedig az itteni kiirásokat olvasva biztos mégcsak eszembe se jutott volna ilyesmi. Segitséget szeretnék kérni, hogy mi lehet az egészből. előre is köszönöm
Tisztelt cím!
Tescoból loptam élelmiszereket s egy szempillaspirált,melyen volt lopásgátló. Mivel a lopásgátlót leszedtem így azt mondták,hogy bűncselekmény nem szabálysértés.összesen 8300ft volt a lopott termékek értéke. A rendőrségen nem mondtak semmit,csak ujjlenyomatot vettek és fényképet készítettek rólam.S annyival engedtek el,hogy majd értesítenek. A kérdésem az lenne, hogy most mire számíthatok? Elzárás, vagy pénzbírság? Bíróságra mennem kell? A munkáltatóm értesítve lesz és kirúghat ez miatt?
Előre is köszönöm a segítséget!
Más kérdésem nem lenne.
szabálysértési eljárásra.
Szabs. tv. szerint:
13. § (1) A szabálysértés miatt alkalmazható büntetések:
Tisztelt fórumozók!
Az egyik ismerősöm lopott a tesco-ból egy 500ft értékű illatosítót, és besípolt. Az őr bevitte egy szobába, és szóltak a rendőröknek, akik felvették a jegyzőkönyvet, mely tartalmazza, hogy teljes volt az eggyüttműködés, és semmiben nem tett kárt. A terméket ki is fizette később, mert kérdezték h megveszi-e. Semmiféle büntetett előélet nem tartozott hozzá.
Annyit mondtak neki, hogy hamarosan kap egy értesítőt (gondolom a továbbiakról) levélben.
A kérdésem az lenne, hogy milyen szintű büntetésre és eljárásra számíthat ilyen értékben?
Nagyon fontos lenne, előre is köszönöm a választ!
„Szégyen és valahogy nem is tudom nagyon sajnálni.”
És a szüleit? :)
Sok ember lophatna, aki éhes, mégis inkább megpróbál munkát keresni.
Ha nagyon éhes volt, miért nem a 250.-Ft/kiló típusú párizsit lopta el? Miért pont téli szalámit? Ahhoz szokott hozzá?
Sok ember van a gödörben pénzileg, mégsem jár téliszalámit lopni. Szégyen és valahogy nem is tudom nagyon sajnálni.
...betépve...
Mielőtt valaki bemegy pénz nélkül a Tescoba, hogy éhségét csillapítsa, nyilván végiggondolja a lehetőségeit. Ő ahelyett, hogy keresett volna bármilyen munkát, -ha már újságíróként, vagy kritikusként nem foglalkoztatják- a lopást választotta. A jellemhibája mellett hülye is, mert neki ezek után tényleg nem nagyon van már útja visszafelé. Az ő köreiben pitinek lenni nagyobb gáz, mint betéve balesetet okozni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |